Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podatek PCC1

IP: *.pekao.com.pl 08.12.03, 12:40
    Witam, mam pytanie i prosze o odpowiedz osoby ze strefy urzedu podatkowego
    lub osoby znajacej prawo podatkowe.
    Kiedy nalezy wniesc oplate podatek PCC1 od zakupu nieruchomosci na kredyt?
    Z gory dziekuje.
    Pozdrawiam
    Magda
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Podatek PCC1 IP: *.acn.pl 08.12.03, 12:45
        W momencie nabycia tej nieruchomości (kredyt nie ma tutaj znaczenia). Nabywasz
        nieruchomość w momencie podpisywania umowy sprzedaży w formie aktu
        notarialnego i w tym momencie wnosisz podatek od tej czynności (u notariusza -
        notariusz jest płatnikiem). Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
        • Gość: Magda Re: Podatek PCC1 IP: *.pekao.com.pl 09.12.03, 08:56
          Dzieki za odpowiedz, jednak mam cd pytania (sorka jesli marudze, wybacz, ale
          chodzi o moje pieniazki, wisz-rozumisz ;-)).
          A jesli kupilam mieszkanie i mam jedynie umowe przedwstepna? Do podpisania
          aktu not mam cale mnostwo czasu i ewidentny brak kasy... jednak bank przy
          podpisaniu umowy kredytowej dal mi taki kwitek (PCC1) i kazal uiscic podatek w
          ciagu 14 dni (od dnia wreczenia kwitka). Natomiast moi znajomi dopiero po
          podpisaniu aktu not oplacali ten podatek (sami, z wlasnej kieszeni!) i to tez
          nie wszyscy zostali poinformowani przez bank o takiej koniecznosci. Ba,
          zdziwili sie, ze w ogole taki podatek nalezy zaplacic.

HELP!!!!!!
          Pozdr
          • Gość: x. Re: Podatek PCC1 nie tylko od umowy sprzedaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 09:18
            Bank dał Ci kwitek PCC1 w związku z tym, że podatek jest nalezny równiez od
            ustanowienia hipoteki na rzecz banku. Jeżeli wniosek o wpis hipoteki bedzie
            stawiany w akcie notarialnym, którym będziesz kupowac mieszkanie, to opłatę
            pobierze notariusz. Jezeli z jakichś powodów sama będziesz składac ten wniosek
            w sądzie, wtedy musisz iść do urzędu skarbowego i zapłacic podatek od
            czynnosci cywilnoprawnych (i złozyć PCC1) od ustanowienia hipoteki. Bank
            najprawdopodobniej zwróci Ci tą opłate - przeczytaj dokladnie w umowie
            kredytowej.
            pozdrawiam
            x.
            • Gość: Bebiak Re: Podatek PCC1 nie tylko od umowy sprzedaży IP: *.acn.pl 09.12.03, 18:30
              I pewnie chodzi o podatek od ustanowienia hipoteki (a nie od nabycia
              nieruchomości), a płacisz go nie w ciągu 14 dni od dnia otrzymania kwitka z
              banku tylko od dnia ustanowienia hipoteki. Dziś jej ustanowić nie możesz bo
              jeszcze nie kupiłaś nieruchomości (masz tylko umowę przedwstępną a to nie
              nabycie). Oczywiście zakładając, że będziesz obciążać nowonabytą nieruchomość
              (a nie jakąś inną) -hipotekę ustanowić możesz najwcześniej w umowie nabycia
              (wtedy jak X napisał podatek od hipoteki pobierze notariusz), albo po nabyciu,
              składając zwykły wniosek w sądzie (wtedy po złożeniu wniosku w sądzie
              pójdziesz do US, wypełnisz druk PCC-1 i zapłacisz ten podatek). Czy to w
              miarę dla Ciebie zrozumiałe? Wierząc, że tak pozdrawiam Cię serdecznie. B.
              • Gość: Magda Re: Podatek PCC1 nie tylko od umowy sprzedaży IP: *.ppi-sa.com.pl 09.12.03, 20:54
                No siur, że tak :)

balszoje spasiba
                jakby cosik jeszcze się mnie przypomniało nie omieszkam zatruć Tobie żywot ;-)

Pozdrowionka
                Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka