-
chyba jeszcze trzeba posolic kotleta, zanim sie go obtoczy w panierce. tak
przynajmniej ja robie, bo sol w panierce nie dziala tak jak sol na miecho...
-
Kochani mam przyjecie komunijne w Maju
Jak długo i w jakiej temp odgrzac w piekraniku kotlety schabowe (wczesniej usmazone) (ktos kiedys proponowalna blaszce w foli alu przykryte mocno, ale jaki czas i temp?
-
Wrzucam, bo moze kogos zainspiruje - nawet odlegle - w problemie z serii 'co polskiego podac cudzoziemcowi':
[i]- Jedzenie musi być ekskluzywne, bo podawane będzie na spotkaniach osób przynajmniej w randze wiceministra. Ogólnie będzie to propozycja tradycyjnej polskiej kuchni dworskiej w nowym entourage'u.
Domyślam się, że schabowy nie wchodzi w grę?
- Z pewnością nie. Będziemy podawać głównie to, co jest związane z sezonem, więc grzyby, dziczyznę czy owoce leśne. Będzie zupa z raków, ...
-
Rosół z makaronem na pierwsze danie, potem obowiązków schabowy z ziemniaczkami
i surówką.
To tradycyjna potrawa Polaków. Ale czy nadal jest praktykowana w Waszych domach?
Znam naprawdę bardzo wiele rodzin, którzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez
schaboszczaka.
Z kolei znam też ludzi, którzy wręcz "brzydzą" się tą tradycją.
Mieszkam w bloku i w każdą niedzielę rano słyszę jak sąsiedzi tłuką kotlety na
obiad, a na klatce schodowej unosi się aromat gotowanego rosołku.
Jakie jest Wasze ...
-
jaka u was roznica,
nie znam,dlatego pytam
u mnie kotlet to z kostka a schabowy bez niej
ale tak samo robione,
-
Pomysł na schabowego. Znacie jakiś fajny przepis na schabowego?
-
Macie jakieś pomysły na kotleta schabowego?
23.
-
Hej!
Jesli Wasze pociechy,mezowie, narzeczeni itp itd znow maja smutna mine widzac kolejny raz schabowego z ziemniakami, proponuje na niego bardzo prosty i zarazem smaczny sposob.
To danie nazwalam "schabowy kebab" :)
Potrzebujemy:
farsz:
-usmazone kotlety schabowe(nawet lepiej jak nie sa smazone tego samego dnia)
-cebulka
-przyprawa do kebaba
ciasto:
-mąka
-woda
sos:
-jogurt naturalny
-odrobina śmietany
-świezy ogórek
-czosnek
-sól, przyprawy do smaku
do dziela :
...
-
Kompletnie mi się znudziły klasyczne panierowane schabowe. Ale w zamrażalniku miałam kilka kotletów zamrożonych jakis czas temu i postanowiłam zrobić z nich użytek. Czy da się je jakoś udusić z sosem ? Macie jakiś pomysł ? W życiu nie robiłam ich w ten sposób, nie wiem czy w ogóle by się nadawały ?
-
Jakie znacie smaczne sposoby na tego grzyba, poza panierowaniem à la schabowy?
Zrobilam 5 duzych kan, jak robi sie kotlety schabowe a 10 pozostalch
chcialabym inaczej wykorzystac.
-
Proszę o radę... Jak odgrzać (w piekarniku gazowym)zwykłe schabowe - dzień
wcześniej usmażone - tak, żeby nie zrobiły się suche, ale żeby też panierka
nie rozmiękła.
-
czy piekarnik rozgrzać na maxa (u mnie 250 stopni) i włożyć schabowe?
Czy może skropić wodą i przykryć folią aluminiową?
A może włożyć do zimnego piekarnika i niech się grzeją.
Pomóżcie. Mam mieć gości i łącznie z domownikami będzie parę osób,
więc odgrzewanie na patelni odpada.
-
powiedzcie jak zrobić a przede wszystkim ile smażyć kotleta np. z karkówki w
panierce ale nie tak mocno rozbitego, zawsze się boję że będzie zbyt surowy, a
wychodzi mi mocno wysmażony (czasem za ;)) macie na pewno jakieś sposoby, wiem
że nieda się tak powiedzieć że 5 min. z jednej i z drugiej. ale smażyć na
wolnym ogniu czy na bardzo gorącej patelni? na jakim tłuszczu ?
-
jw :-))))
-
powiedzcie czy mozna zrobić schaba dzien wczesniej w panierce a jutro tak
odgrzać zeby byl znów chrupiący?.Robie przyjecie i musze wszystko zrobić
dzień wczesniej ,inaczej nie da rady.Są jakieś sposoby?W piekarniku podgrzać
czy jak?
-
potrzebuję jakiś fajny przepis na farsz na schabowe z piersi, coś z
pieczarkami, ale co dodać ile, jakie proporcje, dziękuję
-
w tłuszczu w którym były smażone i podlewane wodą? czy tak będzie dobrze?
-
Czy smażyliście kiedyś schabowe na oliwie z oliwek? Ja zawsze smażę na oleju, ale się akurat skońćzył, a do sklepu mam strasznie daleko. Pomyślałam, że usmażę na oliwie z oliwek, ale nie wiem, czy to będzie zjadliwe? Ktoś próbował? Były różnice ???
-
zauwazylam dosc dawno , ze nasz typowy schaboszczak jest twardy jak podeszwa!
zeby nie wiem co z nim robić!zdaje sobie sprawę ze wplyw ma tutaj
ekspresowy chow swin ,nie uboj ale mordowanie.Nie raz spotykam w sklepach
np. słonine pełna sincow!!!!! efekt naszego humanitaryzmu!!!!!----------------
------może ktos ma "patent" na prawdziwy schabowy tzn miekki ,soczysty i
pachnący?
-
Marzy mi sie zwyczajna kapustka, taka jaka podaje sie do "schabowego".
Podzelcie sie ze mna swoimi przepisami na ten moze zwyczajny, ale za to jaki
pyszny dodatek.
Pozdrawiam wszystkie smakoszki.