Dodaj do ulubionych

FOTO - kącik.

14.05.23, 19:21
pstrykamy i chwalimy się :)
Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 14.05.23, 19:23
      O jak się pochwaliła...

Dobra, urlop kilka lat temu, widok z okna:

• ruda.replay Re: FOTO - kącik. 14.05.23, 19:25
        Eee, niemożliwe :))
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 14.05.23, 19:29
          Co niemożliwe? Oj faktycznie kajam się. Nie z okna tylko z balkonu.
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 14.05.23, 19:30
            Znam ten dworzec :)
            jak się wkleja foty? bo zapomniałam :)
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 14.05.23, 19:31
              Fajny, nie? :)
              No guzioł ZDJĘCIE.
              • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 14.05.23, 19:34
                co to..guzioł? :>
                bo nie nadążam ;)
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 14.05.23, 19:37
                  No takie opcje przy odpowiedzi:

B i u WIDEO URL ZDJĘCIE...
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 14.05.23, 19:38
                Widok na balkon :)

www.google.com/maps/@50.0061871,20.9745956,3a,75y,265.8h,92.99t/data=!3m6!1e1!3m4!1sr2X0C30sbVISjCxG9yg4Fw!2e0!7i16384!8i8192
                • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 14.05.23, 20:27
                  O, widzisz...w miejscu, gdzie kiedyś było kuratorium - hotelik :)
                  rzadko bywam w tych rejonach, bo mieszkam na drugim końcu miasta :)
                  nooo, jasne...znam guzioł.....
                  chyba mnie chwilowo przymroczyło :D ;)
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 07:57
                    no proszę...
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 11:45
                      Coś Ci przypomina widok ten?

• ruda.replay Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 12:10
                        no, obraz....
                        coś na nim nie teges? ;)
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 12:30
                          Wszystko teges. GDZIE on wisi?
                          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 12:44
                            Nie wiem...u Ciebie, na ścianie?
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 12:52
                              Na ścianie to u mojej mamy, bo jej druknąłem (ona ma taką ścianę z Madonnami).
                              Oryginał wisi w kościele parafii pw. Matki Boskiej Szkaplerznej. Blisko dworca. Tego dworca.
                              • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 12:56
                                To wiem, gdzie....
                                A w tym kościółku, to taki charakterystyczny zapach...staroci...
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 13:00
                                  I tak cicho, spokojnie; ławeczki na zewnątrz w cieniu drzew... Jeśli Bóg jest wszędzie, to z pewnością jedna z Jego ulubionych miejscówek.
                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 14:12
                                    Byłam tam chyba raptem jeden raz...no, może dwa....
                                    i była to jakaś msza pogrzebowa....bo po drugiej stronie Stary Cmentarz....
                                    i gdyby mi przyszło powiedzieć, czyj to pogrzeb, to dziura w pamięci
                                    to wyobraź sobie, ile czasu minęło ...
                                    aleee.....jednego nie zapomnę...tak mnie cholernie buty gniotły, że oszaleć chciałam :)
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 14:14
                                      No my też byliśmy raz; turysty - ale w wygodnych butach :)
                                      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 14:30
                                        To podstawa....inaczej można wściec się ;)
                                        latem, to pikuś...zdejmuje buty i do celu dojdę, ale zimą?
                                        katusze ;)
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 14:34
                                          Latem to było. A nadepnij na jakieś szkło czy metal...
                                          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 14:38
                                            To fakt..i tak żle i tak niedobrze....
                                            i co jeszcze zwiedziłeś? ;)
                                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 14:54
                                              Dobrze pamiętam nazwę? Park Sanguszków?
                                              • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 15:00
                                                Tak, jest taki...
                                                trochę go teraz wyremontowali, bo to był obraz rozpaczy....
                                                zdecydowanie wolę Park Strzelecki
                                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 15:13
                                                  Fajna fontanna a i super kawiarenka zatrudniająca niepełnosprawnych.
                                                  W Strzeleckim nie byliśmy - my Krakowską pod ratusz pieszo. A autkiem to oczywiście-koniecznie: Zalipie.
                                                  Przereklamowane ;)
                                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 16:16
                                                    Taka malowana wieś ;)
                                                    Pod turystę ;)
                                                    i wycieczki szkolne :)
                                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 16:17
                                                    Świąteczna ul. Krakowska /foto z użyciem filtra gwiazdkowego/
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 16:21
                                                    Och te efekty specjalne ;) A gdzie tramwaj ja się pytam?!
                                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 21:32
                                                    Tramwaj trochę wyżej, jutro wkleje, bo fota na monitorze 😉
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 16:20
                                                    Akurat była pandemia to nawet spokojnie można było pochodzić. Byliśmy tez w ich jakimś ośrodku kultury, fajne sklepienie i miłe panie :)
                                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:42
                                              ruda.replay napisała:

> To fakt..i tak żle i tak niedobrze....
                                              > i co jeszcze zwiedziłeś? ;)

Atak na kolejne podbicie wątku :)

• ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 17:09
                                                wiszą na ul. Piekrskiej..
                                                ale tyle ich az było? ;)
                                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 17:11
                                                  Co mię aparat kłamał? :)
                                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 17:41
                                                    szukam, ale plików tyle, że już się gubię :)
                                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 17:49
                                                    ruda.replay napisała:

> szukam, ale plików tyle, że już się gubię :)

mam, dokopałam się...
                                                    to z mojej wsi :)

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 21:39
                                                    To pewnie inna ulica = bo w niejednym miejscu wisiały.
                                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 21:41
                                                    I miasto też pewnie inne 😉
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 21:43
                                                    No no
                                                    no no noł no :)
                                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 13:08
                                                    asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> No no
                                                    > no no noł no :)

Gacie też tam wisiały swego czasu ;)

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 15:05
                                                    ja pamiętam, jak jakiś czas po naszej wizycie, zrobili jakieś parasole na niebieskie i żółte.
                                                    I niektórzy darli ryja ogólnopolsko, że ile można z tą Ukrainą. Bo nie widzieli herbu miasta :)
                                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 17:52
                                                    Tak, była rozróba o to....tłumaczyli krzykaczom o herbie, ale jak grochem o ścianę....
                                                    aktyw dopadł do klawiatur i protestował....
      • alux [...] 14.05.23, 20:48
        Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
        • alux [...] 14.05.23, 20:49
          Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
        • asdzxcvfsrggxdfsd Komunikat Tureckiego 15.05.23, 08:48
          Po analizie aktywności nicka widać, że chodzi po wszystkich forach ale z nikim potem nie dyskutuje.
          Taka forma promocji swojego bloga.
          Nie polecam tego użytkownika :)
          • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 09:44
            ...ale co daje taka promocja bloga? liczbę odsłon?
            na co to sie przekłada....
            zajrzałam w tego bloga...
            myslałam, że to reklama drzewek, kwiatków ;)
            w sumie nic specjalnego...
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 09:57
              A przypadkiem reklam tam nie było? Choćby "krypto"?
              • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 10:05
                Pewnie była, a jakże..
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 10:11
                  No to reklamodawca nie zapłaci za brak odsłon :)
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 10:16
                    Ps, na blogspocie to nie wiem, na jutube to oprócz indywidualnych umów - jak kanał przekroczy jakiś poziom popularności - to jutube samo wychodzi z propozycją współpracy. I wtedy już nawet niczego nie trzeba samej szukać - to YT dorzuca reklamy do filmików i wypłaca pieniąszszki.

• ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 10:23
                    Ludziska mają różne blogi, cos tam opisują z życia, jakieś podróże...takie pamiętniki....
                    czasem zapędzę się na jakiś kulinarny.....
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 10:30
                      Oczywiście, pewnie większość robi to z pasji; ale niektórzy zarabiają... Oczywiście nie wiem jak nasz przelotny gość - nie mam podstaw do oceny.
                      • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 10:41
                        Też mam blog na blogspot.com 😀
                        • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 10:42
                          Taki ogólno dostępny? :)
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 11:48
                            ruda.replay napisała:

> Taki ogólno dostępny? :)

Nie rozumiem pytania? ;)
                            • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 12:03

> ruda.replay napisała:
                              >
                              > > Taki ogólno dostępny? :)
                              >
                              > Nie rozumiem pytania? ;)

Czy każdy może przeczytać....:P
                              • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 12:11

> >
                                > > > Taki ogólno dostępny? :)
                                > >
                                > > Nie rozumiem pytania? ;)
                                >
                                >
                                > Czy każdy może przeczytać....:P

Tak,, tylko musiałabym usunąć z niego moje personalia, żeby Wam. udostępnić, a na.razie nie.wiem.jak.

Spełnił. kluczową. rolę.w.pozbyciu się nachalnego B.
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 12:27
                                ruda.replay napisała:

> asdzxcvfsrggxdfsd napisał:
                                >
                                > > ruda.replay napisała:
                                > >
                                > > > Taki ogólno dostępny? :)
                                > >
                                > > Nie rozumiem pytania? ;)
                                >
                                >
                                > Czy każdy może przeczytać....:P

Który? Twój?
                                Centrala, mamy problemy na łączach! :D

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 12:27
                                  Aaaaa, ogarnąłem wreszcie co kto pisał... Gupi ja!
                                  • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 12:30

> Aaaaa, ogarnąłem wreszcie co kto pisał... Gupi ja!

Czasem można się zamotać ;)
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 12:36
                                      No, zwłaszcza ja to potrafię.
                                      Brawo JA!
                          • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 11:59
                            ruda.replay napisała:

> Taki ogólno dostępny? :)

Tak, ale na razie nie podam linka, są tam moje.personalia. Chociaż, pewnie już je znacie...tylko mam.prośbę. o nierozpowszechnianie.
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 12:01
                              Jak będziesz chciała to możesz podać, Turecki ma zapowiedziane, że aktywnym uczestnikom wolno .)
                              • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 12:30
                                Zanim poda, to niech edytuje tekst, pousuwa to i owo i będzie dobrze :)
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 12:37
                                  Albo niech nie usuwa i nie podaje. Wolna wola :)
                                  • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 12:43
                                    Jasne, że decyzja zależy do Mony :)
                              • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 12:55

> Jak będziesz chciała to możesz podać, Turecki ma zapowiedziane, że aktywnym ucz
                                > estnikom wolno .)

Ok, tylko musialabym usunąć z niego mój googlowy adres, jest.tam.widoczny..Muslalam,.ze.tylko.dla mnie.widoczny.ale Hana uświadomiła mi,, że nie tylko.dla mnie. No, ale T. /B. się przestraszył, że niejaki Astro przez to go dopadnie w realu, bo. wirtualnie to była jatka na dwóch forach.
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 13:08
                                  A tak, czytałem o tej historii na Psychologii chyba.
                                  Z tego co wiem to poczta google nigdy nie wysyłała odbiorcy adresu IP nadawcy. A przynajmniej kiedyś gazetowa to robiła... Hehe, sorry.
                                  Z tym, że z adresu IP to z publicznych stron można sobie znaleźć fizyczny adres nadawcy gdzieś z dokładnością do miasta - a i to nie zawsze.
                                  Za to, żeby namierzyć konkretną osobą to są już potrzebne uprawnienia służb państwowych. Może Astro miał takie nieoficjalne możliwości - nie wiem.
                                  Oczywiście zawsze jest możliwy celowany atak hakerski, ale to już trza umić.
                                  • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 13:32
                                    To raczej moja głupota, żadne uprawnienia nie byłyby mu potrzebne, bo w adresie gmail mam imię i nazwisko, a ten adres jest tam widoczny. Nic kompromitującego nie ma w tym blogu, ot omowienia psychologicznych książek, tylko adres trzeba usunąć. A B.bal się, że A.sie ze mną skontaktuje ew
                                    I zdradzę mu jego personalia które znam.
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 13:40
                                      Wszystko zależy jakie to są imię i nazwisko. Jak Anna Kowalska... to to nawet nie jest dana osobowa :)
                                      Ale ale - operator bloga nie przewiduje opcji zmiany adresu email?
                                      • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 15:12

> Wszystko zależy jakie to są imię i nazwisko. Jak Anna Kowalska... to to nawet n
                                        > ie jest dana osobowa :)
                                        > Ale ale - operator bloga nie przewiduje opcji zmiany adresu email?

Chyba nie, ale prawdę mówiąc nie pisze tam od dawna, musiałabym sprawdzić. Poza tym jakoś to trzeba wykombinować, bo adres jest wtedy, gdy jestem zalogowana
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 15:22
                                          Skoro i tak nie piszesz... to po co to tu TERAZ pokazywać? Możesz założyć nowy - albo po prostu tu piać :)
                                  • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 13:34
                                    Ciekawe to co napisałeś o namierzaniu w sieci, dzięki.
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 15.05.23, 13:41
                                      mona.blue napisała:

> Ciekawe to co napisałeś o namierzaniu w sieci, dzięki.

Wiesz, hakerzy namierzali ludzi nawet jak jeszcze nie było sieci internetowej. Telefoniczna im wystarczała do ataku na księgową firmy - nie że osobiście, tylko dla kasy.
                      • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 15:12

> Oczywiście, pewnie większość robi to z pasji; ale niektórzy zarabiają... Oczywi
                        > ście nie wiem jak nasz przelotny gość - nie mam podstaw do oceny.

Moja córa ma kanał na yt i discordzie. Uczy chętnych, to jej pasja i też zarabia na tym :)

Znajomy lekarz opowiadał, że tak z ciekawości pyta młodych, których leczy, jaki zawód chcieliby wybrać - przeważa jutuber 😉
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 15:17
                          No i nie ma w tym nic zdrożnego, póki ktoś zarabia na rozwój swojej pasji, co pomaga też innym.
                        • ta Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 22:34
                          Koleżanka, wykładowca na uczelni wyższej prowadziła statystykę ulubionego koloru jaki mężczyzni najchętniej widzą/ widzieliby na kobietach :)
                          W przerwach w zajęciach w ramach relaksu zadawała takie pytanie.

I teraz proszę o odpowiedzi, jaki otrzymała po latach wynik na próbie kilkuset panów?
                          Wynik statystycznie niepodważalny, bo ponad 90%?
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 07:50
                            kolor przezroczysty?
                            • ta Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 08:31
                              :) no nie, aż tak śmiali przy ankietowaniu panowie nie byli, zwłaszcza w obecności wykładowczyni.

Poza tym, jeśli już wskazałeś tę cechę to „przezroczysty” z kolorem, czy zupełnie bez koloru?
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 08:34
                                Ale nie wskazywałem na siebie :)
                                • ta Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 08:47
                                  Wymigujesz się ;)

To imaginujemy scenkę: plaża, pogodny wieczór, sielsko-anielsko, cisza, spokój, szum morza.
                                  Z dala pojawia się kobieta, idzie wolno, wiaterek delikatnie tańczy w fałdach sukni.
                                  Jaki kolor ma suknia? :)
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 08:49
                                    Pastelowy.
                                    • ta Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 08:52

> Pastelowy.

Ha, ha, ha, pastelowy to odpowiedź pięknie wymijająca. Pastel to określenie natężenia, intensywności koloru w tym przypadku rozmyty, rozcieńczony, z dużym dodatkiem bieli.
                                      Pastelowy, ale JAKI?

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 08:53
                                        A dowolny.
                                        • ta Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 09:05
                                          No cóż, to też jest odpowiedź :)

Ponad 90% panów podawało kolor NIEBIESKI . Ponieważ panowie mają kłopoty z nazywaniem kolorów padały też odpowiedzi: błękitny, „ kolor nieba”, „ niezapominajkowy”;) i tym podobne, ale zawsze były to odcienie NIEBIESKIEGO. I dodawali przymiotnik „ blady”, czyli odpowiednik „ pastelowego” :))))
                                          Taka ciekawostka.

Czerwony panowie wskazywali bardzo rzadko bo uważają go za kolor zbyt agresywny na kobiecie. Może w warunkach intymnych jest inaczej, ale tego statystycznie nie badałam ;)
                                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 09:13
                                            Przypadkiem nie byłaś wtedy ubrana na niebiesko?
                                            • ta Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 10:04

> Przypadkiem nie byłaś wtedy ubrana na niebiesko?

Nie :) , nie lubię tego koloru i nie mam ani jednego elementu garderoby w tym kolorze!
                                          • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 10:26
                                            O rety, ja mam tylko jedną jasnoniebieska bluzkę, to się nie będę podobać 😉

Za to sporo granatowych, ale skro blady to die nie liczy chyba.
                                            • ta Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 10:45
                                              Mona, mam mnóstwo granatowego, to mój ulubiony kolor od lat.

W latach młodzieńczych królowały w szafie wszystkie możliwe odcienie rudości i brązów, a nagle pstryk
                                              i odmieniło się w niemal jednej chwili na popiele i granaty.

W trudnym dla mnie okresie życia szafa zrobiła się czarna, co zauważyłam dopiero po „wyjściu na słońce”.
                                              Czarne rzeczy wyleciały wtedy jak z procy.

• mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 10:28

> kolor przezroczysty?

:D
                          • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 08:44
                            ta napisała:

> Koleżanka, wykładowca (....)

>
                            > I teraz proszę o odpowiedzi,

Czerwony? Czy to może stereotyp?
                            • ta Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 08:50
                              Mona :) poczekam, aż wypowie się mężczyzna i podam wyniki.
                              Ja także zbierałam informacje na ten temat i wyniki pokrywały się z wynikami koleżanki.
                              Coś w tym jest.
                              • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 08:54
                                Według statystyk, mężczyzna widzi 3 kolory :>
                                fajny
                                zajebisty
                                ch*******wy

:>:>
                                ;)
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 08:59
                                  Zapomniałaś o pedalskim.
                                  • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 10:17

> Zapomniałaś o pedalskim.

czy to ten kolor?

https://img7.demotywatoryfb.pl//uploads/201910/1570256943_jl4yfw_600.jpg
                                    • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 10:17
                                      gejowski, czyli jaki??
                                      • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 10:24
                                        ruda.replay napisała:

> gejowski, czyli jaki??

Też mnie ciekawi?
                                        • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 10:34
                                          Tęczowy :D
                                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 10:54
                                            nie gejowski a pedalski - pejoratywnie
                                            czyli w sumie ujowy :)
                                            • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 10:57

> nie gejowski a pedalski - pejoratywnie
                                              > czyli w sumie ujowy :)

w sumie taki do d...y ;p
                                • ta Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 09:07
                                  ruda.replay napisała:

> Według statystyk, mężczyzna widzi 3 kolory :>
                                  > fajny
                                  > zajebisty
                                  > ch*******wy
                                  >
                                  > :>:>
                                  > ;)

O to to, wiele zjawisk tak postrzegają :)
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 09:14
                                    Bo męski mózg jest od upraszczania problemów :)
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 18.05.23, 08:54
                                Mężczyzna się wypowiedział, a dokładniej - dowolny pasujący do okazji, karnacji, stylu danej osoby...
                    • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 15:08
                      ruda.replay napisała:

> Ludziska mają różne blogi, cos tam opisują z życia, jakieś podróże...takie pami
                      > ętniki....
                      > czasem zapędzę się na jakiś kulinarny.....

Znasz może jakiś fajny kulinarny, oprócz "Ania gotuje"?
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 15:19
                        Ja ewentualnie mogę polecić kanał gościa w klimacie "ni mom pojęcia co robię" - gotował tam też właśnie na podstawie Ani :)
                        • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 16:06

> Ja ewentualnie mogę polecić kanał gościa w klimacie "ni mom pojęcia co robię" -
                          > gotował tam też właśnie na podstawie Ani :)

No to raczej nie 😀
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 16:11
                            Nie to nie, foch .)
                            • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 16:19
                              A zeszyciki z przepisami ma jeszcze ktoś??
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 16:30
                                Żona ma :)
                                • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 16:34
                                  Ja też mam....
                                  i zaglądam czasem, bo tam przepisy od mamy, znajomych....dobre, sprawdzone :)
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 16:41
                                    A ja nie mam i nie muszę.
                                    Oprócz kawy/herbaty umiem
                                    a) jajeczka w różnej postaci
                                    b) "glajdę makaronową" czyli przegląd lodówki
                                    c) mięska w kawałkach podsmażane w różnych przyprawach a do tego dla rodzinki ryż/surówka ale ja najbardziej lubię na chlebek z masełkiem
                                    Ale ja to facet, to nie muszę umieć pichcić :)

• ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 16:51
                                      To dużo ;)
                                      a ja znam osobę /kobietę/, która nic, ale to dosłownie nic nie potrafi ugotować :)
                                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 16:52
                                        A potrafi wybrać numer do dostawcy jedzenia? To też wystarczy, tylko trzeba mieć więcej kaski.
                                        • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 17:00
                                          Pewnie potrafi...
                                          gotowców w sklepach mnóstwo...
                                          to jakoś podgrzeje....
                                          :)
                                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 17:03
                                            Nawet nie raz i ciepłe przyjedzie. Też coś o tym wiemy :)
                                            • ruda.replay Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 17:54
                                              Dla Mony -
                                              www.youtube.com/@SmakujzMasza

miałam gdzieś taki bardziej "obiadowy"
                                              muszę wygrzebać
                                              • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 18:03
                                                ruda.replay napisała:

> Dla Mony -
                                                > www.youtube.com/@SmakujzMasza
                                                >

Dzięki, na pierwszy rzut oka wygląda nieźle, jutro przyjrzę się lepiej, bo dziś szalony dzień, kolejny, uff

> miałam gdzieś taki bardziej "obiadowy"
                                                > muszę wygrzebać

To tez poproszę 🙂
                              • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 17:57
                                ruda.replay napisała:

> A zeszyciki z przepisami ma jeszcze ktoś??

Karteczki, a na karteczkach przepisy, ale.to w zasadzie tylko na Wigilię, takie od mamy i cioci, żeby im wyprawiać tradycyjnie. 🙂
                            • mona.blue Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 17:59

> Nie to nie, foch .)

No skoro facet nie daje rady nawet z tak szczegółowymi opisami jak Ani 😉
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Komunikat Tureckiego 17.05.23, 18:04
                                Bo TEN facet robi sobie wyświetlenia na robieniu jaj z gotowania. :) Ale ma te inne tematy, tez niepoważne często.
      • camella Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 21:44
        W deszczowy jesienny dzień
        • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 16:36
          camella napisała:

> W deszczowy jesienny dzień

Taki dziś dzień...tylko wiosenny...
          leje, jak z cebra, zimno....
          piec c.o drenuje mi kieszeń
          bo temp w domu spadła i było już nieprzyjemnie ;))
          • camella Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 17:07
            U mnie dziś na zewnątrz 15 i w mieszkaniu 15 więc nie jest źle..Byłam u fryzjera bałam się,że zmoknę bo chmury wisiały na niebie.
            Masz piec to znaczy ,że swój domek .Nie wiadomo teraz czy w bloku nie jest lepiej.
            • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 17:12
              Tak, mam domek.
              Kto wie, może i jeszcze będę mieszkać w bloku.
      • dziedziczka22 Re: FOTO - kącik. 16.09.23, 16:40
        To ja wrzucę swoje wspomnienie z wakacji, pojechaliśmy do Albanii na początku sezonu. Było sielsko i czarodziejsko. Nie znaleźliśmy krematorium, wróciliśmy bezpiecznie
        • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.09.23, 16:52
          Piękne miejsce....u Ciebie całe zapasy plików obfitych w fotki z podróży :)
          Wrzucaj, ile chcesz....obejrzę wszystkie....:)
          Ty z aparatem za Pan Brat ;)
          • a74-7 Re: FOTO - kącik. 16.09.23, 17:08
            I dowcipem :);)
            Witaj :)
    • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 14.05.23, 20:31
      Zimowy zachód ;))
    • mona.blue Re: FOTO - kącik. 14.05.23, 21:44
      Z zeszłorocznych wakacji .
      • mona.blue Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 08:57
        Zagadka, gdzie to? Państwo zbyt łatwo odgadnąć, więc jeszcze miasto?
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 09:01
          Zaraz, jak państwo łatwo? ;)
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 10:43
            To Wenecja? ;))
            • mona.blue Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 10:51
              ruda.replay napisała:

> To Wenecja? ;))

Nieee... 😉

• mona.blue Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 10:50

> Zaraz, jak państwo łatwo? ;)

Ok, to podpowiem - z moich postów wcześniejszych, ale nie jestem pewna.

No dobra, dalsza podpowiedz, na zdjęciu widać moje córy z zeszłych wakacji.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 11:03
              I teraz mam szukać w wyszukiwarce? :) Już się dziś narobiłem z przelotnym gościem.
              Powiem tak - to może być cała Europa, za to architektura wydaje się być mocno nowa - więc raczej nie historyczne miasto - przynajmniej nie centrum.
              To zawęźmy może: od Francji przez Niemcy i Benelux aż do Czech-Słowacji.
              • mona.blue Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 11:10

Blisko...

> owa - więc raczej nie historyczne miasto - przynajmniej nie centrum.

prawie centrum miasta, no nie całkiem powiedzmy że jak u nas Śródmieście:)

> To zawęźmy może: od Francji przez Niemcy i Benelux aż do Czech-Słowacji.

Tak bliżej Niemiec i Beneluxu. Tam, gdzie mieszka moja córa ale może faktycznie nie pisałam , a szukać w wyszukiwarce nie ma sensu 😀
                • mona.blue Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 11:21
                  Blisko Francji też, podpowied, kolejna - państwo neutralne :)
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 11:21
                  A, i geograficznie i teraz mi się przypomniało gdzie mieszka.
                  No ja na miasto nie poradzę, nigdy nigdzie tam nie byłem.
                  • mona.blue Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 11:32
                    Szwajcaria Zurych.

Najbardziej tam podobał krajobraz że względu na jezioro praktycznie dzielące miasto i przedmieścia, i rzekę, płynąca środkiem przez centrum. Pływaliśmy po tym jeziorze stateczkiem, uwielbiam takie klimaty.

I widziałyśmy konkurs kto będzie pierwszy płynąć tą rzeka do określonej mętu. Byłam w lekkim szoku nie dość, że rzeka tak czysta że można nią pływać, kolor piękny- zielony i ta zabawa Szwajcarów w klimacie festynu, była kolejka do startu, zwykle ludzie nie tylko sportowcy - przedział wieku od dzieci po osoby dorosłe i jak sprawnie pływali, na dość długi dystans.
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 11:39
                      Taki bogaty kraj a taka biedna architektura. Jestem rozczarowany :D
                      • mona.blue Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 12:01

> Taki bogaty kraj a taka biedna architektura. Jestem rozczarowany :D

Arcitektura mi się osobiście podobała. Fakt, skromna, ale gustowna. I wszystko raczej zadbane, nawet na. przedmieściach, gdzie mieszkają.
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 12:29
                          Wypowiadałem się tylko o tym, co widać na zdjęciu. No jakieś to takie... nie wiem jak wyrazić? Miejscami takie plomby po taniości?
                          • mona.blue Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 13:01
                            Fakt, w samym centrum ładniejsza,.tutaj to taka sobie.
              • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 11:10
                Forumowa wyszukiwara nic nie podpowiedziała....
                i przebij sie przez ten gąszcz postów... :)
    • ta Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 16:25
      Moje „ światy”, powróżyć ;) ?
      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 16:26
        a z czego wróżysz? :)
        • ta Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 16:56
          ruda.replay napisała:

> a z czego wróżysz? :)

Żarcik oczywiście.
          Zamieściłam zdjęcia moich kul szklanych, to tak mi się przy okazji rzekło :)
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 17:01
            aaa, bo już dłoń wyciągnełam do wróżenia ;)))
            no, ładnie bawisz się światełkiem, ciekawy efekt :)
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 16:37
        Kogo ja tu widzę?! No witam witam :D.
        Się Pani zdążyła załapać zanim zamknę forum przed wyjazdem wakacyjnym (gdzieś indziej dyskutowane). Czyli jak rozumie: dodać do listy uprawnionych!
        A teraz wywróż gdzie pojadę :P
        • ta Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 16:54
          Czołem, witam bywalców i właściciela, zaplątałam się i przycupnęłam cichutko :)

Zdjątka są moich kul szklanych czarodziejskich.
          Mam słabość do szkła artystycznego, do kul w szczególności.
          Uwielbiam robić im zdjęcia w różnych konfiguracjach, nocą, w sztucznym oświetleniu.
          Ileż tam wtedy w nich można zobaczyć!

Widzę…podróż, Panie przed Tobą długa, ale nie tam, gdzie chciałeś… coś plany zmieniło, a przez pośpiech się to stało. Twoja, Panie podróż jeszcze przed Tobą, cierpliwie czekać musisz, druga półkula Ziemi w głowie i sercu. Nie teraz, nie szybko. Uważaj na Brunetkę, co jawi się Blondynką, fałsz Cię, Panie spotka :))))

Proszę dodaj do listy.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 15.05.23, 17:06
            A ja bardziej mam słabość do sześcianów. Takich Rubika :)
            Tylko nie fotografuję a coś tam kręcę - ale gdzie mi do rekordów :)

Panie, przed tobą wiadomość o dużych pieniądzach.Do zapłacenia...

• ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 15:06
              i tak sobie idzie za ten horyzont :)
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 15:09

też gdzieś mam zachody, ale bym musiał poszukać. Z tym, że tarczy nie widać - bo z okna to jest za innymi blokami :)
                • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 15:15
                  zachodami, to mogłabym zasypać wątek :))))
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 15:36
                    Syp :)
                    • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 15:39
                      Syp :D
                      fajne określenie...
                      a wiesz z czym mi się skojarzyło? :)
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 15:50
                        z zsypem czy syfem? :D
                        • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 15:58
                          Sypaniem :)
                          otóż....sypanie postów przez jednosobową działalność gospodarczą /forumową/
                          mo....więcej nie mogę rozwinąc :)
                          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:00
                            Kolorowe chwile ;)
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:02
                              O to ja mam bardziej w tym stylu. Ale jak dajesz takie fajne to już nie muszą u siebie szukać :D
                              • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:08
                                to może po jednym, więcej w licznik pójdzie :D:D:D
                                ;)
                                • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:10
                                  i tak sobie pstrykam ;)
                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:13
                                    łabądy ;)
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:23
                                      łabondek! :)
                                      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 21:45

> łabondek! :)

Podobno mięso niejadalne ☺️
                                        • a74-7 Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 22:52

> łabondek! smile

Podobno mięso niejadalne ☺️
                                          Krolewskie rody jadaly juz od lat ...
                              • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:13

> O to ja mam bardziej w tym stylu. Ale jak dajesz takie fajne to już nie muszą u
                                > siebie szukać :D

Dawaj, nie ociągaj się ;)
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:23
                                  teraz nie ma tak, gdyż albowiem: syn wczoraj zabrał do siebie laptopka żony; a jak podłączę dysk przenośny do służbowego laptopa, to ichniejszy antywirus zacznie 3 godziny po nim rzeźbić i będzie maniana...
                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:26
                                    a, to sypiem dalej ;)

z cyklu - była sobie jesień ;)

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:29
                                      Szok i przerażenie!!! Znalazłem na służbowym taki mini-katalog na potrzeby forum. I jest tam taki jeden prawie-zachód!
                                      Ale nie byłbym sobą, jak bym z niego nie zrobił kolejnej zagadki :D
                                      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:35
                                        pochwal się ;) obejrzym to cudo :)))
                                        zagadka....ale mi zwoje prostujesz :P
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:36
                                          Poszło :)
                                        • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:38
                                          kfiotki ;)
                                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:43
                                            Też jakieś mam :)
                                            • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:44
                                              to poka :)
                                              • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:45
                                                wiosenka w ogrodzie ;)
                                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:47
                                                  No pokażem jak dobiorę się do dysku. Chyba, że portugalska palma też obleci :)
                                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 17:45

> No pokażem jak dobiorę się do dysku. Chyba, że portugalska palma też obleci :)

Co tam masz :> może być z imienin u cioci też :D
                                                • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:48
                                                  biedrony....zdjęcie z tego roku ;)
                                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:49
                                                    A to jaaa.... w gościnie u Karola i Kamilki :))

/fota - składak/
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 16:58
                                                    Czo?!
                                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 17:00
                                                    No, czo, czo...
                                                    żaby nie widział? :)
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 17:12
                                                    Ale dzisiaj nie środa! (na niektórych portalach jest taki zwyczaj :)
                                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 17:46
                                                    E, to nic mi nie wiadomo o zwyczajach :)
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 17:51
                                                    No jest jakiś podobno ogólnoświatowy trend, że środowa żaba. Ale nie chce mi się teraz szukać. Masz palmę.

• ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 17:55
                                                    Usycha chyba :D:D
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 18:00
                                                    W Portugalii? Tam to nawet na ulicy cytryny owocowały :D No niech się dobiorę do dysku...
                                                  • mona.blue Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 18:02
                                                    Fajny wątek, fajne fort :)
                                                  • mona.blue Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 18:03
                                                    mona.blue napisała:

> Fajny wątek, fajne fort :)

*foty
                                                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 18:00
                                                    a to ja z czasów dawnych :P
                                    • mona.blue Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 18:00
                                      ruda.replay napisała:

> a, to sypiem dalej ;)
                                      >
                                      > z cyklu - była sobie jesień ;)
                                      >
                                      Piękne. Lubię takie klimaty.:)
                                      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 18:01
                                        Zapraszamy do pochwalenia się fotkami :)
                                        • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 18:07
                                          Dla Mony naszej :)

W pogoni za motylami :)

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 18:13
                                            Motyla to nie, ale chyba powinienem mieć pszczółkę. ALE - dostęp do dysku :)
                                            • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 18:17
                                              Może i pściółke mam, ale teraz pif - paf i paw mi wpadł ;)
                                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 18:33
                                                Łojej, jak za młodu mieszkałem u rodziców blisko Starego ZOO, to potrafiły drzeć dostatecznie głośno dzioba :)
                                                • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 21:48

> Łojej, jak za młodu mieszkałem u rodziców blisko Starego ZOO, to potrafiły drze
                                                  > ć dostatecznie głośno dzioba :)

No i perliczki chyba też głośne 😊
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 21:57
                                                    Nie wiem, pamiętam pawie.
                                                    Nooo, chyba, że to jednak były perliczki "D
                                          • mona.blue Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 18:35
                                            ruda.replay napisała:

> Dla Mony naszej :)
                                            >
                                            > W pogoni za motylami :)
                                            >
                                            Dzięki, super. Ja jakoś przyrody nie fotografowalam do tej pory.
                                        • mona.blue Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 18:33
                                          ruda.replay napisała:

> Zapraszamy do pochwalenia się fotkami :)

Chętnie, jak trochę odsapnę, znów dziś ciężki dzień, masa.spraw do.ogarniania.
                                        • mona.blue Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 18:38
                                          ruda.replay napisała:

> Zapraszamy do pochwalenia się fotkami :)

Musiałabym poszukać gdzie je mam, trochę bałagan w.zdjeciach, dużo na CD, fb i dysku google, tylko trzeba by je ściągnąć na kompa :) żeby udostępnić. Poza.tym najczęściej sa na nich ludzie...
                                          • mona.blue Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 23:46
                                            mona.blue napisała:

> ruda.replay napisała:
                                            >
                                            > > Zapraszamy do pochwalenia się fotkami :)
                                            >
                                            Kilka zdjęć kwiatków też mam :)
                                            • mona.blue Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 23:49
                                              A to u mamy.
                                              • camella Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 08:57
                                                Kwitnące jabłonie
      • a74-7 Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 22:57
        Piekne te orby ;)
        Mam taka jedna , stara juz jest , nie znam pochodzenia ;
        nigdy nie uzywalam do wrozenia, moze zrobie jej focie ;):)
        • a74-7 Re: FOTO - kącik. 16.05.23, 22:58
          To bylo do zdjec ta.
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 09:40
            W Twoim ogrodzie więcej takich perełek jest ;)))
        • ta Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 12:44

a74-7
          Zrób focie, proszę :)

Ja zapadam się w te szklane światy i odpływam. Zdjęcia moich kul robię przeważnie nocą, przy oświetleniu ich najczęściej świecami. Jest nastrój, jest cisza, są barwy i lśnienia, niesamowite efekty przy dużych zbliżeniach.

Powrót do dzieciństwa. W domu rodzinnym była spora szklana, błękitna popielniczka. Była moja ulubioną zabawką. Czym ona nie była? Pałacem Królowej Śniegu, igloo z polarnymi niedźwiedziami, pojazdem UFO, stadionem, rondem dla samochodzików, tortem urodzinowym…:)

Teraz dzieci są zasypane zabawkami, a i tak „się nuuuuudzą”.
          Ja żadnej nudy nie pamiętam, a miałam tylko tę popielniczkę, małpkę z drewna na sznurku, osiołka z ceraty, szachy i bierki oraz dużo książek. I bardzo fajne dzieciństwo :)
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 12:48
            Bo wyobraźnia
            wyobraźnia jest od tego
            by bawić się na całego

czy jak to tam szło
            • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 12:53
              tramwaj...gdzieś go miałam wstawić, ale pogubiłam się już...to tu :)

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 12:56
                No wreszcie :)
                Dobra dobra, wiem. Też obiecałem nowe foty. Zara się wezmę.
                • mona.blue Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 15:03

> No wreszcie :)
                  > Dobra dobra, wiem. Też obiecałem nowe foty. Zara się wezmę.

Czekam na foty 😀

Ja też jeszcze trochę poumieszczam. Fajny wątek 😀
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 15:06
                    Poszły nowe wątasy :)
          • a74-7 Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 21:03
            Dla Ta,
            Fajne wspomnienia :)I zdjecia wzorcowe ,nastrojowe..
            Moja kula byla od zawsze w domu ,rodzinnym . Skad sie wziela ? nie mam pojecia ,nigdy nie pytalam mamy .W dziecinstwie stala gdzies na polce , w moich latach nastoletnich sluzyla jako door stopper.
            Jest ciezka bardzo , przypuszczam ,ze jest dzielem jakiegos poczatkujacego dmuchacza szkla .
            Nie wiem ,czy to wyrob polski .Tez spedzilam kilka sesji wpatrujac sie i kombinujac co autor mial na mysli produkujac te kolorowe fantazje ;)
            Probowalam zrobic focie wiele razy - zawsze fiasko ... https://i.postimg.cc/ncN0rNNc/1-A66961-C-BBCE-4-E44-8610-9-BEC28-F68-B63-1-201-a.jpg

https://i.postimg.cc/850Txhz5/C10828-F5-5-AAF-4-CDA-BEA7-12-E6-A7-A083-FE-1-201-a.jpg
            • ta Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 22:21
              Pięknie dziękuję za fotokulę, jest bajeczna!

I wcale nie robił jej początkujący dmuchacz, albowiem wprowadzić tyle kolorów i rozmieścić je z rozmysłem czyli w uporządkowanym nieporządku to wcale proste nie jest, zwłaszcza w formie kulistej. Podejrzewam włoskie pochodzenie tej panny :)

Pobaw się sztucznym światłem ustawionym poza nią w ciemnym pokoju lub kilkoma z różnych stroni i daj duże zbliżenie, będzie się działo!
    • mona.blue Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 15:01
      "Moj" kasztanowiec.
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 15:08
        U rodziców na podwórku są 2. Chodziło się kiedyś na kasztany :)
        • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 16:38
          a ile ludzików zrobiłam z kasztanów w swoim życiu...ho ho :)))
          • a74-7 Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 21:22
            I dla Rudki , chinski miesny rosolek :)
            https://i.postimg.cc/Kz8gbrrh/F9-F8-CF6-C-1660-4-F80-B76-F-1-E384-CA98-F4-C.jpg
            • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 17.05.23, 21:57
              Dwie michy! Jedna natychmiast, druga na jutro :)
              Tyyle dobra tam w misce.
              Te rosołki zawsze powodowały u mnie ślinotok :)
              • a74-7 Re: FOTO - kącik. 18.05.23, 19:56
                Bylam w parku :)
                Kiedys :
                https://i.postimg.cc/Mpwp92YX/813-F6481-78-FE-47-D2-A24-F-7-E7-A735-C586-E.jpg
                Kiedys:
                https://i.postimg.cc/jd9Z0nK8/49527-FED-5-CF7-4-EEB-BBB8-8-EC2-B9-C19951.jpg
                Dzis :
                https://i.postimg.cc/ZqrWY2N9/9-E2-CB037-8-B06-4421-9-B73-68859274-D283-1-201-a.jpg
                • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 18.05.23, 21:47
                  Pięknie w Twoim parku, niesamowicie wyglądają kwitnące rośliny. Kolorowy zawrót głowy. I ławeczka na której można przysiąść. :)
      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 18.05.23, 21:49
        mona.blue napisała:

> "Moj" kasztanowiec.

Kiedy kwitnie, to już chyba za późno, by brać się za naukę ;)
        • mona.blue Re: FOTO - kącik. 18.05.23, 23:06
          Tak, kwitnie akurat w trakcie matur 😀
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 19.05.23, 06:54
            Do dziś pamiętam spódnicę, granatową , szerszą w pasie, bo tam były wspomagacze umieszczone ☺️
            • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 30.05.23, 17:26
              Maki - ich czas nastał...
              • ta Re: FOTO - kącik. 30.05.23, 18:52
                Przepiękne maki! Cudo.
                • mona.blue Re: FOTO - kącik. 30.05.23, 19:04
                  Zgadzam się :)
    • camella Re: FOTO - kącik. 31.05.23, 15:32
      Gasi pragnienie i zmysły
    • a74-7 Re: FOTO - kącik. 31.05.23, 17:23
      To moze od razu dla wszystkich ;):)
      https://i.postimg.cc/6p6xL4nt/EC50-B694-3-D24-4783-AEEE-621865270954-1-201-a.jpg
      • mona.blue Re: FOTO - kącik. 31.05.23, 18:44
        Dzięki, dzisiaj bardzo się przydało :)
        • a74-7 Re: FOTO - kącik. 31.05.23, 20:25
          Podobno sok pomaranczowy swietnie schladza nasz "system "podczas goracych dni .
          https://i.postimg.cc/8Cn9gfyS/3-DE199-FF-D787-4-D54-B812-7-E37-AE5-F8-BE3.jpg
          • camella Re: FOTO - kącik. 31.05.23, 21:22
            Tylko świeżo wyciskany ,poszłam dziś na łatwiznę zrobiłam miętę z cytryną
            • a74-7 Re: FOTO - kącik. 31.05.23, 21:36
              swietnie gasi pragnienie ,zgadzam sie .
              Ja nie przepadam jednak za kombinacja mieta- cytryna , czy imbir - cytryna .Takie moje "fobie;)"

• camella Re: FOTO - kącik. 31.05.23, 21:54
                Smaczna jest sama mięta,schłodzona bez żadnych dodatków .
              • mona.blue Re: FOTO - kącik. 31.05.23, 22:42
                Ja nie przepadam za miętowym smakiem, ale do wody z cytryna mi pasuje :)
                • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 31.05.23, 23:02
                  Co podacie, to wypiję 😉
                  Nawet Piwniczanke z pietruszką ☺️
                  • camella Re: FOTO - kącik. 01.06.23, 12:15
                    Wychodzę do ogrodu zrywam listek mięty,szałwii,rumianku, majeranku,pietruszkę kwiat róży , bzu .Zaparzam a po ostudzeniu dodaję trochę miodu i cytrynę.🙂
                    • a74-7 Re: FOTO - kącik. 01.06.23, 12:55
                      I o to wlasnie chodzi :)Samo zdrowie rosnie i kwitnie dookola nas .
                      Bukiet w filizance :)
                    • mona.blue Re: FOTO - kącik. 01.06.23, 16:57
                      camella napisała:

> Wychodzę do ogrodu zrywam listek mięty,szałwii,rumianku, majeranku,pietruszkę k
                      > wiat róży , bzu .Zaparzam a po ostudzeniu dodaję trochę miodu i cytrynę.🙂

Nieźle 🙂
                      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 01.06.23, 17:12
                        O, takie kostki muszę zrobić :)
                        fotka z netu...
                        wyglądają apetycznie ;))

https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2017/06/diy-kuchnia.jpg
                        • mona.blue Re: FOTO - kącik. 01.06.23, 20:21
                          Tak, świetny pomysł!
                          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 01.06.23, 20:57
                            Fajnie wyglądają i można zjeść owocki 😉
    • camella Re: FOTO - kącik. 01.06.23, 12:01
      Złota godzina
      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 01.06.23, 17:12
        Podświetliło ładnie:)))
        • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 01.06.23, 20:19
          Też złota godzina ;)

• a74-7 Re: FOTO - kącik. 01.06.23, 22:08
      "Zlota godzina" -swietna :)
      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 02.06.23, 11:46
        Lawendowe pola...tu akurat lawendowy zagonek....
        w ostatnim dniu, przed ściananiem lawendy....
        za późno się dowiedziałam, a zagonki niedaleko ;)
        • a74-7 Re: FOTO - kącik. 02.06.23, 11:50
          A to sie maly misiu z kwiaciarka napracowali :);)
          Pachnace zagony lawendy ,heh...
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 02.06.23, 13:47
            Zapach był nieziemski....mnóstwo pszczółek, motylków...:)
            Misio zmęczony pozowaniem, słońcem, podpierał się o koszyczek ;)
        • mona.blue Re: FOTO - kącik. 02.06.23, 13:00
          Lawendowe pola, uwielbiam. I obdarowałam kiedyś przyjaciółkę lawenda na działkę, nawet ładnie przetrzymała lato :)

W tym roku może kupię sobie lawendę na balkon, a może też mamie do ogródka.
          Dzięki za inspirację:)
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 02.06.23, 13:48
            Mam mnóstwo w ogrodzie....nie jest wymagająca....
            jeszcze dwa dni i już będzie kwitła na full :)
            do jesieni....:)
            • ta Re: FOTO - kącik. 02.06.23, 14:30
              Moje malusie lawendki, jesienią przedszkolaczki pięknie przezimowały i mocno urosły.
              Szykują się do kwitnięcia.
              Pytanie mam, czy przycinasz je w trakcie sezonu po pierwszym kwitnięciu?
            • mona.blue Re: FOTO - kącik. 02.06.23, 16:31
              ruda.replay napisała:

> Mam mnóstwo w ogrodzie....nie jest wymagająca....
              > jeszcze dwa dni i już będzie kwitła na full :)
              > do jesieni....:)

O, fajnie! To ja muszę się pospieszyć :)
              • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 02.06.23, 18:11
                Ślimaki nie lubią lawendy, więc nic jej nie grozi. A komary uciekają, więc na balkon idealna :)
    • a74-7 Re: FOTO - kącik. 02.06.23, 11:46
      o ,taka tapeta w damskiej toalecie...

https://i.postimg.cc/qqNdB1Zn/2355056-E-518-F-4627-821-B-8838-FA96-FD12-1-201-a.jpg
      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 02.06.23, 13:44
        Ptaszarnia ;)
        Dobrze, że w damskiej, bo w męskiej robiła by konkurencję dla innych ptaśków :D
        • a74-7 Re: FOTO - kącik. 03.06.23, 18:05
          Nie skusilam sie ,zeby zajrzec ; moze tak :
          https://list25.com/wp-content/uploads/2017/03/kisses-urinals-610x458.jpg
          z netu;)
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 03.06.23, 19:35
            Elegancie, w ognistym kolorze :D
            i posiedzieć można :D
            ząbki żywcem, jak w Turcji robione ;)))
            • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 03.06.23, 19:36
              Róża się przeprosiła i kwitnie ;)
              • a74-7 Re: FOTO - kącik. 03.06.23, 21:37
                Slicznie sie zapowiada :) Czy to pachnaca roza ?
                • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 03.06.23, 22:09
                  Niezbyt intensywnie i różyczki nie są duże...
                  to ogromny krzaczysko....opitolę pędy jesienią, nie przykrywam niczym
                  a rośnie, jak szalona....:)
                  z półtora metra w górę ma i dosyć szeroko się rozrosła ;)
                  • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 04.06.23, 20:37
                    niedaleko mojej wsi ;)

• camella Re: FOTO - kącik. 05.06.23, 08:36
                      Pięknie 🙂
                      • mona.blue Re: FOTO - kącik. 05.06.23, 11:10
                        camella napisała:

> Pięknie 🙂

Taaak :)
    • a74-7 Re: FOTO - kącik. 05.06.23, 10:55
      Duzo nieba nad glowa ;)
      Jakze inaczej niz w mojej ciasnocie ;)
      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 05.06.23, 11:07
        Dużo przestrzeni, można oddychać pełną piersią ;)
        • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 05.06.23, 11:13
          Niedzielne plątanie się /ubiegły rok/
          rzeczka uboga w wodę, upały były :)

• camella Re: FOTO - kącik. 05.06.23, 14:04
            A to z okolic mojej wsi -Cykoria podróżnik, znana jako podróżnik błękitny .
            • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 08.06.23, 21:20
              camella napisała:

> A to z okolic mojej wsi -Cykoria podróżnik, znana jako podróżnik błękitny .

Też gdzieś tam mam fotę, muszę wygrzebać z czeluści plików :)
              • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 11.06.23, 21:22

> camella napisała:
                >
                > > A to z okolic mojej wsi -Cykoria podróżnik, znana jako podróżnik błękitny

Chyba to samo....

• camella Re: FOTO - kącik. 11.06.23, 21:59
                  Tak to cykoria ,super fotka.
                  Nabrałam ochoty na wyjęcie aparatu.

• a74-7 Re: FOTO - kącik. 05.06.23, 14:34
      mam taka mala rzeczke , jakies 10 metrow od domu :D
      https://i.postimg.cc/4NqrfNC5/509-E1-BE9-3739-4101-9186-44633771-C454.jpg

https://i.postimg.cc/c1pRdr1T/3220245-E-4-AD7-4-DC1-B69-C-B42717995-D3-D.jpg
      • mona.blue Re: FOTO - kącik. 05.06.23, 14:43
        Piękne krzewy.
        • a74-7 Re: FOTO - kącik. 05.06.23, 14:53
          To bez,jakies 200 metrow tego pieknego zapachu ;)
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 05.06.23, 15:02
            Ale masz tam pięknie :)
            Kwitnąco, niedaleko...
            Super ;)
            • a74-7 Re: FOTO - kącik. 05.06.23, 15:44
              Ale tylko wiosna
              Co prawda ptaszeta treluja od wczesnej wiosny ,do poznej jesieni, jak w lesie ; nad rzeczka jest taka mala 'oaza ':D
              • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 05.06.23, 16:24
                U mnie nad rzeką, tylko na zielono. Nie ma takich kwitnących krzewów. A w parku wszystko jeszcze malutkie, bo sadzili 2 lata temu. Stare krzewska były już wyrodzone, podłapali kasę z UE i działali ostro. Nabrał wyglądu trzeba przyznać. Nawet fontanna działa ;)))
                • a74-7 Re: FOTO - kącik. 05.06.23, 16:34
                  Czyli jest postep ;
                  jesli to ta fontanna ,ktora pamietam;) - byla bardzo fotogeniczna ;)
                  • iryska2604 Re: FOTO - kącik. 05.06.23, 17:42
                    Nowa, oszałamiająca fotka Marsa

Zokazji 20-lecia misji Mars Express opublikowała ją Europejska Agencja Kosmiczna.
                    Nie jest to „normalne" zdjęcie, ale obraz złożony z 90 fotografii powierzchni Czerwonej Planety, wykonanych podczas 20 lat misji Mars Express.

wyborcza.pl/7,75400,29839535,nowa-oszalamiajaca-fotka-marsa.html#S.TD-K.C-B.7-L.1.duzy
                    • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 05.06.23, 18:42
                      Fajna składanka.
                      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 06.06.23, 11:11
                        kolizyjnie ;)
                        • a74-7 Re: FOTO - kącik. 06.06.23, 20:39
                          Moze kolizji nie bedzie , leca na dwoch roznych poziomach .
                          Ale zawartosc contrails zawsze budzi ciekawosc , zwlaszcza, ze tworza chmury ;)
                          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 06.06.23, 21:20
                            a74-7 napisał:

> Moze kolizji nie bedzie , leca na dwoch roznych poziomach .
                            > Ale zawartosc contrails zawsze budzi ciekawosc , zwlaszcza, ze tworza chmury
                            > ;)

Na różnym pułapie, to nie zahaczą o skrzydełko....
                            Latają czasem nad chałupą, ale trzeba by mieć bardzo długi obiektyw...
                            Mój 300 nie ściągnie tak dokładnie
                            ... I już muszą być bardzo wysoko.
                            Czasem na niebie różne esy floresy...
                            Lotnisko w Rzeszowie, Krakowie, to śmigają :)
    • a74-7 Re: FOTO - kącik. 06.06.23, 13:01
      https://i.postimg.cc/mghNLYMj/5-B5-E29-E7-5-C28-4-CA8-A614-DA2-E7-E88-A466-1-201-a.jpg
      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 06.06.23, 21:13
        Proszę, jak ładnie....jak od linijki :)
        70.... coś oznacza?
        • a74-7 Re: FOTO - kącik. 07.06.23, 16:48
          70 lat panujacej nam E .;)
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 07.06.23, 19:10
            No, i widzisz.....pomroczność chwilowa mnie złapała ;)
            jak mogłam o tym nie pamiętać ;)
    • a74-7 Re: FOTO - kącik. 06.06.23, 13:03
      https://i.postimg.cc/mghNLYMj/5-B5-E29-E7-5-C28-4-CA8-A614-DA2-E7-E88-A466-1-201-a.jpg
      pewnie jakas rocznica;)
      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 06.06.23, 21:14
        A, rocznica :)
        Żelazne ptaki ;)
    • camella Re: FOTO - kącik. 07.06.23, 11:03
      Pięknie pachną i dają cień.
      • a74-7 Re: FOTO - kącik. 07.06.23, 18:20
        Pięknie pachną i dają cień.
        Czy to jasmin ?
        • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 07.06.23, 19:12
          może i jaśmin, kiedyś miałam, miał pełniejsze kwiatuchy
          pewnie są jakieś inne odmiany :)
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 07.06.23, 20:22
            ;)))
            • a74-7 Re: FOTO - kącik. 07.06.23, 20:26
              Kto zacz?;)
              • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 07.06.23, 20:35
                Neruś - celebryta :D
                tylko okulary po piesku zostały ;)
                • a74-7 Re: FOTO - kącik. 07.06.23, 22:33
                  Nie poznalam , szkoda .
                  Ale ...;)
                  https://i.postimg.cc/9MPQyJvn/797964-AC-AB96-40-BE-B337-019-A3457-F6-C1-1-201-a.jpg
        • camella Re: FOTO - kącik. 08.06.23, 09:43
          To jest pnąca róża mulliganii
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 08.06.23, 10:07
            Przyznam, że przeleciała mi myśl, że to róża, bo rośnie taka niedaleko, tylko ma różowy kolor.
      • mona.blue Re: FOTO - kącik. 08.06.23, 18:34
        A u mamy w ogródku zakwitło coś podobnego :)

• mona.blue Re: FOTO - kącik. 08.06.23, 18:35
          I krzew róży też zaczyna kwitnąć

• camella Re: FOTO - kącik. 13.06.23, 09:30
            Jaśmin.Foto z wczorajszego wieczornego spaceru,
    • a74-7 Re: FOTO - kącik. 08.06.23, 20:05
      Czy to moze ta rozyczka ?
      https://i.postimg.cc/jqzTBPy2/E7-D6-EEA6-E858-426-C-BE62-92-B559-AFBA72.jpg
      Nie wiem jaka nazwe nosila ,byla szczepiona na jakims patyku, po kilku latach musialam wyciac bo walczyla o miejsce z rozmarynem .
      z bliska
      https://i.postimg.cc/rszSRM1Y/250-B4-E8-D-55-C2-4564-B800-7200-D717-DC3-A.jpg

https://i.postimg.cc/fy0VhLjZ/41-E88892-7215-4-D9-D-AE29-C009-D47-EAD21.jpg
      • a74-7 Re: FOTO - kącik. 08.06.23, 20:08
        Rudka miala racje , ze jasmin mial wiecej platkow :).Zapomnialam , bo u mnie to wyjatkowo rzadki krzak :)
      • a74-7 Re: FOTO - kącik. 08.06.23, 20:24
        metoda na dluzsze kwitnienie/kwitniecie(?) - jest obcinanie juz przekwitnietych kwiatostanow .
        Tak zreszta traktuje wszystkie rozyczki ,kwitna az do 3 razy .
        • mona.blue Re: FOTO - kącik. 08.06.23, 20:26
          a74-7 napisał:

> metoda na dluzsze kwitnienie/kwitniecie(?) - jest obcinanie juz przekwitnietych
          > kwiatostanow .
          > Tak zreszta traktuje wszystkie rozyczki ,kwitna az do 3 razy .

O! Dobrze wiedzieć :)
          • a74-7 Re: FOTO - kącik. 08.06.23, 20:54
            Ja jestem taki ogrodnik - ktory lata po ogrodzie z sekatorem ;):)
            • mona.blue Re: FOTO - kącik. 08.06.23, 21:03
              Ja pamiętałam, że trzeba usuwać przekwitłe kwiatostany, ale nie pamiętałam dlaczego :)

Dzisiaj byłam u mamy, ogórek wygląda o niebo lepiej, pan "złota raczka", skosił ostatnio trawnik, obciął suche gałęzie iglaków, podwiązał róże :)
            • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 08.06.23, 21:10
              a74-7 napisał:

> Ja jestem taki ogrodnik - ktory lata po ogrodzie z sekatorem ;):)

U mnie sekatorów też dostatek :)
              Piły też na stanie ;)
      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 08.06.23, 20:32
        a74-7 napisał:

> Czy to moze ta rozyczka ?
        > https://i.postimg.cc/jqzTBPy2/E7-D6-EEA6-E858-426-C-BE62-92-B559-AFBA72.j
> pg
        > Nie wiem jaka nazwe nosila ,byla szczepiona na jakims patyku, po kilku latach
        > musialam wyciac bo walczyla o miejsce z rozmarynem .
        > z bliska
        > https://i.postimg.cc/rszSRM1Y/250-B4-E8-D-55-C2-4564-B800-7200-D717-DC3-A
> .jpg
        >
        > https://i.postimg.cc/fy0VhLjZ/41-E88892-7215-4-D9-D-AE29-C009-D47-EAD21.j
> pg

Będę tam, gdzie rośnie, to zrobię fotkę....teraz mam dylemat...
        Bo wygląda, jak u Was na zdjęciu, ale jesienią ma owoce, jak głóg...nie kulki, a bardziej podłużne....
        • a74-7 Re: FOTO - kącik. 08.06.23, 21:00
          Rudka , nie wiem jake owoce mial ten krzew , bo cielam po kazdym przekwitnieciu , ale byc moze ciemne jagodki .
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 08.06.23, 21:25
            Miałam w ogrodzie, skąd, to pojęcia nie mam.... wyłaził z berberysa żółtego. Musiałam kupić razem z krzewem, gdzieś coś się pomieszało....blady róż...i kłujące...
    • a74-7 Re: FOTO - kącik. 11.06.23, 22:11
      Ponoc ta cykoria dobra dla diabetykow , nie znam sie na tym .

Wracajac do roz - mam te pozniej kwitnace,
      https://i.postimg.cc/5ty7fWWm/B724-D4-B1-3962-49-E0-92-C1-719-F4-D85385-A.jpg

po przycieciu zwiedlych kwiatostanow , ciesza oko czasami do poznego pazdziernika .:)
      • camella Re: FOTO - kącik. 11.06.23, 22:17
        Nie dałabym im zwiędnąć 😁Kiedyś utarłam płatki róż z cukrem ,włożyłam do słoika i miałam na całą zimę do ozdabiania wypieków.
        • a74-7 Re: FOTO - kącik. 11.06.23, 22:26
          Pewnie wspaniale nadawaly sie do paczkow ;):)
          Nie znam sie na tym az do tego stopnia :)
          Ale zawsze moge zrobic sok z trawy ,ktora rosnie mi co dwa tygodnie za plecami ;):D
    • ta Re: FOTO - kącik. 12.06.23, 11:14
      Na forum e-m trwa dyskusja „ Elegancja” - zdolność nabyta, czy wrodzona?

I tak niedawno myśli moje skupiły się na tematach podobnych, gdy ujrzałam taki oto ogródek.

Z szacunkiem dla mrówczej pracy właściciela i starań, nawet z sympatią za troskę dla roślin i chęci pomyślałam sobie, co nie pstryka, że ludzie koszmaru kiczu nie widzą i kultywują go z zapałem ( i dumą?)
      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 12.06.23, 11:57
        Może trochę za dużo tych ...ekhm..kamyczków ;)
        bo i tak trawa urośnie - powodzenia w plewieniu ;)
        • ta Re: FOTO - kącik. 12.06.23, 12:31
          Żeby jasniść była :) - to nie mój, brońciepanie ogródek! ( z podkreśleniem i wytłuszczone!)

Takie coś straszne zobaczyłam na spacerze i coś mi jęknęło we środku aż…
          ——

A pamiętam w malutkiej miejscowości we Włoszech przy starym murze małego domku ustawioną prostą kamienną donicę obsadzoną białym , fioletowym i różowym kwieciem. Stała sobie samotnie na chodniku z kamienia naturalnego przy pięknych drewnianych drzwiach wejściowych do tego domku. Nic więcej tam z „ ozdób” nie było, a widok tak piękny, że ludzie się zatrzymywali i fotografowali.

Czy poczucie harmonii, proporcji, gry barw, wagi kontekstu i szczegółów jest wrodzone ?

• ruda.replay Re: FOTO - kącik. 12.06.23, 13:01
            Trudno mi powiedzieć....może i tak...
            ale doskonalić trzeba całe życie....
            • a74-7 Re: FOTO - kącik. 13.06.23, 10:22
              Praca w ogrodku ,to troche jak terapia,wiec nie przeszkadza mi gdy ktos sobie robi ukladanki z kamieni i dodaje sobie do tego mase roboty :),wiadomo trzeba zgiac sie i pracowac dookola tych pieknie ulozonych, wycinac ,przycinac ,myslac o czyms innym ...
              Nie kazdy ma jakis plan ogrodniczy, a tu wyraznie widac - dizajning :P
              Ja jestem raczej zywiolowa ogrodniczka .Problem , ze tu kolidujemy z druga polowa .
              Ja tropikalny garden , a on kwiatowo rabatkowo :D
              • ta Re: FOTO - kącik. 13.06.23, 18:53
                Mnie także nie przeszkadza, a nawet w pewien sposób wzrusza takie krzątanie, układanie, poprawianie,
                „ udoskonalanie” - widać, że ktoś to lubi, a nawet kocha. Serce wkłada i to jest miłe.
                Niemniej efekt bywa taki, no, jaki bywa :)

I sobie myślę wówczas, dlaczego ten ktoś, zapewne fajny, dobry, kochany i pełen innych cnót nie widzi, że te starania niepiękne są. Dlaczego ktoś widzi jakby sam z siebie piękno i harmonię np machnie przecudny bukiet z polnych kwiatów, skomponuje rabatę, że klękajcie narody, a drugi choćby starał się i starał i jeszcze raz starał to ni chu chu, żeby ładne było.

Jest np aktorka, którą uwielbiam, kobieca, inteligentna, urocza, no ale … ciii, nic więcej nie napiszę ;)
    • a74-7 Re: FOTO - kącik. 13.06.23, 10:12
      Kidys mialam taki - jakos nieszczesliwie Jack Frost go zjadl ;)
      https://i.postimg.cc/44K5K3Qt/4-E56-C46-D-0-D9-D-4-A82-AD92-5-A1-DF2-D72-B6-E-1-201-a.jpg
      Ale mam jeszcze 'zapasowy'na plocie ;),zielony przez caly rok .
      https://i.postimg.cc/MTG80Bpz/C41-F5-D95-5914-43-C4-B106-945-CC38-B0303-1-201-a.jpg
      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.06.23, 19:13
        Rosną, jak na drożdżach :)
        sprzyja im Twoja ręka...bo do kwiotecków trzeba ją mieć ;))
        tak mówią ;)
        • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.06.23, 19:21
          Kuniki ;)
          taki mały, fajny, ale...szczypał bezlitośnie ;)
          i podobno notoryczny uciekinier ;))
          dlatego "dorobił" się elektrycznego pastucha :)

• a74-7 Re: FOTO - kącik. 16.06.23, 19:46
            No bo jabluszko ,albo markiewka ...;)
            • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.06.23, 19:51
              Kiedy on na te jabłuszka i markiewkę samodzielnie chciał spacerować ;)
              zawsze to trawa u sąsiada lepiej smakuje ;))
        • a74-7 Re: FOTO - kącik. 16.06.23, 19:50
          Cierpliwosc to sie nazywa:D
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 16.06.23, 20:04
            Do kwiotecków? czy konikowa? ;)
            bo już mi się lejce pomieszały :D ;))
    • camella Re: FOTO - kącik. 19.06.23, 07:26
      W perły zmienić deszcz...
      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 19.06.23, 11:06
        Zapłakane goździki? :)
        • camella Re: FOTO - kącik. 19.06.23, 11:16
          Tak Z perełkami 🙂
          I jeszcze
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 19.06.23, 11:27
            Można się przejrzeć :)
            lubie takie kropelkowe fotki :)
    • a74-7 Re: FOTO - kącik. 20.06.23, 20:21
      Tez chyba z kropelkami :)
      https://i.postimg.cc/CxP3R7Qg/454-FD450-4-AD6-46-B3-936-C-2-D6-E31-C6270-F.jpg
      • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 20.06.23, 22:09
        Świetne foto, super kontrast :)
        • a74-7 Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 08:02
          Tak mnie uczylas z tym tlem :D
          Ja pamietam jak slon ;);-D
    • friend_of_women Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 06:54
      Nie wiem czy warto się pochwalić, ale coś takiego wyrosło mi w ogrodzie i co z tym zrobić?
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 07:06
        Człowieku! spal to lepiej...
        • friend_of_women Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 07:10
          Spalić? Znajomy polecił ususzyć i parzyć herbatkę, ciekawe jaki to ma smak?
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 07:23
            Pewnie, że najpierw ususzyć. Mokrego nie spalisz...

A poważnie, to do tego się dostaje jakieś certyfikaty nasienne czy cuś - czy jak potem posterunkowy rozróżnia odmianę po donosie?
            • friend_of_women Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 07:31
              To miało pięknie kwitnąć, a ty straszysz mnie donosem :(
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 07:45
                Takiej wersji się trzymaj :)
      • a74-7 Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 08:15
        Ooooo,
        Piekna zielona maryska! Przeciwbolowo ,oglupijaco,relaksujaco dziala:)w Holandii nawet cukierki byly.Teraz CBD kremy i olejki zakupic mozna w sklepach.
        Kierbatka nie specjalnie smakuje, ale wunia ostro.Tak jak skunk cabbage;wodna roslinka podobna do skrzydlokwiatu.W Szwajcarii juz daaawno sprzedawali produkty z tym cudem.... legalnie...mona b pewnie opowie:)

• a74-7 Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 08:22
          Ze zapytam : to pole na wlasne potrzeby ?:)
          I jeszcze poprawcie mnie :
          Czy w filmie Dr Zivago gdzies pod koniec ,ow doktorek wyglasza tyrade na tle pola maryski ?;)
          Ktos mi tu z boku podpowiada : krec sznurki i liny z tego:)
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 08:45
            No, bo siewne mają malusieńko marysieńki to sobie wolno uprawiać
            • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 09:32
              Jakie piękne ziółka...jednak, co w polu, to w polu :D
              w doniczce trochę mniejsze, może to wina odmiany :)
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 09:34
                TE konopie to i w doniczkach starczą. Polecam serial Chłopaki z baraków :)
                Ten od tego memu:

https://paczaizm.pl/content/wp-content/uploads/kurna-co-za-pojebana-akcja-chlopaki-z-barakow.jpg
                • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 09:45
                  Ahaaaa....a co można zyskać, a co stracić? :D
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 09:48
                    Dobrą zabawę aż się nie znudzi, pejzaże kanadyjskiego zadupia - a stracić to może kasę na jakąś platformę bo nie wiem czy darmo gdzieś leży.
                    • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 09:55
                      Zadupie zawsze będzie zadupiem, czy to kanadyjskie, czy inne...:)
                      tylko ziemia pachnie inna walutą :P
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 10:00
                        Waluta walutą a ubodzy zawsze tak samo. "Baraki" w tytule to takie duże przyczepy kempingowe, gdzie dzięki klimatowi tego konkretnie regionu można w nich mieszkać na okrągło.
                        • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 10:07
                          A, może by i oko zawiesił na tym....
                          zawsze przyczepa lepsza, niż shelter, więcej swobody i życie bez regulaminu...
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 10:20
                            Powiedzmy sobie szczerze, te ich przyczepy w ogóle są nieznane na polskich drogach. To ma rozmiar niejednego polskiego mieszkanka. Ba, te w serialu to się w ogóle nie ruszają, o ile mają jeszcze koła to obłożone jakimiś "sidingiem". I tak się żyje na zadupiu.
                            • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 10:37
                              ..bo takie bydle, to trzeba mieć czym ciągnąć, w zimie gdzies postawić....
                              tam przestrzeni mnóstwo....okiem ciężko ogarnąć...
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 10:41
                                TAM - w tym rejonie to nie ma zimy nawet takiej jak my znamy. Ot trochę chłodniej się robi. Do Alaski to daleko :)
                                • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 11:17
                                  W takim razie bez klimy ciężko przeżyć ;)
                                  a jak w pobliżu jakieś bajoro, to taka wilgotność, że z grzywki kapie ;)))
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik. 21.06.23, 11:27
                                    Też nie - klimat umiarkowany...

Zakłądam nowy wątas ;)
              • chris.w5 park kliniki Friedrich von Bodelschwingh-Klinik 23.06.23, 13:04
                ruda.replay napisała:
                > Jakie piękne ziółka...jednak, co w polu, to w polu

na moim zdjęciu nie ziółka i nie w polu. W małym parku kliniki Friedrich von Bodelschwingh-Klinik, Landhausstraße, Wilmersdorf, Berlin
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: park kliniki Friedrich von Bodelschwingh-Kli 23.06.23, 13:14
                  Witam! :)
                  • ruda.replay Re: park kliniki Friedrich von Bodelschwingh-Kli 23.06.23, 13:26
                    Dzień dobry :)
                    trawki ozdobne, jak malowane :)
                    • chris.w5 park kliniki Friedrich von Bodelschwingh-Klinik 23.06.23, 16:50
                      ruda.replay, dziękuję
                • chris.w5 park kliniki Friedrich von Bodelschwingh-Klinik 26.06.23, 22:25
                  mały park kliniki Friedrich von Bodelschwingh-Klinik, Landhausstraße, Wilmersdorf, Berlin
                  • a74-7 Re: park kliniki Friedrich von Bodelschwingh-Kli 27.06.23, 10:10
                    O,prosze, taki widok ma wplyw bardzo terapeutyczny na pacjenta :)
                    Carp coy?
                    • chris.w5 park kliniki Friedrich von Bodelschwingh-Klinik 27.06.23, 13:40
                      a74-7, być może?
    • a74-7 Re: FOTO - kącik. 23.06.23, 17:02
      Ja pamietam zdjecia Chrisa, z foto galerii gazety ,
      milo Cie widziec ponownie :)
      • chris.w5 Re: FOTO - kącik 23.06.23, 17:08
        a74-7, dziękuję za miłe słowa, pozwolę sobie od czasu do czasu pokazywać moje fotki
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik 23.06.23, 17:12
          Pozwolę się wtrącić jako Jśniepanzałoźyciel - a wklejaj do woli; tutaj każdy, kto nie atakuje innych jest po prostu jak u siebie!
          • chris.w5 Re: FOTO - kącik 23.06.23, 17:22
            asdzxcvfsrggxdfsd, dziękuję, pokazywałem na innym forum, jeden z userów zareagował tam 'Chris na wuj Ty te zdjęcia wklejasz?'
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik 23.06.23, 17:28
              Ta, zawsze ktoś ebnięty znajdzie okazję do przyebania się do kogoś o cokolwiek. Taką ma osobowość, na jaką go stać. Tutaj na takich to lejemy ciepłym sam wiesz czym.
              • chris.w5 deptak Wilmersdorfer Straße 24.06.23, 19:34
                fotografia uliczna, deptak Wilmersdorfer Straße, Charlottenburg, Berlin
                • a74-7 Re: deptak Wilmersdorfer Straße 24.06.23, 20:13
                  Europa nam sie zmienia :-)
                  Nie widze dokladnie wzoru na chuscie pod instrumentem ;czy to wegierski cymbalista ?
                  • chris.w5 Re: deptak Wilmersdorfer Straße 24.06.23, 20:23
                    a74-7, klikając na '+' pod zdjęciem możesz zdjęcie powiększyć, może wówczas rozpoznasz? Nie rozpoznałem i nie wiem jakiej był narodowości.
                    Nie zapytałem, nie chciałem przeszkadzać w muzykowaniu
                    • a74-7 Re: deptak Wilmersdorfer Straße 24.06.23, 21:06
                      :)
                      Dzieki, juz wiem ,to iranski motyw na chustce, Stamtad pewnie muzyk ;)
                      • chris.w5 Re: deptak Wilmersdorfer Straße 24.06.23, 22:08
                        a74-7, też wyglądał mi na Persa
        • a74-7 Re: FOTO - kącik 23.06.23, 17:23
          fotki i opinie w watkach :)
          • ruda.replay Re: FOTO - kącik 25.06.23, 16:33
            Ara - Amanda
            Kawał zbója, zdejmuje kolczyki ;)

• ruda.replay Re: FOTO - kącik 25.06.23, 16:35
              Te przyjaźniejsze i wiecznie głodne :)
            • a74-7 Re: FOTO - kącik 25.06.23, 22:27
              Slodkie papuśki :D
              Ponoc nawet mozna sie z nimi dogadac :)
              U mnie tylko zielone parakeets na drzewach .
              Ale moge konkurowac tu z wiekszym ptaskiem ;)
              https://i.postimg.cc/FRfnXnJY/AEC81676-EB25-4-EDF-816-A-6-E580-DD749-DB.jpg
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik 26.06.23, 06:36
                Służba ochrony parku? :D
                • a74-7 Re: FOTO - kącik 26.06.23, 10:14
                  A nie, szukal miejsca dla siebie i zonki , chcieli posiedziec na laweczce jak ludzie....
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik 26.06.23, 10:20
                    A w ogóle co to za typ? :)
                    • a74-7 Re: FOTO - kącik 26.06.23, 10:27
                      Pelikan ,misiu
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik 26.06.23, 10:48
                        no u mię po parkach nie chodzą :)
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik 26.06.23, 10:50
                          A tak a propos służb ochrony to mi się przypomniał tekst z jakiejś animacji:
                          A zasadził ci ktoś z dzioba?
                          • a74-7 Re: FOTO - kącik 26.06.23, 11:11
                            https://memy.pl/show/big/uploads/Post/18133/14450121747920.jpg
                            No i pierwsze koty za ploty ;):D

Te 'moje 'ptaszeta maja dluga historie za soba ;)
                            Pierwsze pelikany pojawiły się w ​​parku w 1664 r. Były one prezentem rosyjskiego ambasadora dla króla Karola II.
                            A teraz dosylaja kolejne nawet z warszawskiego ogrodu zoo.
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik 26.06.23, 11:23
                              Ale to nie animacja...
                              Może to były Pingwiny z Madagaskaru, ale niekoniecznie.

Ludzie ludziom to raczej "z główki" czyli czółka w dziób a konkretniej: nos. To boli...
                              Ale strach pomyśleć, co się stanie jak taki pelikan zasadzi w du....
                              • a74-7 Re: FOTO - kącik 26.06.23, 11:44
                                Nie,no ...w najgorszym przypadku moze porwac do dzioba jakiegos golebia , zdarzalo sie ku zgorszeniu wizytorow. Gorzej gdy dziabnie malego pieska ;)
                                Czasem skubna jakies paltko ... ale bez wiekszych dramatow.
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik 26.06.23, 11:51
                                  Ale nie mówimy o realu, tylko kreskówce. Czy tam alternatywnej rzeczywistości. Takim takim dziobem to z ludzkiej d... można zrobić jesień średniowiecza. A potem worek stomijny tylko...
                                  • a74-7 Re: FOTO - kącik 26.06.23, 12:53
                                    no tak ,kolejny dramat .
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik 26.06.23, 12:58
                                      A wystarczy z kulturką w parku.
                                      • a74-7 Re: FOTO - kącik 26.06.23, 13:15
                                        A gdziez tu brak kulturki widzisz ?;)
                                        Park krolewski miedzy Buckingham Palace ,konczacy sie na tylach 10 Downing Str ...
                                        Biale rekawiczki ...
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: FOTO - kącik 26.06.23, 13:19
                                          No to patroluje, żeby nie było pijaństwa i innych :D
    • friend_of_women Re: FOTO - kącik. 28.06.23, 06:08
      ...właśnie, czy ktoś jeszcze pamięta?

• a74-7 Re: FOTO - kącik. 28.06.23, 10:41
        ja pamietam takie
        https://weddingandpartystore.com/wp-content/uploads/2017/02/cat-car-can.jpg
        • friend_of_women Re: FOTO - kącik. 28.06.23, 12:19
          ...to było trochę później ;)
          • chris.w5 vis-a-vis 28.06.23, 22:36
            vis-a-vis w samo południe, Charlottenburg, Berlin
            • camella Re: vis-a-vis 28.06.23, 22:40
              Ładna pogoda
            • chris.w5 vis-a-vis 29.06.23, 21:27
              vis-a-vis w południe, Charlottenburg, Berlin
          • camella Re: FOTO - kącik. 28.06.23, 22:39
            Puszka z karbidem ?
            • ruda.replay Re: FOTO - kącik. 28.06.23, 23:19
              Moje starsze szczęście miało na zadanie domowe wykonać ozdobę na ścianę...
              Jako że rodzice mało plastycznie uzdolnieni, więc trochę szczęściu pomogłam i wyszło takie cuś...;)

• chris.w5 Re: FOTO - kącik 28.06.23, 23:27
                ruda.replay napisała:
                > i wyszło takie cuś...

i wyszło efektownie
                • a74-7 Re: FOTO - kącik 01.07.23, 17:36
                  zdolna bestia :)
            • friend_of_women Re: FOTO - kącik. 29.06.23, 06:27
              camella napisała:

> Puszka z karbidem ?
              Tak, wieczorami spokoju nie było, ale tych "wynalazków" było więcej ;)
              • camella Re: FOTO - kącik. 30.06.23, 04:46
                friend_of_women napisał:

> camella napisała:
                >
                > > Puszka z karbidem ?
                > Tak, wieczorami spokoju nie było, ale tych "wynalazków" było więcej ;)
                Łobuziak z Ciebie był :) Ja tylko pamiętam że bramy w sylwestra wysadzali i huk był.Rano ludzie swoich plotów szukali w okolicy .
                • friend_of_women Re: FOTO - kącik. 01.07.23, 17:09
                  E, tam! Pamiętam jak kumpel wpadł na pomysł i do pustego kanistra po paliwie zbliżył zapaloną pochodnię...to była "atrakcja" ;)
                  • a74-7 Re: FOTO - kącik. 01.07.23, 17:35
                    Pewnie pizdlo,gwizdlo .....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka