borsuczyca.klusek 09.06.24, 16:26 Mamy film - Sprawa Gorgonowej z 1977 roku z Ewą Dałkowską w roli głównej Mamy książkę Cezarego Łazarewicza - Koronkowa robota: sprawa Gorgonowej A dalej nie jesteśmy pewni kto zabił i co tam się dokładnie wydarzyło. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leziox Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 09.06.24, 18:43 Bóg wie. A nam na co taka wiedza? :> Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 09.06.24, 18:48 Zawsze lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć 🙄 Odpowiedz Link
leziox Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 09.06.24, 18:59 Mniej wiesz, spokojniej ( i dłużej) żyjesz. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 07:12 Nie czytałem, za to z wiki od razu mam wizję jak z powieści Christie... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 08:13 Bo to trochę taka zagadka zamkniętego pokoju 🙄 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 08:17 Tylko pana z zakręconym wąsikiem brakuje... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 08:21 I pewnie dlatego, że go nie było, do dzisiaj nie możemy mieć pewności kto zabił 🤷♀️ Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 08:34 Sam wyrok ostateczny też jest ciekawy. W jaki sposób niby zabicie kogoś we śnie można uznać za działanie w afekcie? Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 08:43 Widocznie sąd uznał, że oskarżona została postawiona pod ścianą. Ona kompletnie nie miała dokąd pójść dlatego gdyby Zaremba ją wyrzucił, wylądowałaby na ulicy. Z tych i innych powodów został też przez opinię publiczną uznany za współwinnego. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 08:48 No, ale to wskazuje na premedytację. Dla mnie w afekcie to by było, jakby wybuchła wielka awantura i w emocjach chwyciła tego dżagana i zdzieliła przez głupi łeb... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 09:17 To wszystko trochę wygląda jak znana z usańskich filmów "ugoda". No nie mamy twardych dowodów na premedytację, to może zgódź się na afekt? No ale skoro ona zawsze zaprzeczała - to nie ten przypadek. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 09:25 Nic nie mam 🙄 Ale dzisiaj od rana mnie jakieś problemy techniczne trapią 😒 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 09:28 Tak to jest, jak się korzysta z gazetowej... Na gmailu załóż, chyba ciągle są darmowe. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 09:34 Tak też zrobię, ale to wieczorem i wtedy się zgadamy 🙄 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 16:45 Gdyby ktoś chciał obejrzeć film to na YT jest cały: SPRAWA GORGONOWEJ Dość długi jak na tamte czasy, bo ponad 2 godziny Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 16:45 A dla miłośników podcastów polecam ten: Sprawa Rity Gorgonowej - Nasłynniejszy proces II RP - Kryminalnie #21 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 11.06.24, 11:12 borsuczyca.klusek napisała: > Gdyby ktoś chciał obejrzeć film to na YT jest cały: O to sobie wieczorkiem pooglądam, jak znów jakaś kuna nie pogryzie przewodów. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 13.06.24, 11:18 Wczoraj wreszcie obejrzałem. Obsada w kosmos - ale film jakiś taki drętwy (?). Do tego moim zdaniem fatalna, denerwująca muzyka. Co do sprawy: wskazuje się na brata, ojca, pomocnika ogrodnika... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 13.06.24, 12:12 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Co do sprawy: wskazuje się na brata, ojca, pomocnika ogrodnika... Ogrodnik to była plotka, która temu konkretnemu człowiekowi prawie zniszczyła życia. A fakt był taki, że śledztwo wykazało, że nikt z zewnątrz nie miał możliwości wejść i wyjść bez pozostawienia śladów. Stary Zaremba podjął w życiu kilka bardzo złych decyzji, ale skąd pomysł, że miałby w taki sposób zamordować własną córkę? Nie ma motywu, nie ma świadków wskazujących na jakichś konflikt. Młodszy brat miał 14lat w chwili zdarzenia. I też brak motywu, brak świadków ewentualnego konfliktu z siostrą, brak wcześniejszych doniesień o predyspozycji do przemocy. Tu ewentualnie można by podpiąć rzekomą chorobę psychiczną jaką miałby odziedziczyć po matce, ale moim zdaniem po stronie Gorgonowej stoi znacznie więcej poszlak. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 13.06.24, 14:57 borsuczyca.klusek napisała: > Ogrodnik to była plotka, która temu konkretnemu człowiekowi prawie zniszczyła ż > ycia. Tak dokładnie to czytałem o pomocniku ogrodnika, który tej nocy podobno w ogóle zniknął. Domek ogrodnika znajdował się na terenie posesji, nie został przeszukany a policja nawet nie zrobiła dokumentacji zdjęciowej śladów. > Stary Zaremba podjął w życiu kilka bardzo złych decyzji, ale skąd pomysł, że mi > ałby w taki sposób zamordować własną córkę? Nie ma motywu, nie ma świadków wska > zujących na jakichś konflikt. Ja nie wiem, ale już domorośli śledczy wyśledzili, że ona mu wchodziła na głowę. Psuła mu układy z Gorgonową i innymi kochankami (no on to nie "kilka" błędów popełnił tylko w tej wersji w ogóle był kawałem gnojka). Zaczynała rządzić pieniędzmi na utrzymanie posesji - bo ta była kupiona czy podarowana przez rodziców jej matki - bogaczy. Przecież na początku filmu masz tą tabliczkę na drzwi do mieszkania we Lwowie z jej danymi. I tam się z ojcem po świętach miała przeprowadzić. To już by se tak lekko nie mógł fikać z różnymi paniami. I tu wyłania się według niektórych motyw - bardzo chory oczywiście, ale w sumie nie bardziej chory niż Gorgoniowej. Pozbył się równocześnie tego problemu, oraz Gorgoniowej, która była na niego też już ostro wściekła o to wszystko > Młodszy brat miał 14lat w chwili zdarzenia. I też brak motywu, brak świadków ew > entualnego konfliktu z siostrą, A czy to nie było tak, że on "chwilowo" miał zostać na wsi z Gorgonową a ukochana córeczka tatusia mu tatusia zabierała do Lwowa? Zwróć uwagę, że właściwie to jego zeznania ostatecznie były najsilniejszą poszlaką (widzenie kogoś w futrze) - gdzie na wizji lokalnej potem się okazało, że w sytuacji braku prądu na posesji (też ciekawy zbieg okoliczności) NIE mógł z tej odległości takiego szczegółu zobaczyć? > Tu ewentualnie można by podpiąć rzekomą chorobę psychiczną jaką mia > łby odziedziczyć po matce To akurat zostało silnie wykluczone odpowiednimi badaniami. A co jeszcze widziałem - w niewielkich odstępach czasu zostały zabite jeszcze 3 inne małolaty w okolicach Lwowa. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 13.06.24, 15:02 Żeby nie wyszło, że bronię Gorgonowej. Nie mam pojęcia. W tym filmie bardzo mi się podobała postawa sędziego w procesie krakowskim. Jak powiedział ławnikom: Tak, mam swoje zdanie - ale ono nikogo nie powinno obchodzić, bo ja tu jestem od dbania o możliwie wszechstronne zbadanie sprawy. Odpowiedz Link