Dodaj do ulubionych

Pax americana

01.03.25, 13:48
Sprawiedliwy pokój według Trumpa:

Ukraina ma oddać Ameryce połowę swoich najcenniejszych zasobów naturalnych,
Ukraina ma oddać Rosji zagarnięte przez nią terytoria,
Ukraina ma wybrać prorosyjskiego prezydenta.
Ukraina ma zrezygnować z przystąpienia do NATO
W zamian za to - zawieszenie broni ( nie za trwały pokój! ), który ma zabezpieczać militarnie... Europa!

Jednym słowem: Ukraina ma spełnić wszystkie żądania Putina, być wdzięczna Trumpowi i zapłacić za "pokój".

Make America great again!
Make Russia great again!
Obserwuj wątek
    • sorel.lina Re: Pax americana 01.03.25, 13:52
      Z netu:

Jakież przewrotne bywają spotkania na szczycie:
      Komediant okazał się mężem stanu, a mąż stanu komediantem
      • sorel.lina Re: Pax americana 01.03.25, 13:52
        https://scontent.fpoz5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/482251128_9148303121922076_4888708685202606156_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=6Ntu0ovzxIwQ7kNvgFG0TxW&_nc_oc=AdibVpsY1clj5fnBfS6rOaByTCxQR8KQX4krtlxUaP3u0AmRvvBmOWxUG1AhivVHF7M&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fpoz5-1.fna&_nc_gid=AKr1NVt-RUm3BGCDYdOoM64&oh=00_AYAp-9CoR73mTo0sEmEfMBZpbg7RzzAfYEeOnw6N3WApAA&oe=67C8D6F6
        • sorel.lina Re: Pax americana 01.03.25, 13:53
          https://scontent.fpoz5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/481810116_10227973428146477_1290002530499520993_n.jpg?_nc_cat=1&ccb=1-7&_nc_sid=833d8c&_nc_ohc=gKuqRhX6DQ4Q7kNvgHVcaHZ&_nc_oc=Adilu4qO1cMtK055ev-30j9rIcXRFPI9vfJ8MTKCV3b-3OXJ8V3Xtx_HZNySVIcKUW0&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fpoz5-1.fna&_nc_gid=AOifgXNdzR_-KpfJaHIsgaF&oh=00_AYCpJ3uk5uEfKyReK-H5ResRXjsLV9GhzBTikoKULshfHA&oe=67C8C85D
          • sorel.lina Re: Pax americana 01.03.25, 13:54
            Wice prezydent USA, Vance. Prawa ręka Trumpa. Główny atakujący Zełenskiego.
            Jakieś pytania?

https://scontent.fpoz5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/480918095_2830239974030509_6948117104577474644_n.jpg?stp=dst-jpg_p526x296_tt6&_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=sVS3LZaT0BwQ7kNvgFyiTbW&_nc_oc=Adgzd_SUQW9UBxAIBTR8urxQyfzrN--baA0ZiHteWpDKakqQDMYSylaGfWCVGY-onnY&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fpoz5-1.fna&_nc_gid=Az-MglkdGjt_8u5lpsoQaX-&oh=00_AYCsZo9rJij_R7Wa66IFaXZOupuhH-mvNFaqaEhuIJcOwQ&oe=67C8E857
            • sorel.lina Re: Pax americana 01.03.25, 14:08
              Donald Trump i J.D. Vance przypuścili frontalny atak na prezydenta Ukrainy. Wypomnieli mu m. in. brak szacunku i okazywania wdzięczności za dotychczasową pomoc, niestosowność prowadzonych przez niego negocjacji i wysuwanych “żądań”, czy też rzekomą niechęć w zakończeniu tragicznego w skutkach konfliktu na ziemiach ukraińskich.

To jednak nie wszystko, bo media już donoszą o tym, co miało wydarzyć się tuż po zakończeniu spotkania w Gabinecie Owalnym.

Po ostrej wymianie zdań, Donald Trump wyprosił dziennikarzy z Gabinetu Owalnego. Już bez ich obecności obrażony prezydent USA miał wyprosić Wołodymyra Zełenskiego z Białego Domu.

D. Trump:
              Dzisiaj mieliśmy bardzo znaczące spotkanie w Białym Domu. Wiele zostało wyjaśnione, rzeczy, których nie dałoby się zrozumieć bez rozmowy w tak intensywnych i napiętych warunkach. Niesamowite, jak wiele ujawniają emocje. Doszedłem do wniosku, że prezydent Zełenski nie jest gotowy na pokój, jeśli zaangażowana jest w to Ameryka, ponieważ uważa, że nasze wsparcie daje mu dużą przewagę w negocjacjach. Ja nie chcę przewagi – chcę POKOJU. W Gabinecie Owalnym, tak cennym dla naszego kraju, okazał brak szacunku dla Stanów Zjednoczonych Ameryki. Może wrócić, gdy będzie gotowy na pokój - napisał prezydent USA na platformie X.

W. Zełenski:
              Dziękuję Ameryko, dziękuję za wsparcie i za wizytę. Dziękuję Donaldowi Trumpowi, Kongresowi i narodowi amerykańskiemu. Ukraina potrzebuje sprawiedliwego i trwałego pokoju. I właśnie w tym kierunku pracujemy.

Z całego świata płyną słowa zarówno oburzenia, ukierunkowane na zachowanie Donalda Trumpa, jak i wsparcia, skierowanego do Wołodymyra Zełenskiego.

Donald Tusk:
              Drogi Wołodymyrze, drodzy ukraińscy przyjaciele, nie jesteście sami -.
              ( - czytamy na platformie x. Na ten moment wpis polskiego premiera zebrał ponad 3 miliony wyświetleń w nieco ponad godzinę.)

Emmanuel Macron, który przed trzema dniami również gościł w Waszyngtonie:
              Wszyscy znamy sytuację. Agresorem jest Rosja. Ukraina jest krajem atakowanym. Uważam, że dobrze zrobiliśmy, pomagając Ukrainie i nakładając sankcje na Rosję trzy lata temu, i nadal to robimy. A kiedy mówię "my", mam na myśli Stany Zjednoczone Ameryki, Europejczyków, Kanadyjczyków, Japończyków i wielu innych. I musimy podziękować wszystkim, którzy nam pomogli. I musimy uszanować tych, którzy walczą od samego początku, ponieważ walczą o swoją godność, swoją niepodległość, o swoje dzieci i o bezpieczeństwo Europy. To są proste rzeczy, ale warto o nich pamiętać w takich chwilach. To wszystko

A nasi "patrioci" dalej będą nosić czerwone czapeczki i skandować "Donald Trump! Donald Trump!"...?

• sorel.lina Re: Pax americana 01.03.25, 14:10
                "Władza nie zmienia ludzi, tylko zabiera im potrzebę udawania. Sprawiedliwy chroni, ambitny nadużywa, niepewny staje się tyranem. To nie władza niszczy, tylko prawdziwe oblicza każdego z nas pojawiają się, gdy nie ma już strachu przed konsekwencjami."

Anthony Hopkins
            • dunajec1 Re: Pax americana 01.03.25, 14:08
              Jest mi wstyd za teraz "cytrynowego" chociaz na niego nie glosowalem.
              • sorel.lina Re: Pax americana 01.03.25, 14:12
                A mnie ogarnia przerażenie i obrzydzenie...
                • sorel.lina Re: Pax americana 01.03.25, 14:20
                  „Za co mam ci dziękować?” — McFaul odpowiedział na zarzuty Trumpa i Vance’a wobec Zełenskiego

Były ambasador USA w Rosji Michael McFaul był oburzony, że administracja Donalda Trumpa oskarżyła ukraińskiego przywódcę Wołodymyra Zełenskiego o „niewdzięczność”.

Podczas kłótni z ukraińskim przywódcą Wołodymyrem Zełenskim w Białym Domu, prezydent i wiceprezydent USA Donald Trump oraz J.D. Vance oskarżyli go między innymi o niewdzięczność. To jest całkowicie niesprawiedliwe stwierdzenie.

Amerykański dyplomata i były ambasador USA w Rosji Michael McFaul pisał o tym w X.

Podkreślił, że Zełenski wielokrotnie dziękował Stanom Zjednoczonym, Kongresowi, narodowi amerykańskiemu, a nawet Trumpowi, za pomoc w odparciu rosyjskiej agresji.
                  Ogólnie rzecz biorąc, zauważył McFaul, trudno jest uważać administrację Trumpa za sojusznika Ukrainy.

„ Powiedzmy sobie jasno. Kiedy Trump i Vance mówią, że próbują pomóc Ukrainie i że osobiście potrzebują wdzięczności za swoją pracę, jest powód do zaskoczenia.
                  Zespół Trumpa powiedział Ukrainie, że powinna oddać Rosji swoje terytorium. Zełenski powinien im za to podziękować?
                  Trump powiedział Ukrainie, że nie może dołączyć do NATO. Zełenski powinien im za to podziękować?
                  Zespół Trumpa twierdzi, że amerykańscy żołnierze nie wezmą udziału w misji pokojowej na Ukrainie. Zełenski powinien im za to podziękować?
                  Zespół Trumpa twierdzi, że planuje zmniejszyć liczbę amerykańskich żołnierzy rozmieszczonych w Europie. To ogromny dar dla Putina. Zełenski powinien im za to podziękować?
                  Zełenskiemu powiedziano, że Ukraina powinna przeprowadzić wybory prezydenckie jeszcze przed rozpoczęciem negocjacji w celu zakończenia wojny. Zełenski powinien im za to podziękować?

Stosunki USA-Rosja zostały oficjalnie wznowione bez żadnych warunków wstępnych na spotkaniu sekretarza stanu Rubio i ministra spraw zagranicznych Rosji Ławrowa w Arabii Saudyjskiej.
                  Przedstawiciele Trumpa zasugerowali złagodzenie sankcji wobec Rosji. Trump zaprosił Rosję do powrotu do G7. Stany Zjednoczone zagłosowały przeciwko rezolucji ONZ
                  potępiającej inwazję Rosji na Ukrainę. W ten sposób Trump zniszczył jedność demokratycznego świata, opowiadając się po stronie Rosji, Białorusi, Korei Północnej i innych dyktatur. Czy Zełenski powinien być im za to wdzięczny?
                  Vance głosował dziś przeciwko pomocy, za którą domagał się wdzięczności od Zełenskiego. Partia Republikańska wstrzymała tę pomoc na 6 miesięcy... Za co więc właściwie Zełenski powinien podziękować Trumpowi i Vance'owi?

Kongres – tak; amerykańscy podatnicy – ​​tak. Ale Trump nic nie zrobił dla Ukrainy. Ekipa Trumpa daje Putinowi wyłącznie prezenty. „To od rosyjskiego dyktatora powinni domagać się wdzięczności ”
                  – napisał McFaul.
                  • sorel.lina Re: Pax americana 01.03.25, 14:23
                    https://scontent.fpoz5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/482259153_4059651900931546_74447152927119713_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=aa7b47&_nc_ohc=HNyCMBbbz5MQ7kNvgFVfGvM&_nc_oc=Adhpgi4kQE3ha61zw7kpWFdFt_zcJNAbvTWP2Q9jcENYgs__TwvkCr2Ww7PtXWpQpmI&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fpoz5-1.fna&_nc_gid=A5OPecieCRoyoXqD2_SOpMr&oh=00_AYDaMIoIIaIOQceTSONQgPILvXfTL7qvy7xvJvSd8s2dXg&oe=67C8E82D
                    • sorel.lina Re: Pax americana 01.03.25, 14:31
                      https://scontent.fpoz5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/476612211_950463117277675_1729839290690520717_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=7Sis05z3ZysQ7kNvgHt99Xa&_nc_oc=Adj6EiG77KJGLCU0HmpOb8Y8O_Hz7j-VBtmMESru90RkumRa7UuB2c9ZT7Gkbg3vs1U&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fpoz5-1.fna&_nc_gid=AQkMUhPuXY0HD4HRYO7A66y&oh=00_AYCaDRwIDOhVslgVIv4_Uii8fX5Y_hDU_9ZZoyKiY6yq9A&oe=67C8D1D7
                      • wscieklyuklad Re: Pax americana 02.03.25, 09:19
                        Trump nie walczył w Wietnamie przez ostrogi na piętach. Ale teraz to nieważne
                        Wstrzymany oddech przed londyńskim szczytem z udziałem państw europejskich, w oczekiwaniu na coś spektakularnego, jest chyba zbędny. Bo co najbardziej istotnego, już się wydarzyło.
                        I do historii przejdzie bezwstyd mający miejsce w Gabinecie Owalnym, gdzie pracuje prezydent Stanów Zjednoczonych. To miejsce nazywane świątynią Amerykanów.
                        Nie tylko obserwatorzy spotkania prezydenta walczącej Ukrainy z prezydentem Stanów Zjednoczonych zobaczyli przygotowaną „ustawkę”.
                        Bo dzisiaj już tym mówili amerykańscy demokraci, przed czym się broni prezydent Trump. Faktem jest, że w dotychczas ustanowionym porządku ze sobą rozmawiali równi rangą, czyli dwaj prezydenci, w tym przypadku powinien rozmawiać prezydent Zełeński i prezydent Trump. A niższemu rangą wiceprezydentowi J.D. Vance Trump mógłby co najwyżej udzielić głosu.
                        Wtręty robione przez wiceprezydenta J.D. Vance’a bez ładu i składu (czytaj: bez trybu i porządku) wyglądały, jakby to, co nie wypadało na oczach świata powiedzieć prezydentowi, powiedział jego zastępca.
                        Takie lekceważenie, w oczekiwaniu, że będzie robić w Stanach Zjednoczonych za pucybuta i ze wszystkim się zgodzi, mogło wytrącić prezydenta Ukrainy z równowagi.
                        Kiedy Trump zrównuje zbrodniarza Putina, ściganego przez Trybunał w Hadze z ofiarą, walczącą od trzech lat Ukrainą, to każdego ogarnia wściekłość. I to był właśnie bezwstyd Gabinetu Owalnego, że wyznawane dotychczas wartości tego kraju przestają się dla tego prezydenta liczyć.
                        Dzisiaj ważne, jest co będzie dalej z Ukrainą. Pomoc płynąca z opóźnieniem w czasach prezydenta Bidena jest jeszcze kontynuowana. Amerykański rakietowy system Patriot sprawdza się i to się liczy. Pewnie za pośrednictwem silnych państw europejskich negocjacje na linii Waszynkton-Kijów powrócą. Ale Europa w zdekonstruowanym świecie musi natychmiast zacząć na siebie liczyć, o czym się mówiło nie od wczoraj.
                        Szkoda się łudzić, że po odejściu starego już Trumpa przyjdzie ktoś całkowicie inny. A to dlatego, że odeszło pokolenie Jimmy Cartera, Ronalda Reagana, nawet Billa Clintona i Joe Bidena. Oni pamiętali wojnę w Europie, uczestniczyli w wojnie w Wietnamie. Młodsi doświadczali zjawiska kontrkultury amerykańskiej lat 60. Dla nich wartości były ważne, deklarowali ich przestrzeganie.
                        Donald Trump, rocznik 1946, też mógł być w Wietnamie. Czterokrotnie był odraczany ze służby wojskowej, na krótko został uznany za zdolnego, ale dostał odroczenie w czasie wojny wietnamskiej ze względu na ostrogę piętową. Czy tak było rzeczywiście? Pewne, że miał bogatego i wpływowegop ojca.
                        Ale nie jest teraz istotne, co robił Trump, ale to, że Ukraina nie może przegrać. Po inwazji na Gruzję, potem zajęciu Krymu i obecnej napaści na Ukrainę następna może być Polska. Bo znany dotychczas nam świat na naszych oczach się sypie.
                        • wscieklyuklad Re: Pax americana 02.03.25, 09:21
                          https://scontent.fpoz5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/482328442_10226254813854669_1122304743935038434_n.jpg?stp=dst-jpg_p843x403_tt6&_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=VMtPWQ_myHkQ7kNvgHVCQ2R&_nc_oc=Adhy0xiRHoJ8xGZZq2bdPV2A-9PsOQ2WErd2c1SsKqkaRDW7tG3kgj95W2_Ztibi9i4&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fpoz5-1.fna&_nc_gid=A8gp_jMOOWlQOZUFYYaXGXe&oh=00_AYCF1Dc2OKVglmD_6yLzUBXYH0LDZFH3YeY4a-5v8KNmxg&oe=67C9E685
                        • wscieklyuklad Re: Pax americana 02.03.25, 09:24
                          https://scontent.fpoz5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/480922439_10213938072683930_6740174624328230943_n.jpg?stp=dst-jpg_p526x296_tt6&_nc_cat=1&ccb=1-7&_nc_sid=833d8c&_nc_ohc=EdxeVS3pGrgQ7kNvgEsCQgC&_nc_oc=AdjifX3Q6SvnzPxC-wiih-PlwHckC1aNtS3ot55Te7AH7DJerGe1M2bDlZh6eof57cU&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fpoz5-1.fna&_nc_gid=AxEd-tGo73YaqFYh53e1ucx&oh=00_AYAoqy42NfblAqN0FNfXIHAOJVOAAaRcGZhsjnCYW3RN0A&oe=67C9E066
                          • wscieklyuklad Re: Pax americana 02.03.25, 09:28
                            1:0 Zełenski-Trump (wspierany przez Vance’a). Czegoś takiego nie widziałem jeszcze, by przywódcy krajów pokłócili się podczas oficjalnego spotkania w Białym Domu, ale to Zełenski wygrał, był tym twardszym…
                            Trump się wściekł, Zełenski nie podpisał umowy i wyjechał…
                            Zaczęło się od słów Trumpa, że on chce pokoju, że nie będzie mówił złych rzeczy o Putlerze jeżeli ma z nim negocjować, że Ukraina nienawidzi Rosji z wzajemnością. Włączył się Vance z gadką o czasie na dyplomację.
                            - Z: Nic nie zrobiliście od 2014, kiedy Rosja zajęła Krym i Donbas.
                            - T: 2014? Mnie tu wtedy nie było.
                            - Z: Ale potem byłeś… Do 2022 ludzie ginęli na lini kontaktowej - nikt go nie zatrzymał. Ja w 2019 podpisałem z nim porozumienie, Macron, Merkel podpisali zawieszenie broni, ale on naruszył porozumienie, nie wymienił się jeńcami. Jaka to jest dyplomacja? O czym pan, panie Wiceprezydencie, w ogóle mówi?
                            - V: Mówię o dyplomacji, która zakończy niszczenie twojego kraju. To jest brak szacunku.
                            - T: Masz problemy, brakuje ci ludzi.
                            - Z: Po pierwsze, podczas wojny każdy ma problemy, nawet wy, ale wy macie ten śliczny ocean i tego nie czujecie, ale poczujecie to w przyszłości.
                            - T: Nie mów nam jak mamy się czuć, nie możesz nam nic dyktować.
                            - T: Jesteś w złej sytuacji, pozwoliłeś sobie by w niej być. Nie masz argumentów. Nie masz kart na ręku.
                            - Z: Ale ja nie gram w karty.
                            - T: W tej chwili stawiasz na szali życie milionów ludzi. Igrasz z IIIWŚ. To brak szacunku dla kraju, tego kraju. O wiele bardziej pozwalamy panu, niż powinniśmy go popierać.
                            - V: Czy podziękował pan przez to spotkanie chociaż raz?
                            - Z: Ale czy mogę odpowiedzieć?
                            - T: Nie, już dużo pan powiedział, twój kraj ma problemy, nie wygrywacie, nie wygrywacie. Macie cholernie dobrą szansę, że jakoś wam się uda dzięki nam.
                            - Z: My się trzymamy w naszym kraju, jesteśmy silni od samego początku tej wojny, jesteśmy sami. Mówiłem, że jesteśmy wdzięczni, że dziękuję.
                            - T: Nie jesteście sami, nie jesteście sami, daliśmy wam sprzęt wojskowy, a wasi ludzie są dzielni - gdybyście nie mieli naszego sprzętu wojskowego, to ta wojna skończyłaby się za 2-3 tygodnie.
                            - Z: Tak, Putin mi to mówił - w 3 dni, może mniej. Dobra, rzeczywiście, tak.
                            - T: Bardzo ciężko będzie robić biznes w ten sposób.
                            - V: Powinien pan podziękować Amerykanom, przyjmijmy to, że są nieporozumienia, a nie próbujmy się tu kłócić przed mediami, jak pan nie ma racji.
                            - T: Myślę, że to jest dobre dla Amerykanów, żeby zobaczyli co się dzieje. Dlatego na to pozwoliłem tak długo. Musi pan być wdzięczny, nie ma pan kart w ręku.
                            - Z: Jestem wdzięczny.
                            - T: Jesteście tam zagrzebani, twoi ludzie giną, kończą się wam żołnierze, a ty: nie chcę zawieszenia broni, nie chcę zawieszenia broni - jeżeli możesz mieć zawieszenie broni, to to weź, by przestały latać kule, by twoi ludzie nie ginęli.
                            - Z: Oczywiście, że chcemy zakończenia wojny.
                            - T: Obama dał wam prześcieradła, Trump dał wam Javeliny - musisz być bardziej wdzięczny, bo nie masz kart na ręku, z nami masz karty, bez nas ich nie masz.
                            - T: Dałem ci siłę, byś był twardy, chyba nie byłbyś taki twardy bez USA. Twoi ludzie są bardzo dzielni, ale albo się dogadacie, albo się skończycie. Jak my wyjdziemy, to będziecie musieli walczyć sami, no i chyba nie będzie fajnie. Jak podpiszemy to porozumienie, będziesz w o wiele lepszej pozycji, ale w ogóle nie jesteś wdzięczny, a to nie jest miłe.
                            - T: Może wrócić jak będzie gotowy na pokój.
                            Fotka pokazuje moment po tej ostrej wymianie zdań (1:0).
                            Komentatorzy szaty rwą, że to koniec… Nie, ja twierdzę, że to początek. Dlaczego? Bo do tej pory widzieliśmy Zełenskiego proszącego, dziękującego i takim chciał go dziś mieć Trump. A tu przybył do niego niski koleś z bródką, prawdziwy twardziel, dumny przywódca narodu, który klękać nie zamierza. Wbrew pozorom, nałapał „plusów dodatnich”, bo takich Trump szanuje, a nie tych, którzy „na dzień dobry” mówią: „ścielę się do nóżek puszystym dywanikiem”…
                            Dlaczego? Bo Zełenski ma jednak karty w ręku w postaci minerałów, których chcą bardzo Trump (powiedział: nie mogę się doczekać wydobycia ukraińskich minerałów), a zwłaszcza Elon, a są już dla nich tak blisko, na wyciagnięcie ręki, o wiele bliżej niż zasoby Kanady, czy Grenlandii. Dlatego się dogadają - teraz czas na dyplomację, wspomnianą przez Vance’a, ale nie względem Rosji, a Ukrainy.
                            Przypomnijmy sobie jak to się zaczęło - Trump położył na stole umowę, która uczyniłaby z Ukrainy amerykańską kolonię surowcową. Zełenski wywalił za drzwi min.fin. US, który ją przywiózł. Teraz umowa mówi o eksploatacji nowych zasobów, inwestycjach w Ukrainie…
                            Spox, za 1-2 tygodnie Zełenski znów odwiedzi US i zawrą deal, może na jeszcze lepszych warunkach niż to mogło nastąpić dziś. To nie Zełenski jest „na musiku”, bo on ma czym walczyć jeszcze przez rok lub nawet dwa. „Na musiku” jest ten pomarańczowy człowiek, bo on obiecał zakończyć wojnę w 24h, jeszcze przed zaprzysiężeniem i nic, bredził o 350 mld USD, które odzyska od Ukrainy, a przez to jego redneckom będzie żyło się lepiej… Brak dealu? O co c’mon? Będzie nam gorzej?
                            Trump tej wojny nie może przegrać, bo obiecał. Putler tej wojny nie może wygrać, choćby werbalnie. Pomarańczowy, wpędziłeś się w kozi róg, a nas - Słowian - powinieneś dobrze znać (żony, pracownicy), że my w kaszę sobie dmuchać nie pozwolimy…!
                            Trump nie miał dziś żadnych argumentów po swojej stronie, a mówiąc po japońsku, stracił twarz. Użycie „argumentu”, że Zełenski obraził naród i Biały Dom było raczej jakąś paniczną reakcją osoby, która argumentów nie ma. To były słowa skierowane do swojaków, że ten niski niewdzięczny jest. Jednak „mogę wszystko” Trumpowi ten niewdzięczny mały się postawił, nie klęknął, umowy nie podpisał, a ta miała przecież przynieść dobrobyt każdemu Amerykanowi… nie dowiózł?
                            Na X Tusk i Macron napisali: Wołodymirze, jesteśmy z Tobą, a więc i ty przeciwko mnie, Brutusie…?
                            Teraz Trump musi docenić Zełenskiego, nieudanego komedianta, który jest dyktatorem bez wyborów. Mówiąc Trumpem, to super gość, który z komedianta stał się mężem stanu, może największym naszych czasów, a zapewne zyskał miejsce w historii. To kolo, który zjednoczył naród, a w zasadzie stworzył go na nowo. Odparł najazd Ruskich, odzyskał połowę zajętych terenów, wystawił milionową armię, tylko o połowę mniejszą od tej US, zdobył część obwodu kurskiego, skutecznie powstrzymuje tzw. „drugą armię świata”, podniósł wojnę na poziom wysokich technologi…
                            To wszystko ten niski człowiek, nieudany komediant, zrobił… CHWAŁA!
                            edition.cnn.com/.../zelensky-trump-russia-ukraine...
                            edition.cnn.com/.../zelensky-trump.../index.html
                            time.com/.../kyiv-pride-fear-after-zelensky.../
                            www.bbc.com/news/articles/cwyj0ve33x1o
                            • wscieklyuklad Re: Pax americana 02.03.25, 09:29
                              https://scontent.fpoz5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/481466433_669086815676346_399002142011373897_n.jpg?stp=dst-jpg_p552x414_tt6&_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=NUTZZQlIS3kQ7kNvgHHU7MM&_nc_oc=AdgxtdW85kYiagdKaNOca-BnLouEPCfIDPWS7srhs8KCCfaeIvkLFO8u7A7icq-i-EE&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fpoz5-1.fna&_nc_gid=AreF792NJm4Ns-2UNCfgH-y&oh=00_AYBNaMNOKWvosFV958azLZabC6XoT4lM4tSTEo8BowkuzA&oe=67C9D3CC
                              • wscieklyuklad Re: Pax americana 02.03.25, 09:30
                                https://scontent.fpoz5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/482241031_1166401488184752_6046224809274480578_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg_s600x600_tt6&_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=jN8hMFCvOA4Q7kNvgH1SRDj&_nc_oc=AdimUfhW7y2IwxBkx9XCIJX2alSJZnR_0eSmk4U5UMCJkapLGRtG0nhm8I4pWQMxho4&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fpoz5-1.fna&_nc_gid=AqakxyWFYDbCAO4DgNFYr1M&oh=00_AYCxQu6b0rbd6zljaNCWSdtSyOnJurHsT-ntc2oPloKxkg&oe=67C9FC3D
                                • wscieklyuklad Re: Pax americana 02.03.25, 09:30
                                  www.facebook.com/reel/3870851039855312
                                  • wscieklyuklad Re: Pax americana 02.03.25, 09:46
                                    https://scontent.fpoz5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/481344376_10170807995165258_1181614213951982211_n.jpg?stp=dst-jpg_s720x720_tt6&_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=4eAZ6eSfX9QQ7kNvgGTM6aL&_nc_oc=AdiEz-FtnmfthKocABDMMJhmnDrnx3dg9Il-F2m7atrBhgOccFHhuZiKDLzo9xrmTt4&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fpoz5-1.fna&_nc_gid=AH-yqlT0SxWipdiOcc7cxXn&oh=00_AYBAa02yayE_h7XgyDWqBOwSsM2HPhJFTpSgPNgSdSRlVg&oe=67CA01C0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka