20.12.06, 19:01
Przepiękną w tym roku mamy choinkę w centrum Gródka , jeszcze tak ładnie i
bogato nie było nigdy. tylko pochwalic pomysłodawców i kupujących te
świecidełka , wreszcie się niepowstydzimy.
Obserwuj wątek
    • sekretar1 Re: Choinka 21.12.06, 12:38
      To jest fakt.Jeszcze nigdy takiej pięknej nie było. Chodzi mi o
      drzewko.Przystrojona jest trochę cienko .Braki widać od ziemi.
      • jan381 Re: Choinka 21.12.06, 17:20
        a niemożnaby tak posadzić chojnki w tym miejscu i co roku nie mordować niewinnego dzewa tak dla widzimisie i głupoty ludzkiej ,może to i pikna chojnka
        • go_to_hell Re: Choinka 21.12.06, 17:49
          W lesie i tak jest masa dużych choinek...gdyby nie to, że raz w roku ktoś chce takeigo olbrzyma postawić,to pewnie i tak by ją scieli i spalili w piecu:/ bo popyt jest tylko na małe choinki (takei do 1,5 ;) )A po za tym,nie sądze, że dało by się coś takeigo posadzić w centrum...
      • go_to_hell Re: Choinka 21.12.06, 17:43
        To fakt, niezła jest :) Ma nawet napis "wesołych świąt"..a braki...hymm.. mało kto przygląda się choince od dołu ;) każdy patrzy na góre, na lampki i mikołaja(?) Wesołych świąt wszystkim forumowiczom Gródeckim :D
        • and5 Re: Choinka 21.12.06, 22:14
          Jak są braki w oświetleniu to znaczy ze za dużą wyrezali:). mogliby zrobic w
          sumie taki szkielet metalowy na kształt choinki tak jak jest w Białymstoku. Co
          prawda nic nie zastąpi naturalnej, ale szkoda drzewa które musi rosnąc 70 lat,
          które dodatkowo nie ma czym sensownie przystroic. Jeszcze nie widziałem
          tegorocznego oświetlenia ale w zeszłych latach to była porażka i marnotrawienie
          dorodnych świerków.
          • bloodedhabit Re: Choinka 22.12.06, 09:06
            A aygnatę wipisali?
            • ela9948 Re: Choinka 22.12.06, 09:46
              witam
              a czy ktoś mógłby zrobić zdjątko dla tej choinki i zamieścić je tu na forum ?
              bardzo proszę
              pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę wesołych świąt
              • and5 Re: Choinka 22.12.06, 10:00
                A właśnie, wypisali asygnatę?;)
                • go_to_hell Re: Choinka 22.12.06, 10:16
                  NApewno tak :) A zdjecie..hymm.. jak bede dziś w centrum to zrobie:) ale ubrana jest o niebo lepiej niż rok temu, a że z dołu nieoświetlona to może nie dlatego, że lampek zabrakło, ale jakbi byłby sens ich wieszania, skoro następnego dnia by ich nie było :)W sumie rozsądnie powiesili ;)
      • inny12 Re: Choinka 30.01.07, 17:37
        Chciałem tylko zaznaczyć, że chonka stała w miejscu do tego wielce
        nieodpowiednim i zagrażała bezpieczeństwu w ruchu drogowym, kierowca jadący z
        Michałowa miał ograniczoną widoczność na tym skrzyżowaniu. Zawzse mozna
        postawić ją w innym miejscu!
    • stefan.bialystok Re: Choinka 22.12.06, 19:56
      Ja tam czuję się lepszy od Was. Nie obchodzę świąt, pieprzę tych Św. Mikołajów, karpii po żydowsku itp.
      • go_to_hell Re: Choinka 22.12.06, 22:20
        Więc powiedz mi Stefanie, co reprezentujesz takim nastawieniem do świąt? Jedno wiem...napewno nic dobrego :/
        • stefan.bialystok Re: Choinka 23.12.06, 09:27
          Wiarę w niewiarę. Wierzę tylko w dni wolne od pracy :) .
          • go_to_hell Re: Choinka 23.12.06, 09:43
            Gdyby nie to, że są święta to nie miał byś tych wolnych dni...
            • stefan.bialystok Re: Choinka 23.12.06, 15:17
              Urban zresztą kiedyś ładnie wytłumaczył, czemu nie lubi świąt
              www.nie.com.pl/art1335.htm
              • go_to_hell Re: Choinka 23.12.06, 15:37
                "Cóż mnie albo komukolwiek szkodzi bożonarodzowienie? Od opłatka nie dostaje się AIDS. Od kolęd – wrzodów w uszach. Ani od karpia – hemoroidów."
                To zdanie akurat jest neizłe... Ale ciekawi mnie jedno.. Czyżbyś Stefanie był żydem ?
                • and5 Re: Choinka 23.12.06, 16:48
                  Mi podoba się rysunek:)
                • stefan.bialystok Re: Choinka 23.12.06, 18:25
                  Nie jestem Żydem. Zapewne Urban przedstawił swoje zdanie z ateistycznego punktu widzenia.
                  • and5 Re: Choinka 23.12.06, 19:07
                    Miało byc o choince a wyszło jak zawsze...
                    • go_to_hell Re: Choinka 23.12.06, 23:22
                      Oj tam, my o świętach i choince:) Ładna jest :)

Urbana rozumiem...z tym jego antybożonarodzeniowym podejściem....Ale Ty Stefanie, skoro żydem nie jesteś, to dlaczego nie obchodzisz świąt? Czyżbyś zawsze dostawał rózgę i już od małego był tak negatywnie nastawiony do Gwiazdki ?
                      • jan381 Re: Choinka 24.12.06, 12:24
                        go_to_hell napisała:

> Oj tam, my o świętach i choince:) Ładna jest :)
                        >
                        > Urbana rozumiem...z tym jego antybożonarodzeniowym podejściem....Ale Ty Stefani
                        > e, skoro żydem nie jesteś, to dlaczego nie obchodzisz świąt? Czyżbyś zawsze dos
                        > tawał rózgę i już od małego był tak negatywnie nastawiony do Gwiazdki ?

>nie obchodzi świąt bo nie jest poganinem bo te święta mają tyle wspólnego z wiarą co piernik i wiatrak

• jan381 Re: Choinka 24.12.06, 12:39
                          "Jezus nie urodził się 25 grudnia, choć większość chrześcijan obchodzi ten
                          dzień jako Boże Narodzenie. Przeciwko temu przemawia nieprzypadkowa zbieżność z
                          największym pogańskim świętem obchodzonym w starożytności 25 grudnia. Pora
                          deszczowa i niskie temperatury nie sprzyjały wypasowi owiec, a Ewangelie
                          podają, że w czasie narodzin Jezusa pasterze byli nocą z owcami na polu.
                          Ponadto, musielibyśmy posądzić pragmatycznych Rzymian o przeprowadzenie spisu
                          ludności w deszczowym grudniu, który nie sprzyjał podróżowaniu. Typologia i
                          chronologia biblijna wskazują na inną datę narodzin Jezusa, a mianowicie na
                          wczesną jesień, a ściślej na przypadające wtedy Święto Szałasów.
                          ...
                          ...
                          Jezus nie urodził się 25 grudnia. Przeciwko tej dacie świadczy nieprzypadkowa
                          zbieżność z największym świętem pogan, które jak wiele innych świąt i zwyczajów
                          pogańskich zasymilowane zostało przez Kościół. Wypas owiec nocą przez pasterzy
                          byłoby czymś niezwykłym w grudniu, który jest najmroźniejszym miesiącem w
                          Judei, a średnia temperatura w Betlejem wynosi w grudniu zaledwie 7 stopni
                          Celsjusza. Spis ludności, który wymagał długich podróży byłby niepraktyczny w
                          porze deszczowej ze względu na chłód i błotniste drogi. Chronologia wydarzeń
                          związanych z narodzinami Jana Chrzciciela i Jezusa pozwala obliczyć, że Maria
                          poczęła Jezusa zimą, a zatem nie mógł urodzić się zimą, ponieważ ciąża na ogół
                          trwa 9 miesięcy, a zatem jej koniec przypadał na wrzesień/październik. Jezus
                          zmarł mając około trzydzieści trzy i pół roku, gdyż rozpoczął służbę publiczną
                          w wieku trzydziestu lat, a trwała ona trzy i pół roku; rozpoczęła się jesienią,
                          zgodnie z zapowiedzią proroka Daniela, a dobiegła końca wiosną w trzy i pół
                          roku później. Skoro Jezus zmarł na wiosnę mając trzydzieści trzy i pół roku, to
                          znaczy, że narodził się jesienią. Typologia Święta Szałasów, które przypadało
                          na wrzesień/październik wiązała się z przyjściem Mesjasza, dlatego jest
                          prawdopodobne, że Jezus wypełnił ją dosłownie."

• go_to_hell Re: Choinka 24.12.06, 13:53
                            Niech bedzi i tak. Ale tu nie chodzi o to kto w co wierzy, tylko o tradycje...( zaraz znowu ktoś się przyczepi do słowa "tradycja" ale coz...)Dzieci cieszą się z choinki i prezentów, mamy robia 12 potraw na wigilie itp.. Tu chodzi o to żeby spędzić chwile z rodziną i bliskimi, bo tak naprawde mało jest podobnych okazji...A nie o to kto tez zwyczaj wymyślił, nie chcecie to nie świętujcie. Droga wolna , możecie załozyc antybożonarodzeniowy wątek, a nie pisać czyjeś skopiowane przemyślenia, nawet nie wysilajac się aby samemu coś sensownego wymyślic...

Porozmawaijmy o choince...Tak ja w tytule :) Jaką macie choinke w tym roku ?
                          • primak Re: Choinka 25.12.06, 10:32
                            To by tłumaczyło dlaczego człowiek nie jest od urodzin ale od poczęcia! Proste.
                      • stefan.bialystok Re: Choinka 24.12.06, 15:07
                        Oj, widzisz. Ja jako ateista wypinam się na święta religijne.
                        • ela9948 Re: Choinka 25.12.06, 19:30
                          hej...zrobił kto zdjecie tej choiknki ?!
    • sans1 Re: Choinka 25.01.07, 15:35
      A co stało się z choinką? Zawsze stała do marca a kiedyś nawet do kwietnia.
      Czyżby nie wytrzymała i padła pod naporem ostatnich wichur?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka