Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Koszt budowy domu wczoraj i dziś

27.11.08, 20:56
    Z różnych źródeł dowiaduje się, że kosz budowy małego(~100m2) domu "pod klucz"
    to wydatek rzędu 200000zł. Jak to wyglądało(powiedzmy) trzy, cztery lata temu?
    Czy było dużo taniej?
    Obserwuj wątek
      • Gość: carax Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: 62.29.172.* 28.01.09, 12:04
        ktoś się pokusi o odpowiedź?
        • Gość: Iwona Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.timplus.net 28.01.09, 19:03
          200 tys pod klucz? Z jakich materiałów?? Gdzie?? W 400 tys
          uwierzę....
      • pudht Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 29.01.09, 07:07
        > Z różnych źródeł dowiaduje się, że kosz budowy małego(~100m2)
        domu "pod klucz" to wydatek rzędu 200000zł.<

moze ci i starczy 200.000,- tylko za jaka jakosc.

a co ci to da ze bedziesz wiedziala cene z przed 4 lat. chleb
        kosztowal wtedy tez mniej, wez idz do piekarza i powiedz ze chcesz
        chleb po tamtej cenie, to cie wysmieje albo da ci za 1,60 polowe
        chleba
        • Gość: bolo Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.chello.pl 17.02.09, 19:56
          To drogi chleb macie jak za 1,60 kupisz połowę tylko. Ale to nie w Euro ???
          • Gość: lili Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.play-internet.pl 21.09.11, 08:57
            za 1,60 to ja kupuję cały chleb w Poznaniu w małej piekarni. A dom buduję 128 m i starczy mi 200tyś zł (bez mebli, drzwi wewnętrznych, karniszy, firan itp ,ale z płytkami, panelami i wymalowanymi ścianami)- stan wyższy niż deweloperski.
            • Gość: xxx Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: 80.50.131.* 21.09.11, 11:01
              W cuda nie wierzę. 200 tyś to na materiał ledwo starczy, a wszystkiego sam nie zrobisz.
        • 1baranina Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 21.09.11, 18:12
          Za 200 tys. zł nie wybudujesz domu... ewentualnie tylko stan surowy.

--
          ogłoszenia nieruchomości
          • Gość: literka_m Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.11, 22:18
            > Za 200 tys. zł nie wybudujesz domu... ewentualnie tylko stan surowy.

stan surowy zakończyłem w styczniu tego roku, kosztował 113 tys zł (wliczone koszty projektu indywidualnego)
            prosty dom z użytkowym poddaszem, dach dwuspadowy, dachówka ceramiczna
            teraz zbliżam się do stanu developerskiego a licznik wskazuje 300 tys.

dom ocieplony styropianem grafitowym 20cm, okna 3szybowe, tynki maszynowe gipsowe, ocieplenie poddasza 30 cm wełna.
            samemu robiłem drobne prace których jest pełno oraz elektrykę i ocieplenie poddasza
            • Gość: literka_m Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.11, 22:20
              zapomniałem powierzchnia użytkowa 160m2 całkowita ok 190 m2
            • Gość: . Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: 195.205.194.* 31.03.12, 07:42
              A co rozumiesz przez stan surowy?

Ja- mury+więźba+pokrycie z orynnowaniem.

Patrząc na ceny usług na stronach:
              szukajfachowca
              ktozbuduje
              oferteo
              muratordom
              -to chyba w czepku się urodziłeś literko_m.
              Szukam ekipy na postawienie jw stanu surowego- oferty za robocizne tam zamieszczone w.w.- zaczynają się od 55 tys netto.

• Gość: . SSO, obrzeże Wwy IP: 195.205.194.* 14.10.12, 00:09
                Gość portalu: . napisał(a):

> A co rozumiesz przez stan surowy?
                >
                > Ja- mury+więźba+pokrycie z orynnowaniem.
                >
                > Patrząc na ceny usług na stronach:
                > szukajfachowca
                > ktozbuduje
                > oferteo
                > muratordom
                > -to chyba w czepku się urodziłeś literko_m.
                > Szukam ekipy na postawienie jw stanu surowego- oferty za robocizne tam zamiesz
                > czone w.w.- zaczynają się od 55 tys netto.
                >
                ------------------------------------------------------------------------------------------------
                Minęło pół roku od mego powyższego wpisu.
                Prosty dom 185 mkw mieszkalnej +35 mkw użytkowej /schody, klatka schodowa, garaż, kotłownia/ + 140 mkw poddasza na razie nieużytkowego, w stanie surowym otwartym z porothermu 25P+W, czyli mury, deskowanie, papa,dwuspadowy dach,3 kominy, schody wewn, ściany działowe, robocizna-sami niczego nie robiliśmy- wyniósł 165 tys.

• Gość: karpiel Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 25.05.12, 11:30
              Koszty budowy domu zależą od standardu. Jeśli wasz dom będzie piętrowy, kupicie nowoczesne schody np. Prudlik, to trochę was to wyjdzie, ale w przypadku domków stawianie na kiepskie rozwiązania to tylko robienie sobie problemów. My stawialiśmy wyłącznie na jakość i jest super.
            • roonie42 Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 16.10.13, 18:37
              Samo doprowadzenie domu do stanu surowego zamkniętego (licząc z piwnicą) to jakieś ćwierć miliona, nie wiem, jak dałoby się za 200k wybudować cały wraz z wykończeniem...

Polecam artykuł na ten temat
          • Gość: ninento Koszt budowy domu wczoraj i dziś- różny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.02.12, 22:19
            Witam własnie kończe budowę (etap wykończeniowy) więc powiem tak.
            Pow. użytkowa 180m2 z poddaszem, z niewielkim podpiwniczeniem i kotłownią bez garażu.
            Część prac samodzielnie robiłem. Nie oszczędzałem na jakości materiałów. Mur pojedynczy, Ocieplenie nie jakimś styropianem a płytą poliuretanową, piec CO i kominek z PW, solary ...Okna 2 szybowe, rolety na wszystkie okna, prawie 60m płotu w tym 30m ozdobnego, oczyszczalnia ścieków, ogrz. podłogowe, 2 łazienki.
            Stan surowy zamknięty 150tys
            Stan pod klucz 300- max 315
            Pozdrawiam

• al9 Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 18.02.09, 13:43
        200 tys to za mało satorianus
        kup w poniedziałek rzeczpospolitą
        tam w dodatku nieruchomosci sa co tydzien publikowane indeksy cen
        budowy domu ok 120m2 w stanie surowym zamknietym
        Oscyluja miedzy 170 a 200 tys - uwzględniaja średnie ceny w całej
        Polsce. A stan surowy zamkniety to ok 50% kosztów
        Dom 120-140m pod klucz przy załozeniu standardowych - z średniej
        półki materiałów - to koszt 350 - 500 tyszł
        100m bedzie tanszy ale nie o 20%

3, 4 lata temu - było taniej o jakies 50%
        al
        • Gość: mazik Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: 78.133.178.* 19.02.09, 10:35
          Spokojnie się zmieścisz budujac systemem gospodarczym, w tej chwili materiału
          budowalne sa już tanszę o 15-20% niż rok temu a koszty robocizny również spadły
          o ok 10%
          Jak słucham że za taki dom 400 tys to chyba ze częściowo pozłacany.
          • Gość: Jozef Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 19.02.09, 22:38
            Mam ok. 100 m kw, teraz koncze podlogi itp., spokojnie juz dalem 350 bez dzialki
            i mediow
            • Gość: www Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.chello.pl 20.02.09, 15:00
              ta... przepłaciłeś
              • Gość: Jozef Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 21.02.09, 10:06
                Niby gdzie przeplacilem?
                Bo nie budowalem systemem gospodarczym wiele lat?
                Parkiet mam z jesionu, dobre wykonczenie tu i tam, ale mozna miec panele za pare
                zloty i wdychac formaldechyd.
          • Gość: pawel Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: 78.151.57.* 06.02.10, 01:15
            potwierdzam to pustak zewnętrzny Porotherm 44 P+W kosztuje 10zlote lub 10 z
            groszami to nie tak duzo systemem gospodarczym mozna tanio wybudoawac ja
            zamierzam takim systemem budowac majac 70.000chodzi mi wybudowac caly dom i
            przykryc mozliwe ze jeszcze zostanie na tynki i na okna mam taka nadzeje
            heh... by bylo dobrze
            • Gość: rafa Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.system-sat.pl 03.08.10, 19:14
              robie tak samo starczy
        • satorianus Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 20.02.09, 16:02
          > 3, 4 lata temu - było taniej o jakies 50%

O tyle tańsze były materiały? Ile wtedy kosztowała cegła? Ile cement?
        • satorianus Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 20.02.09, 17:51
          I ponownie mijasz się z prawdą... Umyślnie. A potem płacz, że pośredników nie
          szanują :)

forum.muratordom.pl/jaki-orientacyjny-koszt-m2-stan-surowy-otwarty,t131829.htm
          • mynia_pynia Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 20.02.09, 20:05
            Dwa lata temu też myślałam że wybuduje za 280 tyś.
            Mimo że ominełam bum bo adaptacja projektu się przedłużył to i tak
            cena za wszystko powalił mnie na kolana.

Jak byś napisała 300 tyś ze skromnym wykończeniem wnętrz (bo na
            konstrukcji nie oszczędzaj) to jestem w stanie uwierzyć.
          • al9 [...] 23.02.09, 10:41
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • satorianus Re: satorianus ty jednak ku as jesteś 23.02.09, 11:28
              Co do bycia ku$sem to Ty zacząłeś swego czasu wyzywać mnie od oszustów.

Nie podałeś żadnych źródeł. Popatrz tutaj:
              www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/index.php
              Znajomy właśnie buduje według tego projektu. Już kończy i mówi, że jak na obecne
              ceny materiałów ten kosztorys jest znacznie przesadzony i da się zbudować taki
              dom pod klucz za mniej niż 200k.
              Mówisz, że 3 lata temu dało się zbudować poniżej 90tys?
              • satorianus Re: satorianus ty jednak ku as jesteś 23.02.09, 11:33
                Zobacz jeszcze to:

www.mgprojekt.com.pl/domki/adas/index.php
                Zwróć uwagę na ceny materiałów w tym kosztorysie. Dla przykładu bloczki ytong-a
                40cm są liczone po 23zł/sztuka. Teraz "chodzą" po 15zł. Wnioski są chyba oczywiste.
                • Gość: Mateusz Re: satorianus ty jednak ku as jesteś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.12, 12:20
                  chodzi o ten projekt? www.mgprojekt.com.pl/adas
                  jesli chodzi o koszty budowy to zawsze trzeba brac rozne dane. Ceny na rynku, ilosc danych produktow w magazynach ale tez i miejsce zamieszkania. Sam wiem bo ostatnio kupowalem troche materialow i wiem jak to wyglada. Wiem, bo sam buduje Adasia i jestem na bierzaco z cenami pewnych materialow.
                  Polecam Adasia jak ktos chce miec fajny dom, ktory mozna wybudowac metoda gospodarcza - przestrzenny parter i wygodne pietro. Az nie chcialo mi sie wierzyc ze dom ma mniej niz 100 metrow kwadratowych.
        • 23student 4 lata temu 02.03.09, 13:20
          sądziłem ,że ceny budowy domu były wówczas wyższe, niż teraz.
      • Gość: iwona cena z ostatniej chwili:) IP: *.timplus.net 25.02.09, 14:00
        Cena stanu surowego otwartego ok. 1300zł za m2 powierzchni użytkowej
      • 23student warto teraz budować dom 29.09.09, 01:39
        Dużo taniej niz kiedyś. Zreszta widać wszedzie jak ludzie buduja
        domki.
        • loyezoo Re: warto teraz budować dom 06.10.09, 20:49
          Znajomemu kończą budować dom 140m2 podpiwniczony.Stan
          surowy,zadaszony (bez okien) 85tys. z materiałami.Myślę,że
          zdecydowanie w 200tys. się zmieści nie używając tanich
          rzeczy.Działkę oczywiście posiadał więc to pomijam.
          Docieplałem teraz swój dom.Za 1m2 docieplania (kpl.czyli
          styropian,siatka,puc)policzyli mi 20zł.1,5 roku temu z taką
          ceną "zabili" by mnie śmiechem.Najmniej 2x tyle było.Teraz jest
          dobry czas a w zasadzie zaczyna się kończyć,bo roboty zaczynają mieć
          znowu więcej to i cena pójdzie w górę.
          • Gość: Mirek Każde mieszkanie jest lepsze niż dom na za...piu IP: 194.196.236.* 07.10.09, 08:45
            Każde mieszkanie jest lepsze niż dom na za...piu
            • Gość: Maniek Re: Każde mieszkanie jest lepsze niż dom na za... IP: *.makronet.pl 07.10.09, 17:53
              Co to zadupie?Bo ja z domku do centrum jadę ~15min, do granic miasta
              10.Koleżanki z pracy rano autobusem...45min hehe.I chyba nigdy nie
              mieszkałeś w domku gdzie
              -nie masz poj..nych sąsiadów (wogóle ich teoretycznie nie masz)
              -kiedy chcesz robisz sobie grilla albo po prostu opalasz się na
              golasa:P
              -robisz imprezę z kolumnami estradowymi
              -nie płacisz bandytom czynszu
              -po prostu,robisz co chcesz więc jak nie mieszkałęś to się nie
              udzielaj
              W życiu nie zamienię domku na mieszkanie,mimo,że mam bardzo mały dom.
              • szafulec Re: Każde mieszkanie jest lepsze niż dom na za... 16.12.09, 13:36
                własny domek ze spokojem i brakiem sasiadów to najlepszy pomysł:), nawet na
                za$%#$piu jak piszecie
              • Gość: ehe Re: Każde mieszkanie jest lepsze niż dom na za... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 09:49
                "do centrum jadę ~15min, do granic miasta 10"

maniek, co to za miasto, gdzie od granic do centrum dojeżdżasz w 5
                minut? jakby nie patrzył to przez 10 minut przejeżdżasz to miasto
                wzdłuż,a drugie 10 wszerz.
                ja często, żeby wyjechać z parkingu to tracę z 5 minut, :-)
                • Gość: dada Re: Każde mieszkanie jest lepsze niż dom na za... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 22:39
                  Na pewno nie jest to Warszawa. Tutaj dostanie się do granic to pikuś w porównaniu do przedarcia się do centrum tudzież w okolice.
            • Gość: dada Re: Każde mieszkanie jest lepsze niż dom na za... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 22:43
              Nie każde. Mieszkanie na za...piu jest zdecydowanie gorsze. I mieszkanie w jakimś straszliwym mrówkowcu w g...nianej dzielnicy.
              No i zależy, gdzie się dojeżdża codziennie do pracy
          • joanka-r Re: warto teraz budować dom 21.09.11, 12:14
            ''Znajomemu kończą budować dom 140m2 podpiwniczony.Stan
            surowy,zadaszony (bez okien) 85tys. z materiałami.''

to chyba żart, budowałam w zeszłym roku to wiem. Za sam dach daliśmy ponad 50 tys. a gdzie reszta, projekt, działka, materiały, ekipy?
        • kruszyniu Re: warto teraz budować dom 07.10.09, 23:18
          Zerknijcie na przewidywane koszty budowy różnych domów
          kosztorysy
          Nie wiem na ile podane tam ceny są aktualne, ale daje to jakiś obraz ile trzeba
          mieć kasy.... no i jeszcze działka, ale to już inna bajka...

o, i tu fajna tabelka z zestawieniem kosztów:
          ile
          kosztuje dom
          • Gość: Amitytan Re: warto teraz budować dom IP: *.mas.abpl.pl 06.02.10, 11:14
            gdzie można znaleźć średnie ceny materiałów budowlanych, np dla województwa
            dolnośląskiego w hurtowniach, kiedyś widziałem taką stronę..
          • Gość: Aristomek Re: warto teraz budować dom IP: *.static.korbank.pl 20.06.11, 11:44
            czy wyceny robione w styczniu jak w podanym linku, można uwazać za aktualne?
      • Gość: Merka Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: 195.205.147.* 08.02.10, 17:23
        zaczełam budowe w IV 2007 skończyłam III 2009 (czyli w okresie
        booooomu) dom jest w pełni skończony. Wyszło mi systemem
        gospodarczym 3400 pln/m2 powierzchni użytkowej. Dom pobudowany z
        ceramiki, ocieplenie zewn 14 cm, garaż 2 stanowiskowy, dachówka -
        nie oszczędzalam na elementach "konstrukcyjnych" za to w srodku
        jest średnio wykończony - ot tak w skrócie jaki standard.
        Najdroższa jest robocizna (nie daj Bóg poprawiać cos spiep... po
        innej firmie )

pozdrawiam
      • nawalonych7krasnali Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 10.02.10, 13:01
        To stary wątek, ale i stare wspomnienia.
        W 1998 budowałem z ojcem dom i mieliśmy na to 60000 zł. Działka już była i prąd
        na działce.
        Domek 107m mieszkalnej, 135m zabudowy, bez piwnicy, strop wylany z garków "na
        zaś" i teraz jest tam graciarnia. Woda ze studni. Do budowy zatrudniony tylko
        murarz i tynkarz (nadzór oczywiście) - resztę robiliśmy sami.
        Standard? Taki, żeby się wprowadzić i zamieszkać, a resztę z czasem. I jestem
        przeciwnikiem budowania na wysoki połysk wydając kupę kasy, a nadal mieszkać
        gdzie indziej. To też zwiększa koszty, bo trzeba i budować i płacić czynsz.
        W międzyczasie wyskoczyło wesele siostry.
        Kiedy się wprowadzaliśmy taki był stan: dom z zew jeszcze nieotynkowany, brak
        wykończenia schodów na strych, brak płytek w łazience, brak parapetów; meble w
        kuchni przytargane z poprzedniego mieszkania i dorobienie z dopasowaniem do
        nowych wymiarów.
        Ściany 1,5 pustaka komórkowego -szarego- (36cm), w podłodze 10cm styropianu, a
        ściany bez ocieplenia.
        Reszta w trakcie, ale już mieszkaliśmy!

Od tamtego czasu ceny się zmieniły, ale chyba nie skoczyły trzykrotnie. Nie wiem
        ile trzeba by zapłacić ekipie z pełnym wykończeniem, a sobie zostawiać tylko
        doglądania, więc tu się nie wypowiem.
        Wiem jedno. W sklepach niby wszystko jest, ale nie zawsze to co potrzeba i nie
        zawsze wszystko chce ze sobą pasować - nawet jeśli są niby standardowe rozmiary.
        I ile wydaliśmy na paliwo w poszukiwaniach i wymianie rzeczy na pasujące tego
        nikt nie wie.
        pozdrawiam
      • 14marcin Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 01.09.10, 22:11
        Myślę ,że koszty są podobne.
        • Gość: niaaaaa Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 14:09
          pewnie koszty są podobne, ale jakoś tak dla laika może się wydawać, że teraz trzeba więcej zapłacić za budowę. A to po prostu parę lat temu inne realia były !
          • Gość: pingar Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.12.10, 11:20
            My mamy stan surowy otwarty (na dachu tylko papa). Wyszło to nas niecałe 100 000 pln, ale powierzchnia spora – w sumie 2 kondygnacje każda po 100 m2 a nad nimi stryszek (ok. 50 m2) plus 2 piekne zadaszone tarasy (jeden ma ok. 45 m2, drugi ok. 20 m2). Budowa systemem gospodarczym. Całość wyjdzie ok. 300 -320 tys. Póki co jedziemy bez kredytu
      • Gość: dada A takie porównywanie ma w ogóle sens? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 22:36
        Mam pewne wątpliowści.
        Bo po pierwsze: mówimy o cenach nominalnych czy realnych?
        Po drugie: żeby faktycznie to porównać musielibyśmy mieć dwa identyczne domy: wybudowane według takiego samego projektu, z identyczną konstrukcją, dachem, przyłączami i identycznym wykończeniem.Koszt działki pomijam. Inny też będzie koszt przy budowie systemem gospodarczym inny gdy mamy firmę. Może być tak, że ktoś wybuduje prosty 100m dom, prosta bryła, prosty dach, najtańsze materiały wykończeniowe itp i zrobi to za na przykład 200 tys. Ale mogę sobie wyobrazić dom o tej samej powierzchni użytkowej, który będzie nie wiem podpiwniczony, z wielospadowym dachem, wykuszami i wykończeniem ze średniej półki, który będzie znacznie droższy.
        • darecki_s Re: A takie porównywanie ma w ogóle sens? 23.09.11, 16:15
          Sprawdzałem wyceny różnych projektów domów o podobnej wielkości. Różnice były spore, nawet 50 tys. zł. Mówię o wycenach budowy przez firmę. W tym przypadku była to firma Arkada Budownictwo. Np. za dom o prostej bryle, ok. 120 mkw, z dachem dwuspadowym firma liczy sobie od 288 tys. a za dom w stylu "dworku" o tej samej powierzchni już 343 tys. I to mówię do stanu deweloperskiego. A wykończyć taki dom to pewnie rozbieżności będą jeszcze większe, chociażby położyć podłogę można za 30 zł/mkw i za 170 zł/mkw. Więc też uważam, że takie porównania niekoniecznie mają sens.
      • anna_borkowska20 200 tys. zł? 23.09.11, 14:50
        Ale co w tych 200 tys. zł u ciebie się mieści. Sama robocizna czy robocizna + materiały.
        Za takie pieniądze można postawić np. dom typu kanadyjka bo one są po jakieś 150-220 tys. zł
        Oczywiście to cena bez gruntu i innych dodatków typu doprowadzenie mediów.
        • Gość: kalepsy Re: 200 tys. zł? IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 30.03.12, 12:27
          200 tysięcy? Nie da się. Chyba, że zamiast schodów Prudlik jakaś lipa, zamiast baterii za 500 złotych takie za 30 z Biedro. Tylko taki dom będzie większym problemem niż korzyścią.
      • stein1999 Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 28.05.12, 11:14
        Z wyliczeń analityków Polskich Składów Budowlanych wynika, że na materiały potrzebne do budowy domu jednorodzinnego o powierzchni 152 mkw. trzeba dziś wydać ok. 143 tys. zł. Do tego dochodzi koszt robocizny, który utrzymuje się ostatnio na stabilnym poziomie.
        polecam art: Pozornie tani dom za miastem.
        www.obud.pl/wiadomosci,art,1037,szukaj,dom%20pod%20miastem,,pozornie_tani_dom_za_miastem
        Całkowity koszt wybudowania metra kwadratowego domu w Warszawie lub okolicy w stanie surowym zamkniętym, licząc wydatki na materiały i robociznę to 3,8 tys. zł za metr kwadratowy z VAT, podaje Sekocenbud to dane z marca 2012
        • Gość: Piotr Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.06.12, 10:36
          Zgodzę się ze stein1999!
          Właśnie wprowadziliśmy się do nowo wybudowanego domu - początek budowy 07/2010 - koniec 05/2012.
          Dom ma:
          - 240 m2
          - 3 łazienki
          - 4 sypialnie
          - gabinet
          - salon
          Dom jest wykończony kompletnie (kominek, kuchnia, łazienki etc.) - nazwałbym to w średnio/wyższym standardzie:
          - pompa ciepła,
          - rekuperator
          - 3 szyby w oknach
          - ocieplenie - wełna 15cm
          - karpiówka na dachu

Wraz z garażem (wolno stojącym na 2 auta, ogrodzeniem, ogródkiem, brukami etc.) wydaliśmy około 1,3 mln, a sam dom to koszt około 1,1 mln

Wiec sam m2 domu to koszt około 4,5 tys!

Jeśli ktoś chce zamieszkać w 200m2 za 200tys - to powodzenia i śmiem twierdzić że NIE MOŻLIWE!
          • jeepwdyzlu Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 21.06.12, 10:57
            i ktoś chce zamieszkać w 200m2 za 200tys - to powodzenia i śmiem twierdzić że NIE MOŻLIWE!
            -----------
            prawda
            ale mało kto potrzebuje takich powierzchni
            które trzeba sprzątać, ogrzać...
            W Polsce 90% domów ma poniżej 150m2
            I nie ma rekuperatorów ani pomp cieplnych - i słusznie...
            Koszt budowy takiego domu 130-150m2 to ok 450 tys zł
            Bez kostek brukowych, podjazdów, ogrodzeń i bez 3 łazienek.
            Z wykończeniem - 550 - 700 tys zł

To oczywiście mniej niż 1 milion, ale na pewno więcej niż 200 tys zł
            200 tys - to koszt gotowego domu koło 90-110m2
            Ale - to będzie tandeta.
            Pozdrawiam
            jeep
      • Gość: akin Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.12, 22:34
        W zeszlym roku planowalismy budowe domu. Koszty byly jednak masakryczne!!!!!!! Postanowilismy, ze kupimy wybudowany juz dom i byl to strzal w dziesiatke! na www.nowyadres.pl znalezlismy sporo ciekawyc h ofert, w pewnym momencie nie moglismy sie zdecydowac i tutaj firma zaskoczyla nas ciekawym rabatem, ktory wzielismy w ciemno i mieszkamy teraz za mniejsze pieniadze niz mielibysmy budowac dom od podstaw! Warto zajrzec i przejrzec oferty domow- mniej stresu, wiecej czasu. ;))))))
        • Gość: ze wsi Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.12, 09:10
          precz naganiaczu!
      • Gość: Sławko Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 20.08.12, 02:16
        Witam, właśnie buduję dom 100m2 okolice Wrocławia parterowy z poddaszem, prosta bryła dach 2 spadowy systemem gospodarczym, ściany 2 warstwowe, gazobeton. Co do kosztów, po zakupie projektu najlepiej policzyć je samemu, jest to do zrobienia i wtedy unikniemy niespodzianek, sam liczyłem co prawda zajmuje to sporo czasu ale to najlepsza metoda oszacowania kosztów stanu surowego zamkniętego. I tak dam przykład w kosztorysie koszt fundamentów, stan 0 pełny, wynosił 25.000 ja wykonałem za 20.000, ściany surowe, parter i poddasze, strop monolityczny+ kominy wentylacyjne i komin to 58.000 w kosztorysie 70.000 z hakiem, dach wierzba,odeskowanie,2 razy papa bez pokrycia to kosztowało 22.000, teraz wstawiam okna wyszło 16.000, a w kosztorysie 22.000 z hakiem. Na chwilę obecną moje koszty 116.000 + pierdoły = około 130.000 max, oczywiście bez działki ogrodzonej i częściowo zagospodarowanej, Ogólnie według projektu i kosztorysu stan surowy zamknięty policzono na 156.000, pod klucz 274.000 Według mnie to całość da się wykonać za 230.000 - 250.000 nie stosując materiałów z górnej pułki.
        • Gość: Dawid Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.home.aster.pl 12.09.12, 14:27
          Bardzo realna wycena. Budowa domu netto to wydatek od 2200zł/m2. Wiem bo buduję kilka na rok. Pozdrawiam
      • gerv.azy Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 20.08.12, 13:06
        no te 200 000 to dosyć mocno po kosztach, albo jeśli za stan "pod klucz" uznajesz stan pół surowy kiedy wiadomo, że jest jeszcze sporo do zrobienia - chociaż w sumie tak najczęściej wyglądają domy pod klucz w ofertach deweloperów ;) 3 - 4 lata temu był chyba akurat szczyt na rynku nieruchomości więc wszystko wtedy szło do góry. Ale powiem tak: rok temu zakończył 2 letnią budowę mój kuzyn, który ma dom 200 m2 z czego połowa jest już gotowa i mieszkalna, a drugą połowę będą wykańczali "na bieżąco". Wyszło im za wszystko ok 350 000, przy czym sporo robili sami, bo kuzyn jest budowlańcem. Więc myślę, że te 200 000 to jest realna cena jeśli się bardzo dużo robi samemu i nie planuje się żadnych cudów, marmurów i wodotrysków.
      • Gość: x Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.12, 21:24
        Znajoma w 2004 budowała dom pod klucz ok 100 m2, wszystkie koszty w tym tzw. gminne łącznie z budową oceniła na 300 tys. Standard przyzwoity.
        Działka była jej.
        • Gość: LEMING Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.subscribers.sferia.net 27.08.12, 20:17
          projekt willa barona GL-221 z małymi przeróbkami, 3 łazienki kostak przed domem, kominek zplaszczem wodnym, standard dobry. 600 tys bez działki. Budowa z wykończeniem 2 lata...
      • mmarku Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 29.08.12, 10:57
        Za 200000 może uda się wybudować, ale raczej z materiałów miałkiej wartości...
        • mmarku Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 29.08.12, 12:15
          mmarku napisał(a):

> Za 200000 może uda się wybudować, ale raczej z materiałów miałkiej wartości...

Zaciekawił mnie temat i poszperałem różnymi opcjami. Intelignenty dom odpada, bo to grubo w okolicach 0,5 mln, ale tanio wychodzą domy drewniane - tutaj chyba znany architekt, bo dużo ludzi poleca - www.polskadrewniana.pl. Z tego co czytałem do 200 można mieć cud miód malina domek :)

Na youtube.com masz dużo takich projektów pokazanych. Nie doceniałem takiego folkloru ;)
      • karol.karski Takie same koszty 12.09.12, 15:00
        Generalnie koszty budowy domu nie zmieniły się na przestrzeni 4 lat, i mam na myśli materiały budowlane.
        Wzrosły z to koszty robocizny i wynajmu sprzętu, więc jak ktoś nie stawia systemem gospodarczym, to nie zauważy wzrostu cen.
        Generalnie zlecając budowę domu warto negocjować ceny i zrezygnować z pewnych rzeczy, które może sobie zafundować potem np. elegancki taras.

Budowa domu
        • viktorka11 Re: Takie same koszty 13.09.12, 16:28
          Ja budowałam dom 5 lat temu, 320tys. ale poddasze jeszcze nie skończone.
          • Gość: LEMING Re: Takie same koszty IP: *.subscribers.sferia.net 13.09.12, 17:59
            teraz minimum 4 tysie \m
      • Gość: cromwell Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.12, 11:15
        Koszt u mnie teraz za 1oo tys masz dom, dom za 100 tysięcy rozumiecie
        cromwell.blog.pl/
      • Gość: nie marcin mazurek Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 02:02
        Odradzam zatrudnienie budowlańca Marcina Mazurka ok. 30lat z Lublina , obecnie ukrywającego się w Dublinie. To niesolidny pracownik, podkrada pieniądze i nie rozlicza się z kolegami, pije w pracy i pracuje na czarno, bez faktur, pobiera wyłącznie zaliczki i i nie kończy prac.
        • t-om-ek115 Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 26.09.12, 13:18
          Mój znajomy też miał podobny przypadek. Leń, kłamca,pijak, siedział tylko z zegarkiem w ręku i sprawdzał kiedy koniec. Porażka totalna
      • w_stal Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 12.10.12, 14:13
        My ostatnio skonczylismy domek, metraz 117m2 koszt 150tys
        Dużo nam oni pomogli www.stalwyk.pl/oferta/konstrukcje-stalowe.html chociaz fundament i piwnice sami robiliśmy
        • Gość: xxx Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.centertel.pl 04.12.12, 13:42
          matko boska te ceny mnie przerażają o których piszecie ja właśnie postawiłam domek 124 m parterowy bez poddasza użytkowego dach czterospadowy z ładnymi filarami kwadratowymi i piękne duże tarasy 13m na 14m wymiary domku i koszt mnie wyniósł 120 tysięcy w stanie surowym
          • jeepwdyzlu Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 04.12.12, 15:16
            koszt mnie wyniósł 120 tysięcy w stanie surowym
            --------
            i ok
            masz za sobą dopiero 40% wydatków
            nie licząc ogrodzenia, ogrodu, podjazdów..
            jeep
            • apollo_88 Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 17.05.13, 15:05
              W najbliższym czasie zaczynamy budowę domu poddaszowego z garażem o powierzchni całkowitej ok 200 m2, wszelkie materiały już mamy zostało tylko opłacić ekipę i beton z gruchy. koszt takiego domu otwartego wyniesie ok 100 tys zł. w koszt wchodzą projekt, pozwolenia na budowę i inna biurokracja. Koszt murarza ze sklepionym poddaszem 30 tys. cieśla za cały dach bierze 9 tys. nie orientowaliśmy się w cenach centralnego ogrzewania i elektryki ale zamknięty deweloperski pewnie wyjdzie ok 180 - 200 tys. Dom stawiamy z suporeksu i raczej nie oszczędzaliśmy przy kupnie materiałów, w prawdzie mięliśmy trochę swojego drzewa ale to nie jest największy koszt.
              • karomka Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 12.08.13, 14:09
                Sama trochę się interesuję ile by kosztowało to wszystko, bo budowę/zakup domu lub mieszkania w najbliższym czasie. Ceny są różne, tak jak zostało już tu wiele razy zaznaczone, wszystko zależy od materiałów które użyjemy.
      • Gość: avatarek Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 22:30
        Wszystko zależy od technologii. Ae w tej cenie dałoby się postawić świetny, nowoczesny dom z wykorzystaniem jakiejś innowacyjnej technologii - np. Porotherm Dryfix. Gdyby nie to, że mam już zbudowany dom - pewnie bym korzystał z tego rozwiązania!
      • radziej13 Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś 03.06.13, 21:54
        7-8 lat temu wybudowanie domu naprawdę było o wiele tańsze. Nie jest to jednakże związane z ceną materiałów budowlanych. Po pierwsze ceny działek budowlanych poszybowały strasznie w przeciągu ostatnich kilku lat. Jest to wzrost cen rzędu 300-500% w dużych miastach. Czasem jeszcze więcej. Jeżeli posiadają Państwo własną wymarzoną działkę, to myślę że cena postawienia domu nie powinna znacznie odbiegać od tej którą musieliby Państwo zapłacić np 3 lata temu.

• Gość: gosc Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.w92-151.abo.wanadoo.fr 11.08.13, 11:50
          Pelno tu naganiaczy, ktorzy podnosza koszty budowy domu w wiadomym celu.
      • Gość: kamil-robo Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: 151.237.189.* 12.08.13, 10:30
        Wszystko zależy od materiału z jakiego budujesz, parametrów docelowych budynku (przenikalność cieplna, zużycie kwh itp.) i oczywiście od metrażu. W moim przypadku budowaliśmy z pustaków ceramicznych porotherm 30 + docieplenie wełną, do tego dachówka ceramiczna. Przy 160 m2 powierzchni użytkowej dotarliśmy do SSO kwotą poniżej 200 tys. zł. Budowaliśmy w systemie gospodarczym, raczej w maksymalnie standardowej technologii żeby nie generować kosztów, na które nas nie było stać... Da się to osiągnąć spokojnie - wystarczy trochę pokombinować i mieć sporo samozaparcia. Doda, że budowa do SSO zajęła nam 14 miesięcy - wiem że można szybciej, ale wtedy jest i drożej :D
      • Gość: Stasio100 Re: Koszt budowy domu wczoraj i dziś IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.13, 12:28
        teraz dobrym rozwiązaniem są domy z bali. Może nie każdemu podoba się ich wygląd (chociaż jak dla mnie mają swój urok) to jednak wychodzą i taniej i szybciej
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka