Dodaj do ulubionych

Pol roku sprzedaży aut w Europie

13.08.26, 21:13
Statystyka z gazety kablowej(dla Eu, EFTA i UK)
Zaskakujące 10 pierwszych pozycji
1. Dacia sandero
2. Tesla Y (!)
3. Reno clio
4. Vw golf
5. Vw troc
6. Peżot 208
7. Toyota Yaris cross
8. Vw tiguan
9. Peżot 2008
10. Opel Corsa

Pierwszy raz w historii elektryki w totalu przebily benzynę.
22.2% elektryków.
22% benzyny
37% hev
10% phev
6.5 % diesel
Się zmienia swiat
Obserwuj wątek
    • jeepster Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 14.08.26, 02:20
      Podobne statystyki po raz pierwszy widziałem za miesiąc Maj: www.auto123.com/en/news/electric-vehicles-outselling-gas-only-cars-europe/74007/ . Niestety, ale niektórzy forumowicze odbiorą to jako personalną zniewagę.
    • humorysta Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 14.08.26, 07:45
      Tak-świat sie zmienia-bo żółta rasa go opanuje.
    • agios_pneumatos Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 14.08.26, 10:08
      Zaskakujący jest brak toyody w czołówce. By chyba nie masz na myśli wiecznie pompowanego woldzwagena?
      • trypel Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 14.08.26, 10:20
        Zaskoczyło mnie najbardziej drugie miejsce tesli mimo ze rok temu zapowiadano ze ludzie beda tesle oddawać za darmo bo wstyd tym jezdzic.
        I to ze dalej golf wyprzedza troca.
        No i nie ukrywam ze czekałem czy sandero nie wypadnie z podium bo sprzedaz spadla rok to roku dwucyfrowo ale widac żaden chinczyk jeszcze nie zagraża.
        • agios_pneumatos Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 14.08.26, 12:02
          trypel napisał:

> Zaskoczyło mnie najbardziej drugie miejsce tesli mimo ze rok temu zapowiadano z
          > e ludzie beda tesle oddawać za darmo bo wstyd tym jezdzic.
          > I to ze dalej golf wyprzedza troca.
          > No i nie ukrywam ze czekałem czy sandero nie wypadnie z podium bo sprzedaz spad
          > la rok to roku dwucyfrowo ale widac żaden chinczyk jeszcze nie zagraża.
          >

Sombrero to się najlepiej sprzedaje w całej Europie. Nie bez powodu kupiłem najlepszy samochód na kontynencie zanim to było modne. 🙂Propagandyści posthitlerowscy muszą być zdruzgotani. Tyle raportów adac, tuv, tyle kasy na prasę motoryzacyjną...

Tesli dużo pomógł rozwód mózgowego z pomarańczowym.
          • trypel Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 14.08.26, 12:12
            Jakich raportów? Przeciez w testach idealnie wychodzi ze sandero to best value for money.
            Tyle że to dokładnie ten segment gdzie włażą chiny z swoimi wynalazkami i dlatego sandero poszło w dol rok do roku
            • agios_pneumatos Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 14.08.26, 12:26
              trypel napisał:

> Jakich raportów? Przeciez w testach idealnie wychodzi ze sandero to best value
              > for money.
              > Tyle że to dokładnie ten segment gdzie włażą chiny z swoimi wynalazkami i dlate
              > go sandero poszło w dol rok do roku
              >

Ja piszę o ostatnich dziesiątkach lat postnazistowskiego prania mózgów.

A teraz uwaga. Bo zaskoczenie i hit to to raczej nie są.

Se otworzyłem 'raport adac w auto świat 2026'. Nie uwierzysz: najmniej psuje się woldzwagen i sraudi.

Zaś z drugiej strony jazda toyotą, mazdą czy renault zakrawa na samobójstwo.

Pełna profeska.
              • trypel Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 14.08.26, 13:02
                Dlaczego mam nie uwierzyć?
                Ze wszystkich samochodów służbowych jakimi jeżdżę od 27 lat najmniej psuły sie: mercedes (zero do 180 tys km) audi (zero), VW (zero bo kuna sie nie liczy), kia (zero) przez zero rozumiem to ze nawet nie musiałem wymienić sworznia ani wieszaka nad wydechem nie mowiac o jakis awariach. Najbardziej psuły sie:
                Talisman (reno) nieustające pasmo awarii, vectra B (lepiej niz reno ale daleko od niezawodności), vectra c (jeszcze lepiej nic b)
                Teraz mam twingo, 9000 km i przestała dzialac tylna wycieraczka. Mam to w dudzie ale cos takiego mnie nigdy w porządnym aucie nie spotkało.
                • agios_pneumatos Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 14.08.26, 13:09
                  Dla mnie jest to po prostu zbyt nachalne, aby było prawdziwe.

A jakości samochodów postnazistowskich nie jestem w stanie sprawdzić z prostego i oczywistego powodu.
                  • trypel Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 14.08.26, 13:17
                    Oczywiście. To tak jak ja nie jestem w stanie sprawdzić czy ostryga jest smaczna czy nie. :)

Natomiast nie dziwi mnie zupełnie wynik adac czy innych tuv.
                    To tak jak mam teraz dylemat- zmieniam skuter i pierwszy raz w zyciu nie wiem czy wybrać piękno i prowadzenie z Włoch czy niezawodność z azji :) ja WIEM ze piaggio jest zawodne. Tak jakprzekonalem sie o tym w reno.
                    Ostatnie 100% niezawodne reno mialo numer 4 :)
                • engine8t Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 14.08.26, 20:03
                  trypel napisał:

> Dlaczego mam nie uwierzyć?
                  > Ze wszystkich samochodów służbowych jakimi jeżdżę od 27 lat najmniej psuły sie:
                  > mercedes (zero do 180 tys km) audi (zero), VW (zero bo kuna sie nie liczy), ki
                  > a (zero) przez zero rozumiem to ze nawet nie musiałem wymienić sworznia ani wie
                  > szaka nad wydechem nie mowiac o jakis awariach. Najbardziej psuły sie:
                  > Talisman (reno) nieustające pasmo awarii, vectra B (lepiej niz reno ale daleko
                  > od niezawodności), vectra c (jeszcze lepiej nic b)
                  > Teraz mam twingo, 9000 km i przestała dzialac tylna wycieraczka. Mam to w dudzi
                  > e ale cos takiego mnie nigdy w porządnym aucie nie spotkało.
                  >

Aby byc fair to musialbys porownac twoja charakterystyke uzycia. Bo co innego robic km na dalekich trasach co innego po miescie po 3 czy 5k mdziennie.
                  • trypel Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 14.08.26, 21:09
                    Oczywiście.
                    Kazdym służbowym trzaskam tysiące km w trasie. Tak samo kazdym od lat. Kiedyś szybciej, teraz wolniej. I teraz zaczynam cenić niezawodność coraz bardziej
                    Twingo 100% w mieście.
      • tbernard Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 14.08.26, 12:43
        agios_pneumatos napisał:

> Zaskakujący jest brak toyody w czołówce. By chyba nie masz na myśli wiecznie pompowanego woldzwagena?

Gdy zapytamy o takie zestawienie w odniesieniu do Polski to Toyota będzie na prowadzeniu:

Miejsce Model samochodu Liczba rejestracji (I-VI 2026) Zmiana rok do roku (r/r)
        1. Toyota Corolla 12 046 szt. +5,8%
        2. Skoda Octavia 11 045 szt. +15,3%
        3. Kia Sportage 7 828 szt. +14,3%
        4. Toyota Yaris Cross 6 978 szt. +13,9%
        5. Hyundai Tucson 6 873 szt. +28,7%
        6. Toyota C-HR 6 722 szt. -13,9%
        7. Volvo XC60 5 819 szt. +11,7%
        8. Toyota Yaris 5 024 szt. -8,7%
        9. MG HS 4 659 szt. +36,5%
        10. Volkswagen T-Roc 4 537 szt. -0,4%
        • agios_pneumatos Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 14.08.26, 13:06
          To jest zestawienie ogólne, bez podziału B2B B2C?
          • tbernard Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 14.08.26, 19:03
            Bez podziału. Dokładnie to samo pytanie w odniesieniu do Europy daje identyczny wynik pokazany przez trypla.
    • bywalec.hoteli Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 15.08.26, 10:15
      może to w związku z zydowsko-amerykanska bezsensowna wojna w Iranie i blokada cieśniny Ormuz?
      • tbernard Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 16.08.26, 21:34
        Ja uważam tą wojnę za bezsensowną.
        • engine8t Re: Pol roku sprzedaży aut w Europie 17.08.26, 01:25
          tbernard napisał:

> Ja uważam tą wojnę za bezsensowną.

I masz prawo tak uwazac bo kazdy ma prawo do wlasnej opini .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka