Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Spółdzielnia PAX

IP: 195.94.206.* 29.10.03, 13:31
    witam
    szukam posiadaczy mieszkań w budynku PAXu przy ul Stryjeńskich 19. Chciałabym
    kupić tam mieszkanie ale wiem,ze Pax miał problemy finansowe. Mieszkania maja
    być gotowe w grudniu br. a to które ja chcę kupić jest juz mieszkaniem na
    rynku wtórnym i nie wiem czy ktoś się go pozbywa dlatego,że są jakieś
    problemy z Paxem czy z zupełnie innego powodu. Chciałabym dowiedzieć się
    jakie jest niebezpieczeństwo zakupu mieszkania w tym budynku? Bede wdzieczna
    za wszystkie uwagi, w końcu chce wziąć kredyt na całe życie?
    (forma własności -miszkanie spółdzielcze własnościowe)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Janusz Re: Spółdzielnia PAX IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.03, 15:26
        Ludzie chcą się pozbyć tych mieszkań ze względu na nieprzejrzystą politykę
        władz spółdzielni, która doprowadziła do długów.
        • Gość: qwer Re: Spółdzielnia PAX IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 29.10.03, 17:28
          no to faktycznie rozjaśniłes Janusz ;-) Podaj mi nawiasem jakieś duze
          spółdzielnie w stolicy mające "przejrzystą politykę władz"
      • Gość: mucha Re: Spółdzielnia PAX IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.03, 17:40
        z tego co słyszę na rynku PAX została postawiona w stan upadłości. Dziwi mnie
        więc ze budują jeszcze cokolwiek.

A tak na marginesie z moich osobistych dościwdczeń przestrzegałabym wszystkich
        przez 'wchodzeniem' w jakąkolwiek spółdzielnię. Chyba że jesteś jednym z
        członków założycieli. To naprawdę baaardzo śliskie instytucje, nierzadko
        działające w sprzeczności z prawem, a przede wszystkim ich kierownictwa nie
        ponoszą żadnej odpowiedzialności karnej za jakiekolwiek przekręty.
        • Gość: acek Re: Spółdzielnia PAX IP: 213.77.50.* 29.10.03, 18:19
          hmm a developerzy rozumiem to okazy uczciwosci i instytucje w pelni przejrzyste
          ??? co do odpowiedzialnosci to raczej wszystko zalezy od prokuratury... nie siej
          droga "mucho" zametu.. :)

pozdrawiam

acek
          • Gość: Jacek Re: Spółdzielnia PAX IP: 217.153.142.* 29.10.03, 21:20
            Mucha ma rację - był już na ten temat parę dyskusji. Istota spółdzielni
            sprowadza się do tego, że spółdzielnia jest po trochu tobą, czyli schizofremia
            (zwłaszcza w razie sporu) !
          • Gość: mucha Re: Spółdzielnia PAX IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.03, 10:19
            Powiem uczciwie - z developerem nie mam na razie większych doświadczeń. ze
            spółdzielnią - o taaak.

Doświadczenie to dużo mnie nauczyło i trochę dało po głowie. Stąd niestety
            przed spółdzielniami bedę zniechęcać bo to jest jakaś chorobliwa forma
            gospodarcza, praktycznie neregulowalna w polskim prawie. Może masz dobre
            doświadczenia ze spółdzielnią (!) ale moje pokazują wprost, że praktycznie nie
            można ukarać władz spółdzielni za niegospodarność i defraudację pieniędzy
            członków, co więcej pracą dobrego śledczego jest odzyskanie i posklejanie
            jakiejkolwiek dokumentacji spółdzielczej w przypadku przekrętów.

pozdrawiam
            • Gość: acek Re: Spółdzielnia PAX IP: 213.77.50.* 30.10.03, 11:06
              a czytalas Prawo Spoldzielcze ?? tam sporo jest uregulowane... a jesli chodzi o
              ukaranie to nawet ostatnio pisali na ten temat, ze skazano paru Prezesow wjednej
              ze spoldzielni... wiesz ot jest tak zawsze gdy w gre wchodzi pragraf o
              niegospodarnosci.. wszytsko jest uznaniowe i zlaey od podejscia prokuratora..
              coz patologie sa wszedzie. zycze Ci tylko zeby Twoj developer byl OK :)

a tak swoja droga jaka spoldzielnie amsz na mysli ?? moze warto ostrzegac przed
              konkretnymi a nie przed instytucja spoldzielni jaka tak..

pozdrawiam

acek
              • Gość: mucha Re: Spółdzielnia PAX IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.03, 13:52
                zdziwię Cię - czytałam. Życzę Ci aby Twój optymizm jesli chodzi o spółdzielnie
                nie został nadwyrężony...

Przed ta moją już nie muszę ostrzegać. Jako taka nie buduje.
                • Gość: acek Re: Spółdzielnia PAX IP: 213.77.50.* 30.10.03, 13:58
                  ja po prostu wychodze z zalozenia ze wszedzie moga czlowieka (developer czy
                  spodzielnia) okrasc.. trzeba tylko zminimalizowac ryzyko ale ustrzec w 100% sie
                  nie da.. a optymizm mi w tym pomaga, po prostu wychodze z zalozenia ze szklankla
                  jest do polowy pelna..... pozdrawiam Cie cieplutko..acek
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka