broneknotgeld 01.01.07, 12:08 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=54660753 Zapraszamy do wspólnej zabawy noworocznej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 11.01.07, 23:29 Na razie pojawiły się nominacje forumowiczów z następujących miast - Wrocław - Gliwice - Ruda Śląska - Chorzów Zapraszamy Kłodzko. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_bojowa Re: Forumowicz Śląska 15.01.07, 08:38 Bronek, a co to my za Śląsk? Tylko Dolny, ludność tu napływowa, gwary za chiny nie łapie, nie mówiąc o używaniu, wywyższamy się, mamy się za lepszych od całego kraju( i słusznie!). Jakoś do całego Śląska to my nie pasujemy za bardzo. Taka jest moja koncepcja. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 15.01.07, 16:01 dzidzia_bojowa napisała: > Taka jest moja koncepcja. To nie kocepcja. To pewnik:) My (Dolnoślązacy) jestemśmy, można śmiało powiedzieć, na kulturalnym dorobku, ale dopóki polityka Warszawy będzie polegała na coraz to większym centraliźmie, z tą naszą kulturą krucho będzie. Mimo wszystko "JESTEM DOLNOŚLĄZAKIEM" Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 15.01.07, 16:03 Właśnie, dzidzia, studiowałaś w Wawce. Myślałby kto, że już do cna przesiąknięta metropolią a tu proszę, regionalny/lokalny patriotyzm pełną gębą!:) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 17.01.07, 21:48 A ile trzeba czasu żeby zostać Ślązakiem? Może wystarczy się na Śląsku już urodzić i uznać ten region autentycznie za swój. Swoją drogą Śląsk to wszyskie ziemie śląskie łącznie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=54006920&a=54450261 Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 18.01.07, 00:55 broneknotgeld napisał: > A ile trzeba czasu żeby zostać Ślązakiem? > Może wystarczy się na Śląsku już urodzić i uznać ten region autentycznie za > swój. I tak też u nas (na Dolnym Śląsku) się dzieje. Tożsamość to przede wszystkim sfera subiektywna. > Swoją drogą Śląsk to wszyskie ziemie śląskie łącznie. Z całym szacunkiem, ale chyba sam do końca nie jesteś o tym przekonany. Jedno pytanie: uznałbyś Wrocław za stolicę jednego Śląska? Poza tym Kotlina Kłodzka geograficznie nie należy do szeroko pojętego Śląska :) Mimo to wyrazy uznania dla Twojej twórczości. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 18.01.07, 07:40 Stolicą jednego Śląska może być tylko Wrocław. Dlaczego niby miałbym nie uznać tego co do 1919 roku było faktem? Z dawnym Hrabstwem Kłodzkim masz wiele racji, podobnie ma się sprawa z częścią Łużyc, jednak w przypadku tych ziem historia w dużym stopniu zatarła istniejące różnice. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 18.01.07, 09:53 O ile wiem, charyzmatyczny Jerzy Gorzelik forsuje Opole jako stolicę przyszłej autonomii bez udziału w niej ziem Dolnego Śląska. Do końca II wojny św. Śląsk podzielony chyba był na dwie prowincje: Niederslesien i Oberschlesien. Sądzę, że dziś za dużo nas różni. Myślę tu choćby o tożsamości czy języku. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 18.01.07, 20:49 Hmm, mogę polecić lekturę postu zawartego w tym linku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=26212038&a=26213429 Coś to wyjaśnia. Co do Jerzego Gorzelika, to przecież szefuje Ruchowi Autonomii Śląska. W nazwie tego stowarzyszenia nie ma przecież Górnego Śląska. W sensie historycznym chodziło wtedy o autonomię ziem śląskich w Polsce. Warto więc dzisiaj sprawę postawić identycznie. Kłótnie Katowic z Opolem to "ślepa uliczka" autentycznego regionalizmu śląskiego. Może więc czas "pójść do Canossy" i rozmawiać o tym właśnie z Wrocławiem. Z Gorzelikiem miałem okazję kilka razy porozmawiać i jestem pewien, że takiej opcji nie przekreśla. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 19.01.07, 10:11 broneknotgeld napisał: > Hmm, mogę polecić lekturę postu zawartego w tym linku > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=26212038&a=26213429 > Coś to wyjaśnia. Ciekawa lektura, ale dla mnie jako Dolnoślązaka jest to wycinek z historii innego, nie mojego, regionu. > Co do Jerzego Gorzelika, to przecież szefuje Ruchowi Autonomii Śląska. > W nazwie tego stowarzyszenia nie ma przecież Górnego Śląska. > W sensie historycznym chodziło wtedy o autonomię ziem śląskich w Polsce. > Warto więc dzisiaj sprawę postawić identycznie. Ale RAŚ dość wyraźnie określił granice przyszłej republiki. Są to tzw. granice kulturowe, a one z pewnością nie sięgają ziem Dolnego Śląska - my "jesteśmy inni". > Może więc czas "pójść do Canossy" i rozmawiać o tym właśnie z Wrocławiem. > Z Gorzelikiem miałem okazję kilka razy porozmawiać i jestem pewien, że takiej > opcji nie przekreśla. Sądzę, że problem tkwi głębiej a jego źródło znajduje się w Warszawie. W ogóle nie podoba mi się radykalizm Gorzelika. "Jestem Ślązakiem, nie Polakiem" - to trochę niesprawiedliwe stwierdzenie, nieprawdaż? Zresztą, jak widzisz bratanie się z Wrocławiem? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 20.01.07, 13:41 Ale RAŚ dość wyraźnie określił granice przyszłej republiki. Są to tzw. granice kulturowe, a one z pewnością nie sięgają ziem Dolnego Śląska - my "jesteśmy inni". --------- Zaciekawił mnie ten fragment Twojej wypowiedzi. Nie jestem członkiem RAŚ, nigdy nie czytałem nawet statutu tego stowarzyszenia, więc trudno mi się na ten temat wypowiadać. Prywatnie znam tyko parę osób z tej ferajny. Chciałbym jednak zapytać o co Ci chodzi w stwierdzeniu - "my jesteśmy inni". Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 21.01.07, 23:16 > Chciałbym jednak zapytać o co Ci chodzi w stwierdzeniu - "my jesteśmy inni". Chcialem jedynie zaznaczyć, że istnieją pewne różnice między Dolnoślązakiem a Górnoślązakiem. Sądzę, że potrzeba dziesiątek lat, ale myślę, że proces powstawania regionalnej tożsamości dolnośląskiej już się zaczął. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 22.01.07, 20:10 Rozumiem że Dolnoślązak to mieszkaniec województwa dolnośląskiego albo Dolnego Śląska (w tym przypadku np. również zielonogórzanin). Właściwie powinienem się zapytać wprost. Czy zielonogórzanina uważasz za Dolnoślązaka? Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 22.01.07, 23:48 Rozumiem twoje intencje, ale niestety to nie ja jestem autorem reformy administracyjnej (z założenia niby słusznej, w ostatecznej wersji zaś dość koślawej). Głogowowi też się upiekło bo w ostatniej chwili dokoptował do naszego województwa, a nie wyobrażam sobie tak ważnego dla Dolnego Śląska miasta leżącego w... wielkopolskim :) Co do Zielonogórzanina, zostawię to jego subiektywnej wykładni. Zresztą, istnieją plany przyłączenia szeroko pojętej Zielonej Góry (Zielona Góra, Żary, Żagań, Szprotawa, Nowa Sól, Kożuchów) do Dolnego Śląska - właściwie byłby to powrót do macierzy. Tyle plany. W praktyce wygląda to tak, że obecne województwo lubuskie stara się stworzyć coś na kształt silnego regionu. Problem w dużym rozdźwięku, jaki utrzymuje się między Zieloną a Gorzowem. Jaki z tego wniosek? Nie przekreślam poprawy niedociągnięć (drobnych korekt granic województw) reformy administracyjnej, ale o przynależności do danego województwa powinni decydować obywatele za pomocą instytucji referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 24.01.07, 22:37 No to sprawę Dolnoślązaka mamy niejako omówioną. Rozumiem że mieszkaniec dzisiejszego województwa dolnośląskiego praktycznie może się nazywać Dolnoślązakiem lub wręcz nim jest. Mieszkańcy części Dolnego Śląska nie wchodzących w skład dzisiejszego województwa mają prawo do swobodnego wyboru. Myślę, że tu się zgadzamy. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 24.01.07, 22:45 Operujesz jednak też określeniem Górnoślązak. Administracyjnie taki region w XIX wieku nie istniał. W XX wieku to krótki okres istnienia Prowincji Górnośląskiej (formalnie od 1919 roku, a realnie od 1922, no i powiedzmy, że do 1945). Po wojnie też nie ma województwa górnośląskiego. Kim więc dla Ciebie jest Górnoślązak dzisiaj? Na czym miałaby polegać jego "inność" od dzisiejszego Dolnoślązaka? Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 26.01.07, 22:22 Dajmy już spokój historii i przejdźmy do dnia dzisiejszego czyli postulatów RAŚ i "olewającej" wciąż postawy Warszawy. Sądzę, że Gorzelik i spółka dali ważny sygnał, na który inne regiony powinne również zareagować. Regionalizacja musi postępować. Górny Śląsk to dla mnie kopalnie, śląska gwara (którą zresztą sam bardzo zręcznie operujesz i brawa za to dla Ciebie), Kutz... Moim zdaniem wielką rolę w kształtowaniu miał wlaśnie przemysł. To kopalnie i węgiel zjednoczyły lud górnośląski, dlatego teraz, gdy ów przemysł jest w defensywie, bezrobocie i narastający w związku z tym frustracja spowodowana obojętnością Warszawy na śląskie sprawy powoduje radykalizację nastrojów w postaci chociażby RAŚ. Tak po krótce wygląda moja diagnoza. Pytam Górnoślązaka, czy słuszna? :) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 27.01.07, 12:56 No tak, masz wiele racji. Te dywagacje historyczne grają jednak swoją rolę, nawet jeśli chcesz poruszać aktualny temat RAŚ (to tylko regionalne stowarzyszenie). Sam tu deklarujesz swoją "inność". Problem w tym, czy jest to w odniesieniu do górnoślązaka-autochtona ("hanysa"), czy górnoślązaka-nieautochtona ("gorola"). Dla mnie górnoślązak-autochton jest po prostu Ślązakiem. Niby wszysto jest w porządku, problem jednak automatycznie pojawia się w momencie gdy taki Ślązak deklaruje swoją "inność". Czy ma prawo do takiej deklaracji? Tego pytania nie da się uniknąć w temacie który poruszamy. Kiedyś Dolnoślązak-Niemiec czuł się kimś innym niż "waserpolak". Teraz Dolnoślązak-Polak też czuje się na pewno kimś innym niż "hanys". Ślązak na Śląsku jest ogniwem najsłabszym, choć najdłużej obecnym. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 27.01.07, 17:02 Bardzo zaciekawiła mnie treść twojego ostatniego zdania. Ślązak jest ogniwem najsłabszym, czyli grupa etniczna na wymarciu? Mam rozumieć, że Ślązaków na Śląsku (Górnym) jest mniej m.in. przez imigrantów z innych rejonów kraju, masowo tu przybywających w poszukiwaniu pracy w okresie PRL? Czy to są ci "gorole"? Czy przez to zanika swojskość? Zakładam, że górnoślązak-autochton nie ma problemu ze swoją tożsamością bo jest niejako w niej naturalnie osadzony. Co do nieautochtonów - sądzę, że mają pełne prawo do wyboru swojej tożsamości. OK, już chyba rozumiem z tym najsłabszym ogniwem bo chyba cały czas myślisz o Ślązaku jako mieszkańcu jednego Śląska, tak? Wierz mi, Dolnoślązacy naprawdę widzą w Górnoślązakach inność więc moim zdaniem nie ma sensu na siłe jednoczyć dwóch zupełnie różnych grup. Nie wiem czy zupełnie słusznie porównuję, ale sądzę, że mieszkaniec Kalisza czy Konina też nie musi czuć się stuprocentowym Wielkopolaninem, ale ostatecznie wybór należy do niego. Hm, w sumie kwestia ziem granicznych to temat na zupełnie inną dyskusję. Np. czy Brzeg to miasto bardziej "wrocławskie" czy może jednak "opolskie":) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 27.01.07, 22:42 Hmm, użyłeś określenia "grupa etniczna" i to jakby sprowadza coś do wspólnego mianownika. Ja też wcale nie jestem tego pewien, czy Ślązak w moim rozumieniu to już autentyczna, odrębna narodowość. Natomiast nie mogę się zgodzić z określeniem "na wymarciu". Przeczą temu chociażby wyniki ostatniego spisu powszechnego, w którym pomimo pewnych nacisków wielu z nas określiło swoją odrębność. Fakt, że w swej etniczności jesteśmy nieco opóźnieni za Kaszubami, szybko może zostać zrekompensowany większą aktywnością. Historia ostatnich dwóch wieków tak się dla nas potoczyła, że początkowo trzeba było dawać odpór germanizacji. Słowiańskość, a właściwie wręcz wpływy polskości były w tym pomocne. Już jednak dwudziestolecie miedzywojenne charakteryzowało się nieco wymuszoną polonizacją w autonomicznym województwie śląskim, co po wojnie było kontynuowane już w nowych uwarunkowaniach. Efekt tego jednak jest taki, że ani niemieckość, ani też polskość jednak nie doprowadziły do zniszczenia śląskości. Wręcz przeciwnie - właśnie w ostatnich kilkunastu latach można zaobserwować jej rozwój. Śląskość jest rzeczywiście słaba, rozwija się jednak również dzięki sile jej przeciwników. Im bardziej w Polsce bedzie się odmawiało odrębności etnicznej Ślązakom, im bardziej będzie się przekonywać, że śląskość to tylko jedna z twarzy polskości, tym bardziej oczywiste będą te odrębności. Wystarczy potem tylko kolejny spis powszechny w którym narodowość śląską zadeklaruje jeszcze wiecej osób i kłamstwa staną sie czymś oczywistym. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 27.01.07, 22:46 Swoją drogą, chciałbym polecić Ci taki wrocławski wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=6507989&s=0 Znajdziesz tam też posty tyczące Kłodzka. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 29.01.07, 00:05 No właśnie, piszesz wyżej o dziedzictwie Ślązaków (Górnoślązaków), ale z Dolnoślązakiem ma to niewiele wspólnego, dlatego tak uparcie odmawiam łączeniu Śląsków. Fraszka, którą tak zręcznie operujesz, dla nas, Dolnoślązaków, jest co najmniej w części nieczytelna:) To również świadczy o waszej inności. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 29.01.07, 18:40 "Jestem Ślązakiem, nie Polakiem" - to trochę niesprawiedliwe stwierdzenie, nieprawdaż? ------------------ Pozwoliłem sobie wyżej zamieścić cytat z Twojego postu. Jako Ślązak nie wypieram się swojej inności. Jak widzisz, dość powszechne jest to, że uważa się Ślązaka za kogoś innego. Gdy jednak sam Ślązak to stwierdzi, to zaraz w imie sprawiedliwości robi się raban i odmawia się mu prawa do tego, wręcz przekreśla się jego etniczność. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 29.01.07, 20:11 Cytowałem tylko Gorzelika. Dla mnie podkreślanie swojej etniczności to jedno, a wypieranie się narodowości to drugie. W tym cytacie, miast "nie", powinien się znaleźć spójnik "i", a takie (zmodyfikowane przeze mnie) stwierdzenie wcale nie musi od razu przekreślać poczucia odrębności etnicznej, nieprawdaż? Czy Gorzelik operuje śląską gwarą tak zręcznie jak ty? Pytam doraźnie, ale chyba znam odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 29.01.07, 20:40 Trudno mi się odnieść do tego "wypierania sie narodowości". Trudno mi nawet odpowiedzieć twierdząco na pytanie czy istnieje naród śląski. Etniczność Ślązaka jest jednak silna i w obecnych warunkach jednak ekspansywna. To jakby właśnie budzenie się narodowości. Tworzenie sie narodowości, to proces historyczny, przebiegający na przestrzani jakiegoś czasu i sadzę, że robimy maleńki kroczek do przodu. Paradoksalnie, tępienie tego powoduje efekt odwrotny do zamierzonego, a może zresztą jest to prawidłowość. Co do "godki" Gorzelika, to rzeczywiście jest bardziej bierna. Pamiętaj o tym, że ja jestem takim sobie szarym człowieczkiem, który ciężko przebrnął przez maturę w gierkowskich czasach i zaraz potem poszedł do pracy na kopalni. Moja edukacja na tym stanęła. W szkole średniej mnie "polonizowano", a w pracy mogłem już być tym kim jestem. Moja żona, rodowita Ślązaczka, ma wyższe wykształcenie, jest tym samym bardziej "spolonizowana", choć prawnie może się określić nawet jako Niemka (ja miałbym z tym akurat wiekszy kłopot). To normalne, siłą rzeczy śląskie elity sa bardziej spolonizowane niż te "doły". Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 29.01.07, 23:47 Co do gwary Gorzelika, "bierność", to bardzo dyplomatycznie sklecone określenie;) Natomiast co do tego czy istnieje narodowość śląska, osobiście nie mam wątpliwości - nie istnieje. Naród śląski w sposób wyczerpujący nie spełnia kryteriów przede wszystkim historycznych. Dość wyraźnie wykazała to prof. Symonides. Górnoślązacy są graniczną mnniejszością etniczną, powstałą ze zderzenia kultur: niemieckiej, polskiej a także czeskiej (morawskiej); czego zresztą z pewnością jesteś świadom. Popieram jednak próby waszej emancypacji. Skoro łagodne impulsy nic nie dają, to może radykalne wystąpienia uwarażliwią wreszcie warszawskich rządców. Regionalizacja musi postępować i już... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 30.01.07, 20:40 Cóż, ja mam problem z określeniem swojej narodowości, moje wahania są czymś naturalnym i Twoje zdanie nie ma na to wpływu. Nie ma to też wpływu na sto siedemdziesiąt kilka tysięcu obywateli polskich, którzy określili swoją narodowość jako "śląską". Śląskość jest w fazie powolnego wzrostu, pomimo pewnych przeszkód stawianych również przez nasze elity. Przykład pani profesor Simonides jest znamienny - jest przecież przeciwniczką regionu "Górny Śląsk" - dla niej połączenie dwóch województw górnośląskich nie ma sensu. Woli być Opolaczką - tak wybrała. Warto sie zastanowić czy jej argumentacja nie jest tylko usprawiedliwianiem samej siebie. Co do kultury morawskiej, to jestem jej świadom zawsze gdy zakładam "galoty". Niezupełnie jasne są dla mnie te "kryteria historyczne". Aby to doprecyzować warto zadać sobie dwa pytania pomocnicze. Czy Kurdowie sa narodem? Czy spełniają wszyskie "kryteria historyczne" by nim być? Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 30.01.07, 00:12 I jeszcze jedno bronku. To, że elita RAŚ jest wykształcona, nie zwalnia jej to z umiejętności posługiwania się w praktyce elementami kultury, o której prawo bytu tak mocno się dopomina. Ponoć przykład powinien iść od góry, chociaż z drugiej strony to, że lud swobodnie posługuje się etnolektem (jak chociażby Ty na przykład), jest dobitnym faktem świadczącym o jego autentyczności. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 30.01.07, 20:48 Chodzi Ci o to, że popełnia "grzech zaniechania"? Oj, to muszę uderzyć się w piersi - przecież aby być na tym forum dobrze zrozumiany staram sie pisać po polsku. No cóż, ja osobiście nie czuję się elitą i to mi właśnie pomaga. Mogę pisać te swoje śląskie rymowanki nie bacząc na krytykę Polaków, Ślązaków i Niemców. Siebie samego przecież nie przeskoczę i nawet nie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 01.02.07, 16:57 broneknotgeld napisał: > Oj, to muszę uderzyć się w piersi - przecież aby być na tym forum dobrze > zrozumiany staram sie pisać po polsku. No i wszystko się zgadza bo piszesz na dolnośląskim forum:) > No cóż, ja osobiście nie czuję się elitą i to mi właśnie pomaga. > Mogę pisać te swoje śląskie rymowanki nie bacząc na krytykę Polaków, Ślązaków i > > Niemców. Siebie samego przecież nie przeskoczę i nawet nie chcę. I chwała Ci za to bronku! Niech żyje praca organiczna! Wracając jeszcze do Kurdów, których temat poruszyłeś, to nie jest takie oczywiste, że są narodem (zapewne o ten aspekt w odniesieniu do Ślązaków Ci chodziło). Wielu autorów skłania się ku zaliczeniu ich do grupy etnicznej. Natomiast co do Cyganów, nie ma najmniejszch wątpliwości, że narodem są. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 01.02.07, 19:02 Ech, niby się rozumiemy, ciągle jednak brakuje w tej naszej dyskusji jakby kropki nad "i". Ja nie jestem pewien tego, że Ślązak to dzisiaj naprawdę odrębna narodowość. Twierdzę tylko, że Ślązacy mogą sie nią autentycznie stać. Ani ostra germanizacja, ani też polonizacja nie doprowadziły do zupełnego zglajszaltowania Ślązaka. Nasza etniczność jest na tyle mocna, że może się jeszcze rozwijać właśnie w kierunku narodowościowym. To nie jest "inność" dzieląca Dolnoślązaka od górnoślązaka (świadomie tego ostatniego piszę mała literą). Jeszcze raz chcę podkreślić, że wytworzenie się odrębnej świadomości narodowej to pewien proces historyczny. Czy idzie to w kierunku do którego świadomie dąży część Ślązaków, przekonamy się ostatetcznie przy okazji następnego spisu powszechnego. Mnie osobiście ucieszyłby spisowy wzrost ludności "narodowości śląskiej". Cóż, myślę że Ślązak ma szansę na to aby pójść np. śladem Walijczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 01.02.07, 20:39 Cóż, spotkałem się już ze stwierdzeniem fachowców, iż "Ślązacy nie są narodem ponieważ nie mają własnej literatury". Hehehe - może dlatego ciągle piszę te swoje fraszki i rymowanki - kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 04.02.07, 14:09 miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,3853262.html A może warto i to przeczytać przy okazji tej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 20.01.07, 13:53 Dyskusja toczy sie tu ciekawie i chyba dlatego zapomniałem o ważnym dla plebiscytu linku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=54660753&a=55626735 Ciągle mało jest nominacji. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Forumowicz Śląska 2006 21.01.07, 11:17 Wątek do głosowania jest już gotowy - zapraszam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=55868688 Nowe nominacje też sa jeszcze możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 2006 28.01.07, 22:46 Słabo idzie "głosowanie" Poczekomy trocha na nie. - Ruda Śląska - stolica fraszki Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 2006 30.01.07, 21:35 Notgeld Ślonzek tyż kupluje forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=26212038&a=26213441 Tako wiela forszteluje Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 2006 03.02.07, 12:26 Na wystawie prezentowane sa również notgeldy Kłodzka. Zapraszam więc do zwiedzenia tej ekspozycji - do końca marca jest to możliwe w muzeum w Mikołowie. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 2006 18.03.07, 11:28 Przed samymi świetami wystawa w Mikołowie bedzie likwidowana. Przerzucam ją jednak do Tych. Po Wielkanocy zapraszam więc do muzeum tyskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi ZKP... 06.02.07, 09:06 Zauważ bronku, jak różni się sposób artykuowania potrzeb prowadzony przez Jabłońskiego i Gorzelika. Jabłoński wyraża się bardzo miękko, bez rewolucyjnych żądań. Pytanie tylko, czy taka postawa będzie na tyle trwała, żeby przekuć się w rzeczywistą partię, mającą za sobą w miarę liczny elektorat? Co do naszych dyspót, myślę, że znaleźliśmy wspólny mianownik, tyle, że rozmowa przez kabelek ma to do siebie, iż przekaz nie zawsze jest wystarczająco czytelny:) Co do braku śląskiej literatury, zawsze, przy rozmowie o kwestii narodowości, będzie to jakiś argument bo literatura to składowa kultury, tradycji. Może więc wydasz drukiem swoje fraszki? Adwersarze wnet zamilkną;) A, i jeden egzemplarz dla mnie poproszę! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: ZKP... 08.02.07, 20:45 No cóż, Gorzelik ostro zaatakowany, ma prawo do ostrej riposty. Konkretnie jednak nie wiem o jaką wypowiedź chodzi. Komentarze często są przekłamane. Prawdziwy regionalizm to jaby inna forma autonomii i w tym kierunku winno to wszystko pójść. Co do wydania drukiem fraszek, to praktyczne nie ma na to zapotrzebowania. Dla wydawcy byłaby to bardzo niepewny interes, a mnie z kolei nie stać na to, aby wydać na własny koszt i potem rozdawać. Sprawa jednak jest przyszłościowa. Prawdopodobnie za nieco ponad dwa lata będę już na emeryturze i wtedy sięgnę do tego mojego "forumowego brulionu". "Surowca" mam już dużo, wolnego czasu będę dopiero miał dużo, więc na razie wystarczy to co piszę sobie na tych forach (oby długo jeszcze istniały). Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: ZKP... 08.02.07, 21:03 Hehehehe forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=36641829&v=2&s=0 Może warto byłoby kontynuować taki wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 14.02.07, 08:41 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=57163429 Choć sam apel skierowany jest do mieszkańców Rudy Ślaskiej, to przecież chodzi w nim no wspólne śląskie dobro. Kilka słów wsparcia od mieszkańców Śląska w tym wątku nie zaszkodzi, a może pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 15.02.07, 12:15 Brak kasy na instytucje kulturalne to nie tylko śląski problem, a przecież kultura jest podstawą społeczeństwa. Zaraz zagłosuję. P.S. bronku, wczoraj w jakimś teleturnieju gośliła para młodych Ślązaków. Byli niesamowici, gwara jak się patrzy:) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 15.02.07, 15:06 Dzięki za wsparcie. Właściwie nie chodzi mi o samą petycję ZG, bo ta skierowana jest do mieszkańców Rudy Śląskiej. Sama sytuacja halembskiego dworku warta jest nagłośnienia, gdyż wyraźnie pokazuje pewne grzechy instytucji, ludzi, odpowiedzialnych za sprawy tyczące się zabytków, a zarazem kultury. Sprawa zresztą jest dość zagmatwana - jednak w efekcie niszczeje jedyny tego typu zabytek w moim mieście, a tym samym też na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 15.02.07, 15:13 Co do "gwary" śląskiej, to właściwie sam unikam takiego zwrotu. Dla mnie "godka" to co prawda jeszcze nie odrębny język, lecz zarazem już nie "gwara". Zbliżamy się z tym jakby do Kaszubów, choć trochę jeszcze jest do zrobienia aby osiągnąć to co oni. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 16.02.07, 01:14 Odwiedź za niedługo kotlinę- z dolnośląskimi zabytkami też nie dzieje się najlepiej. Niedawno odebrano zabytkowy pałac w Gorzanowie pewnej Austiaczce. Że się tak oględnie wyrażę- prowadziła derewitalizację... Zresztą, dużo Ślązaków przyjeżdża w te strony odpoczywać- to jeszcze taka peerelowska, zdaje się, tradycja:) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 16.02.07, 07:39 No właśnie, niby coś dobrego w tym zakresie się dzieje, jednak potrzeby są większe. Wiem że nie wszystkiemu można szybko zaradzić, trzeba jednak na to zwracać uwagę. Dobrze że przypomniałeś mi o tym Gorzanowie. Coś już na ten temat napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 19.02.07, 21:19 www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=2047 Warto też to wesprzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 19.02.07, 22:54 Temat na czasie w kontekście Wrocławia, a dlaczego? Ano dlatego, że lat kilka temu w sposób skandaliczny postąpiono z zabytkowymi budynkami rzeźni przy Legnickiej. Wcześniej w podobny sposób postąpiono z wrocławską cukrownią na Klecinie. Zgadnij jakie było podłoże teog żałosnego "sprzątania terenu"? Tereny te są obecnie bardo atrakcyjnymi działkami inwestycyjnymi. Obecnie na terenie dawnej rzeźni buduje się olbrzymia handlowa Galeria Legnicka... W moim miasteczku zatroskany jestem o los nieczynnego browaru, który stopniowo popada w coraz to większą ruinę i wiesz co? Szlag mnie z tego wszystkiego trafia Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 19.02.07, 23:18 Hmm, to może jakaś petycja. Można to wypromować poprzez fora, nagłośnić w mediach, a tym samym choć spróbować uwrażliwić na to władze samorządowe Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 21.02.07, 18:54 Z całym szacunkiem, ale myślisz bronku, że to coś da? W dobie gdy liczą się tylko doczesne korzyści, nie ma zapotrzebowania na element dziedzictwa czy to ludzkości (np. ten nieszczęsny browar) czy przyrody (Rospuda). Aż mi nie dobrze, przyznam, było gdy widziałem ten żałosny wiec poparcia dla obwodnicy. Czasami się zastanawiam czy Polacy mentalnie wyszli już z XIXw. bo odpowiedź wcale nie jest taka oczywista... Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 21.02.07, 20:49 Hmm, nie wiem czy to coś da, jednak myślę że nie zaszkodzi. W przypadku halembskiego dworku liczę na powodzenie, choć to dość skomplikowana sprawa. Ten zabytek od mojego bloku oddalony jest z linii prostej zaledwie o 200 metrów. Musze o niego powalczyć i w taki sposób. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=57163429&v=2&s=0 Lektura całego wątku jest dość ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 23.02.07, 22:31 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=56882727&a=57009793 Przy okazji warto pooglądać zdjęcia chorzowskiego zabytku. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 23.02.07, 22:59 Przekonałeś mnie. Niebawem napiszę list do burmistrza mojego miasteczka w sprawie. Masz zapewne doświadczenie w tego typu petycjach. Może jakiś wzór? Co powinienem zawrzeć? Jak nie podpowiesz, sam coś wymyślę:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 24.02.07, 10:01 Jakimś wzorem mogą być te dwie petycje. Zrób to w formie "listu o otwartego". Próbny tekst daj na te forum do przedyskutowania. Potem do preślij burmistrzowi, a poparcie zbieraj w Internecie. Warto ruszyć też lokalne media. Może na forum pojawią się jacyś radni, co też będzie miało wiele plusów. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 25.02.07, 21:11 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3943233.html Ech, nie tylko dworki niszczeją na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 18.03.07, 16:21 Takie przykłady mozna mnożyć jeden przez drugi, niestety. Zabytki to wciąż pięta achillesowa naszych samorządów, ale nie ma się co dziwić skoro nawet brakuje pieniędzy na bierzące remonty mienia komunalnego. Jedyna szansa to szeroki strumień Euro z funduszy strukturalnych UE, tylko, żeby tak jeszcze wszyscy potrafili mądre wnioski pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 18.03.07, 17:50 No tak, tylko że potem może już być za późno, a przynajmniej trzeba bedzie w to włożyć dużo wiecej forsy. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 18.03.07, 20:35 A masz inny pomysł? "Komitety na rzecz..."? Może to i jakiś sposób, ale bez wsparcia samorządu się nie obejdzie. U nas w kraju jest niestety tak, że nie dość, że samorząd nie pomaga, to nierzadko wręcz kładzie szlaban naprzeciw społecznych inicjatyw. Dlatego jestem za większą decentralizacją kraju bo mocne lokalne społeczności, które kierowane są przez lokalno-patriotyczną determinację, będą miały możliwość skuteczniej się samoorganizować i zdobywać kasę u siebie oraz zabiegać o fundusze z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Ratujmy dziedzictwo kulturowe Śląska 18.03.07, 21:00 Ech, w teorii to wszysko fajnie wygląda, z praktyką jednak gorzej. Władza, nawet ta lokalna, bardzo szybko wypacza ludzi. Gdy "góra" zawodzi to i z "dołami" dzieje się coś niedobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 26.03.07, 21:27 Czy warto to wspierać? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=59704912 Ja myślę że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 29.03.07, 23:11 Nawet się nie ma nad czym zastanawiać! Póki co, najwiekszym konkurentem Wrocławia w batalii wydaje się być koreańskie Josu. Jest jeszcze bronku ważniejsza inicjatywa. Wrocław walczy o o jeden z oddziałów mającego powstać Europejskiego Instytutu Technologicznego. Sprawa bardzo ważna w skali całego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 31.03.07, 11:15 > Jest jeszcze bronku ważniejsza inicjatywa. Wrocław walczy o o jeden z oddziałów > > mającego powstać Europejskiego Instytutu Technologicznego. Sprawa bardzo ważna > w skali całego regionu. > Mógłbyś napisać o tym coś więcej? Przydałby się też jakiś link na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 05.04.07, 19:21 > Mógłbyś napisać o tym coś więcej? > Przydałby się też jakiś link na ten temat. Proszę bardzo: www.wroclaw.pl/m3375/p56321.aspx Co to takiego ten EIT? www.eit.pwr.wroc.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 05.04.07, 19:51 Dzięki za te linki. Rzeczywiście ciekawa idea warta propagowania i wsparcia. Właściwie mógłby to też być atut w staraniach o EXPO 2012. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 05.04.07, 21:25 W sprawie EXPO warto wspomnieć, że ostatnio wojewoda oddał miastu działki na Żernikach pod budowę pawilonów wystawienniczych. Widać, że coś się dzieje. Może tym razem wystawa wypali. Bardzo bym chciał bo to będzie wielki impuls rozwojowy dla całego Dolnego Śląska. Wystawa to tysiące gości, których trzeba m.in. przenocować, wyżywić no i zaczarować wyjątkowością Dolnego Śląska i Polski w ogóle aby tu kiedyś wrócili:) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 07.04.07, 16:14 Nie myśl jednak tylko o Dolnym Śląsku. Cały Śląsk mógłby na tym zyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 07.04.07, 23:27 Jasne, że nietylko zabawa idzie o Dolny Śląsk. EXPO to przede wszyskim promocja kraju-organizatora imprezy. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 08.04.07, 23:28 No tak, możnaby to jednak promować w innych częściach Śląska np pod hasłem "Łączy nas Odra" albo "EXPO Odry". i przy okazji zdobyć również poparcie Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 09.04.07, 23:26 Tyle tylko bronku, że EXPO, to impreza międzynarodowa więc lobbują politycy szczebla centralnego (w tym nawet premier) w innych krajach. Ostanio np odbyła się wizyta ad hoc w Chinach. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 11.04.07, 00:12 Ja to rozumiem, jednak u siebie też trzeba temat ludziom przybliżyć. No, chyba że Wrocławiowi na zwiedzeniu ewentualnej wystawy przez mieszkańców Śląska nie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 12.04.07, 21:21 Ależ oczywiście, że zależy. W końcu oba "Śląski" są siłą pociągową tego kraju, no nie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 12.04.07, 22:29 W zasadzie ciągle tak, choć wszystko zależy od tego jak sie to liczy. Tylko widzisz, odnoszę wrażenie iż uważasz, że sprawa EXPO to polityka na wysokim szczeblu i jakby "maluczcy" nie mieli się w to wtrącać. Mam własne doświadczenia, związane z poprzednimi poczynaniami wystawy EXPO 2010, gdy starania Wrocka nie znalazły uznania. Ja akurat wtedy promowałem tę ideę poprzez zamieszczenie hasła "Głosuj na Wrocław EXPO 2010" na mojej wystawie notgeldów i choć słałem faksy i e-maile do komitetu organizacyjnego, to właściwie nawet nie raczyli odpisać. Uznali widać, że to temat nie dla "maluczkich", a efekt jest Ci wiadomy. Hmm, może jednak nauczka nie poszła na marne. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 12.04.07, 22:46 Tak, uważam, że EXPO to polityka (w zasadzie lobbing, promocja) wysokiego szczebla. Przecież społeczne poparcie w przypadku takiej wystawy jest oczywiste, a to gdzie będzie organizowana wystawa, zapada przy czynnym poparciu, bądź nie, innych krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 14.04.07, 14:47 Masz rację, iż decyzje zapadają na wysokim szczeblu - lobbing i promocja jednak zaczyna się też na dole. Przestrzeń między szarym człowiekiem, a wysoko postawionym decydentem jakoś trzeba wypełnić. Wtedy nawet negatywna decyzja nie bedzie klęską, a jedynie kolejnym schodkiem do sukcesu. Same starania już mogą dać dobry efekt promocyjny. Powiedzmy, że Wrocław we współpracy z wszystkimi miastami województwa zaczyna promować tę ideę poprzez miasta i gminy partnerskie - czy uważałbyś taki ruch za jałowy? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 19.04.07, 22:54 www.euro2012naslaskim.pl/ Głosy trza zbiyrać Chciyjcie zaziyrać. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 20.04.07, 00:14 Dziękujemy, ale my wolimy grać na wrocławskich Maślicach:) Wiem, trochę tutaj szowninizmem z moje strony zapachniało:) Swoją drogą, żałosne, że Śląsk nie ma stadionowego przedstawicielstwa. Naprawdę szkoda, ale cieszmy się - EURO 2012 w Polsce i na Ukrainie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 20.04.07, 16:56 Stadion Ślaski raczej Wrockowi nie zagrozi. Pamiętaj jednak o tym, że leży na trasie Lwów - Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi EURO 2012 - być albo nie być 21.04.07, 07:51 bronku, bez urazy, ale ja ze Śląskim zrobiłbym mniej więcej to co Anglicy zrobili ze starym Wembley... Śląski nie odpowiada niestety dzisiejszym standardom oglądania widowisk sportowych. We Wrocławiu zresztą był podobny problem. Na początku prezentowano Stadion Olimijski jako przyszłą arenę mistrzostw. Później ludzie w magistracie doszli jednak do wniosku, że bardziej, niż gruntowna przebudowa tego obiektu, opłaci się budowa nowego piłkarskiego stadionu na circa 40 tys. miejsc z pełni rozwiniętą infrastrukturą towarzyszącą na przedmieściach Wrocławia w pobliżu powstającej Autostradowej Obwodnicy Wrocławia. Olimpijski zaś ma po przebudowie stać się narodowym stadionem... żużlowym. Śląsk moim zdaniem w pełni zasługuje na arenę EURO2012, ale nie z obecnym Stadionem Śląskim. Moim zdaniem Wasi samorządowcy dali trochę przysłowiowego ciała nie przygotowując jakiegoś smaczenego projektu bo wtedy - jestem o tym przekonany - byliby jedną z aren Mistrzostw Europy. Widadomo, dużą rolę grał także lobbing polityków z danego regionu - przynajmniej w naszym przypadku. Co o tym wszystkim sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: EURO 2012 - być albo nie być 21.04.07, 10:46 Oj, poruszyłeś kilka tematów. Wydaje mi się jednak, że powierzchownie. Zdaję sobie sprawę z tego, że Stadion Śląski to nie jest obiekt na miarę III tysiąclecia i nie bedzie takim nawet po zamontowaniu zadaszenia i poprawieniu infrastruktury. Czy jednak znaczy to, że na EURO ten stadion nie może zyskać? Taka impreza to okres paruletnich przygotowań. Organizatorzy winni już teraz zadbać o jakiś sensowny harmonogram meczy międzynarodowych organizowanych u nas w przyszłym roku - z tym sie chyba zgodzisz. Pojawi się jednak od razu pytanie - gdzie? Stadion Śląski już w tym roku mógłby być zmodernizowany - a tym samym doskonale się do tego nadawać. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: EURO 2012 - być albo nie być 21.04.07, 12:26 Jak ja lubie tą specyficzną analityczność podaczas naszych rozmów:) Ale właśnie, owa analityczność nie pozwala mi się w pełni z Tobą zgodzić. > Czy jednak znaczy to, że na EURO ten stadion nie może zyskać? Owszem, mogłaby zyskać, ale tylko i wyłącznie jego lotna nazwa z nowym już, powstałym zupełnie od podstaw, obiektem. Prosta, a zarazem jedna z podstawowych kwestia techniczna jak nachylenie trybun, kwestia techniczna jest nie do przeskoczenia. Chociaż w Lipsku rozwiązano to w pewnien bardzo oryginalny sposób, ale i tu remont nie ominął trybun bo wybudowano je od podstaw w starej koronie stadionu. Zresztą spójrz: www.erlebnis-stadion.de/seiten/umbau_modell.php > Organizatorzy winni już teraz zadbać o jakiś sensowny harmonogram meczy > międzynarodowych organizowanych u nas w przyszłym roku - z tym sie chyba > zgodzisz. > Pojawi się jednak od razu pytanie - gdzie? > Stadion Śląski już w tym roku mógłby być zmodernizowany - a tym samym doskonale > > się do tego nadawać. Jasne, że sprawy organizacyjne powinny ruszyć "z kopyta". I oczywistem jest dla mnie również to, że meczy z udziałem reprezentacji nie powinna oglądać garstka ludzi na archaicznym "centralnym" stadionie Legii. Chorzów obecnie to, póki co, najlepsze miejsce do rozgrywania meczów o punkty. Właśnie, słyszałem coś o remoncie obiektu GKS Katowice. W sprawę "zamieszany" jest wojewoda Uszok. Będzie coś z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: EURO 2012 - być albo nie być 21.04.07, 14:23 No tak, sam więc widzisz, ze nie czas "zasypiać gruszek w popiele". Stadion Śląski winien być szybko modernizowany i póki co słuzyć juz dobrze promowaniu tej ogromnej imprezy. Starania o samo EURO siłą rzeczy nie będą bezowocne. Sprawa naszych władz samorządowych to już zupełnie inny temat. Nie przypadkiem głośne jest obecnie hasło "uszokałeś nas". Osobiście nie mam zbyt dobrego zdania o władzach miast aglomeracji górnośląskiej, przy czym pewne pozytywne wyjątki jakby tylko potwierdzają regułę. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: EURO 2012 - być albo nie być 21.04.07, 18:15 Tylko przez co rozumiesz promocję EURO przy pomocy Stadionu Śląskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: EURO 2012 - być albo nie być 21.04.07, 18:38 Mecze na tym stadionie dobrze mogą sie przysłużyć promocji EURO w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: EURO 2012 - być albo nie być 21.04.07, 19:23 OK, dobrze więc Cię zrozumiałem :) W pełni popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: EURO 2012 - być albo nie być 22.04.07, 13:30 Hmm, a jakby tak popularysować EURO w Polsce poprzez dośćgęstą sieć miast partnerskich. To przecież napędzałoby ruch w turystyce przez dłuższy czas. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: EURO 2012 - być albo nie być 22.04.07, 17:24 Chodzi Ci o miasta-partnerów z zagranicy? Niezły pomysł, chociaż EURO samo w sobie być specjalnie popularyzowane. Ja bym się bardziej zajął popularyzowaniem samej dyscypliny - piłki nożnej - wśród młodzieży, dając tym samym alternatywę dla komputerów, konsol i innych tego typu "sportów". Chodzi mi dokładnie o program budowy przyosiedlowych boisk sportowych. Tym bardziej, że EURO na pewno spopularyzuje piłkę juz samą perspektywą imprezy rozgrywanej w Polsce. Dlatego myślę, że należy wykorzystać koniunkturę i zebrać żniwa nie tylko w postaci skoku słupka PKB, ale i rozwoju młodego społeczęństwa. Gdzieś ostatnio czytałem, że odnotowuje się duży skok liczby ludzi otyłych, szczególnie wśród młodzieży... Prawda, jak dużo dobrego można zdziałać wiążąc kilka programów w jeden spójny?:) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: EURO 2012 - być albo nie być 22.04.07, 17:34 No tak, wszystko działa na zasadzie "naczyń połączonych". Pojawia się szansa, którą należy jak najlepiej wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: EURO 2012 - być albo nie być 22.04.07, 22:41 A co sądzisz o tym? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=61211584 Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: EURO 2012 - być albo nie być 23.04.07, 16:52 Niestety, cenzura czuwa - pozostało tylko to forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26289&w=61210943 Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 13.05.07, 09:43 Już zeflugi w Rudzie momy Z czasym tymu rady domy. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=27071577&a=27071577 Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 14.05.07, 18:07 Czy we Kłodzku kedyś pódzie jako prawie teroz w Ridzie? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=23337004&a=34245387 Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_bojowa Re: Forumowicz Śląska 14.05.07, 18:47 Wspaniała inicjatywa. Trzeba podsunąć pomysł komu trzeba i działać. Ciekawe czy wypali? ps. Bronku, tera my som przyjaciele pełnom gembom, nie?:)))) Że też ja wcześniej tego nie zrobiłam. Wybacz:) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 15.05.07, 17:17 Hehehe - dzięki za akceptację mojej "gymby". Co do nagrody, to mogłaby też funkcjonować w Kłodzku". Wystarczy tylko parę zaangażowanych w to osób i chęć współpracy jakiejś lokalnej gazety. Akurat Kłodzko wydało sporo popularnych notgeldów. Pozyskanie ich na to wyróżnienie nie powinno sprawiać trudności. Sama nagroda ma formę dyplomu z wkomponowanym w niego autentycznym notgeldem. Temat jest oczywiście dość szeroki. Gdyby jednak znalazły się ze trzy osoby chcące to promować, to sprawa na pewno by chwyciła. Może przy okazji udałoby się i moją wystawę zaprezentować u was. Mam tam sporo walorów z terenu Ziemi Kłodzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_bojowa Re: Forumowicz Śląska 15.05.07, 19:53 Bronku, wybieram się w najbliższym czasie na spotkanie takich zapaleńców jak Ty. Będzie okazja obgadać. Dam Ci znać o rezultatach tych rozmów. A zapewniam Cię, że ci ludzie wiele mogą! A jakie pomysły ostatnio mieli! Żeby nie zapeszyć, powiem tylko, że to mają być media. Jeden z pomysłów był mój! Nie, żebym się chwaliła:) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 16.05.07, 05:22 No to życzę powodzenia. Może uda się coś ciekawego zorganizować. Wyróżnienie "Nagrodzony notgeldem śląskim" ma już regulamin dostosowany do potrzeb każdego śląskiego miasta, gdzie akurat tego typu walory się ukazywały. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 16.05.07, 21:58 dzidzia_bojowa napisała: > powiem tylko, że to mają być media. Jeden z pomysłów był mój! Nie, żebym się > chwaliła:) No to się pochwal! Właśnie na tym to ma polegać, że pomysły muszą ujrzeć światło dzienne, a nie być chowana w zakamarkach myśli/marzeń, no nie?;) Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_bojowa Re: Forumowicz Śląska 17.05.07, 19:25 Nie chcę zapeszyć. A poza tym na razie nie ma się czym chwalić. Jeśli się uda, to sie pochwalę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 18.05.07, 08:54 No tak, czasami może być z tego jakby "forumowa droga przez mękę" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=31390642 Liszy sie jednak końcowy efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 18.05.07, 14:48 www.sferatv.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=609&Itemid=40 Nie przeczytali regulaminu nagrody - jednak ważne, że temat chwycił. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 29.05.07, 22:17 Możno już se tu pochwoli Wedle jeji bydzie woli. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 10.06.07, 12:14 Jak wam się podoba taki pomysł? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=63815717 Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 06.07.07, 22:23 "Z pewną taką nieśmiałością" pozwolę sobie prosić o zagłosowanie slask.naszemiasto.pl/turystyka/specjalna_galeria/4461_5407.html Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 07.07.07, 11:05 Już niy spadnie włos mi z głowy Głos mo Ruda - honorowy?! Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 19.09.07, 22:12 Co mo szanse forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=69279405&a=69279627 na awanse? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 22.10.07, 22:51 Toż momy nowo, ciekawo sonda rajza.nazwa.pl/slazak.htm Zagłosujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 27.10.07, 18:21 Pokibicujecie? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=70887552 Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_bojowa Re: Forumowicz Śląska 27.10.07, 19:48 Bronku, ja tam zagłosowałam na pana o imieniu Bronisław:) może być? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 29.10.07, 23:03 Ponoć kogoś biere febra Jak głosuje se na "Lebra". Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 10.11.07, 13:15 Toż zaproszom do głosowanio we samym finale forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=71659156 Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 20.11.07, 21:06 Tukej idzie głosować yno roz www.sonda.pl/sonda_strona.php3?id=522729&uid=179315 Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 20.11.07, 21:07 No a tam bez ograniczyń www.sonda.pl/sonda_strona.php3?id=522730&uid=179315 Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 28.11.07, 21:50 Jeszcze tylko do piątku można bedzie zagłosować. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 30.11.07, 14:24 Bronku, nie spamuj, tylko napisz coś ciekawego. Co tam na Śląsku słychać? Mówi Tobie hasło: "Uszokali nas"?:) Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 01.12.07, 16:30 Możesz widzieć w tym spamowanie, jednak mnie takie wątki służą do łączenia śląskich for i promowania tego co ślaskie możliwie jak najszerzej. W gruncie rzeczy właśnie w takim celu tu zaglądam. Pozdrawiam ze stolicy fraszki. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 01.12.07, 19:38 Wybacz za małą prowokację - przecież doskonale wiesz, że nikt tutaj nie ma za złe Twojej - że tak to ujmę - pracy organicznej. Mam jednak, przyznaje, problem ze zdefiniowaniem "tego co śląskie" w kontekście jednego Śląska (Górnego, Opolskiego oraz Dolnego). Masz pomysł, co mogłoby nas spajać? Również pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_bojowa Re: Forumowicz Śląska 01.12.07, 19:50 Nazwa regionu, Tutti, nazwa:) Wszyscyśmy ze Śląska, a że różnych "Śląsków"- tym lepiej! Bronku, dziękuję, że zaglądasz tu!! Zaglądaj jak najczęściej! A do Twoich akcji dołączam się z ochotą. Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 01.12.07, 20:11 dzidzia_bojowa napisała: > Nazwa regionu, Tutti, nazwa:) Ala nazwa to za mało! Bierzmy na ten przykład Galicję: polską oraz hiszpańską. A może te regiony mają podpisaną jakąś umowę o partnerstwie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_bojowa Re: Forumowicz Śląska 01.12.07, 20:34 A może niektórzy- podkreślam NIEKTÓRZY- Dolno-, Górno- i Opolskoślązacy czują potrzebę integracji, partnerstwa i po prostu zwykłej przyjaźni? Mimo różnic, przyznam, znaczących. Moze warto poczynić kroki ku integracji? Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 01.12.07, 20:39 Jasne, bardzo pragmatyczne przy okazji, ale wolałbym by zaskoczyło wpierw na poziomie stricte lokalnym. Póki co, jesteśmy słabo zintegrowanym obywatelsko społeczeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 01.12.07, 22:31 No i wydaje się nam, że może ktoś "na górze" coś zrobi aby w ramach "ziem śląskich" nawiazać jakąś ściślejszą współpracę. Zazwyczaj ta "góra" co najwyżej wtedy "rodzi mysz". Z drugiej strony, gdy jakiś pojedyńczy człowiek stara się choć zrobić w tym kierunku choć maleńki kroczek, to albo widzi się w nim wariata, albo wręcz go zwalcza, ośmiesza, deprecjonuje jego wysiłek. Atakuje go zarówno ktoś z urzędu, jak też bliźni. Ciekawe dlaczego tak się dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 01.12.07, 22:22 dzidzia_bojowa napisała: > Nazwa regionu, Tutti, nazwa:) Wszyscyśmy ze Śląska, a że > różnych "Śląsków"- tym lepiej! > Bronku, dziękuję, że zaglądasz tu!! Zaglądaj jak najczęściej! A do > Twoich akcji dołączam się z ochotą. Cieszę się, wiem że to "spamowanie" zawsze można mi zarzucić i oczywiście jest w tym troche racji. W praktyce jednak to jedyna sensowna dla mnie możliwość wytworzenia pewnych więzi między forami miast które są historycznie śląskie. Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Forumowicz Śląska 01.12.07, 22:18 capo_di_tutti_capi napisał: > Wybacz za małą prowokację - przecież doskonale wiesz, że nikt tutaj nie ma za > złe Twojej - że tak to ujmę - pracy organicznej. > Mam jednak, przyznaje, problem ze zdefiniowaniem "tego co śląskie" w kontekście > jednego Śląska (Górnego, Opolskiego oraz Dolnego). Masz pomysł, co mogłoby nas > spajać? > > Również pozdrawiamy! > Mnie akurat pomysłów nie brakuje, tylko że w praktyce jestem w tym osamotniony. Aktywnych sprzymierzeńców brak i dlatego bardziej widoczna jest wrogość. Odpowiedz Link Zgłoś
koliberek76 Re: Forumowicz Śląska 31.03.08, 20:38 Jest mi niezwykle miło oddać swój głos na Bronisława Wątrobę. Przypominam też że teraz na portalu Nasza-klasa trwa głosowanie by Bronisławowi Wątrobie przyznać słynną nagrodę Nagrodzony Notgeldem Śląskim. Ta nagroda będzie wręczona Bronisławowi Wątrobie 12 maja o godz. 18 w Wiśniowym Sadzie w Halembie. Kto jeszcze nie oddał tam swojego głosu, wystarczy że dopisze się do tego wątku: nasza-klasa.pl/forum/17/977/29 z dopiskiem "mój głos". Odpowiedz Link Zgłoś
capo_di_tutti_capi Re: Forumowicz Śląska 31.03.08, 23:33 Szczerze? Chętnie oddam głos na Bronka. "Martwi" mnie tylko jedno - nie widzę dla niego alternatywy;) Nie wiem, lubię demokrację, ale pomny doświadczeń ostatnich lat wyborczych, lepiej czasami "nie psuć" zaszczytów:P Odpowiedz Link Zgłoś
wiganda Bronisław Wątroba nagrodzony Notgeldem Śląskim 02.05.08, 23:32 Bronisław Wątroba jest naszym wielkim współczesnym poetą, wybitnym historykiem pieniądza zastępczego, bardzo mądrym, światłym człowiekiem, o wielkiej kulturze osobistej. Jest też bardzo skromny. Powszechnie znany jest jego wielki szacunek, cześc i ciepło dla wielbicieli jego twórczości poetyckiej oraz innych licznych wielkich, najczęściej kulturotwórczych dokonań. Wielokrotnie zdobywał zaszczytne tytuły i nagrody w różnych plebiscytach i głosowaniach. Między innymi na portalu GW został ogłoszony Najwybitniejszym Żyjącym Ślązakiem a na forach GW zdobył tytuł Forumowicza Roku. Ostatnio ta jego nieustanna, wielka, bezinteresowna praca została doceniona również przez społeczność portalu Nasza Klasa. Licznymi głosami uczestników z całej Polski i zagranicy Bronisław Wątroba został nominowany a następnie uzyskał tytuł laureta tegorocznej edycji plebiscytu Nagrodzony Notgeldem Śląskim. Ta słynna i prestiżowa nagroda nadawana jest od lat tylko najwybitniejszym wolontariuszom. W tym roku to bardzo zaszczytne i elitarne grono wyróżnionych powiększy się o Bronisława Wątrobę. Ta ważna i podniosła uroczystość odbędzie się 12. maja o godz. 18 w Wiśniowym Sadzie w Rudzie Śląskiej. Z uwagi na wielką rangę wydarzenia i ogromne zainteresowanie, wręczenie nagrody Bronisławowi Wątrobie odbędzie się z udziałem telewizji i przedstawicieli innych mediów. Dla osób pragnących pogratulować Bronisławowi Wątrobie jego wielkiego osiągnięcia a nie mogących osobiście uczestniczyć w tej wielkiej uroczystości podaję link do specjalnego wątku z gratulacjami dla laureata: nasza-klasa.pl/forum/17/977/39 Odpowiedz Link Zgłoś