Dodaj do ulubionych

Afera o plaster sera

23.08.26, 16:41
Dziewczyny, kto ma rację? Pies na ścisłej diecie z powodu alergii, właścicielka wyprowadziła go ze wszelkich dolegliwości na prostą, dostaje tylko koninę.
Tego dnia (wczoraj) pupil nie był na smyczy, biegał sobie beztrosko po zamkniętym osiedlu i skorzystał z okazji, kiedy jego właścicielka rozmawiała ze mną. Czmychnął do sąsiadki mieszkającej na parterze, która jest znana z dokarmiania psów. Wszedł przez otwarty balkon do mieszkania. Jego właścicielka od razu się zorientowała, że S. poszedł do karmicielki i krzyczy - „ imię” -oddawaj psa! Sam ten tekst uznałam za nieuprzejmy, ale czekam dalej. I w tym momencie właścicielka psa zaczyna się wydzierać na sąsiadkę, że ma mu nie dawać sera. Drze się przez kolejne 3 minuty na środku dziedzińca, tyra kompletnie 70 letnią kobietę. Dla mnie jako osoby postronnej było to straszne. Ostatecznie kazałam jej przestać, bo nie mogłam tego słuchać. Nie chcę być kojarzona z chamstwem i prostotą. Po całym zajściu, powiedziałam co myślę o jej zachowaniu, jednak nie zauważyłam pokory z jej strony. Uważa, że starszej sąsiadce się należało, bo dała ser psu wiedząc że jest silnym alergikiem i dostanie potem rozstroju.

Co myślicie? Mi jest za nią wstyd i tak myślę, że dobrze że się niedługo wyprowadzam w inne otoczenie 😄
Obserwuj wątek
    • raczek47 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 16:51
      To jakieś komunalne slumsy? Afera jak z przedwojenngo familoka.
      • homohominilupus Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 16:55
        Jakiej rasy ten pies?
        • alexis1121 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:03
          Rasa ozdobna, ale nie shih tzu.
          • marzenka12 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:08
            A jak ma na imię? Szymon?
          • homohominilupus Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:24
            alexis1121 napisała:

> Rasa ozdobna

Tak myslalam 😉
          • bi_scotti Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:36
            alexis1121 napisała:

> Rasa ozdobna

surprised Seriously tak sie teraz mowi o jakichs psich rasach??? Really? Hmmm ... po przemysleniu dochodze do wniosku, ze ja tez jestem Rasa Ozdobna tongue_out Very, very ... ozdobna big_grin Skoro pies moze, to i Bi_scotti tez 😂 Cheers.
            • llllllolllllipop Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 18:22
              ROTFL
            • kropkaa Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 19:00
              bi_scotti napisała:

> alexis1121 napisała:
              >
              > > Rasa ozdobna
              >
              > surprised Seriously tak sie teraz mowi o jakichs psich rasach??? Really? Hmmm ... po p
              > rzemysleniu dochodze do wniosku, ze ja tez jestem Rasa Ozdobna tongue_out Very, very ..
              > . ozdobna big_grin Skoro pies moze, to i Bi_scotti tez 😂 Cheers.
              >

O, ja też chcę być rasą ozdobną! Mogę dołączyć?
              • bi_scotti Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 19:14
                kropkaa napisała:

> O, ja też chcę być rasą ozdobną! Mogę dołączyć?

By all means!
                Ematka zdobi, ematka uczy, ematka czasem pieknie mruczy big_grin Ozdobne ematki wszystkich krajow laczmy sie! Cheers.
              • marzenka12 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 20:39
                kropkaa napisała:

> bi_scotti napisała:
                >
                > > alexis1121 napisała:
                > >
                > > > Rasa ozdobna
                > >
                > > surprised Seriously tak sie teraz mowi o jakichs psich rasach??? Really? Hmmm ..
                >
                >
                > O, ja też chcę być rasą ozdobną! Mogę dołączyć?

U ludzi to sie chyba nazywa utrzymanka
            • szarmszejk123 Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 12:51
              Bi, tak się mówi od wielu lat, weź już tu nie udawaj wielce zszokowanej. Są też kury ras ozdobnych 😱 i gołębie nawet.
              A Shih-tsu zostały stworzone do wyglądania, nigdy nie miały żadnej innej roli, od zawsze były tylko i wyłącznie psami do towarzystwa z funkcją alarmu, nic więcej. Nie robiły nic innego, nawet na szczury nie polowały.
              • bi_scotti Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 13:10
                szarmszejk123 napisał(a):

> A Shih-tsu zostały stworzone do wyglądania, nigdy nie miały żadnej innej roli,
                > od zawsze były tylko i wyłącznie psami do towarzystwa z funkcją alarmu, nic wię
                > cej. Nie robiły nic innego, nawet na szczury nie polowały.

For the record:
                Shih Tzus were originally bred by Tibetan monks and Chinese royalty to serve as sacred, lion-like temple guardians, palace watchdogs, and pampered royal lap companions. Their name literally means "lion dog" because they were meant to resemble the sacred guardian lions of Buddhism.
                big_grin
                Cheers.
                • szarmszejk123 Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 13:16
                  No czyli co robiły? Wyglądały i były psami do towarzystwa, dokładnie to, co napisałam.
                • alexis1121 Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 13:24
                  Wszystkim fankom rasy, bardzo polecam tę lekturę.
          • jowita771 Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 15:55
            alexis1121 napisała:

> Rasa ozdobna, ale nie shih tzu.

Pies z rozstrojem żołądka nie jest ozdobny.
    • krwawy.lolo Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 16:56
      Zmroziła mnie Twoja opowieść. Teraz będę się położyć ser na trzeciej części kolacyjnej bułki.
      • krwawy.lolo Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 16:57
        bał
    • mika_p Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 16:57
      Żenujące jest przede wszystkim to, że:
      * pies nie został nauczony reagować na imię i przychodzić,
      * że właścicielka, wiedząc że pies jest nieposłuszny, nie trzyma go na smyczy, nawet na zamkniętym osiedlu, bo - jak widać - pies ma ją w dupie.
      A swoją drogą, jak nie nauczyła psa, że się nie bierze jedzenia od przypadkowych osób, to teraz niech ma za swoje
      • alexis1121 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:05
        Usprawiedliwię trochę właścicielkę, bo KAŻDY pies osiedlowy szedłby do sąsiadki, gdyby mógł. Z resztą się zgadzam, uważam że wina jest jej, bo pies powinien być na smyczy. Ona natomiast odbija piłeczkę, że sąsiadka nie miała prawa go karmić i co by było, gdyby podanie sera groziło wstrząsem anafilaktycznym..
        • raczek47 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:07
          A wtargnięcie psa do cudzego mieszkania jest dla właścicielki psa ok? Nie przeprosiła?
          • alexis1121 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:08
            Liczę na to, że przeprosi. Inaczej nasza znajomość będzie pod znakiem zapytania.
            • qrka Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 18:28
              Po cóż ci znajomość z chamstwem i prostotą, kiedy już niedługo wejdziesz w sfery o wartości co najmniej premium?
        • aqua48 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:09
          alexis1121 napisała:

> Usprawiedliwię trochę właścicielkę, bo KAŻDY pies osiedlowy szedłby do sąsiadki
          > , gdyby mógł.

No właśnie - gdyby mógł. Za psa, tym bardziej z alergiami odpowiedzialny jest jego właściciel nie sąsiadka-karmicielka.
    • marzenka12 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 16:58
      Dziękuje Ci za ten post! Uświadomiłaś mi nim, że trochę sie zagalopowałam w przekomarzaniu z jedną z forumek, a jak piszesz - takie tyranie starszych pań jest proste. Przepraszam tę forumkę, że kazałam jej przyciąć grzywkę, to było niepotrzebne.
      • alexis1121 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:06
        Tak! Pomijam że nie można wydzierać się na ludzi, ale tutaj dochodzi zwyczajny szacunek ze względu na wiek.
        • marzenka12 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:10
          Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, ze pisałam bezgłośnie. No ale to nadal, bezbronna staruszka sad
    • glasscraft Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 16:59
      Kiedys to ludzie okazywali pokore, dzisiaj pokory nie da sie juz zauwazyc. Zwlaszcza, jak sie uzywa slow, ktorych znaczenia sie nie zna. Straszna sprawa.
    • boggi_dan Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:03
      Mój Boże konia zabijają dla psa😰
      • llllllolllllipop Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:38
        Straszne..
        Mój pies je dużą kaczkę z jabłkami od przedwczoraj.
        Koniny mu nigdy nie podawałam.
        • marzenka12 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:42
          llllllolllllipop napisała:

> Straszne..
          > Mój pies je dużą kaczkę z jabłkami od przedwczoraj.
          > Koniny mu nigdy nie podawałam.

Konia to by pewnie z miesiac żuł
          • llllllolllllipop Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:49
            Raczej.
            Dzisiaj polował na gołębie w parku.
        • boggi_dan Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 19:57
          llllllolllllipop napisała:

> Straszne..
          > Mój pies je dużą kaczkę z jabłkami od przedwczoraj.
          > Koniny mu nigdy nie podawałam.
          Jak pracowałem w Islandii to ci jedli wszystko co się ruszało.Kaczki co przyleciały z Atlantyku. Odpoczywały po podróży. Łapali je w siatki i opalali palnikiem. Końskie łby na wystawach sklepowych spożywczych. Przywitali nas ordynarną baranią z kościami na wierzchu. Nikt nie tknął to później dodawali do pizzy. Barbarzyńcy.
          • llllllolllllipop Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 21:31
            Okropne..żal tych zwierząt bardzo.
      • mava12 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:51
        a świnki dla ciebie
        • llllllolllllipop Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 18:06
          Mava xD
      • szarmszejk123 Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 12:55
        Konie zabijają też dla ludzi, wiesz? Konina jest cenionym na świecie, bardzo wartościowym mięsem.

Choć akurat dla mnie jest wstrętna :p
    • snakelilith Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:12
      alexis1121 napisała:

> bla, bla, bla, bla,. bla, dobrze że się niedługo wyprowadzam w inne otoczenie 😄

Serio? Tyle wyciągniętych z tyłka pierdół, by przypomnieć nam o twojej nowej rezydencji?
      • alexis1121 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:59
        Kochana, ty też się kiedyś wyprowadzisz, tylko myśl pozytywnie i oszczędzaj ❤️
        • snakelilith Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 18:04
          Złociutka, ja się na pewno wyprowadzę, bo taki był plan, ale nie muszę liczyć na łaskę i nie łaskę tatusia, bo zrobię to za swoje.
        • pani.asma Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 18:37
          ty lepiej trzymaj sie ze Snake bo te niewygodne dla niej sasiadki szybko poumieraly wiec moze dac ci cenne rady
          • snakelilith Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 19:08
            pani.asma napisała:

> ty lepiej trzymaj sie ze Snake bo te niewygodne dla niej sasiadki szybko poumie
            > raly wiec moze dac ci cenne rady

Ha, ha, ha. Asma raz napisała coś trafnego. big_grin
    • smietankowa33 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:23
      Prostota to nie prostactwo. Z prostotą nie będziesz kojarzona, bez obaw.
    • pani.asma Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:30
      ale jak to ? zjadl ten ser i zostawilyscie go bez pomocy w meczarniach????
      chyba powinnyscie zabrac go do weterynarza na jakies plukanie zaladka itp

no nie wyobrazam sobie dalej plotkowac zamiast ratowac psa, dlaczego nie kazalas jej jechac do veta tylko bezdusznie dalej gadalyscie???????
      • llllllolllllipop Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 18:00
        Właśnie - brak jakiejkolwiek wzmianki, co się stało z psem.
    • llllllolllllipop Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 17:48
      To się nadaje na bezkompromisowy reportaż dla niegdysiejszej Trelewizji Nocą czy Elżbiety Jaworowicz i jest jakby z lat świetności tego programu żywcem wyjęty.

Po tym incydencie zostaje już tylko nie podążać tropem Halszki Wasilewskiej xD

Ale wiocha, wstyd na cały Szczecin!
      wink
    • migafka357 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 18:00
      O, i to jest opowieść trzymająca w napięciu, a nie jakieś tam pierdoły o facetach czy polityce. Inne trolle powinny chodzić do ciebie na szkolenia.
    • llllllolllllipop Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 18:05
      Pies powinien mieć żółtą opaskę - SER mnie ZABIJA. Kto karmi, dostaje w RYJA!

Właścicielka powinna pilnować psa, bo to ona jest za niego odpowiedzialna.
      I grzecznie poprosić seniorkę już wcześniej o nie dokarmianie jej psa - z szacunku dla jego osoby anafilaktycznej.
      Wtedy nigdy nie doszłoby ani do obrażenia majestatu Alexis ani czci starszej Pani, ani do kwiku w tym obyczajowym chlewiku.
      Mniej niż SER0.
    • alterego72 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 18:06
      Wina wyłącznie właścicielki psa. Gdyby pies był na smyczy, nie uciekłby jej.
    • ayanna Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 18:43
      Doceniam szczerość, że nie chcesz być kojarzona z prostotą, czyli brakiem sztuczności, skomplikowania, czymś naturalnym.
      Bo ja bym jednak o prostactwie napisała.
      • lemonka5 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 18:56
        Ja mam pytanie o wysokość balkonu i sposobu wtargnięcia na niego psa. Bo nawet na parterze, balkon jest jakby na pewnej wysokości i dla utrudnienia posiada barierkę.
        Pies rasy ozdobnej kojarzy mi się z dość niewysokim stworzeniem. Jak wskoczył? Muszę to wiedziećsmile
        A pomijając szczegóły techniczne, to gdyby jakikolwiek pies ( nawet ozdobny) biegający bez smyczy i dozoru, wbiegł mi do mieszkania, to obawiam się, że to ja byłabym tą prostaczka robiącą awanturę.
        • snakelilith Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 19:07
          lemonka5 napisała:

> Ja mam pytanie o wysokość balkonu i sposobu wtargnięcia na niego psa. Bo nawet
          > na parterze, balkon jest jakby na pewnej wysokości i dla utrudnienia posiada ba
          > rierkę.

Opcja 1:
          Balkony są równe z ziemią, czyli brak balkonu, a jedynie drzwi tarasowe.

Opcja 2:
          Balkon posiada coś w rodzaju mostka, u mnie ludzie mają coś takiego dla kotów. Czy pies potrafi utrzymać równowagę na czymś taki, zostanie sprawą otwartą. Może te cyrkowe, rasy ozdobnej, potrafią.

Opcja 3:
          Baron Münchhausen zmienił płeć i nazywa się Alexis von Münchhausen.
        • alexis1121 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 19:55
          Tam jest piękny teren zielony i na nim tak jakby zaczyna się balkon. Jest barierka i on pod nią przechodzi, ale np Tess jest większa i się już nie prześlizgnie.
          • ta Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 20:07
            Taka konstrukcja nazywa się taras.
            • marzenka12 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 20:16
              Pewnie to taki taras jak te przydomowe "ogrody", wszystko wielkości chusteczki do nosa, aż cieżko zdefiniowac
    • iwles Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 19:35

Ale ma alergię tylko na ser?
      I jaki to ser? Biały czy żółty?
      • pani.asma Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 19:46
        masz bialy ser w plastrach? gdzie sprzedaja?
        • iwles Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 20:03
          pani.asma napisała:

> masz bialy ser w plastrach? gdzie sprzedaja?

Na jakim ty zadupiu mieszkasz asma?

https://torimpex.pl/wp-content/uploads/2022/09/4f1be167-1a3a-4bdc-9f0e-0df518a485de.jpg
          • pani.asma Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 20:07
            to jest jakis sztuczny twor chemiczny, jesli ten malusienki piesek zjadl plaster tego to chyba teraz kona z bolu

• iwles Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 20:30
              Nigdy nie widziałaś kanapek z białym serem w plastrach? 😲

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQOY-dGTmV2gEzE1h9eTSekFUzYRfIjN_ztGVjZTiqfoQ&s https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ7i-KVeuRhh-kQaLTEZnmSdwD5EfA-fqLknurtXPy5sA&s=10
              • pani.asma Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 20:34
                to jest plaster z normalnego kruchego sera ktory kladziesz na chlebie, nie da sie go trzymac w rece i wciskac psu do gardla bo sie rozwali
                • iwles Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 20:37

A skąd wiesz, w jakiej formie/pozycji dawała psu plaster sera?
                  I kto mówi o wciskaniu psu sera do gardła???
                  • pani.asma Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 20:42
                    Alexis fachowo poinformowala ze to byl plaster, gdyby ser byl w kawalkach to przeciez by nam napisala?
                    • iwles Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 20:44

Masz jakiś uraz do słowa "plaster"?
      • alexis1121 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 19:52
        Jest uczulony na wszystko prócz koniny, tzn właścicielka stosowała dietę eliminacyjną i po koniu wszelkie objawy jakie miał, ustąpiły.
    • eufrozyna2020 Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 19:56
      Niech baba trzyma psa na smyczy. Niezła patologia na tym twoim osiedlu.
    • llllllolllllipop Re: Afera o plaster sera 23.08.26, 21:33
      Czy pies przeżył?
      • summerland Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 12:28
        A czy on wogole zjadl ten ser?
        • llllllolllllipop Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 12:48
          Właśnie.
        • alexis1121 Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 13:25
          Nie 😜 Dopiszę zakończenie. Mimo, że nie byłam stroną w tym konflikcie, tak mi było szkoda serniorki, że poszłam do niej z Tess i na wejściu chcąc zażartować, powiedziałam że Tess chciałaby plaster sera. Sąsiadka wzięła to na poważnie, pognała do lodówki i otworzyła NOWE opakowanie formaggio.
          Okazało się, że ona w sobotę wzięła to samo opakowanie z lodówki, ale kiedy właścicielka S. zaczęła się drzeć, to idąc na balkon, odłożyła go ze strachu na komodę. Więc teoria właścicielki, jakoby poranno- niedzielna biegunka psa była od sera, niestety nie ma potwierdzenia w faktach.
          • pani.asma Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 14:22
            No ale wysłałaś ją do weterynarza czy chichrasz się z seniorką a pies chodzi po ścianach z bólu ?
          • iwles Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 16:12
            "powiedziałam że Tess chciałaby plaster sera. Sąsiadka wzięła to na poważnie, pognała do lodówki i otworzyła NOWE opakowanie formaggio"

Nie lubisz swojego psa???
            • glasscraft Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 16:13
              Nie, ona jest po prostu idiotto. We wersji premiotto oczywiscie.
    • jowita771 Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 15:57
      Ja bym nie miała nic przeciwko, żeby mnie ktoś kojarzył z prostotą, a Tobie to chyba nie grozi.
    • alexis1121 Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 17:06
      Dziewczyny, dziękuję za wszystkie komentarze ❤️ Tess i jej bestie S. pozdrawiają z kawiarni, na tle krzywego chodnika.
      • szarmszejk123 Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 17:17
        Aah, to piesek koleżanki kolorowej! Znów poszłyście do tej kawiarni na zadupiu gdzie z parkingu trzeba przejść 70 metrów?
      • llllllolllllipop Re: Afera o plaster sera 24.08.26, 17:22
        Łaskotek też pozdrawia Tess i S.wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka