Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wspólnota mieszkaniowa

IP: 212.14.9.* 31.01.02, 09:37
    Czy wspolnota mieszkaniowa rzeczywiście dba o interesy mieszkańców?
    Kupiłam mieszkanie, którym zarządza współnota. Okazało się, że nie mam dostepu
    do przewodu kominowego - bo podobno kto pierwszy ten lepszy i nie ma przepisu,
    że każde mieszkanie MUSI mieć dostęp do komina. Teraz jestem skazana na
    ogrzewanie elektryczne i to w zależności od zgody wspólnoty.
    Proszę wytłumaczcie jak to jest. Nigdy nie byłam członkiem wspólnoty i nie wiem
    jakie mam prawa a jakie obowiązki. I odwrotnie, czy zarządca musi dbać o
    interes wszystkich właścicieli - czy może pozbawić jedno mieszkanie dostepu do
    niektórych mediów np.komina?
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: lloyd Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 09:55
        Jestem we wspolnocie od kilku lat, nazywa się zresztą "pierwsza wspólnota w .."
        Czasem jest to przykre, bo różne prywatne rzeczy są roztrząsane publicznie. W
        zarzadzie są wszyscy, wspólnota sama administruje budynkiem , wszyscy też
        regularnie płacą, natomiast już nie wszyscy ze soba rozmawiają.
        Plusem jest to, że dużo poczyniono remontów (fundusz remontowy) :dach,klatka
        schodowa, nowe okna na klatce, sieć elektryczna itd. Co do praw to wszyscy mają
        takie same, jest też ustawa która to reguluje, w skrajnym przypadku mozna
        dostać nawet sądowy nadzór nad wspólnotą, ale jest to skrajność.Pzdr
        • Gość: Jola Re: wspólnota mieszkaniowa IP: 158.66.46.* 31.01.02, 10:27
          Z upoważnienia mojego ojca, będącego członkiem Wspólnoty Mieszkaniowej, biorę
          udział w takich spotkaniach. Nieprawdą jest, że inni lokatorzy nie mają równych
          praw. Na spotkaniach Wspólnoty danego bloku zawsze są obecni przedstawiciele
          pozostałych lokatorów, natomiast Wspólnota posiada głos decydujący o sprawach
          takich jak np. wielkości czynszu, remonty, czy na klatce schodowej zawiesić
          koszyczek na prasę lokalną i reklamówki, czy też nie itp.
          Tak jak zauważył lloyd, spotkania są burzliwe.
          • Gość: Janka Re: wspólnota mieszkaniowa IP: 212.14.9.* 01.02.02, 09:15
            jak rozumiem wspólnota mieszkaniowa to własciciele mieszkań, którzy o wszystkim
            decydują. Ale kto stoi na czele? Wiadomo, że przy dwóch osobach - jedna musi
            być przywódcą. Do kogo mozna się udać z interwencją?
            Moja konkretna sprawa dotyczy dostepu do przewodu kominowego. Mieszkańcy pionu
            otrzymali po 2 przewody kominowe przy instalacji ogrzewania gazowego, a tym
            samym dla mnie już zabrakło - było 7 przewodów i 3 mieszkania. Powiedziano mi
            że kto pierwszy ten lepszy,a poprzednia włascicielka się spóźniła z prośbą o
            przydział i w związku z tym mieszkanie nie może mieć instalacji gazowej. A
            przecież płaciła na fundusz remontowy, dzięki któremu zainstalowano gaz.
            Jakie są moje szanse. Nie chcę zadzierać ze współwłascicielami, bo chyba nie są
            w tym wypadku winni. Wątpię, czy wspólnota zgodzi się na wybudowanie dla mnie
            nowego komina ze względu na koszty, które będzą musieli ponieść wszyscy.
            Pozdr.
            • Gość: Molly Re: wspólnota mieszkaniowa IP: 192.168.71.* 01.02.02, 09:31
              W tej chwili nie pamiętam gdzie, ale są przepisy państwowe określające
              zasady działania wspólnot mieszkaniowych, może tam coś znajdziesz. Czy
              jest tak, że wspólnotę stanowią właściciele 4. mieszkań, z których 3.
              zainstalowało sobie ogrzewanie gazowe, a 4. czym się grzeje ?
              • Gość: Janka Re: wspólnota mieszkaniowa IP: 212.14.9.* 01.02.02, 13:46
                Gość portalu: Molly napisał(a):

> W tej chwili nie pamiętam gdzie, ale są przepisy państwowe określające
                >
                > zasady działania wspólnot mieszkaniowych, może tam coś znajdziesz. Czy
                > jest tak, że wspólnotę stanowią właściciele 4. mieszkań, z których 3.
                > zainstalowało sobie ogrzewanie gazowe, a 4. czym się grzeje ?

Nie wiem ilu mieszkańców stanowi wspólnotę mieszkaniową. W mojej kamienicy i
                pionie 3 mieszkania wykorzystują 6 przewodów kominowych do ogrzewania gazowego.
                Przydzielone ponoć przez kominiarza.Czwarte (moje) mieszkanie nie ma w tej chwili
                żadnej instalacji grzewczej, mimo, że jak pisałam był płacony fundusz remontowy,
                z którego załozono inst.gazową. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Czy tylko zostaje
                mi ogrzewanie elektryczne - jak się zgodzi wspólnota? Czy mam prawo do
                dochodzenia swojej racji?
                Pozdr.

• Gość: Molly Re: wspólnota mieszkaniowa IP: 192.168.71.* 04.02.02, 15:06
                  Moim zdaniem powinnaś dochodzić swoich racji. Wspólnota obejmuje całą kamienicę,
                  przy czym część mieszkań może być nie wykupionych prywatnie i pozostawać w
                  gestii np. Urzędu Gminy, wówczas niejako UG jest również członkiem wspólnoty.
                  Na czele wspólnoty stoi Zarząd (społecznie najczęściej), który został wyłoniony
                  na jakimś zebraniu na 2 lub 4 lata (określają to przepisy) spośród członków
                  wspólnoty.Jeśli nie wiesz kto to, sprawdź u zarządcy (tego,komu płacisz czynsz).
                  Chyba bez sądu się nie obejdzie. Korzystanie z sieci elektrycznej też może być
                  dyskusyjne, bo stara instalacja może tego nie przetrzymać i w takim wypadku jej
                  wymiana również powinna być na koszt ogółu. Ważne też będzie, kiedy pozostali
                  założyli sobie ogrzewanie gazowe - po czy przed wykupem mieszkań. Czy był jakiś
                  termin ubiegania się o dostęp do przewodów kominowych ? Zresztą wersja, kto
                  pierwszy, ten lepszy jest głupia z założenia, bo i tak ktoś musiał pozostać
                  "na lodzie". Oprócz mieszkania jakaś część budynku należy do Ciebie i jedni nie
                  mogą być uprzywilejowani przed drugimi w dostępie do ich wspólnych części. Chyba
                  że poprzednia właścicielka zrzekła się na piśmie prawa do.....,ale i tak może
                  być to dla Ciebie nie wiążące lub pozostaje zarzut nidoinformowania przez po-
                  przednią właścicielkę przed sprzedażą o niemożliwości zainstalowania ogrzewania
                  gazowego, co może stanowić podstawę do unieważnienia umowy. Dotrzyj więc do
                  zarządu, spróbuj ustalić pewne fakty, nie ukrywając,że sprawa może znaleźć finał
                  w sądzie.
                • Gość: Molly Re: wspólnota mieszkaniowa IP: 192.168.71.* 04.02.02, 15:09
                  I jeszcze jedno,bo nie doczytałam, czy instalacje gazowe poszczególnych użytkow-
                  ników były finansowane ze wspólnego funduszu remontowego?????
                • Gość: Michał Re: wspólnota mieszkaniowa IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.14, 09:35
                  Odpowiadasz na:
                  Gość portalu: Janka napisał:
                  > Nie wiem ilu mieszkańców stanowi wspólnotę mieszkaniową. W mojej kamienicy i
                  > pionie 3 mieszkania wykorzystują 6 przewodów kominowych do ogrzewania gazowego.
                  >
                  Do zainstalowania pieca gazowego c.o. są potrzebne dwa przewody - spalinowy i wentylacyjny.Z tego co piszesz wynika że w Twoim pionie jest 7 przewodów więc jeden jest wolny i można go wykorzystać do odprowadzania spalin.Kratki wentylacyjne można montować co drugą kondygnację lub z ostatniej kondygnacji wyprowadzić bezpośrednio nad dach.Kominiarz niczego nie przydziela jedynie opisuje jak są usytuowane przewody i jakie wykonano podłączenia.

• kmasna Re: wspólnota mieszkaniowa 20.03.14, 09:11
        Dla osób poszukujących odpowiedzi na pytania z zakresu finansów i prawa zapraszam tu:
        www.administrator24.info/forum/id36,finanse-podatki-oplaty-dotacje
        Rzetelnych odpowiedzi udzielają eksperci. Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka