Dodaj do ulubionych

O Konkursie im. Wieniawskiego

16.10.16, 13:13
W III Etapie wystąpi 13 muzyków:

- Z Polski - Amelia Maszońska, Celina Kotz, Robert Łaguniak,
Maria Włoszczowska;

- z innych krajów: reprezentanci: Ukrainy, Tajwanu/USA, Rosji/Grecji,
Japonii, Gruzji/Turcji, USA,Nowej Zelandii, Korei.

W tym etapie muzykom towarzyszyć będzie Orkiestra Kameralna
Polskiego Radia Amadeus pod dyrekcją Agnieszki Duczmal.

Bezpośrednia transmisja w TVP KULTURA od godziny 17.50.
Obserwuj wątek
    • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego 17.10.16, 07:48

W III etapie Konkursu grano Mozarta i w niewielkim stopniu Bacha.
      Program trudny, grany cztery razy. Jedna z części 'Symfonii koncertującej'
      wykonywana była z udziałem świetnej skrzypaczki Katarzyny Budnik-Gałązka
      w roli altowiolisty, o czym warto napisać żeby udział tej artystki nie został
      zagłuszony pochwałami dla uczestniczek konkursu.

A było na co popatrzeć: dwie Polki prześliczne i uzdolnione.
      Urzekająca blondynka Amelia Maszońska - typowana do finału,

https://www.wieniawski-competition.com/konkurs-skrzypcowy/wp-content/uploads/sites/3/2016/10/20161009_Dzie%C5%84_3__W6A6579.jpg

a nawet kto wie ... może znacznie wyżej. Druga z Polek Celina Kotz
      wykonała poprawnie program nie wzbudzając szczególnych wzruszeń.

Gwiazdą wieczoru był Amerykanin Richard Lin, najpewniej pierwszy
      z finalistów wyłoniony po wczorajszym występie.
      • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego 17.10.16, 21:29
        Zakończył się drugi wieczór przesłuchań trzeciego etapu.
        Nawet komentatorzy w studio konkursowym są zmęczeni
        i mówią, że ciągle czekają na pojawienie się osobowości.
        A tych na razie brak.

Jako ostatni w dzisiejszym koncercie wystąpił Robert Łaguniak.
        Był nadzieją na finał. Kontuzja lewej ręki (od malutkiego palca
        aż do szyi odczuwa silny ból nerwowy), może uniemożliwić
        występ gdyby wszedł do finału.

Dobranoc.
        • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego 18.10.16, 19:48
          Na estradę weszła reprezentantka Polski Maria Włoszczowska.
          Jest fatalnie ubrana - jakaś koszulka biała i ciężka czarna spódnica.
          W porównaniu do dwóch poprzedniczek: Amali Hall z Nowej Zelandii
          i Koreanki Bomsori Kim, nasza reprezentantka wygląda niekorzystnie.

Zaraz po niej wystąpi mój faworyt do pierwszego miejsca.
          • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- IV ETAP 19.10.16, 08:03
            Do końcowego etapu zakwalifikowali się:

1. Richard Lin (Tajwan/USA)
            2. Ryosuke Suho (Japonia)
            3. Veriko Tchumburiaze (Gruzja/Turcja)
            4. Luke Hsu (USA)
            5. Bomsori Kim (Korea Płdn.)
            6. Maria Włoszczowska (Polska)
            7. Seji Okamoto(Japonia)

Artystom (tak już można ich nazywać) towarzyszyła w trzecim
            etapie altowiolistka Katarzyna Budnik-Gałązka.
            Mam nadzieję, że jury ufunduje jakąś specjalną nagrodę dla niej.

Wczorajszy występ Seij Okamoto potwierdził, że granie w duecie
            jest jak para w tańcu. Albo coś iskrzy, albo para się męczy.
            Jakże pięknie wczoraj grali skrzypek i altowiolistka.
            Widać było i czuło się najprawdziwsze porozumienie. To było cudne.

PS. Nazwiska wytłuszczone, to - w/g mojej oceny - kandydaci
            do pierwszego miejsca, ze wskazaniem na Sejdżi ... big_grin
            • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- IV ETAP 19.10.16, 08:10
              wieniawski2016.tvp.pl/27386660/seiji-okamoto-japonia-3-etap
                • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- IV ETAP 20.10.16, 08:10
                  Dzisiaj od godziny 17.50 (aż do 23.15) w TVP KULTURA
                  transmisja z przesłuchań IV Etapu.
                  • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- IV ETAP 20.10.16, 15:39
                    https://static.prsa.pl/images/65f045d3-8262-4e00-9517-c380776a0e59.jpg
                    • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- IV ETAP 21.10.16, 06:52
                      Na zdjęciu wyżej - szczęśliwa *siódemka* finałowa.
                      • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- skrzypce 21.10.16, 07:00

W sobotę rozstrzygnięcie konkursu, a podczas niedzielnego koncertu
                        laureatów zostanie zaprezentowany instrument z pierwszej połowy XIX w.
                        należący do Henryka Wieniawskiego.
                        Skrzypce należały do prywatnego kolekcjonera z Europy Zachodniej,
                        który pragnie zachować anonimowość. Muzeum Narodowe w Poznaniu
                        kupiło je z własnych funduszy za 73 tys. euro.

Pierwszy raz zagra na nich Konstanty Andrzej Kulka, a w przyszłości
                        będą wypożyczane najwybitniejszym skrzypkom na wyjątkowe koncerty.
                        Publicznie zostaną pokazane w niedzielę 23 października podczas gali
                        rozdania nagród. Transmisja w Tv Kultura.
                        • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- skrzypce 21.10.16, 08:18
                          szwarcman.blog.polityka.pl/2016/10/21/blaski-i-cienie-finalow/?nocheck=1
                          • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- skrzypce 21.10.16, 08:27

Stało się coś niezwykłego - po pierwszej przerwie, musiałam wyłączyć
                            telewizor i położyłam się do łóżka. Tak mnie znużyło, znudziło ...

Moje wczorajsze odczucia pokrywają się z opinią powyżej (Polityka),
                            co uznaję jako komplement dla siebie. Wspominałam moje zachwyty
                            w pierwszym etapie - każdy występ był niewiadomą, czekało się
                            co będzie dalej.
                            W koncertach finałowych już tak nie jest. Znani są skrzypkowie i ...
                            nie oczekuje się niespodzianek. Nudzimy się - niestety.
                            Wczoraj miałam okazję poznać Orkiestrę Filharmonii Poznańskiej
                            i jej dwóch dyrygentów. Ach! big_grin

• super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- skrzypce 21.10.16, 17:09

Historia skrzypiec c.d.

W roku 1846 11-letni Henryk Wieniawski wziął udział w konkursie
                          zorganizowanym przez Konserwatorium Paryskie.
                          W Paryżu mógł studiować dzięki stypendium ufundowanym przez
                          cara i szybko zyskał uznanie cudownego dziecka.
                          Pokonał 14 starszych od siebie kolegów i zdobył pierwszą nagrodę.

Starszy brat Julian wspominał:
                          "Dyrektor Auber wręczył mu Złoty Medal piękne skrzypce, opatrzone
                          dokoła pięknym złotym napisem. Są to złote drukowane litery
                          z podziękowaniami i gratulacjami dla Wieniawskiego."

W niedzielę kamery telewizyjne i aparaty fotograficzne kierowane
                          będą na wystawione na widok publiczny skrzypce. Zobaczymy i my.

Dzisiejszy wieczór zapowiada się bardzo interesująco.
                          Grać będą faworyci.
                          http://s10.rimg.info/c7753c0926aebe0ad10aa3ebf950ca0d.gif
                          • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- IV ETAP 21.10.16, 19:26
                            Trwa półgodzinna przerwa w transmisji 4.etapu, w którym
                            wystąpili: - Luke Hsu (USA) i Bomsori Kim (Korea Pldn.)

Obojętnie obserwowałam Luk'a.

Natomiast Bomsori ... Boże mój ... to niesamowite.
                            Ktoś napisał, że może pęknąć serce słuchając Bomsori.

Filigranowa, w ślicznej sukience, wydawać się mogło, że
                            Wieniawski to dla niej za trudny, a zagrała tak pięknie ...
                            Na podium przed orkiestrą jest silna ... jest boska. !

Czekam na drugą część.
                            • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- IV ETAP 21.10.16, 19:39
                              https://a5.images.cdn.yle.fi/image/upload/f_auto,fl_lossy,q_85,dpr_1.0,w_640,d_13-1-2674462.jpg/v16/13-1-3169926.jpg

~~~~~~~~~~~~~~~Bomsori Kim ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                              • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- IV ETAP 22.10.16, 08:12
                                Ostatni dzień przesłuchań.
                                Wystąpią: Maria Włoszczowska (Polska) i Seiji Okamoto (Japonia)

Dyrygenci Orkiestry Filharmonii Poznańskiej;
                                Łukasz Borowicz i Marek Pijarski.

Maria, to faworytka polskiej publiczności.
                                Sejdżi, to skrzypek światowego formatu.

Czy ta dwójka potrafi wprawić w trans publiczność na widowni
                                i przed telewizorami, a nawet dyrygenta, jak to udało się wczoraj
                                występującej Bomsori - Zobaczymy.
                                • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- IV ETAP 22.10.16, 19:38

Pierwsza część dzisiejszego wieczoru już za nami.
                                  Nie przewidywałam, że występ naszej Marysi mnie
                                  zachwyci - tak się stało.

Ale kompletnym zaskoczeniem był występ *mojego faworyta*
                                  Seidżi (tyś mnie bardzo rozczarował).
                                  Kroplisty pot na czole i pod nosem świadczący o ogromnym
                                  wysiłku skrzypka. Męczyłam się wraz z nim. Szkoda ...

• super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- IV ETAP 23.10.16, 07:05
                                    BRAWO GAZETO !
                                    Rzetelne przedstawienie wyników Konkursu.
                                    Warto było postarać się o pełny dostęp do artykułów,
                                    które rozszerzają *horyzonty myślowe* przeciętnego
                                    słuchacza.

wyborcza.pl/7,113768,20875872,konkurs-wieniawskiego-2016-wyniki-i-podsumowanie.html
                                      • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- FINAŁ 24.10.16, 10:13
                                        https://bi.gazeta.pl/im/a2/e9/13/z20879010Q,Konkurs-Wieniawskiego--Maksim-Wiengierow--Vengerov.jpg
                                        .
                                        .
                                        Skrzypce Henryka Wieniawskiego zaprezentowane na wczorajszej gali.
                                        Skrzypeczki te - 170-letnie mają się dobrze i - podobno - w listopadzie
                                        ma na nich zagrać nasz sławny skrzypek Konstanty Andrzej Kulka.
                                        • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- FINAŁ 24.10.16, 11:09

Moje ... największe zaskoczenia;

- Tomasz Kamel jako prowadzący i zupełnie nie pasujący do tej
                                          uroczystości. No cóż ... Grażyna Torbicka już tu nie pracuje;

- czytający z kartki (krótkie przemówienie) minister Kultury i Dziedzictwa
                                          Narodowego;

- Andrzej Wituski - Dyrektor Konkursów informuje, że rezygnuje
                                          i 13-ty raz nie wystąpi w tej roli. Wesołość na widowni i oklaski
                                          kiedy z jego ust padło podziękowanie dla Rzp. Ludowej.
                                          Widzieć ten rumieniec - bezcenne;

- obecność min. Glińskiego na gali - od początku do końca - a trwało
                                          to 4 godziny.

- widzowie stojący pod ścianą przez całą galę ...

- *tłum* na podium kiedy to połączone smyczki: laureatów,
                                          orkiestry, jurorów, dwóch dyrygentów na jednym podium,
                                          wykonywali koncert smyczkowy Wieniawskiego;
                                          • super.222 Re: O Konkursie im. Wieniawskiego- FINAŁ 24.10.16, 20:30
                                            Pamiątkowe zdjęcia ...

wyborcza.pl/56,140981,20879696,konkurs-wieniawskiego,,17.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka