Dodaj do ulubionych

Coś się źle dzieje...

29.05.24, 11:35
Nie wiem, jakieś plamy na Słońcu oszalały, kometa przelatuje blisko ziemi i truje ogonem, Księżyc wypadł z orbity?
Skąd nagle tu tyle zarzewi konfliktu?...
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Coś się źle dzieje... 29.05.24, 11:42
      Ja nic nie wiem, ja niewinowata 🙄
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Coś się źle dzieje... 29.05.24, 11:44
        Spokojnie, wiadomo, że "na koniec dnia" to będzie moja kulpa.
    • straszliwywypadek Re: Coś się źle dzieje... 29.05.24, 11:55
      asdzxcvfsrggxdfsd napisał:
      > Skąd nagle tu tyle zarzewi konfliktu?...

Tego za bardzo nie wiadomo. Krew się w ludziach gotuje. Jeżdżą, wyjeżdżają, przyjeżdżają. Oszukaństwo, złodziejstwo… kurestwo. Sodoma, Gomora.
        • leziox Re: Coś się źle dzieje... 29.05.24, 12:28
          A nikt z Was nie pomyślał, że to po prostu wina Tuska.
          :>
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Coś się źle dzieje... 29.05.24, 12:47
            Wina były kiedyś, teraz obowiązuje fuer dojczland, tak, że ten :D
            • leziox Re: Coś się źle dzieje... 29.05.24, 12:50
              No co Ty...
              Hasło "Alles für Deutschland" jest w Rzeszy zabronione. Można za to dostać grzywnę, o czym się niedawno przekonał Pan Höcke z AFD.
              Smieszne, ale prawdziwe.
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Coś się źle dzieje... 29.05.24, 12:57
                Ale w Polsce jest to właśnie hasło sztandarowe przeciwników politycznych. Gdzieś faktycznie wyjęte z wypowiedzi Tuska, ale ogólnie o sytuacji w Niemczech o ile pamiętam.
                A teraz jest tak - dlaczego nie robią na gwałt CPK, którego poprzednicy nie robili? Bo Niemcy mają swoje lotniska.
                Dlaczego nie powstaje Izera, której poprzednicy nie zrobili? Bo Niemcy mają swoje samochody.
                I tak do porzygu.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Coś się źle dzieje... 29.05.24, 13:07
                leziox napisał:

> No co Ty...
                > Hasło "Alles für Deutschland" jest w Rzeszy zabronione. Można za to dostać grzy
                > wnę, o czym się niedawno przekonał Pan Höcke z AFD.
                > Smieszne, ale prawdziwe.

No znalazłem na szybko coś takiego:

użył frazy „Alles für Deutschland” („Wszystko dla Niemiec”) – oficjalnego hasła paramilitarnego skrzydła nazistowskiej partii Adolfa Hitlera.
                Rozpowszechnienie samego hasła, jak również innych symboli zdelegalizowanej partii, takich jak nazistowski salut („Sieg Heil”), jest w Niemczech przestępstwem.

Dzisiaj faktycznie już to trochę absurdalnie wygląda - ale z drugiej strony trzeba pamiętać o tym, jakie na tym narodzie ciążą skojarzenia z tamtej przeszłości i jak takie deklaracje mogą być odbierane przez inne narody.
                Moim zdaniem słowo klucz tutaj to ALLES - wszystko, czyli cokolwiek, możesz zabijać i w ogóle...
                • leziox Re: Coś się źle dzieje... 29.05.24, 14:14
                  Przykro mi, ale większość Niemców patrzy na tę sytuację zupełnie inaczej.
                  Przy tym, gdyby hasło "Wszystko dla Polski" było używane przez jakichś faszystowskich oszołomów, to mogłoby to być powodem, aby takie hasło zabronić?
                  Tu chodzi o coś innego. O możliwość zabronienia działalności partii Afd, cieszącej się coraz większą popularnością w Niemczech, co wprawia obecnie siedzących przy korycie w stan wysoce przedsraczkowy.
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Coś się źle dzieje... 29.05.24, 14:24
                    No to pisałem, że DZIŚ to jest trochę absurdalne. Ale prawo to prawo, polityk sobie zdaje z niego sprawę i używa słów w takim a nie innym kontekście - zamiast może zacząć akcję depenalizowania?

Ja tam nie znam ich sceny, za to jak spojrzałem w wiki to to jest z polskiej perspektywy dopiero śmieszne:
                    Partia prezentowała się jako przeciwna euro w obecnej formie i domagała się kontrolowanej likwidacji wspólnej waluty
                    No jak to, przecież w Polsce jak wiadomo jak przyjmiemy Euro to już w ogóle będziemy pod fjur dojczland butem. Bo może nie wiesz - cała UE jest pod tym butem :D

• leziox Re: Coś się źle dzieje... 29.05.24, 14:31
                      Tym razem się zgodzę z Tobą, chociaż nie lubię tego robić.
                      :>
                      Gdyby Rzesza wyszła ze strefy Euro, to Euro trafiłby szlag.
                      Jeszcze to się wszystko trzyma dzięki dodatkowo Francji. Reszta krajów, zwłaszcza kraje PIGS, ciągną to wszystko w dół. Z ekonomiką wiele to wspólnego nie ma.
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Coś się źle dzieje... 29.05.24, 14:40
                        leziox napisał:

> Tym razem się zgodzę z Tobą, chociaż nie lubię tego robić.

No coś takiego...

> Gdyby Rzesza wyszła ze strefy Euro, to Euro trafiłby szlag.

Dla mnie to wszytko może być w dolarach czy rublach.
                        Teraz jest tak, że średnia płaca w Polsce i średnie ceny w PLN, teraz se przeliczaj na euro w Niemczech.
                        Czasami tak sobie myślę, że chodzi właśnie o to, by przeciętnemu wyborcy się nie chciało takich przeliczeń robić - bo coś zbyt dobrze by było widać.
                        • leziox Re: Coś się źle dzieje... 29.05.24, 15:12
                          Wystarczy przeliczyć na litry benzyny. Ile można jej kupić za polską płacę, a ile za niemiecką.
          • straszliwywypadek Re: Coś się źle dzieje... 29.05.24, 15:47
            A tak w ogóle to: Myśli żołnierz - w dupie z wami i waszymi wojnami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka