Dodaj do ulubionych

CSI KT sprawa Gorgonowej

09.06.24, 16:26
Mamy film - Sprawa Gorgonowej z 1977 roku z Ewą Dałkowską w roli głównej
Mamy książkę Cezarego Łazarewicza - Koronkowa robota: sprawa Gorgonowej

A dalej nie jesteśmy pewni kto zabił i co tam się dokładnie wydarzyło.
Obserwuj wątek
    • leziox Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 09.06.24, 18:43
      Bóg wie.
      A nam na co taka wiedza?
      :>
      • borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 09.06.24, 18:48
        Zawsze lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć 🙄
        • leziox Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 09.06.24, 18:59
          Mniej wiesz, spokojniej ( i dłużej) żyjesz.
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 07:12
      Nie czytałem, za to z wiki od razu mam wizję jak z powieści Christie...
      • borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 08:13
        Bo to trochę taka zagadka zamkniętego pokoju 🙄
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 08:17
          Tylko pana z zakręconym wąsikiem brakuje...
          • borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 08:21
            I pewnie dlatego, że go nie było, do dzisiaj nie możemy mieć pewności kto zabił 🤷‍♀️
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 08:34
              Sam wyrok ostateczny też jest ciekawy. W jaki sposób niby zabicie kogoś we śnie można uznać za działanie w afekcie?
              • borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 08:43
                Widocznie sąd uznał, że oskarżona została postawiona pod ścianą. Ona kompletnie nie miała dokąd pójść dlatego gdyby Zaremba ją wyrzucił, wylądowałaby na ulicy.
                Z tych i innych powodów został też przez opinię publiczną uznany za współwinnego.
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 08:48
                  No, ale to wskazuje na premedytację. Dla mnie w afekcie to by było, jakby wybuchła wielka awantura i w emocjach chwyciła tego dżagana i zdzieliła przez głupi łeb...
                  • borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 09:03
                    Też racja 🤷‍♀️
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 09:17
                      To wszystko trochę wygląda jak znana z usańskich filmów "ugoda". No nie mamy twardych dowodów na premedytację, to może zgódź się na afekt? No ale skoro ona zawsze zaprzeczała - to nie ten przypadek.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 09:17
                      Ps - mail.
                      • borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 09:25
                        Nic nie mam 🙄

Ale dzisiaj od rana mnie jakieś problemy techniczne trapią 😒
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 09:28
                          Tak to jest, jak się korzysta z gazetowej... Na gmailu załóż, chyba ciągle są darmowe.
                          • borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 09:34
                            Tak też zrobię, ale to wieczorem i wtedy się zgadamy 🙄
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 09:37
                              Spoko.
    • borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 10.06.24, 16:45
      Gdyby ktoś chciał obejrzeć film to na YT jest cały:

Dość długi jak na tamte czasy, bo ponad 2 godziny
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 11.06.24, 11:12
        borsuczyca.klusek napisała:

> Gdyby ktoś chciał obejrzeć film to na YT jest cały:

O to sobie wieczorkiem pooglądam, jak znów jakaś kuna nie pogryzie przewodów.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 13.06.24, 11:18
      Wczoraj wreszcie obejrzałem. Obsada w kosmos - ale film jakiś taki drętwy (?). Do tego moim zdaniem fatalna, denerwująca muzyka.
      Co do sprawy: wskazuje się na brata, ojca, pomocnika ogrodnika...
      • borsuczyca.klusek Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 13.06.24, 12:12
        asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Co do sprawy: wskazuje się na brata, ojca, pomocnika ogrodnika...

Ogrodnik to była plotka, która temu konkretnemu człowiekowi prawie zniszczyła życia. A fakt był taki, że śledztwo wykazało, że nikt z zewnątrz nie miał możliwości wejść i wyjść bez pozostawienia śladów.

Stary Zaremba podjął w życiu kilka bardzo złych decyzji, ale skąd pomysł, że miałby w taki sposób zamordować własną córkę? Nie ma motywu, nie ma świadków wskazujących na jakichś konflikt.

Młodszy brat miał 14lat w chwili zdarzenia. I też brak motywu, brak świadków ewentualnego konfliktu z siostrą, brak wcześniejszych doniesień o predyspozycji do przemocy. Tu ewentualnie można by podpiąć rzekomą chorobę psychiczną jaką miałby odziedziczyć po matce, ale moim zdaniem po stronie Gorgonowej stoi znacznie więcej poszlak.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 13.06.24, 14:57
          borsuczyca.klusek napisała:

> Ogrodnik to była plotka, która temu konkretnemu człowiekowi prawie zniszczyła ż
          > ycia.

Tak dokładnie to czytałem o pomocniku ogrodnika, który tej nocy podobno w ogóle zniknął. Domek ogrodnika znajdował się na terenie posesji, nie został przeszukany a policja nawet nie zrobiła dokumentacji zdjęciowej śladów.

> Stary Zaremba podjął w życiu kilka bardzo złych decyzji, ale skąd pomysł, że mi
          > ałby w taki sposób zamordować własną córkę? Nie ma motywu, nie ma świadków wska
          > zujących na jakichś konflikt.

Ja nie wiem, ale już domorośli śledczy wyśledzili, że ona mu wchodziła na głowę. Psuła mu układy z Gorgonową i innymi kochankami (no on to nie "kilka" błędów popełnił tylko w tej wersji w ogóle był kawałem gnojka). Zaczynała rządzić pieniędzmi na utrzymanie posesji - bo ta była kupiona czy podarowana przez rodziców jej matki - bogaczy.
          Przecież na początku filmu masz tą tabliczkę na drzwi do mieszkania we Lwowie z jej danymi. I tam się z ojcem po świętach miała przeprowadzić. To już by se tak lekko nie mógł fikać z różnymi paniami. I tu wyłania się według niektórych motyw - bardzo chory oczywiście, ale w sumie nie bardziej chory niż Gorgoniowej.
          Pozbył się równocześnie tego problemu, oraz Gorgoniowej, która była na niego też już ostro wściekła o to wszystko

> Młodszy brat miał 14lat w chwili zdarzenia. I też brak motywu, brak świadków ew
          > entualnego konfliktu z siostrą,

A czy to nie było tak, że on "chwilowo" miał zostać na wsi z Gorgonową a ukochana córeczka tatusia mu tatusia zabierała do Lwowa? Zwróć uwagę, że właściwie to jego zeznania ostatecznie były najsilniejszą poszlaką (widzenie kogoś w futrze) - gdzie na wizji lokalnej potem się okazało, że w sytuacji braku prądu na posesji (też ciekawy zbieg okoliczności) NIE mógł z tej odległości takiego szczegółu zobaczyć?

> Tu ewentualnie można by podpiąć rzekomą chorobę psychiczną jaką mia
          > łby odziedziczyć po matce

To akurat zostało silnie wykluczone odpowiednimi badaniami.

A co jeszcze widziałem - w niewielkich odstępach czasu zostały zabite jeszcze 3 inne małolaty w okolicach Lwowa.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI KT sprawa Gorgonowej 13.06.24, 15:02
            Żeby nie wyszło, że bronię Gorgonowej. Nie mam pojęcia.
            W tym filmie bardzo mi się podobała postawa sędziego w procesie krakowskim. Jak powiedział ławnikom:
            Tak, mam swoje zdanie - ale ono nikogo nie powinno obchodzić, bo ja tu jestem od dbania o możliwie wszechstronne zbadanie sprawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka