Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wędrująca pralka

03.11.03, 11:54
    Witam,

mam (być może nietypowy) problem ze swoją pralką - w trakcie wirowania
    (między 600 a 900 obr./min.) zaczyna "wędrować"..!! Po prostu wysuwa się
    ze "swojej" wnęki na kilkanaście centymerów. Dlaczego tak się dzieje? Czy
    może to być skutkiem złego ładowania? (pralka - płytka, 40 cm, Indesit WES
    9X).
    Obserwuj wątek
      • Gość: Dosia Re: Wędrująca pralka IP: 195.217.253.* 03.11.03, 12:45
        Raczej nie o zaladowanie tu chodzi, a o jej wlasciwe wypoziomowanie. Sprawdz
        jeszcze raz nozki.
        • Gość: karburatorek Re: Wędrująca pralka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 17:18
          słowo "wypoziomowanie" zostało zbyt słabo podkreślone, a faktycznie należy
          wziąść "waserwagę" murarską i pralkę ustawić dokładnie pionowo, potem
          wyregulować nóżki żeby się nie kiwała i jeszcze raz skontrolować pion. Są takie
          dziwne siły w fizyce które starają się ustawić coś co się obraca włąśnie tą
          osią obrotu w poziomie, i trzeba pralce w tym dopomóc żeby się nie męczyła.
          Przykładem takiego działania jest koło jadącego roweru. Oczywiście zakładamy,
          że zawieszenie bębna jest w porządku. Pzdr.
      • Gość: & Re: Wędrująca pralka IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 04.11.03, 21:32
        Na "bank" to sprawa bardzo dokładnego wypoziomowania i odpowiedniej regulacji
        nóżek.Miałem to samo z CANDY - harowałem przy niej dwa dni po kilka godzin ale
        ją rozgryzłem.Pralka musi stać czterema "kończynami" na podłodze jest to trudne
        do ustawienia ale ..... do zrobienia. Życzę powodzenia. Pzdr
      • Gość: Albercikk Re: Wędrująca pralka IP: 213.17.170.* 05.11.03, 09:05
        też posiadam indesita i jest podobnie, na najwyższych obrotach, duże drgania.
        Postanowiłem że ja wypoziomuje poziomicą...okazało się że nie ma jednej nóżki
        (tylniej..jest tam za to kółeczko które się nie chowa....mam model który ma
        taką dzwignie z przodu do wysuwania kółeczek służących do przemieszczania
        pralki) utrudnia mi to wypoziomowanie pralki bo jest ona nie za bardzo stabilna
        (kółeczka się nie reguluje w pionie).
        Powiedz czy tak jest i u ciebie...narazie jeszcze nie miałem chwili żeby ją
        obalić na glebę i sprawdzić czy tam gdzie powinna być nóżka jest jakaś dziura
        na to wskazująca czy nie, ale jak znajdę chwile to muszę to sprawdzić bo
        frapuje mnie ten trójnóg.

Pzdr
        • cardriver Re: Wędrująca pralka 05.11.03, 11:14

Mój indesit nie ma takiego lewarka (albo jeszcze go nie zlokalizowałem).
          Natomiast podejrzewam, że wiem, na czym spędzę "długi weekend" - już wczoraj
          zlokalizowałem poziomicę i gotuję się do walki.. :)
      • jadwiga_r Re: Wędrująca pralka 07.11.03, 09:15
        Ja mam pralkę czeskiej produkcji TAMATA.Przyczyną jej wędrowania po łazience
        był odczepiony przewód z tyłu pralki. Młodemu mechanikowi nie łatwo było
        znależć przyczynę tego wędrowania. Nie wykonał usługi i przeprosił,że nie
        potrafi jej naprawić.Przyszedł następny mechanik z długim stażem pracy w tym
        zawodzie i dopiero znalazł przyczynę.
        • jarekq Re: Wędrująca pralka 07.11.03, 11:57
          Rozumiem, że teraz pralka zamiast po całej łazience wędruje tylko tak daleko
          jak jej przewód pozwala?...
          O wiele lepsze efekty dawałoby przyspawanie na sztywno do zbrojenia w ścianie.

pozdrawiam:)
      • Gość: ZOSIA Re: Wędrująca pralka IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 07.11.03, 12:05
        Ludzie jak ja sie ucieszyłam , że nie tylko moja pralka "biega" widzę że nie
        jestem już osamotniona w wyrzutach sumienia ze względu na sąsiadów. Moja (tez
        indesit 40 cm) jak ja zaprogramują żeby zaczynała prać rano to nie potrzebuję
        już budzika żeby się obudzić. Pralka robi taki skok przez łazienkę że budzi na
        pewno i moich sąsiadów...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka