Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wycena drzew

IP: *.piotrkow.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 16:35
    Chcę kupić dom, dookoła którego rośnie ponad 600 pięcioletnich świerków.
    Jak przeprowadzić wycenę tych drzew, kto powinien to zrobić i jakie są tego
    koszty? A może nie mają one żadnej wartości?
    Obserwuj wątek
      • Gość: uncja Re: wycena drzew IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 16.12.03, 17:16
        A w jakim celu miałaby być przeprowadzana ta wycena? Płaci się za działkę z
        dobrodziejstwem inwentarza. Problem powstaje, jesli chcesz drzewo wyciąć, ale
        to tez zależy chyba od tego jakie i gdzie. Wycinka (a w zasadzie pozwolenie)
        może być rzeczą szalenie kosztowną, o ile w ogóle możliwą do zrealizowania.
        Myślę, że chyba najlepiej zadzwonić do gminy, do wydziału ekologii czy ochrony
        środowiska, powinni wiedzieć takie rzeczy.
        • Gość: łamaga Re: wycena drzew IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.03, 19:15
          Drzewa w wypadku wyceny traktuje sie jako część składową nieruchomości. Metod
          uzależniona od celu jaki dala tych dzrzewek został określony. Moze to plantacja
          choinek? Podejście dochodowe. Może to grunt leśny? Wartość odtworzeniową.Wyceni
          to rzeczoznawca majątkowy (solidny wroi to we współpracy z leśnikiem)
      • Gość: "dusza" Re: wycena drzew IP: *.blt.pl / *.blt.pl 17.12.03, 18:00
        Jak to powiedzial mój znajomy pośrednik, płaci się za "duszę"(dom), reszta to
        dodatek nie mający większego wpływu na cenę. Wycenę sprowadza najczęściej do
        tego ile klient zamierza zapłacić. Pomimo dużego ruchu w agencji, ostatnio
        sprzedający dom przy wycenie ponad 600 opóścił prawie 30 % bo tyle oferował
        kupujący.
        Wycena zależy od wiele czynników a tak naprawdę to na końcu klient decyduje ile
        chce zapłacić.
      • mantis1 Re: wycena drzew 17.12.03, 19:12
        kazde drzewo ma swoja wycene i to nie mala.
        bierzesz na wysokosci piersnicy obwod drzewa i mnozysz przez wspolczynnik
        okreslony w rozporzadznieu MOS. zrobi ci to jednostka ds ochrony srod w
        urzedzie M/G lub w WIOS'u. jak masz pytanie to jest na forum poznan.
        pzdr.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka