Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wniosek o wpis hipoteki

IP: *.nestle.pl 23.10.03, 15:44
    muszę złożyć wniosek o wpis hipoteki zwyklej i kaucyjnej na rzecz banku w
    którym zaciagnelam kredyt. Mam akt notarialny, ale ksiega wieczysta nie jest
    jeszcze zalozona (tylko wniosek o jej zalozenie).
    Moje pytanie
    1. Jak powinien wygladac taki wniosek o wpis hipoteki?
    2. czy moge zlozyc taki wniosek sama, czy musze isc do sadu z mężem
    (mieszkanie jest wspólne, kredyt też)?

pozdrawiam
    Jolka
    Obserwuj wątek
      • barbor Re: wniosek o wpis hipoteki 23.10.03, 18:17
        Ja tez niedawno zadawalam to pytanie. Poszperaj we wczesniejszych wątkach -
        Bebiak podawała przykładową treść wniosku. Jeśli masz szczęście i Twój sąd jest
        skomputeryzowany (np. dla Wa-wy Śródmieścia, gdzie ja składałam), to tam składa
        się wniosek na formularzach. Przesyłam Ci link do wątku, w którym wkleiłam
        odnośnik do strony www z formularzami.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=8173590&v=2&s=0
        Najlepiej przejdź się lub zadzwoń do sądu i zapytaj. Jeśli wymagają wniosku w
        formie podania, to najczęściej wzór jest wywieszony na jakiejś tablicy. Do
        formularza / wniosku musisz dołączyć zaświadczenie z banku o udzieleniu kredytu
        i celu, na jaki jest przeznaczony.
        Jeśli w umowie kredytowej widniejesz Ty i Twój mąż, to oboje musicie być
        wnioskodawcami wpisu hipoteki. Oczywiście można wypełnić i podpisać to w domu,
        a złożyć w sądzie może jedno z was. Zakładam, że wniosek składacie w zwykłej
        formie, a nie w formie aktu notarialnego (tzn. o wpis hipoteki wnoszą te same
        osoby, które są właścicielami nieruchomości i które biorą kredyt). Jeśli chodzi
        o szczegóły, poszukaj w poprzednich wątkach.
        Potem od wpisu hipoteki musicie opłacić podatek od czynności cywilnoprawnych
        (złożyć deklarację PCC-1). Jeśli chodzi o wypełnienie takiej deklaracji, to
        poproś bank - najczęściej oni to wypełniają lub przynajmniej powiedzą ci, jak
        to zrobić.
        Pozdrawiam,
        B. (już szczęśliwie "ohipotekowana")
        • barbor Re: wniosek o wpis hipoteki 24.10.03, 18:25
          Przepraszam, wczoraj niedokładnie doczytałam Twoje pytanie (tzn. umknął mi
          fragment o tym, że KW jeszcze nie jest założona). Moja odpowiedź dotyczy w
          zasadzie sytuacji, kiedy KW już jest. W Twoim przypadku najpierw składasz
          wniosek o założenie KW, a potem - powołując się na numer nadany Twojemu
          wnioskowi - wniosek o wpis hipoteki. Szczegóły na pewno podawała Bebiak we
          wcześniejszych wątkach.
          Pozdr.
          B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka