Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wpis hipoteki wolny od opłat

IP: *.lublin.mm.pl 06.12.03, 00:20
    Czy wiecie, że sądowy wpis hipoteki zabezpieczającej kredyt hipoteczny na
    dokonany przez spółdzielnię, przydział własnościowego, spóldzielczego prawa
    jest wolne od opłaty sądowej? Trzeba tylko wykazać we wniosku, że kredyt na
    zakup tego swp jest kredytem na cele budownictwa nie ma co do tego
    watpliwości -skoro za naszych środków spółdzielnia buduje mieszkanie.
    Zabezpieczenia takiego kredytu jest wolne od opłat - jest stosowne
    rozporządzenie. Mnie sie to udało, zachęcam do oszczędności.
    Obserwuj wątek
      • Gość: referantka sądowa Re: wpis hipoteki wolny od opłat IP: 195.117.38.* 07.12.03, 16:50
        BZDURA! z opłaty sądowej zwolnione są tylko hipoteki (kredyt budowlany i zakup
        na rynku pierwotnum).
        Z drugiej strony co sąd to obyczaj!
        Bzdura, dotyczy Nowego Targu, byli tacy co chcieli w ten sposób uniknąć opłat,
        ale sąd odrzucił te wnioski.
        Pozdrawiam
        • Gość: Magda Re: wpis hipoteki wolny od opłat IP: *.pekao.com.pl 08.12.03, 12:36
          Z calym szacunkiem, ale podpisuje sie pod slowami Rafika. Nie tylko Jemu, ale
          i wielu osobom "udalo sie" nie placic za ten wpis wlasnie dzieki wpisowi na co
          przeznaczony byl kredyt.
          A podpowiedz taka uzyskali bezposrednio w Banku, w ktorym brali kredyt.
          Pozdrawiam
          Magda
        • Gość: Rafik Re: wpis hipoteki wolny od opłat IP: *.lublin.mm.pl 10.12.03, 22:32
          no właśnie o tym pisałem. Kredyty zabezpieczające zakupy na rynku pierwotnym,
          na mieszkania i na domy, niezależnie czy mieszkanie sw czy ow lokalu. zachecam
          do przestudiowania stosownego rozporzadządzenia. A stwierdzenie co sąd to
          obyczaj, to kpiny z tzw "wymiaru sprawiedliwości" . kto jak kto, sąd powinien
          znać prawo, kotre wszakże stosuje. "mój" sad to zrozumiał, choć usułował
          pobrać opłatę:) Pozdrawiam
          • Gość: Bebiak Re: wpis hipoteki wolny od opłat IP: *.acn.pl 11.12.03, 21:39
            Gość portalu: Rafik napisał(a):

> A stwierdzenie co sąd to obyczaj, to kpiny z tzw "wymiaru sprawiedliwości".

Cieszę się oczywiście, że Twój sąd postąpił tak jak postąpił, ale wiedz, że to
            nie jest wcale tak, że takie stwierdzenie nie ma podstaw.
            Tak się zdarzyło, że mam częsty kontakt z warszawskim sądem
            wieczystoksięgowym. Ostatnio przebiegłam się tam po wydziałach (uściślam: ten
            sam sąd a inne wydziały) w dwóch kwestiach:
            1. czy w każdym przypadku obecnie dla ustanowienia hipoteki wystarczy tylko
            zwykły wniosek czy są nadal takie przypadki gdzie obowiązuje forma aktu
            notarialnego?
            2. czy od ustanowienia hipoteki zabezpieczającej spłatę kredytu udzielonego mi
            na budownictwo mieszkaniowe polegające na budowie lokalu u developera jest
            pobierana opłata sądowa za wpis czy też zgodnie z brzmieniem wiadomego
            rozporządzenia przysługuje mi zwolnienie od tej opłaty (tak jak było całe
            lata).
            I wyobraź sobie, że w co drugim wydziale (tak uśredniając) słyszałam inną
            odpowiedź na każde z tych pytań (tak zamiennie). To nie plotki Rafiku: ja tego
            doświadczyłam, a muszę znać odpowiedzi na te pytania z przyczyn zawodowych.
            Chwilowo mam jeden wielki mętlik w głowie.

> kto jak kto, sąd powinien znać prawo, kotre wszakże stosuje

Tu się akurat z Tobą zgodzę:))
            Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. B.
      • Gość: Basia Re: wpis hipoteki wolny od opłat IP: *.acn.waw.pl 13.12.03, 21:50
        Witam Wszystkich
        Mam ogromna prosbe - prosze o podanie informacji o jakie rozporzadzenie chodzi.
        Bede ogromnie wdzieczna
        Pozdrawiam
        Basia
        • Gość: Bebiak Re: wpis hipoteki wolny od opłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 14:05
          Chodzi o Rozporządzenie Min. Spr. z 1998 roku (o ile dobrze pamiętam) w sprawie
          ulgowych stawek od wpisów hipotek zabezpieczających spłaty kredytów udzielonych
          przez banki oraz zwolnień od opłat od tych wpisów. W tym rozporządzeniu jest
          m.in. mowa o pobieraniu 1/20 części wpisu stosunkowego przy hipotece
          zabezpieczającej spłatę kredytu udzielonego przez bank na nabycie
          nieruchomości, ale również o zwolnieniu od opłaty w przypadku ustanowienia
          hipoteki zabezpieczającej spłatę kredytu udzielonego na budownictwo
          mieszkaniowe (tu jest jeszcze dodatkowy warunek: obciążana nieruchomość musi
          stanowić własność kredytobiorcy). Dotąd wystarczyło, że z oświadczenia banku
          wynika, iż kredyt został udzielony na budownictwo mieszkaniowe czy na budowę
          lokalu i (przy spełnionym tym drugim warunku) opłaty sądowej za wpis takiej
          hipoteki nie było. I ostatnio coś się w rozumieniu treści tegoż rozporządzenia
          zmieniło. To rozporządzenie się nie zmieniło i brzmi nadal tak jak brzmiało,
          ale jak mi się udało wywiedzeć, ponoć ukazało się jakieś orzeczenie sądu
          wyjaśniające co to jest budownictwo mieszkaniowe i z niego wynika, że jest to
          tylko budownictwo jednorodzinne, a tym samym budowanie lokalu z developerem
          (choćby od fundamentów) w budynku wielorodzinnym nie jest budownictwem
          mieszkaniowym, o którym mowa w tym rozporządzeniu, i niektóre wydziały zaczęły
          pobierać opłatę sądową. Powstał bałagan, nikt nic konkretnego nie wie, praktyka
          jest niejednolita, ludzie chodzą jak błędne owce, raz opłata jest a raz jej nie
          ma (tego to już w ogóle nie rozumiem, bo jeśli jest takie orzeczenie sądu to
          chyba powinno wiązać wszystkie sądy). Ja osobiście nie czytałam tego orzeczenia
          sądu wyjaśniającego pojęcie "budownictwa mieszkaniowego", bo wciąż nie udało mi
          się go znaleźć. I tak to właśnie na chwilę obecną wygląda. Pozdrowionka
          serdeczne. B.
          • Gość: Basia Re: wpis hipoteki wolny od opłat IP: *.acn.waw.pl 14.12.03, 14:45
            Dzieki wielkie za informacje.
            Dolacze do osob poszukujacych orzeczenia, jak cos znajde dam znac.
            Pozdrawiam Basia
          • Gość: Rafik Re: wpis hipoteki wolny od opłat IP: 212.182.32.* 20.12.03, 14:24
            orzeczenie SN (nawet jesli jest, bo ja szukalem i nic) nie wiaze sadow. to nie
            kraj precedensów :) jesli znajde czas, odnajde i przytocze swoja interpretacje,
            ktora podalem w moim sadzie. Odwolalalem sie do do ustawy o popieraniu
            budownictwa mieszkaniowego, gdzie poprzez to to wspieranie BUDOWNICTWA
            mieszkaniowego rozumie sie kredyt na zakup swp do lokalu. Moze sie to komus
            nada. mnie zmienili oplate jeszcze tego samego dnia, kiedy zlozylem swoje pismo
            ze skarga. Przykro mi ze tak sady warszwakie dzialaja, zycze powodzenia w alce
            z nimi.
            Pozdrawiam swiatecznie
            • Gość: Basia Re: wpis hipoteki wolny od opłat IP: *.acn.waw.pl 20.12.03, 20:01
              > orzeczenie SN (nawet jesli jest, bo ja szukalem i nic) nie wiaze sadow. to nie
              > kraj precedensów :) jesli znajde czas, odnajde i przytocze swoja interpretacje,
              Bede wdzieczna za info
              Narazie nie mam czasu na szukanie orzecznictwa w tej sprawie ale obiecuje, ze
              tez poszukam i dam zanc. Gdybys znalazl prosze o kontakt na forum w tej sprawie
              Wesolych i troche snieznych dla Wszystkich grupowiczow
              Basia
              • Gość: mario Re: wpis hipoteki wolny od opłat IP: 195.85.249.* 23.12.03, 09:12
              • Gość: mario Re: wpis hipoteki wolny od opłat IP: 195.85.249.* 23.12.03, 09:14
                Tez sie tym interesuje .. Dz ustaw z 11 lipca 1998 r. nr 87 poz 554 ... tylko
                niewiem czy byly nowelizacje do tej ustawy !!
                • Gość: Rafik Re: wpis hipoteki wolny od opłat IP: *.lublin.mm.pl 03.01.04, 11:38
                  do listopada na pewno nie było zmian.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka