Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wpisowe do spółdzielni - pomocy

IP: *.retsat1.com.pl 09.10.03, 19:59
    Planuję kupić mieszkanie (spółdzielcze-własnościowe w Łodzi) w spółdzielni
    która pobiera opłate za wpisanie na liste jej członków w wysokości 800zl!!!
    Sąsiednie spółdzielnie pobierają za to samo 140-150zl. Jakie są opłaty w
    innych spółdzielniach? Czy można jakoś tę opłate negocjować? Na podstawie
    czego jest ustalana ta opłata?
    Obserwuj wątek
      • olejna Re: wpisowe do spółdzielni - pomocy 09.10.03, 20:03
        Gość portalu: gregstr napisał(a):

> Planuję kupić mieszkanie (spółdzielcze-własnościowe w Łodzi) w spółdzielni
        > która pobiera opłate za wpisanie na liste jej członków w wysokości 800zl!!!
        > Sąsiednie spółdzielnie pobierają za to samo 140-150zl. Jakie są opłaty w
        > innych spółdzielniach? Czy można jakoś tę opłate negocjować? Na podstawie
        > czego jest ustalana ta opłata?

Niestety nie możesz negocjować wysokości wpisowego. Jest takie jakie uchwali
        spółdzielnia w statucie.
        • Gość: gregstr Re: wpisowe do spółdzielni - pomocy IP: *.retsat1.com.pl 09.10.03, 20:12
          olejna napisała:

> Gość portalu: gregstr napisał(a):
          >
          > > Planuję kupić mieszkanie (spółdzielcze-własnościowe w Łodzi) w spółdzielni
          >
          > > która pobiera opłate za wpisanie na liste jej członków w wysokości 800zl!!
          > !
          > > Sąsiednie spółdzielnie pobierają za to samo 140-150zl. Jakie są opłaty w
          > > innych spółdzielniach? Czy można jakoś tę opłate negocjować? Na podstawie
          > > czego jest ustalana ta opłata?
          >
          >
          > Niestety nie możesz negocjować wysokości wpisowego. Jest takie jakie uchwali
          > spółdzielnia w statucie.

Czyli samowolka? A co będzie jak uchwalą np.8000zl?
          • olejna Re: wpisowe do spółdzielni - pomocy 09.10.03, 20:27
            Gość portalu: gregstr napisał(a):

> olejna napisała:
            >
            > > Gość portalu: gregstr napisał(a):
            > >
            > > > Planuję kupić mieszkanie (spółdzielcze-własnościowe w Łodzi) w spółdz
            > ielni
            > >
            > > > która pobiera opłate za wpisanie na liste jej członków w wysokości 80
            > 0zl!!
            > > !
            > > > Sąsiednie spółdzielnie pobierają za to samo 140-150zl. Jakie są opłat
            > y w
            > > > innych spółdzielniach? Czy można jakoś tę opłate negocjować? Na podst
            > awie
            > > > czego jest ustalana ta opłata?
            > >
            > >
            > > Niestety nie możesz negocjować wysokości wpisowego. Jest takie jakie uchwa
            > li
            > > spółdzielnia w statucie.
            >
            > Czyli samowolka? A co będzie jak uchwalą np.8000zl?

W czasach kiedy jeszcze obowiązywała opłata sakrbowa (a nie podatek od
            czyn.cyw-pr) w wysokości 2% przy mieszkaniu spółdzielczym, Spółdzielnia
            Rakowiec w Warszawie pobierała wpisowe w wys. 5% wartości mieszkania wpisanej
            w akcie notarialnym - czyli była lepsza niż US.
            • Gość: Bebiak Re: wpisowe do spółdzielni - pomocy IP: *.acn.pl 10.10.03, 17:27
              >W czasach kiedy jeszcze obowiązywała opłata sakrbowa (a nie podatek od
              >czyn.cyw-pr) w wysokości 2% przy mieszkaniu spółdzielczym, Spółdzielnia
              >Rakowiec w Warszawie pobierała wpisowe w wys. 5% wartości mieszkania wpisanej
              >w akcie notarialnym - czyli była lepsza niż US.

Taaaak, ja podobnego przypadku jak Spółdzielnia Rakowiec to w życiu nie
              widziałam, ale muszę przyznać: byli na tyle uczciwi, że w zaświadczeniu (takim
              dla notariusza, do sprzedaży) informowali o tym. Czego by nie napisać - dla
              mnie było to szokiem, kiedy pierwszy raz się z tym spotkałam. Swoją drogą
              ciekawe, czy nadal tak tam jest (już dawno nie spotkałam się z lokalem z tej
              spółdzielni). Pozdrowionka serdeczne. B.

• olejna Re: wpisowe do spółdzielni - pomocy 10.10.03, 17:37
                Gość portalu: Bebiak napisał(a):

> >W czasach kiedy jeszcze obowiązywała opłata sakrbowa (a nie podatek od
                > >czyn.cyw-pr) w wysokości 2% przy mieszkaniu spółdzielczym, Spółdzielnia
                > >Rakowiec w Warszawie pobierała wpisowe w wys. 5% wartości mieszkania wpisan
                > ej
                > >w akcie notarialnym - czyli była lepsza niż US.
                >
                > Taaaak, ja podobnego przypadku jak Spółdzielnia Rakowiec to w życiu nie
                > widziałam, ale muszę przyznać: byli na tyle uczciwi, że w zaświadczeniu
                (takim
                > dla notariusza, do sprzedaży) informowali o tym. Czego by nie napisać - dla
                > mnie było to szokiem, kiedy pierwszy raz się z tym spotkałam. Swoją drogą
                > ciekawe, czy nadal tak tam jest (już dawno nie spotkałam się z lokalem z tej
                > spółdzielni). Pozdrowionka serdeczne. B.

Podobno kilku nowoprzyjętych członków zaskarżyło SM Rakowiec do NSA - w każdym
                razie opłata teraz jest teraz stała i w jakiejś normalnej wysokości ale nie
                wiem ile. Jak była 5% to byli nawet tacy "łaskawi", że rozkładali ją na raty.
                Pozdrawiam - olejna.

• Gość: Bebiak Re: wpisowe do spółdzielni - pomocy IP: *.acn.pl 10.10.03, 17:46
                  >Jak była 5% to byli nawet tacy "łaskawi", że rozkładali ją na raty.

Dobre, dobre!!! Podoba mi się taka "łaskawość" (a nie wiedziałam nawet o tym).
                  Ściskam Cię Olejna:) B.
              • Gość: Ania Re: wpisowe do spółdzielni - pomocy IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 13.10.03, 12:50
                W ubiegłym roku kupowaliśmy mieszkanie należące do WSM Rakowiec i za
                członkowstwo zapłaciłam 1160, + mąż 228.
                Pozdrawiam
      • Gość: ada Re: wpisowe do spółdzielni - pomocy IP: 217.153.4.* 10.10.03, 08:48
        Pewnie niezbyt Cię to pocieszy - ja płaciłam 850 PLN (Szczecin). Niestety nie
        można tego ominąć ani rozłożyć na raty. Rozpiętość jest rzeczywiście spora, bo
        są spółdzielnie które biorą 200 a są i takie co 1000.
        Zapytaj jeszcze, która część z tej opłaty to wpisowe a która to udział - bo w
        przypadku sprzedaży mieszkania spółdzielnia zwróci Ci właśnie udział. U mnie -
        600 wpisowe 250 udział.
        Uważam, że jakakolwiek byłaby wysokość tzw. wpisowego to czyste złodziejstwo -
        przecież płacimy już duże pieniądze za spółdzielcze własnościowe prawo do
        lokalu. Ale przynajmniej prezesi mają się bardzo dobrze ....
        • Gość: radio Re: wpisowe do spółdzielni - pomocy IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.03, 09:58
          Ja zapłacilem ostatnio w lipcu bodaj 10 zł na Przecławiu. Musiałbym zajrzec w
          papiery. A gdzież to w Szczecinie sa takie spółdzielnie 800złotowe?
          • Gość: ada Re: wpisowe do spółdzielni - pomocy IP: 217.153.4.* 10.10.03, 11:08
            SM "DĄB", osiedle Bukowe.
            Naprawdę zapłaciłeś tylko 10? Aż nie chce mi się wierzyć. Z tym że ja kupowałam
            na wtórnym a nie na pierwotnym - wtedy tej opłaty nie ma (przynajmiej tak
            nazwanej).
            • Gość: radio Re: wpisowe do spółdzielni - pomocy IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.03, 12:16
              Specjalnie sprawdzilem . Zaplacilem całe 11 zl za wkład i udziały. Mój brat w
              93 za to samo mieszkanie zapłacił złotówkę (1zł). Korzystna lokalizacja, łatwy
              choć daleki dojazd, wygoda + niekłopotliwa spółdzielnia i niskie wpisowe kuszą
              klientów, ale cena metra robi swoje. Ostatnio wyliczałem to za metr mieszkania
              z ogródkiem (r.wtórny) płaci się zależnie od klasy 2200 do 2900. To już ceny
              średniniskie warszawskie
              • Gość: yeleń Re: wpisowe do spółdzielni - pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 23:36
                Ja 4 lata temu płaciłem za udział i wpisowe 1005 zł (S-nia Łobzów w
                Krakowie).Żeby było śmieszniej, to w/w kwotę musiała też uiścić moja żona,
                bowiem zgodnie z opinią spółdzielni,skoro razem kupiliśmy lokal (rynek
                wtórny), to obydwoje MUSIMY być członkami spółdzielni. Polemika z tym poglądem
                kosztowała mnie ponad 600 złotych , bowiem w trakcie wymiany korespondencji ze
                s-nią koszt wpisowego wzrósł z 670 do wspomnianych 1005 zł.
      • algirdas Re: wpisowe do spółdzielni - pomocy 14.10.03, 15:29
        LUDZIE CZYTAJCIE PRZEPISY !!!

Ustawa z dnia 15 grudnia 2000r o spółdzielniach mieszkaniowych (Dz.U. z 2001 r
        nr 4, poz. 27) art.3 ust.4. "wysokość wpisowego nie może przekraczać wysokości
        najniższego wynagrodzenia ogłaszanego przez ministra właściwego do spraw pracy
        na podstawie Kodeksu Pracy".

AMEN.

Tak na marginesie:
        rozumiem spółdzielnie, które dopiero rozpoczęły swoja działalność i zaczynaja
        budować. Jeżeli wymyslą sobie 10.000,- zł za wpisowe to przecież nie musimy
        budować z tą spółdzielnią. Jest jednak karygodnym narzucanie jakis wydumanych
        kwot w przypadku kiedy ktos staje się nowym właścicielem prawa do lokalu
        spółdzielczego. Przecież nie kupuje go od spółdzielni tylko od jej członka,
        który juz raz wpisowe wpłacił.

Pozdrawiam
        Algirdas
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka