Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podatek od DAROWIZNY?

IP: *.tpi.pl 15.10.03, 15:31
    Kupuje mieszkanie na rynku wtórnym i kase wykadaja rodzice,czy bede musiala
    zaplacic podatek od darowziny i jak tak to w jakiej wysokości?czy mozna to
    jakoś ominąc? ...PS.jestem podatnikiem ale dopiero od roku:)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Podatek od DAROWIZNY? IP: *.acn.pl 15.10.03, 20:17
        Generalnie od darowizny pieniędzy będziesz musiał zapłacić podatek po
        odliczeniu kwot wolnych a te to:
        - raz na 5 lat od każdego z rodziców kwota 9.637,-zł, ot tak sobie podarowana;
        - od każdego z rodziców kwota 9.637,-zł z przeznaczeniem na nabycie
        mieszkania.
        Od reszty niestety podatek sięgający (w zależności od darowanej kwoty) w I-
        szej grupie do 7%.
        Może warto więc, o ile nie masz swojego mieszkania, przymierzyć się do takiej
        konstrukcji, że to rodzice kupią mieszkania a potem je Tobie podarują. Jeśli
        napiszesz za jaką cenę kupujecie to mieszkanie, czy spółdzielcze czy
        hipoteczne, oraz czy masz czy nie masz swojego mieszkania to ja spróbuję
        policzyć Ci opłaty od jednej i drugiej koncepcji. Pozdrowionka. B.
        • Gość: kasia_MM Re: Podatek od DAROWIZNY? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.10.03, 21:42
          to ja sie podłączę i poproszę o policzenie - chcę kupić spółdzielcze (tzn tata
          by kupił i potem mi je darował) za 160 tys sama nie mam swojego mieszkania

pozdr. i dzieki
          Kasia
          • myszactwo Re: Podatek od DAROWIZNY? 16.10.03, 00:50
            Witam,
            z tego co wiem, przy darowaniu pieniedzy jest tak jak opisano powyzej,
            natomiast w przypadku darowizny mieszkania czy domu, instnieje zwolnienie z
            podatku od darowizny jedynie w przypadku jesli nie posiadasz na wlasnosc
            jakiegokolwiek innego lokalu mieszkalnego (obecnie), czyli jestes zameldowana
            u rodzicow lub w mieszkaniu wynajmowanym czy cos takiego. Jesli posiadalas
            kiedys i sprzedalas lokal, to zwolnienie rowniez ciebie dotyczy. Istotny jest
            stan obecny i to, ze teoretycznie nie posiadasz miejsca do zamieszkania na
            wlosnosc. Moze jakis specjalista policzy jaka kwota wartosci tego mieszkania
            bedzie zwolniona od podatku (wiem ze spora). Powinno byc cale zwolnione z
            podatku od darowizny ale nie jestem pewna, jesli wartosc przekracza okreslona
            ustawowo kwote, wtedy placi sie podatek od darowizny wyliczony odpowiednio
            procentowo od roznicy miedzy wartoscia lokalu a suma, ktora okresla ustawa
            jako zwolniona od podatku od darowizn nieruchomosci.
            Pozdrawiam
            Myszactwo
            • Gość: Bebiak Re: Podatek od DAROWIZNY? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 18:27
              myszactwo napisała:

> Moze jakis specjalista policzy jaka kwota wartosci tego mieszkania
              > bedzie zwolniona od podatku (wiem ze spora). Powinno byc cale zwolnione z
              > podatku od darowizny ale nie jestem pewna, jesli wartosc przekracza okreslona
              > ustawowo kwote, wtedy placi sie podatek od darowizny wyliczony odpowiednio
              > procentowo od roznicy miedzy wartoscia lokalu a suma, ktora okresla ustawa
              > jako zwolniona od podatku od darowizn nieruchomosci.

Już od kilku lat wartość darowanego mieszkania czy domu mieszkalnego nie ma dla
              tego zwolnienia znaczenia (kiedyś rzeczywiście miała, bo zwolnienie było
              określone kwotowo). Teraz istotne jest aby powierzchnia użytkowa darowanego
              mieszkania czy domu nie była większa niż 110 m.kw. Bez względu więc na wartość
              o ile mieszkanko lub dom mieszkalny ma p.uż. do 110 m.kw i spełnione są
              pozostałe warunki określone w art. 16 - nie płaci się podatku do darowizny.
              Pozdrowionka serdeczne. B.

• myszactwo Re: Podatek od DAROWIZNY? 17.10.03, 13:03
                Gość portalu: Bebiak napisał(a):

Teraz istotne jest aby powierzchnia użytkowa darowanego
                > mieszkania czy domu nie była większa niż 110 m.kw. Bez względu więc na
                wartość
                > o ile mieszkanko lub dom mieszkalny ma p.uż. do 110 m.kw i spełnione są
                > pozostałe warunki określone w art. 16 - nie płaci się podatku do darowizny.
                > Pozdrowionka serdeczne. B.
                >
                Tak, rzeczywiscie, przepraszam za oczywisty blad. W moim przypadku tez tak
                bylo jak sobie przypominam. Pomylilo mi sie gdyz mialo rzeczywiscie wiecej nic
                powierzchnia okreslona w ustawie dlatego placilo sie podatek od darowizny
                proporcjonalnie policzony od roznicy powierzchni istniejacej lokalu minus
                wartosc tych 110 m zwolnionych z podatku.
                Pozdrawiam
          • Gość: Bebiak Re: Do Kasi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 19:21
            Gość portalu: kasia_MM napisał(a):

> to ja sie podłączę i poproszę o policzenie - chcę kupić spółdzielcze (tzn
            >tata by kupił i potem mi je darował) za 160 tys sama nie mam swojego
            >mieszkania

Gość portalu: kasia_MM napisał(a):

> to ja sie podłączę i poproszę o policzenie - chcę kupić spółdzielcze (tzn
            >tata by kupił i potem mi je darował) za 160 tys sama nie mam swojego
            >mieszkania

Opłaty od umowy sprzedaży:
            - podatek od czynności cywilnoprawnych; 3.200,-zł
            - taksa notarialna: 800,-zł + VAT 176,-zł
            - opłata sądowa (ale tylko wtedy jeśli jest prowadzona księga wieczysta, a nie
            musi być dla spółdzielczego prawa prowadzona): 1.920,-zł + wniosek do sądu:
            150,-zł + VAT 33,-zł (też tylko wtedy jeśli jest księga)
            - ewentualnie wniosek do spółdzielni: 150,-zł + VAT 33,-zł (ale można z niego
            zrezygnować);
            - wypisy: ok. 180,-zł.
            To wszystko płacone jest u notariusza przy zawieraniu umowy sprzedaży. Przy
            mieszkaniu spółdzielczym nie można od razu dokonać darowizny (tak jak przy
            hipotecznym), bo skuteczność nabycia takiego prawa uzależniona jest od
            przyjęcia nabywcy w poczet członków.
            Oznacza to, że po zawarciu umowy sprzedaży nabywca musi złożyć wypis aktu w
            spółdzielni, wypełnić deklarację członkowską, zapłacić za przyjęcie w pcozet
            członków (tu opłata uzalezniona od danej spóldzielni) a następnie z
            zaświadczeniem o przysługującym mu prawie do lokalu iść z obdarowaną a wiec z
            Tobą do notarisuza celem zawarcia umowy darowizny.
            Opłaty do umowy darowizny tego prawa:
            - taksa notarialna: 800,-zł + VAT 176,-zł
            - opłata sądowa (ale tylko wtedy jeśli jest prowadzona księga wieczysta, a nie
            musi być dla spółdzielczego prawa prowadzona): 1.920,-zł - wniosek do sądu:
            150,-zł + VAT 33,-zł (też tylko wtedy jeśli jest księga)
            - ewentualnie wniosek do spółdzielni tym razem o przyjęcie obdarowanej w poczet
            członków: 150,-zł + VAT 33,-zł (ale można z niego zrezygnować);
            - wypisy: ok. 180,-zł.
            - jeśli nie masz swojego żadnego mieszkania ani domu mieszkalnego, jesteś
            obywatelką polską, powierzchnia użytkowa mieszkanka nie przekracza 110 m.kw.,
            nie zbędziesz tego mieszkania przez następnych 5 lat i będziesz w nim przez 5
            lat mieszkać zameldowana na pobyt stały - to nie płacisz podatku do darowizny.
            Z tym zameldowaniem (od razu Ci wyjaśnię, bo to akurat dziś było omawiane)
            sprawa wygląda tak, że ustawa o podatku od darowizny mówi o zamieszkaniu (tylko
            zamieszkaniu) przez obdarowanego w przedmiocie darowizny, ale większość US
            odwołując się do przepisów o ewidencji ludności wymaga zameldowania na pobyt
            stały.
            W jednym z aktualnych wątków na tym forum Myszactwo napisała, że była
            zameldowana na pobyt czasowy i chyba US to uznał, ale ja zwracam Twą uwagę na
            ten problem.
            Acha, po zawarciu umowy darowizny procedura identyczna jak po zawarciu umowy
            sprzedaży: z wypisem do spółdzielni, deklaracja członkowska, opłata za
            przyjęcie w poczet członków.
            Pozdrawiam Cię serdecznie wierząc, że wszystko w miarę jasne. Jak coś nie tak
            to się odezwij. B.

• Gość: ffrogg Re: limity na darowizny IP: 195.68.192.* 29.10.03, 13:28
            A tak w ogóle to jakie są limity darowizn jakie można uzyskać każdego roku od
            osób różnym stopniu pokrewieństwa ?
            Czy są to limity na określony czas, czy tez uzalzeżnione od kwoty darowizn
            jakie dostałam załóżmy w poprzednim roku???
            czekam na info!!!
          • Gość: ffrogg Re: limity na darowizny IP: 195.68.192.* 29.10.03, 13:28
            A tak w ogóle to jakie są limity darowizn jakie można uzyskać każdego roku od
            osób różnym stopniu pokrewieństwa ?
            Czy są to limity na określony czas, czy tez uzalzeżnione od kwoty darowizn
            jakie dostałam załóżmy w poprzednim roku???
            czekam na info!!!
            • Gość: Bebiak Re: limity na darowizny IP: *.acn.pl 29.10.03, 20:15
              Raz na PIĘĆ lat możesz otrzymać bez podatku:
              - od osoby w I-szej grupie (np. rodzice, dziecko, rodzeństwo itp) kwotę 9.637,-

- od osoby z II-giej grupy (np. rodzeństwo rodziców, małżonek rodzeństwa itp)
              kwotę 7.276,-zł
              - od osoby z II-ciej grupy (wszyscy inni niewymienieni w I i II grupie) kwotę
              4.902,-zł.
              Uwaga: ja Ci nie wymieniłam wszystkich w grupie I - II. Chcesz ich wszystkich
              poznać - mogę napisać jeśli nie wiesz (to nie problem).
              I uczulam Cię na to, że to raz na 5 lat. Jeśli więc np. od mamy dostałaś w
              ubiegłym roku kwotę wolną od podatku a teraz mama chce Ci coś znowu podarować
              to obie te darowizny należy zsumować, odjąć jedno zwolnienie i od reszty
              pobrać podatek. Oczywiście możesz od mamy otrzymywać co roku kwotę 2.000,-zł
              i póty nie będzie podatku póki nie wyczerpiesz limitu kwoty wolnej w okresie 5-
              cioletnim. Czy ja to w miarę jasno napisałam? Jak coś nie tak to się odezwij.
              Dodam jeszcze, że troszkę inaczej jest przy darowiźnie mieszkań i domów
              mieszkalnych (inna ulga) oraz szczczególne zwolnienie darowizny przeznaczonej
              na nabycie mieszkania (ale nie więcej niż 19.274,-zł od kilku darczyńców, ale
              tylko z I-szej grupy). Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
              • Gość: frogg Re: limity na darowizny IP: 195.68.192.* 03.11.03, 11:24
                Dziękuję za info!!!
                To ja niestety wykorzystałam już możliwe darowizny w pierwszej grupie- czyli
                przez 5 lat juz nie mogę być obdarowana od tych osób. Ale nic chyba nie stoi na
                przeszkodzie otrzymać darowiznę od osoby z II-ej i III-ej grupy ??
                • Gość: Bebiak Re: limity na darowizny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 20:07
                  Gość portalu: frogg napisał(a):

> Ale nic chyba nie stoi na przeszkodzie otrzymać darowiznę od osoby z II-ej i
                  >III-ej grupy ??

Nic nie stoi na przeszkodzie - przyjęcie darowizn od osób z I-szej grupy nie ma
                  związku z darowiznami, które przygotowały dla Ciebie pozostałe osoby, które
                  jeszcze Ci nic nie podarowały. Dziękuję za dziękuję i pozdrawiam Cię
                  serdecznie. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka