Dodaj do ulubionych

Jaki smartphone?

18.09.25, 10:25
Dziewczyny, polecicie mi smartphone?

Wymagania:
- nie za duzy
- bez wrazenia ze plastikowy i sie za chwile rozleci
- bateria nie zroladowujaca sie szybko (sa smartphony z wymiennymi bateriami?)
- z czytnikiem kodow kreskowych
- bez miliona dziwnych apek
- dzialajacy bez usterek (niby oczywista oczywistosc, ale sluchac czasami historii o problemach to mi sie odechciewa wink
- aparat foto jest wazny, ale ja wole "prawdziwe" aparaty foto, wiec tu nie musi byc jakis wypasiony
- w sredniej cenie

Z gory dzieki

Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 11:25
      Samsung galaxy A55
    • jeste_m_sobie Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 13:07
      Samsung S24, o ile dwa i pół tysiąca to dla Ciebie średnia cena.
      • philippa_p Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 22:43
        A co Ci sie w nim podoba?
        • jeste_m_sobie Re: Jaki smartphone? 19.09.25, 12:17
          Kupiłam go głównie ze względu na aparat - szukałam czegoś, co robi podobne zdjęcia jak iPhone, ale nim nie jest. Pod tym względem jestem zadowolona. Poza tym bateria przyzwoicie trzyma szybko się ładuje, nie muli, wyświetlacz przyzwoity. Zależało mi też na rozmiarach, by nie był za duży. W bonusie sporo kolorów obudowy do wyboru. Więc ja na razie (od kilku miesięcy) jestem naprawdę zadowolona.
    • mysiulek08 Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 14:05
      jestem wierna motoroli 😛 teraz od prawie dwoch lat neo edge 40 ( nie jestem elektroniczna gadzeciara)bo bardzo mi sie spodobal wizualnie, w kolorze mietowym - nie cierpie czarnych telefonow
      bateria trzyma dobrze ( to byl podstawowy wymog, w poprzedniej zaczela 'siadac' po okolo 5latach, wczesniejsza podobnie)
      problemow nie stwarza zadnych - samsungi wspoldomwnikow czasami cos tam 'wywina'
      zdjecia robi poprawne
      swietnie lezy w rece i jest przyjemna dla oka 🙂
      czy ma czytnik kodow kreskowych to nie mam pojecia - nie jest mi potrzebny ale QR czyta
      ilosc apek mam minimalna i unikam instalowania jak tylko moge, telefonem nie place, nie uzywam apek bankowych itp, dinozaur jestem 😛
      cena bardzo mila
      • blasckbird13 Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 20:30
        Motorola. Jakakolwiek.
        • mikams75 Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 20:39
          oj nie, mam w pracy juz kolejna i nie mam wyboru ale prywatnie nigdy bym nie kupila. Ich nie trzeba przeladowywac a staja sie bardzo powolne, otwarte aplikacje trzeba notorycznie zamykac i powownie otwierac, zeby dzialaly. Kody owszem czyta, ale nie wiem czy to kwestia telefonu czy odpowiedniej apki. Drobny plus to chyba bateria, ale nie mam porownania jak by bylo z moim samsungiem, bo zupelnie inaczej jej uzywam.
          • mysiulek08 Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 21:02
            serio?
            odkad sa smartfony uzywam tylko motoroli (z mala przerwa na huawei, dosc dawno temu - co za szajs) i nigdy nie mialam problemow, za to, to co piszesz dzieje sie w samsungach wspoldomownikow, zawsze cos nie tak

ale to moze kwestia wlasnie tego, ze ja nie znosze apek wszelakich i mam tylko te 'podstawowe'?
            • mikams75 Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 21:43
              u mnie wszyscy w domu od lata maja samsungi, tansze, drozsze i bezproblemowe. Mamy apki, ale bez szalu, choc nastolatka ma sporo. W pracowym telefonie motorola tez mam apki potrzebne do pracy ale nie instalujemy co popadnie, tylko sa te, ktore miec musimy. Na pewno jest to wiecej niz podstawowe ale myslalam, ze ktos analizowal zanim nas zaopatrzyl. Trzy telefony i jeden gorszy od drugiego. Poprzednie motorole byly rownie fatalne i zostaly wymienione na nowsze. Zysk niewielki i tylko na poczatku. I w samym telefonie w pamieci zapisane jest niewiele, wszystko co jest potrzebne, jest w chmurze. Wiec to nie jest tak, ze telefony sa "zapchane" niewiadomo czym.
              To juz w prywatnym samsungu czesto tobi mi sie "smietnik".
              • mysiulek08 Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 22:02
                nie bede sie upierac smile ja chwale sobie motorole, lekkie, cienkie, sprawdzaja sie do tego, czego uzywam - telefon/whatsapp/czasami tlumacz/czasami jakies przegladanie netu awaryjnie/szybkie zdjecia/deezer/amaze/slack i tyle a i ostatnio apka do galaxy fit
                • philippa_p Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 22:40
                  Nad motorola sie do tej pory nie zastanawialam, bo dla mnie w sumie marka nieznana. Popatrzylam sobie nieco na necie - wizualnie OK. Chodzilo mi o kody QR jednak, nie kreskowe, sorry wink Chce, zeby aparat mial to wbudowane, a nie ze trzeba wgrywac apke.

Samsungi sa popularne, ale wlasnie ze slyszenia roznie bywa z bezawaryjnoscia. Ale moze to zalezy na jaki model sie trafi?
                  • mysiulek08 Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 22:45
                    o ile mnie pamiec nie myli, to zadnej apki do QR nie instalowalam

byc moze, ja co jakis czas slysze ' zaraz wrzuce ten cholerny tel do kosza!' - tylko bardziej soczyscie 🤣 a u mnie zen
                    • philippa_p Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 23:53
                      mysiulek08 napisała:

> o ile mnie pamiec nie myli, to zadnej apki do QR nie instalowalam

Ok

>
                      > byc moze, ja co jakis czas slysze ' zaraz wrzuce ten cholerny tel do kosza!' -
                      > tylko bardziej soczyscie 🤣 a u mnie zen

Recenzje uzytkownikow motorole maja calkiem ok. No zobaczymy smile

• blasckbird13 Re: Jaki smartphone? 19.09.25, 13:14
                      U mnie też totalny zen. Nic się nie zapycha, nic nie wiesza, kody QR czyta...
                      Jeśli tylko mogę, używam urządzeń motoroli od 25 lat. Bywa, że zgrzeszę z inną firmą, ale prędzej czy później z ulgą wracam do motoroloki.
                      Jedyne co mam do zarzucenia, to idiotyczny domyślny dzwonek (hello moto) LOL
                  • a23a23 Re: Jaki smartphone? 19.09.25, 01:16
                    philippa_p napisał(a):

> Samsungi sa popularne, ale wlasnie ze slyszenia roznie bywa z bezawaryjnoscia.
                    > Ale moze to zalezy na jaki model sie trafi?

Mam od ponad 10 lat kolejne modele od Samsunga, nic sie z nimi nie dzieje. Najstarszy jaki teraz mam to S9 uzywam do nawigacji w aucie. Do kodow nie potrzebujesz oddzielnej apki, wlaczasz aparat, kierujesz na kod i on to rozpoznaje.
                    Z obecnych modeli, to A55, S24 lub S25 FE. Ewentualnie jako najtansza opcje mozna dorwac poprzedni model z serii A - A54. Mam jako sluzbowy, dziala ok, da sie go kupic teraz za jakies 1300pln.
    • sueellen Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 14:58
      Ilość apek raczej zależy od ciebie czy je zainstalujesz? . Jeśli chodzi o baterie.. od lat noszę w torbie powerbank i w razie potrzeby doładowuje. Dzieci też mają w plecakach ale one głównie używają w razie gdyby im się w szkole Chromebook rozładował.
      • philippa_p Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 22:46
        Wolalabym uniknac noszenia powerbanku, zawsze to dodatkowy ciezar do noszenia. W mojej torebce i tak mam wszystko mozliwe.

Nie wiem co do apek, niektore telefony fabrycznie maja juz sporo.
    • nick_z_desperacji2 Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 15:16
      Co do baterii, wymienne mają być najpóźniej za 2 lata, więc może już się pojawiają, ale niestety, większość jest zintegrowana.
      • philippa_p Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 22:49
        Gdzies widzialam, ze niektore Nokie (smartfony) mialy wymienne baterie, ale podobno ciezko sie je samemu zmienialo. Nawet sie zastanawialam,, ale cos mi tak nie pasowalo.
    • alina460 Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 16:35
      Samsung S24
      • lauren6 Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 22:11
        S23 lub S25. S24 nie
        • philippa_p Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 22:32
          A dlaczego nie S24, co Ci nie odpowiadalo?
          • gryfna-frelka Re: Jaki smartphone? 19.09.25, 11:40
            S24 ma gorszy procesor
            • lauren6 Re: Jaki smartphone? 19.09.25, 14:34
              No niestety w Samsungach trzeba uważać na procesor. Np niedawno wydali Samsunga S25 FE i znowu mu wcisnęli procek Exynosa uncertain

Jeśli telefon Samsung to tylko ze Snapdragonem.
    • mikams75 Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 20:41
      samsung ktorys z serii A polecam, cena ok, apki - zalezy co zainstalujesz i zdeinstalujesz. Kody kreskowe - nie wiem, ale moze do tego potrzebna jest odpowiednia apka? Bateria dobra, z wymiennymi nie widzialam.
      • philippa_p Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 22:33
        MIalam na mysli kody QR wink Tak, zeby nie trzeba bylo instalwac osobnej apki do tego.
        • mikams75 Re: Jaki smartphone? 19.09.25, 10:16
          kod qr jest zazwyczaj zakodowanym linkiem, wydaje mi sie, ze teraz kazdy telefon to umie "przeczytac" przy pomocy aparatu. No ale kazdego telefonu nie mialam.
    • dolce-gabanana Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 21:25
      W zasadzie każdy współczesny smartfon spełnia twoje wymagania, wybierz po prostu to, co ci pasuje cenowo i wizualnie.
      Co do awaryjności, zawsze ale to zawsze znajda się ludzie, którzy będą jakąś markę czy model zachwalać, i tacy, którzy powiedzą „a w życiu, miałam raz i nigdy więcej!”. To tak jak z sieciami komórkowymi i samochodami smile
      • philippa_p Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 22:35
        W sumie tak, ale jest to jakis sposob na wybranie czegos. Ludzie maja swoje powody, dla ktorych cos wybrali... A potem trzeba samemu podjac decyzje i tak
    • lauren6 Re: Jaki smartphone? 18.09.25, 22:12
      Samsung z serii S, Iphone 14

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka