Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wykup komunalnego

16.11.03, 22:58
    Witam!
    Wykupujemy mieszkanie komunalne. Mieszkamy z tesciową i
    ona jest głównym najemcą ale pieniądze na wykup dajemy my i tesciowa później
    je nam przekaże jako darowiznę. Słyszałam, że od darowizny jest podatek więc
    czy można jakoś to ominąć zastrzegając, że to my finansujemy wykup. No i
    oczywiście po jakim czasie od wykupu można przekazać mieszkanie?
    Pozdrawiam
    Kuka9
    Obserwuj wątek
      • lilka24 Re: wykup komunalnego 17.11.03, 00:33
        Chcę napisać trochę nie na temat. Jak już złożysz wniosek o wykup mieszkania i
        gmina przedstawi ci operat szacunkowy (wycenę) lokalu, sprawdż, czy jest w nim
        podana wielkość części wspólnych. Powinna być. Jeżeli ta wielkość jest podana
        tylko w oddzielnym ptotokóle, to znaczy, że gmina chce, abyś za grunt który
        przynależy do tego mieszkkania zapłacił jej 2 razy. Niektóre gminy chcą w ten
        sposób wykorzystać nieświadomość obywateli.
        pozdrawiam.
      • Gość: Bebiak Re: wykup komunalnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 01:41
        kuka9 napisała:

> Wykupujemy mieszkanie komunalne. Mieszkamy z tesciową i
        > ona jest głównym najemcą ale pieniądze na wykup dajemy my i tesciowa później
        > je nam przekaże jako darowiznę. Słyszałam, że od darowizny jest podatek więc
        > czy można jakoś to ominąć zastrzegając, że to my finansujemy wykup. No i
        > oczywiście po jakim czasie od wykupu można przekazać mieszkanie?

Jeśli dajecie teściowej pieniądze to jest to darowizna (podatek!) i stanowią
        jej własność - co z nimi zrobi to jej prywatna sprawa (czyli nie ma związku
        pomiędzy tym, że dacie a tym, że ona potem ma Wam podarować lokal). Możecie
        jej pożyczyć (podatek!), ale każdą pożyczkę należy zwrócić bo na tym polega
        pożyczka (jak pożyczycie to pieniądze są teściowej i znów nie ma tego związku,
        o którym wyżej). Innych możliwości "przekazania" pieniędzy z przeznaczeniem na
        wykupienie mieszkania przez teściową - nie ma, podobnie jak nie ma możliwości
        zmuszenia teściowej do dokonania darowizny - to tak, żeby było jasne.
        Odnośnie podatku od darowizny mieszkania: jeśli obdarowany jest obywatelem
        polskim, należy do I-szej grupie (córka, zięć), nie ma swojego żadnego
        mieszkania ani domu mieszkalnego, mieszkanie ma do 110 m.kw pow. użytk., a
        nadto, jeśli obdarowany zobowiąże się mieszkać w tym lokalu przez następne 5
        lat (zameldowanie) i go nie zbedzie - to może skorzystać ze zwolnienia od
        podatku.
        Istaotna uwaga: o ile sie nic nei zmieniło (a tych przepisów nie śledzę na
        bieżąco) najczęściej te lokale kawaterunkowe nabywane są ze znaczną bonifikatą,
        która jest udzielana pod pewnymi warunkami, między innymi takim, że przez czas
        określony (nie pamiętam: 5 albo 10 lat) teściowa nie zbędzie tego lokalu, z
        wyłączeniem zbycia na rzecz osoby bliskiej. I tu ta istotna uwaga: mimo, że
        synowa i zięć należą do I-szej grupy podatkowej to nie zostali wymienieni w
        ustawie o gospodarowaniu nieruchomościami jako osoby bliskie (dlaczego - nie
        wiem oczywiście), stąd taka darowizna winna mieć miejsce na rzecz syna czy
        córki (to są osoby bliskie). Zwróć na to uwagę.
        I ostatnia kwestia: darowizny będzie można dokonać wtedy jak sąd
        wieczystoksięgowy urządzi księgę dla tego lokalu (a to w Warszawie trwa kilka
        miesięcy).
        Czy to w miarę zrozumiale dla Ciebie napisałam? Gdyby cos nie tak to się
        upomnij, a ja pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. B.
        • joolanta Re: wykup komunalnego 17.11.03, 09:46
          czy wtedy darowane mieszkanie wchodzi do majątku wspólnego? jesli nie to jak
          mozna zrobic by wchodzilo?
          • Gość: Bebiak Re: wykup komunalnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 21:22
            joolanta napisała:

> czy wtedy darowane mieszkanie wchodzi do majątku wspólnego? jesli nie to jak
            > mozna zrobic by wchodzilo?

Własnie tego problemu dotyczyła ta moja szczególna uwaga i na ten problem Cię
            uczulałam.
            Generalnie to darczyńca decyduje komu darowuje: czy małżeństwu do majątku
            wspólnego, czy jednemu z małżonków do jego majątku odrębnego. Ale... (zawsze
            musi być jakieś: ale).
            u Was sytaucja będzie taka, że teściowa najprawdopodobniej bedzie korzystała z
            tej wysokiej bonifikaty, czy tak? Pewnie tak. Ta bonifikata jest udzielana
            m.in. pod takim warunkiem, że lokalu się nie zbędzie przez czas jakiś chyba, że
            na rzecz osób bliskich. Gdyby darowizna miała miejsce na oboje małżonków do ich
            majątku wspólnego to pojawia się problem tego z małżonków, który nie jest
            dzieckiem, bo jak napisałam wcześniej zięć i synowa nie są osobami bliskiemi w
            rozumieniu ustawy. Ja tutaj upatruję jakieś ryzyko, że dzielnica cofnęłaby
            ulgę. Ale z drugiej strony (podobno!) dajemy pierwszeństwo wspólności ustawowej
            i stąd mamy tu niejako kolizję, ale taką, która może dość drogo kosztować
            (zwrot bonifikaty). Widze tu jeszcze taką ewentualna możliwość: wystąpić o
            dzielnicy (na piśmie) z zapytaniem, czy w przypaku dokonania takiej darowizny
            na oboje małżonków czyli syna/synową czy tam córkę/zięcia, do ich majatku
            wspólnego dzielncia będzie żądać zwrotu bonifikaty czy nie. Jeśli na piśmie
            otrzymacie stanowisko, że nie (bo może sie tak zdarzyć) to robić darowiznę na
            małżonków, ale jeśli ta odpowiedź nie będzie taka jednoznaczna to tylko na to z
            małżonków, które jest dzieckiem darczyńcy. Czy to dla Ciebie zrozumiałe? jesli
            cos nie tak to koniecznie się odezwij. Pozdrowionka serdeczne. B.
            • Gość: Kasia Re: wykup komunalnego IP: 81.210.119.* 18.11.03, 09:48
              Droga Bebiak,
              a czy z ustawy wynika, ze wnuk jest osoba bliska tak samo jak dziecko?
              Serdecznie pozdrawiam
              • Gość: Bebiak Re: wykup komunalnego - do Kasi IP: *.acn.pl 18.11.03, 10:42
                Tak Kasiu, bo w ustawie o gospodarowaniu nieruchomościami przy definicji osób
                bliskich jest mowa o zstępnych, a zstępni to wszystko to co "w dół" czyli
                dzieci, wnuki, prawnuki, praprawnuki itd. Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
            • joolanta Re: wykup komunalnego 18.11.03, 09:53
              a jesli jedno z malżonkow ma mieszkanie (kawalerke w ktorej nie mieszka) to czy
              sa te wszystkie "ulgi spadkowe"?
              • Gość: Bebiak Re: wykup komunalnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.03, 19:24
                joolanta napisała:

> a jesli jedno z malżonkow ma mieszkanie (kawalerke w ktorej nie mieszka) to
                >czy sa te wszystkie "ulgi spadkowe"?

Nie, jeśli mieszkanie ma ten z małżonków, na którego ma być dokonana darowizna
                (przy spadku to samo), to nie ma on prawa do ulgi, bo jednym z warunków
                wymaganych dla tej ulgi jest między innymi to, że obdarowany nie ma żadnego
                swojego mieszkania/domu mieszkalnego. Tam w ustawie jest jeden wyjątek: że
                jeśli obdarowany ma to mieszkanie to może skorzystać z ulgi o ile to swoje
                przekaże zstępnym bodajże w ciągu 3 miesięcy (nie jestem pewna tego terminu ale
                są to chyba 3 m-ce). I nie ma znaczenie, że w tamtym nie mieszka (nie musi),
                wystarczy sam fakt, że jest właścicielem innego mieszkania. Pozdrawiam Cię
                serdecznie. B.
                • joolanta Re: wykup komunalnego 19.11.03, 09:04
                  sliczie, slicznie dziekuje Bebiaczku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka