Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Osiedle Aleksandrów

IP: *.cc.upv.es 06.10.08, 15:11
    Witam,
    czy ktoś z obecnych na forum zna może osiedle aleksandrów w
    warszawie w
    dzielnicy wawer? Mówią mi coś nazwy Wawer, Anin, Radość, Falenica,
    Józefów, Michalin ale Aleksandrów?
    Interesują mnie bardzo działki budowlane na sprzedaż w dzielnicy
    wawer.
    znalazłem ofertę działki w aleksandrowie w rejonie ulic Podkowy i
    Napoleona Bonaparte. wygląda bardzo ciekawie,ale wolę zaciągnąć
    języka..
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • sowizdrza Re: Osiedle Aleksandrów 06.10.08, 16:05
        450 złociszy i 550 złociszy za metr to porazka:(
        strasznie drogo; chyba że masz 1,5 mln

infrastrutura wokół chyba nie najlepsza

do Wawy w dzień powszedni straszne korki
        jeszcze gorzej po południu:(

• Gość: Leszek Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 18:58
          No 450zł/m2 to jak na dzielnicę raczej dobra cena.. Pewnie każdy by wolał
          zapłacić mniej czy więcej ale realia są takie ale jednak jak na Warszawę to cena
          nie jest wysoka. Sam szukam więc z musu monitoruje rynek intensywnie. Realia są
          takie,że działeczki ok 1000-1500m2 w Aleksandrowie to teraz chodzą i po 550 a
          obok w Falenicy to i po 600,700!
          Nie mówiąc o Radości i Międzylesiu gdzie to wydatek 700-1000.
          Owszem obok w Radości przy Izbickiej znalazłem dwie "okazje" ale to przy
          Izbickiej tuż obok projektowanej obwodnicy. Trzeba uważać bo coraz więcej osób
          próbuje się szybko pozbyć działek w tej okolicy.
          No i buduje się tam teraz już drugie "zaciszne" ekskluzywne osiedle dla naiwnych.
      • Gość: Paweł Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.acn.waw.pl 09.10.08, 09:22
        o osiedlu Aleksandrów dużo ostatnio pisze się na tym forum
        zajrzyj tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=82197398&a=85249040
        i tu
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=85246234
        Może będziemy sąsiadami?
        • Gość: Paweł W Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.acn.waw.pl 30.10.08, 15:29
          Kupiłem w końcu tą działkę w Aleksandrowie i ruszam z procedurą pozwolenia na
          budowę. Miałem poczekać to zapowiadany krach ale po konsultacjach
          stwierdziłem,że tutaj działki będą już tylko droższe. Okazało się,że mój znajomy
          kupił 2lata temu nieopodal działkę za 140zł/m2 a teraz, w czasie "kryzysu"
          sprzedał za 480zł/m2! Rozmawiałem z przyszłym sąsiadem i okazuje się,że w tym
          roku rozbudowa infrastruktury ruszyła z kopyta: dociągnięto wodociąg ,
          wyremontowano drogi do Falenicy, wyasfaltowano kilka dróg (bez wkładu
          mieszkańców). A wszystko to w okresie od czerwca-października. Sprawdziłem w
          urzędzie,że to prawda.
          • Gość: marian Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.aster.pl 31.10.08, 20:41
            ile za metr udało Ci się wynegocjować, jeśli to nie tajemnica

i jaka działka - ile metrów

przy cenach podawanych przez sprzedających można dostać zawrotu głowy
            450 i wzwyż

dla kogo takie działki? działka i dom 1,5 mln:(
            bogaci już dawno kupili i nie tak daleko pewnie od centrum

• Gość: Paweł Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.acn.waw.pl 03.11.08, 07:38
              No fakt,że każdy wolałby kupić taniej niż drożej ale 450zł to i tak w Wawie
              dobra cena teraz. Chciałem raczej w północnym Wawrze ale tam zaśpiewali po
              650-850zł! Znalazłem tam też i za 500zł ale uważaj na takie okazje bo ta działka
              okazała się bardzo bardzo podmokła (częste w okolicach Zakola Wawerskiego). Co
              gorsza sprzedający ukrył ten fakt bo akurat było sucho a dowiedziałem się o tym
              pytając sąsiadów. Mury im pękają. Podobnie w Radości zdarzają się "okazje"...
              tuż obok planowanej trasy mostu południowego. Moja działka w Aleksandrowie (ok
              1000m2) kosztowała 450zł/m2 właśnie. Jakbym był gotówkowy to był płacił po
              420zł. Polecam Ci zwłaszcza rejon Podkowy/Napoleona Bonapartego.
              • Gość: Paweł Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.acn.waw.pl 06.11.08, 12:01
                Do wszystkich obecnych, przyszłych i potencjalnych mieszkańców osiedla
                Aleksandrów w dzielnicy Wawer w Warszawie.

Zgłoście się w tym wątku a jak się nas trochę uzbiera to założę prywatne forum
                dla nas. Póki co zbiórka tutaj bo w dziale Dom jest ostatnio duży ruch w tym
                temacie.

Dla niewtajemniczonych podaje linki do innych wątków dot. Aleksandrowa.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=85246234&a=85246234
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=71943141&a=71943141
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=82197398&a=85303087
                • Gość: Elka Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 21:53
                  Mieszkan na tym osiedlu. Chociaż osiedle to dosyć mylna nazwa bo
                  przywodzi na myśli osiedle bliźniaczych szeregowców jednego
                  developera a to przecież bardzie przypomina europejskie przedmieście.
                  Rzeczywiście rejon Podkowy jest chyba naładniejszy bo przeważa tu
                  nowa zabudowa a dzięki strefie chronionego krajobrazu są tu tylko
                  niskie budynki. Właśnie kupuję tu drugą działkę dla córki. Miała się
                  budować na Białołęce ale tu jest znacznie ładniej, bez bloków i
                  lepszy dojazd.
                  Jeśli chodzi o ceny to ja kupuję za 510zł/m2. Ale wiem,że warto.
                  Niestety nie mam gotówki a wiem,że można tu trafić okazje 440zł/m2 i
                  mniej za gotówkę bo miejscowy plan projektują tu chyba już 1,5roku i
                  blokują ludziom podziały na pół roku każdy. Bez sensu bo po pół roku
                  i tak muszą wydać decyzje podziałową a planu nie będzie jeszcze
                  wiele lat. A szkoda bo gdyby nie to było by więcej ziemi do wyboru.
                  A tak sprzedają tylko zaradni.
                  • Gość: Tomasz B Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.ip.netia.com.pl 10.11.08, 14:58
                    • Gość: Tomasz B Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.ip.netia.com.pl 10.11.08, 15:08
                      Mieszkam tu od dwóch lat i uważam,że dokonałem dobrego wyboru. To nie jest
                      koniec świata! Do centrum dojeżdżam w 35minut samochodem a dzieciaki do powiśla
                      autobusem(7minut) i (30min) pociągiem. Według mnie to piękna okolica, która się
                      dynamicznie rozwija ale w zrównoważony sposób czyli bez ścisku, bloków i
                      hipermarketów. Jeszcze w tym roku mój syn z żoną kupują tu działkę bo mi
                      pozazdrościli tej ciszy, zieleni, przestrzeni i miłych sąsiadów. A no właśnie,
                      panuje tu fajna atmosfera!
                      • Gość: Adam Kotowicz Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 19:56
                        Witam. W zeszłym tygodniu podpisałem umowę kupna działki na osiedlu Aleksandrów.
                        Tak więc zapiszę się na forum o Aleksandrowie jeśli powstanie! Bardzo spodobała
                        mi się ta okolica. Zwłaszcza okolica o której piszecie bo tu najwięcej jest
                        nowej zabudowy. Szukałem takiego właśnie miejsca. Nie daleko do centrum miasta a
                        przy tym dużo wolnej przestrzeni,las,łąki,jezioro.
                        • joanna-i-jerzy Re: Osiedle Aleksandrów 18.11.08, 18:15
                          Właśnie budujmy dom w tzw. Aleksandrowie. Trochę zaryzykowaliśmy bo kupiliśmy
                          działkę przed podziałem (inaczej się nie dało bo była blokada podziału na rok) i
                          weszliśmy w ten sposób we współwłasność ale ostatecznie tylko na tym zyskaliśmy.
                          Dzięki temu zanim tu zamieszkaliśmy spotkaliśmy się z naszymi sąsiadami kilka
                          razy na kawie i założyliśmy wspólną grupę dyskusyjną. Dzięki współpracy
                          zaoszczędziliśmy na projektach do pozwolenia na budowę i nie tylko. A znajomi
                          mówili nam,że oszaleliśmy ;) Opłaciło się nam to ryzyko. Może ktoś z Was kupował
                          w podobny sposób?
                          • Gość: marian Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.aster.pl 18.11.08, 21:52
                            Adam i JoannaiJerzy
                            podajcie cena za metr bo nie chce mi się wierzyć w te 450 złociszy
                            za m2
                            wiadomo cena transakcyjna a cena podawana w ogłoszeniu to dwie różne
                            ceny

aha i z tego co widziałem to Wawer = kiepska kanalizacja
                            a raczej jej brak
                            szambo dominuje wszedzie tak pewnie jest i na Aleksandrowie ,
                            nieprawdaż?
                            • joanna-i-jerzy Re: Osiedle Aleksandrów 18.11.08, 23:51
                              Gość portalu: marian napisał(a):

> Adam i JoannaiJerzy
                              > podajcie cena za metr bo nie chce mi się wierzyć w te 450 złociszy
                              > za m2 wiadomo cena transakcyjna a cena podawana w ogłoszeniu to dwie różne ceny

450-470 to faktyczna cena, (znajomi ze 460 wynegocjowali tylko do 450 i kupili)
                              działki w trakcie podziału kupisz taniej jak się dowiadywałam to były za
                              430zł/m2 do lekkiej negocjacji
                              ale mnie to nie dziwi bo i tak są dużo tańsze niż np. w Radości koło
                              zaprojektowanej trasy mostu południowego.

> aha i z tego co widziałem to Wawer = kiepska kanalizacja
                              > a raczej jej brak
                              > szambo dominuje wszędzie tak pewnie jest i na Aleksandrowie ,
                              > nieprawdaż?
                              tak kanalizacji tu brak ale dla mnie akurat to ani priorytet ani problem
                            • Gość: Adam Kotowicz Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.acn.waw.pl 19.11.08, 14:52
                              ja kupiłem właśnie taką działkę przed podziałem, cena ofertowa to było 430/m2,
                              ja kupiłem za 410zł/m2 z tym,ze była to działka >1500m2 i stąd ten upust.
                              Działki szukałem długo,rzetelnie, monitorowałem rynek, na bieżąco konsultowałem
                              się z dwoma specjalitami (zaufanymi przyjaciółmi przyjaciół i do tego spoza Wawy
                              więc miałem pewność,że to nie NAGANIACZE). Ta działka wygrała w rankingu
                              jakościowym a do tego była zdecydowanie najtańsza. 450zł/m2 w Warszawie to
                              rzeczywiście na ogół mało realna cena ale nie dlatego,że za wysoka a dlatego,że
                              podejrzanie niska.
                              • Gość: marian Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.aster.pl 19.11.08, 23:13
                                są małe działki 800,900 m w trzeciej linii zabudowy
                                po430 zl/m do negocjacji

ale czy takie działki mają sens
                                co na nich postawic
                                w koncu dom i działke kupuje sie by z niej korzystac
                                im wieksza tym lepsza

skm jexdzi do Falenicy?
                                • joanna-i-jerzy Re: Osiedle Aleksandrów 20.11.08, 08:29
                                  Gość portalu: marian napisał:
                                  > są małe działki 800,900 m w trzeciej linii zabudowy
                                  > po430 zl/m do negocjacji
                                  > ale czy takie działki mają sens
                                  > co na nich postawic
                                  > w koncu dom i działke kupuje sie by z niej korzystac
                                  > im wieksza tym lepsza

No przecież Pan Adam właśnie napisał,że są duże i to tańsze z metra. Ja wiem o
                                  dwóch działkach ok 1300m2 w tej okolicy a nawet 1700m2 ale to już na ogół
                                  częściowo leśne. No ale 1300m2 to chyba wystarczająco?
                                  Co do linii zabudowy to ja kupiłam taką właśnie działkę i jest to dla mnie zaletą.

> skm jexdzi do Falenicy?
                                  Do Falenicy już SKM nie jeździ bo i po co skoro jeździ pociąg PKP a przejazd w
                                  tej strefie też jest na karcie miejskiej a czas przejazdu taki sam.
                                  • Gość: Tomek z Wawra Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.acn.waw.pl 26.11.08, 01:21
                                    No.. jestem w lekkim szoku,że znajduje tu taką wspólnotę sąsiedzką. Ja się
                                    zapisuję. Wprowadzam się tu dopiero w maju (mam nadzieję,że zdążę z budową) ale
                                    już teraz spędzam tu każdą chwilę. Niby z musu bo trzeba pilnować fachowców ale
                                    sama przestrzeń i cisza sprawia,że tu odpoczywam. Dotychczas mieszkałem w centrum.
                                    • andrzejnagorski Re: Osiedle Aleksandrów 28.11.08, 10:42
                                      Witam. Czy ktoś z Was tak ja kupił udział w działce? Ja kupiłem działkę przed
                                      podziałem a właściwie w trakcie bo podział był zawieszony na rok z powodu
                                      sporządzania projektu planu miejscowego. Miałem trochę obaw ale zanim kupiłem tą
                                      działkę poznałem moich potencjalnych sąsiadów oraz tymczasowych współwłaścicieli
                                      mojej działki. Wiem,że w Aleksandrowie nadal jest blokada podziałów i kupno
                                      udziału to praktycznie jedyny sposób aby wejść w posiadanie działeczki w tej
                                      okolicy. My już jesteśmy po podziale i wszystko odbyło się bez problemów. W
                                      dodatku przy okazji stworzyliśmy fajną wspólnotę sąsiedzką i podzieliliśmy się
                                      kosztami np. związanymi z pozwoleniami na budowę oszczędzając kilka tysięcy :)
                                      • majka-budowniczy Re: Osiedle Aleksandrów 28.11.08, 13:52
                                        O.. zaglądam tu w poszukiwaniu porad budowlanych a spotykam przyszłych sąsiadów.
                                        Ja też kupiłam udział. Kupowałam z dodatkowym zabezpieczeniem kredytu bo banki
                                        niechętnie udzielają kredytu na udział. Ale dalej to przyznam,że mimo obaw
                                        poszło gładko. Ja też na tym zyskałam a nie straciłam. Jako osoba bardzo
                                        ostrożna wszystko jednak wcześniej dokładnie sprawdziłam.
                                        Panie Andrzeju chyba nie jesteśmy bezpośrednimi sąsiadami?
                                        W jakim rejonie Aleksandrowa Pan się buduje?
                          • Gość: Jarek Z do joanny-i-jerzego IP: *.acn.waw.pl 10.12.08, 19:24
                            Zdradź proszę czy kupiłaś działkę po wschodniej czy zachodniej stronie ulicy
                            Podkowy? Bezpośrednio przy Napoleona B czy w głębi? My chyba kupimy działkę z
                            tego ogłoszenia
                            warszawa.gumtree.pl/c-Nieruchomo-ci-dom-mieszkanie-dzia-k-sprzedam-dzia-ki-Wawer-1000m2-2660m2-BEZPO-RDNIO-W0QQAdIdZ93370529
                            ale jeszcze wszystko dokładnie sprawdzamy. To są działki po zach stronie
                            Podkowy, w głębi od Napoleona.
                            Mam do Ciebie prośbę jako już prawie tutejszej czy wiesz może o jakimś
                            felerze,który ma ta działka? Czy np. na wiosnę nie stoi tam woda? Chciałem aby
                            specjalista przeanalizował to co widać na mapie,w terenie i w dokumentach przed
                            moją decyzją ale to trwa a sprzedający nie zgadzają się na zaklepanie tej
                            działki choćby na tydzień.
                            Może kupowałaś też u tych ludzi i masz jakieś opinie?
                            Jeśli wiesz cokolwiek o jakiś działkach w okolicy takich do 1500m2 to daj cynk
                            proszę. Zależy mi żeby wiosną zacząć budowę a to jedyna działka jaką znalazłem
                            gotową do starania się o pozwolenie na budowę i martwię się żeby ktoś nie
                            zgarnął mi jej sprzed nosa. Nie interesują mnie działki po stronie wschodniej
                            pod lasem bo wbrew zapewnieniom sprzedających okazało się,że nie da się tam
                            postawić domu. Byłaś przed zakupem w urzędzie dzielnicy?
      • Gość: hamburabi Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.aster.pl 29.11.08, 20:53
        Ja tam czekam aż ceny spadną w tym rejonie

to co teraz to przesada

480 za metr

brak kanalizacji

infratruktura taka sobie

• majka-budowniczy Re: Osiedle Aleksandrów 30.11.08, 13:14
          Gość portalu: hamburabi napisał(a):
          > Ja tam czekam aż ceny spadną w tym rejonie
          - Dlaczego miały by spaść? Coraz lepsza infrastruktura i bardzo modna okolica. W
          tym roku lawinowo ruszyły inwestycje: wyasfaltowano drogi, wybudowano
          wodociągu. Ja tu jestem od niedawna ale i tak widzę jak szybko zachodzą zmiany.
          > to co teraz to przesada
          > 480 za metr
          - No za 420zł możesz już spokojnie kupić w najlepszym rejonie Aleksandrowa. Wiem
          bo widzę ogłoszenia na sąsiadujących ze mną działkach.

Majka.

> brak kanalizacji
          >
          > infratruktura taka sobie
          >
        • andrzejnagorski Re: Osiedle Aleksandrów 30.11.08, 18:06
          > Ja tam czekam aż ceny spadną w tym rejonie
          Czekaj czekaj... aż się skończą.

Majka chyba jesteśmy sąsiadami ;) Te działki obok są już sprzedane, pytałem w
          zeszłym tygodniu bo znajomi tu szukają.
          Znalazłem w drugim rzędzie ale też z dojazdem od Napoleona Bonaparte, 430zł za
          m2 do negocjacji. Tylko trochę duża 1260m2. Majka jeśli wiesz coś o mniejszej to
          daj cynk na priv proszę.

AN

• andrzejnagorski SKM 30.11.08, 18:28
            Właśnie podano w Kurierze,że SKM wraca na trasę przez Falenicę. Fakt, jeśli
            chodzi o koszta i czas przejazdu to nie ma żadnej różnicy z PKP ale SKM jest
            cichsza i bardziej przestronna.
      • Gość: hamburabi Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.aster.pl 30.11.08, 19:51
        ja widzę coś zupełnie innego

zobaczcie na gumtree cały czas zastój

może wkręcacie ludzi i sami sprzedajecie, zresztą nie ważne

każdy i tak podejmuje decyzje za siebie

ps SKM to żaden plus, wiem od znajomego jaki tłok jest z rana w SKM
        • andrzejnagorski Re: Osiedle Aleksandrów 01.12.08, 08:49
          > może wkręcacie ludzi i sami sprzedajecie
          - Co to to nie... tzn mówię za siebie,ja jestem po prostu lokalnym patriotą ;) A
          to o czym piszę wynika z moich osobistych doświadczeń.
          > każdy i tak podejmuje decyzje za siebie
          - nie zaprzeczę
          > ps SKM to żaden plus, wiem od znajomego jaki tłok jest z rana w SKM
          - ale nie na tej trasie, na tej trasie właśnie było za mało pasażerów i dlatego
          wycofali, teraz pewnie będzie więcej ale to nie jest problem dla wsiadających w
          Falenicy.

AN
        • joanna-i-jerzy Re: Osiedle Aleksandrów 01.12.08, 14:50
          > ja widzę coś zupełnie innego
          > zobaczcie na gumtree cały czas zastój
          - nie będę sie kłócić o kryzys ani o to czy czekać czy nie czekać, ja nie
          poczekałam i nie żałuję.
          Odnośnie gumtree i innych bezpłatnych serwisów ogłoszeniowych trzeba jednak
          zaznaczyć,że krąży tam wiele ogłoszeń "WIDM".Sama się na to nacięłam kiedy
          szukałam mieszkania do wynajęcia a potem działki. Zdarza się,że ogłoszenia
          odnawiają się bez interwencji ogłoszeniodawcy. Wiem bo dzwoniła, sprawdzałam.
          Czasem można nawet znaleźć "kontr ogłoszenia" o treści np."bardzo proszę już nie
          dzwonić w sprawie mieszkania ......, mieszkanie jest sprzedane od 3miesięcy!!!".
        • Gość: Adam Kotowicz Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.acn.waw.pl 04.12.08, 11:48
          Odnośnie wypowiedzi Pana/i Hamurabi: gumtree to bardzo mało wiarygodny wskaźnik
          sytuacji na rynku nieruchomości, proszę podzwonić i sprawdzić, wiele
          nieruchomości tam ogłaszanych już dawno jest sprzedanych, uwaga na biura
          pośrednictwa bo one nawet nie wiedzą co mają aktualnie w ofercie :-/ Wiem z
          własnego doświadczenia.

A SKM to fajna sprawa, zwłaszcza jeśli wsiada się na stacji początkowej ;)
      • Gość: Jarek Z Re: Osiedle Aleksandrów IP: *.acn.waw.pl 10.12.08, 19:43
        Zdradź proszę czy kupiłaś działkę po wschodniej czy zachodniej stronie ulicy
        Podkowy? Bezpośrednio przy Napoleona B czy w głębi? My chyba kupimy działkę z
        tego ogłoszenia
        warszawa.gumtree.pl/c-Nieruchomo-ci-dom-mieszkanie-dzia-k-sprzedam-dzia-ki-Wawer-1000m2-2660m2-BEZPO-RDNIO-W0QQAdIdZ93370529
        ale jeszcze wszystko dokładnie sprawdzamy. To są działki po zach stronie
        Podkowy, w głębi od Napoleona.
        Mam do Ciebie prośbę jako już prawie tutejszej czy wiesz może o jakimś
        felerze,który ma ta działka? Czy np. na wiosnę nie stoi tam woda? Chciałem aby
        specjalista przeanalizował to co widać na mapie,w terenie i w dokumentach przed
        moją decyzją ale to trwa a sprzedający nie zgadzają się na zaklepanie tej
        działki choćby na tydzień.
        Może kupowałaś też u tych ludzi i masz jakieś opinie?
        Jeśli wiesz cokolwiek o jakiś działkach w okolicy takich do 1500m2 to daj cynk
        proszę. Zależy mi żeby wiosną zacząć budowę a to jedyna działka jaką znalazłem
        gotową do starania się o pozwolenie na budowę i martwię się żeby ktoś nie
        zgarnął mi jej sprzed nosa. Nie interesują mnie działki po stronie wschodniej
        pod lasem bo wbrew zapewnieniom sprzedających okazało się,że nie da się tam
        postawić domu. Byłaś przed zakupem w urzędzie dzielnicy?
        • majka-budowniczy Re: Osiedle Aleksandrów 10.12.08, 20:11
          Panie Jarku nie jestem co prawda Panią Joanną ale też Ci chyba mogę pomóc bo ja
          również jestem "prawie tutejsza". W okolicy o której piszesz tj. w kwadracie
          Napoleona/Las/Złotej Jesieni/Podkowy strona zachodnia woda nie podsiąka, wiem bo
          sprawdzałam zeszłej wiosny ;) Potop jest tylko po wschodniej stronie
          bezpośrednio przy ulicy i dlatego nic tam nie budują. Co do konkretnie tej
          działki to prawie ze mną sąsiaduje i jest ok bo okolica jest ok :) sprawdzona i
          wypróbowana w praktyce! Ale co do samej działki to zawsze warto zajrzeć do
          dokumentów. Jak są warunki zabudowy to już jest dobrze bo tzn.,że Urząd
          potwierdził,że można tam będzie postawić dom i będziesz miał do niego dojazd. Ja
          byłam w Urzędzie ale okazało się to stratą czasu bo powiedzieli mi,że przecież
          jak wydali warunki to zastrzeżeń nie mają... Odnośnie specjalisty to nie wiem
          kogo masz na myśli ale jak to ma być jakiś agent nieruchomości czy pośrednik to
          strata kasy, to naciągacze. Przeczytaj dokładnie dokumenty(zwłaszcza Warunki i
          Księgę), popatrz na mapę (np.po cięciu poziomicowym poznasz czy działka nie leży
          w dołku co może być problematyczne) zobacz w terenie, ewentualnie spr w urzędzie
          i przede wszystkim zastanów się czy to jest to czego szukasz :)
          • majka-budowniczy Re: Osiedle Aleksandrów 10.12.08, 20:24
            ad.do poprzedniego postu
            Acha i nie przejmuj się,że przeoczysz coś w KW i kupisz działkę np z obciążoną
            hipoteką bo to i tak sprawdzi notariusz przed podpisaniem umowy i umieści w jej
            treści w bardziej zrozumiałym języku a jeśli znajdzie coś niepokojącego to
            umieści zapis w umowie zobowiązujący Ciebie do poświadczenia,ze jesteś tego
            świadomy. Tak więc jeśli chodzi o pomoc pośrednika to w czytaniu dokumentów nie
            jest potrzebny tym bardziej,że może nie być obiektywny tzn. mieć interes w tym
            abyś kupił albo nie kupił tej działki i nawet gdyby bezczelnie kłamał nie uda Ci
            się go potem pociągnąć do odpowiedzialności. Tymczasem notariusz np. jest
            odpowiedzialny przed prawem za treść umowy i musi się upewnić,że wiesz wszystko
            co wynika z dokumentów.
            • joanna-i-jerzy do Pana Jarka 12.12.08, 15:38
              jeśli chodzi o ten rejon to polecam z czystym sercem. co do działki to wygląda
              na ciekawą ofertę ale oczywiście sprawdź dokumenty. nie jestem pewna u kogo
              kupujesz bo w ogłoszeniu nie ma nazwiska ale na 80% to ci sami ludzie co mi
              sprzedawali. jeśli tak to dodatkowy plus. mi się dobrze współpracowało bo są
              zorientowani w temacie i byli pomocni na dalszych etapach np. pozwolenia na
              budowę. po prostu znają procedury i wiedzą z kim do kogo w urzędzie. ja też
              kupowałam tym trybem i jeśli to ci sami to nie będzie problemu bo przećwiczyli
              już na mnie. jeśli chcesz szczegóły to napisz do mnie na priv.

Joanna
              • majka-budowniczy Re: do Pana Jarka 12.12.08, 17:12
                Potwierdzam,że z państwem K sprawnie się współpracuje i tu trochę a propos pani
                K mam sprawę do Was drodzy obecni i przyszli sąsiedzi. Otóż zarówno ja jak i
                pani Aleksandra jesteśmy żywo zainteresowane proekologicznymi rozwiązaniami w
                budownictwie i marzy nam się aby nowo powstająca zabudowa uwzględniała idee
                "zielonego osiedla" tzn. maksymalna wydajność energetyczna, minimalne
                marnotrawstwo energii i materii, wykorzystanie odnawialnych źródeł energia oraz
                naturalnego światła. Dołączycie do nas?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=88469025
                • Gość: PIOTR proszę o radę w sprawie działki w okolicy IP: *.acn.waw.pl 15.01.09, 23:27
                  Witam. Właśnie poważnie rozważam zakup działki w tej okolicy i mam do Was jako
                  do rozeznanych w sytuacji pytanie co myślicie o tej ofercie:
                  warszawa.gumtree.pl/c-Nieruchomo-ci-dom-mieszkanie-dzia-k-sprzedam-dzia-ki-1118m2-Wawer-osiedle-Aleksandrow-BEZPO-REDNIO-W0QQAdIdZ99465724
                  . Czy jest coś o czym nie wiem? Cena podejrzanie niska a jeszcze utargowałem.
                  Sprawdziłem w papierach i w urzędzie dzielnicy,że od strony prawnej jest ok i w
                  tym kupowaniu udziału nie ma kruczka. Mój notariusz to potwierdził. Ale jeszcze
                  się waham. Pocieszające,że już ktoś to przećwiczył. Powiedzcie szczerze nie
                  żałujecie? Nie okazało się potem,że coś było nie tak? Czy lokalizacja w
                  mikroskali jest ok tzn czy nie wiecie o jakimś uciążliwym sąsiedzie, podsiąkaniu
                  wody na wiosnę itp? Dziękuję, Piotr
                  • majka-budowniczy Re: proszę o radę w sprawie działki w okolicy 16.01.09, 10:29
                    Piotrze było by nam łatwiej się wypowiedzieć gdybyś podał dokładniejszą
                    lokalizację działki. Domyślam się gdzie mniej więcej ale napisz czy bliżej
                    Podkowy czy Bonapartego i w której linii zabudowy? Ogólnie polecam polanę tą
                    okolicę bo osobiście mam z tym miejscem bardzo pozytywne doświadczenia. Co do
                    podziału to ja to już przećwiczyłam tylko w trudniejszych warunkach bo wtedy
                    zawieszali podziały na rok i było nas 7współwłaścicieli. Nie było przykrych
                    niespodzianek, wszystko odbywa się przecież zgodnie z prawem! Wymagało to
                    jedynie kilku spotkań naszej "wspólnoty" i bardzo miło wspominam ten okres bo
                    dzięki temu poznaliśmy się lepiej a przy okazji powstało kilka wspólnych
                    pomysłów np. aby zorganizować razem tzw. klub malucha czyli taka formę
                    przedszkola dla naszych dzieciaków, oraz aby w ramach oszczędności energii
                    hurtowo zakupić sobie kolektory słoneczne.
                    • krzysztofnaswoim Re: proszę o radę w sprawie działki w okolicy 05.06.13, 12:06
                      Odświeżam wątek. W przyszły roku zamierzam budować dom w tej okolicy. Wiedzę,że ceny na tzw. osiedlu Aleksandrów spadły i jest w czym wybierać. Rozważam jeszcze Józefów i Radość, ale jednak tu chyba jest najlepszy stosunek jakości do ceny. Jestem ciekaw jak się powiodły plany zamieszkania tu pozostałych uczestników wątku. Czy jesteście zadowoleni? Polecacie/ odradzacie jakieś rejony? Na co powinienem zwrócić uwagę?

Dzięki,
                      Krzysztof
                      • anka_buduje Re: proszę o radę w sprawie działki w okolicy 05.06.13, 13:34
                        Ja się wybudowałam. Nie było przykrych niespodzianek. Dobrze się się przygotowałam, sprawdziłam stosunki wodne i możliwość podłączenia gazu.
                        Mieszkam przy Napoleona Bonaparte. Dojazd nie jest jeszcze idealny. Ostatnio złożyliśmy z sąsiadami petycje o utwardzenie drogi. Podoba mi się,że tutejsza społeczność umie i chce współdziałać a równocześnie zachowana jest prywatność, dla której tu się przeprowadziłam z bloku. Jest też bezpiecznie i cicho. Dla mnie to była dobra decyzja. Żałuje tylko,że kupowałam kiedy było dużo drożej. Teraz fakt dobre działki się kończą, ale coś tam jeszcze leży na rynku a ceny dużo lepsze. Ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem! Nie był to zakup inwestycyjny i nigdzie się stąd nie wybieram.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka