Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zaparowane okna

IP: 192.168.0.* 19.01.02, 09:41
    Witam...
    nie wiem jak pozbyć się problemu zaparowanych okien
    blokowisko, okna drewniane podwójne, zimą gdy grzeją kaloryfery w mieszkaniu
    jest b.sucho 30-50% wilgotności, a szyba zewnętrzna od środka (okna skręcane)
    ciągle zaparowana szczególnie na wprost termometru
    mam zamiar skręcić okna szczelnie np.na sikonie ale w środku trzeba by umieścić
    jakiś pochłaniacz wilgoci, tylko nie wiem co?
    czy ktos ma też taki problem ?
    a może komuś się udało go rozwiązac ?
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: laser Re: zaparowane okna IP: *.devs.futuro.pl 19.01.02, 11:00
        Zanim skleisz silikonem to się zastanów,czy Ci się uda to zrobić idealnie
        szczelnie,bo w przeciwnym wypadku nie pozbędziesz się kurzu,który się dostaje
        nawet w mikroskopijne szczeliny.Ciężko by Ci było je rozkleić i może nawet byś
        te okna uszkodził.To,że wewnętrzna szyba Ci paruje jest faktycznie konsekwencją
        nieszczelnośi obu okien.Proponowałbym spróbować okleić je cienką uszczelką z
        pianki - na początek ,koszt żaden.
        Nie mam pojęcia ,gdzie można dostać substancję pochłaniającą wilgoć.
        Może trzeba mieć znajomego przy produkcji szyb zespolonych ? (:o)
        • Gość: Doki Re: zaparowane okna IP: *.turboline.skynet.be 19.01.02, 11:24
          A jak juz je ze soba skleisz, jak je potem umyjesz?
          • Gość: zeN Re: zaparowane okna IP: 192.168.0.* 21.01.02, 17:41
            ...myślę, że jak będą szczelne to nie trzeba będzie ich myć(od środka
            oczywiście , tak jak zespolone) i to by była druga zaleta
            pozdrawiam
            • Gość: svejk Re: zaparowane okna IP: *.lasy.com.pl 01.02.02, 13:49
              ja zrobiłem jesienią uszczelnienie silikonowymi uszczelkami zewnętrznych
              skrzydeł w oknach skrzynkowych i przy pierwszych mrozach pojawiła sie na nich
              rosa od wewnątrz. po uszczelnieniu skrzydeł wewnętrznych rosa zniknęła ))
              a do tego zrobiło się jeszcze ciszej i szczelniej (cieplej).
              straciłem jednak na wentylacji mieszkania i nie wiem co zrobić z tym tematem
              • Gość: rf Re: zaparowane okna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 12:15
                podaj więcej szczegółów może uda się jakoś pomóc Ci w problemie wentylacji
                rf@aereco.com.pl pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka