Gość: Karolina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 09:58 Dzień D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Karolina Re: Do Pani Bebiak - prośba o pomoc-mieszk.lokato IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 10:01 przepraszam ,przerwało mi coś ..... zamierzam wykupić mieszkanie spółdzielcze - lokatorkie , chcę skorzystać z bonifikaty ,czy to prawda ,że może nie będę mogła oddać córce - darowizną przez 5 lat od chwili wykupu ,a jeśli jednak oddam , czy będę musiała zwrócić bonifikatę czy zapłacić 10% podatku - ale od jakiej wartości ,przecież ja chcę oddać a nie sprzedać . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Karoliny IP: *.acn.pl 17.12.03, 19:03 Gość portalu: Karolina napisał(a): > zamierzam wykupić mieszkanie spółdzielcze - lokatorkie , chcę skorzystać z >bonifikaty ,czy to prawda ,że może nie będę mogła oddać córce - darowizną >przez 5 lat od chwili wykupu ,a jeśli jednak oddam , czy będę musiała >zwrócić bonifikatę czy zapłacić 10% podatku - ale od jakiej >wartości ,przecież ja chcę oddać a nie sprzedać . Wszystko zależy od warunków na jakich zostanie "wykupione" to prawo. W przypadku bonifikat istnieją różne ograniczenia w rozporządzaniu pod groźbą utraty ulgi. Jak dotąd wszelkie znane mi ograniczenia w zbyciu nie dotyczyły zbycia na osób bliskich (a taką córka jest dla Ciebie). Uczulam Cię więc na dokładne przestudiowanie tych warunków. W Twoim interesie jest aby było tam napisane, że te ograniczenia nie dotyczą zbycia na rzecz osób bliskich, bo jeśli nie będzie napisane nic poza informacją, że zbycie w ciągu X lat powoduje zwrot bonifikaty to niestety darowizna na rzecz córki też jest zbyciem i właściciel może się z mocy takiego postanowienia domagać zwrotu udzielonej bonifikaty. 10% podatek, o którym wspominasz w ogóle nie będzie Cię nie dotyczył, bo ten podatek (dochodowy) płaci się przypadku sprzedaży przez upływem 5 lat od nabycia (a darowizna sprzedażą absolutnie nie jest). Czy to w miarę zrozumiałe dla Ciebie? Jak coś nie tak to wiesz, że czasami się tu pojawiam? Pozdrawiam Cię cieplutko. B. Odpowiedz Link Zgłoś