laemmchen79
12.12.17, 21:45
Niestety, etap przedszkola dla starszego syna skończył się w tym roku, od września poszedł do szkoły. Ale dalej robię z nim sporo zajęć w domju, z tym, że teraz to bardziej zajęcia dotyczące tematów typowo szkolnych, głównie rozwijanie czytania, nauka pisania, matematyka i tematy ogólnożyciowe, którymi sam się interesuje, głównie przyrodnicze i trochę technicznych.
Czasu na wszystko oczywiście bardzo mało, ale teraz trzeba przede wszystkim uważać na moce przerobowe Młodego, bo pierwsza klas potrafi nieźle wyssać siły (chociaż i tak nie jest źle, jest w szkole montessoriańskiej, która bardzo humanitarnie i rozsądnie dozuje ilość nauki).
Jest też od ponad roku zapisany do Libratusa, ale to opowieść na osobny wpis, bo moja metoda pracy z materiałem szkoły bardzo ewoluowała przez ten cały czas. Zaczynałam od skrzętnego przerabiania podanego materiału, teraz wyciągam najważniejsze treści (takie, jak np. w tym roku tabliczka mnożenia czy umiejętność tworzenia krótkich form wypowiedzi pisemnej) i robimy to metodami głównie montessoriańskimi, bardzo blisko ukierunkowanymi na zainteresowania syna - i jak na razie, to jestem dość zaadowolona i z przebiegu tych naszych zajęć i z wyników.
Byłoby wspaniale, gdybyśmy mogły powymieniać się doświadczeniami z metod uczenia matematyki, pisania, czytania, dalej ciekawymi pomysłami na realizację okolicznościowych tematów no i podnosły poprzeczkę naszego forum na etap szkoły - czy ktoś byłby zainteresowany? Pozdrawiam serdecznie - laemmchen