Dodaj do ulubionych

Czy chcemy nowej generacji konsol ?

• simon_x Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 09:12
      "konsole blokują rozwój gier wideo "
      Z całą pewnością to prawda, tylko, że imho to akurat dobrze i PCtowcy powinni nam dziękować, bo dzięki nam rzadziej muszą sięgać do portfela po nową kartę grafiki, czy procka smile
      Mimo to gry i tak idą do przodu i PC już pewnie nieźle odsadziło konsole. Piszę "pewnie" bo od 2006 roku tak naprawdę nie grałem na PC i nie wiem jak gry tam wyglądają.
      Prawda jest taka, że owszem na konsolach KZ czy Uncharted robią wrażenie, ale jakoś na moich znajomych PCtowcach już nie koniecznie - to my się fapujemy tą niesamowitą grafiką, na PCciarzach ona raczej wrażenia nie robi - ot ładne gry, które dorównują poziomem smile
      Podejrzewam, że każda jedna multiplatforma najładniej prezentuje się na PC, ale grafika to nie wszystko, nie będę po raz setny wypisywał, czemu nie lubię już grać na PC - to co widzę na swoim TV w zupełności mi wystarcza i dopóki pojawiają się tytuły na które czekam i mam ochotę zagrać, nie potrzebuję nowej generacji.
      Jak już nadejdzie, pokażą się gry next gen i znowu nam kopary poopadają - wtedy pewnie zapragnę nowej konsoli smile
      • sebaonepl Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 17:31
        Jeden z najmądrzejszych postów jakie czytałem na tym portalu od bardzo bardzo dawna. Cieszę się że są tu jeszcze takie osoby jak simon_x które umieją coś napisać z sensem i na temat.

Sam gram na PC ale od dawna chodzi mi po głowie kupno PS3 tylko czekam na odpowiednie gry które mają pokazać magiczną moc PS3. Niestety do tej pory się nie doczekałem. Z gier które mnie zainteresowały to God of War 3 i Uncharted 2 którego nie widziałem ale każdy chwali więc wierzę. Ogromne nadzieje wiązałem z GT5 ale to co zobaczyłem mnie rozczarowało. Gra wygląda momentami brzydko a model jazdy w ogóle mi nie podszedł. W takiej sytuacji dla dwóch gier nie będę wydawał 1300 PLN za konsolę i 300 PLN za 2 gry.
        Jeżeli chodzi o samą rozgrywkę to granie na konsoli też mnie nie bardzo bawi bo wolę ścigać się w 30 osób w multi w lidze na symulatorze Race07 czy leżeć w krzakach w ARMA2 niż biegać wśród wybuchów w CoD czy Halo.
        Dla mnie obecnie jedyną zaletą konsol w tym momencie jest to że to jedno pudełko i łatwo można podłączyć do TV bo ja jak chce zagrać w Assassins Creed 2, NBA 2k10 czy PESa na 42 calach to muszę targać PC do drugiego pokoju ale za to we wszystko wtedy gram w FullHD z wysokimi detalami i AAx4 (oprócz Crysisa gdzie gram z AAx2).
        Mimo to nie będę płacił ponad 1k PLN żeby zagrać w te same gry (dużo droższe) w niższych rozdzielczościach a mieć tylko łatwiejsze podłączenie. Za ten 1 tysiąc PLN już sobie pochodzę do tego drugiego pokoju smile
    • ff_fan Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 09:18
      Dobra chcialbym aby na nastepujace pytanie odpowiedzialy osoby totalnie nie zwiazane z gaming'iem na PC

Czy naprawde czujecie niedosyt graficzny w produkcjach na konsole? Czy boli was przepasc graficzna ktora powstala miedzy konsolami a piecami?
      • zdenio Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 09:48
        Nie, absolutnie nie widzę tej "gorszej" jakości. Co nie zmienia faktu, że nowa generacja powinna niedługo nadejść. Stagnacja nigdy nie jest dobra dla techniki, a przecież pięć lat to cholernie długo w tej branży.

Czy nie byłoby tak, że nowa generacja wymusiła by na twórcach jakieś nowe pomysły, rozwiązania, może nawet w mechanice (bo teraz na lepszym sprzęcie możemy więcej, więc zaimplementujmy to i tamto!)? Czy nie przykładali by się bardziej choćby i do grafiki, a nie do pierdół w stylu "jak zaimplementować obsługę Move i Kinecta"?

Nowa technologia to zawsze postęp nie tylko wizualny. Zdecydowane TAK dla następnej generacji konsol. Zobaczymy jak 3DS zmieni gry na handheldy - porównując gry do tych ze starszego DS.

P.S. Argument "nie chcę nowej generacji, bo dopiero kupiłem konsolę!"... Niektórzy są śmieszni ;P Myśląc w ten sposób nowa generacja nie nadejdzie nigdy.
    • matryc Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 10:06
      A ja chcę by wreszcie wszystkie gry szły w 1080p i 120 klatek jak to Kutaragi nijaki mówił o PS3 ;P

Nowa generacja konsol? Nie mam nic przeciwko, jestem za!
    • b4sh Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 10:07
      Ja mam w domu trzy platformy smile (nie mam tylko Wii) i uważam, że jeszcze nie czas na nową generację.

Sam M$ niedawno mówił, że chcieliby żeby X360 pociągnął 10 lat od premiery. I myślę, że tak właśnie będzie. Ani M$ ani Sony nie kalkuluje się teraz inwestowanie milionów dolarów w nowe rozwiązania. Pewnie dopiero od niedawna te inwestycje zaczynają generować jakieś zyski. PS3 dopiero niedawno zaczęło się lepiej sprzedawać... nie ma sensu teraz robić zamieszania.

AA, większa rozdzielczość, większe tekstury ? A jaki to ma związek z grą? Prawda jest taka, że sprzęt to rzecz drugoplanowa. Tak zwanych sprzętowych geeków jest znacznie mniej niż "normalnych" graczy. Nie ma sensu dla tej garstki ludzi, którym wiecznie mało "pod maską" robić nowy sprzęt. Po co? Żeby było bardziej energożernie, głośniej i cieplej pod telewizorem?

Branża już dawno zrozumiała, że to nie sprzęt jest najważniejszy (patrz Wii), tylko to jak się sprzęt wykorzystuje do robienia kasy...

Nowa generacja? Ja mówię że to będzie dopiero za około 5 lat (na półkach sklepowych).
      • simon_x Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 10:26
        > Ani M$ ani Sony nie kalkuluje się teraz inwestowanie milionów dolarów w nowe rozwiązania

zapewniam Cię, że oni już w nie inwestują
        inna sprawa, że nie opłaca im się na razie ubijać obecnej generacji nową
        • b4sh Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 10:35
          @simon_x napisał:
          > zapewniam Cię, że oni już w nie inwestują
          > inna sprawa, że nie opłaca im się na razie ubijać obecnej generacji nową

Pewnie tak, ale inwestowanie w zespół ludzi którzy sobie coś tam dłubią w labie i projektują to jedno, a inwestowanie w całą machinę produkcyjną to drugie.

To drugie jest zdecydowanie bardziej kosztowne.
    • lordpilot @legileg, 15.12.10, 10:28
      Screeny, które wrzuciłeś bez dwóch zdań pokazują że wersja PC "Metro 2033" wygląda lepiej (ba nawet znacznie lepiej) od tej "klockowej", ale w jednym miejscu się kropnąłeś - pecet sprzed dwóch lat tego nie pociągnie, to są ustawienia DX11 (a gra ma solidne wymagania sprzętowe) - komp, który to pociągnie na "cały gwizdek" kosztuje majątek w odróżnieniu od "klocka". Także coś za coś wink

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co do tematu - ja chętnie zobaczyłbym nową generację, ale za jakieś 2-3 lata smile Naprawdę nie spieszy mi się z przesiadką - gry wyglądają ok, a poza tym główną zaletą zamkniętej architektury jest wyciskanie wszystkiego co się da na maxa i jak najdłużejsmile Tutaj konsolowiec nigdy nie dogada się z pecetowcem, a ja cholera jestem i jednym i drugim, więc trwam w swoistym rozdwojeniu jaźni wink Anyway - przez okres jaki posiadam klocka blaszaka modernizowałem już raz porządnie (wymiana na nowego), a za kilka miesięcy czeka mnie kolejny upgrejd związany z premierą Wieśka 2. Cóż - blaszak to "studnia bez dna" smile

Rozumiem oczywiście narzekania "blaszakowców", że im "konsole hamują rozwój grafiki", ale rozumiem też doskonale (i sam ten punkt widzenia podzielam !) konsolowców, którym nie spieszy się z przesiadką na nową zabawkę wink Bo co (z przeproszeniem) ma mnie obchodzić smęcenie jakiegoś pececiarza z wypasionym sprzętem, że mógłby mieć lepszą grafę a nie ma, bo engine multiplatformowy i odpowiednio przycięty, żeby konsole też dały radę ? Sorry, ale mam to głęboko w pompie - nie mój problem smile
      • ff_fan Re: @legileg, 15.12.10, 10:35
        Dobrze gada Piwo mu smile
      • b4sh Re: 15.12.10, 10:45
        Taka mała uwaga. To nie prawda, że konsole hamują PC... dlatego że nowe silniki graficzne są SKALOWALNE. To znaczy, że tam gdzie mocy jest więcej mamy "mocniejsze" tekstury, AA, ilość detali itp...,a tam gdzie mocy nie ma przycina się to i owo...

• legileg Re: @legileg, 15.12.10, 11:13
        Masz racje... Z jednym wyjątkiem. 2 letnie DX10 niemal niczym się nie różni od DX11, a całość nawet na 5 letnim DX9 wygląda lepiej na niż na xboxie:
        www.overclock.net/video-game-news/690441-pcgh-metro-2033-direct-x11-comparison.html
        Mój komp ma już dobre 3 latka, służy głownie do pracy i WoWa. Udzwiga Metro w średnich detalach i kiepskiej rozdzielczości w stałych 50 klatkach. Gra nawet na takich ustawieniach wygląda zauważalnie lepiej niż wersja na Xboxa. Nie zdecydowałem się na grę na piecu tylko dlatego, że.... Wole konsole. I lubię pakować GS. Warto też zauważyć, że Metro to jeden z ładniejszych tytułów na Xboxa bez większego problemu miażdżący Halo: Reach... Głównym bólem jest to, że obecna generacja konsol została przez PC dogoniona właściwie na starcie, a przebiła je już w 2007. Za czasów PS2 ten proces był zdecydowanie wolniejszy.

Nie bardzo rozumiem czemu wszyscy się tak boją tej nowej generacji. Przecież i tak mało kto będzie kupował w dzień premiery. Jeśli nowa generacja pojawi się za 2 lata, to sens inwestycyjny i tak zyska kolejny rok czy 2 lata później. Daje to 3-4 lata spokojnego grania na current genach. Nie musicie zrzucać z dachu xboxa w dzień premiery następny...

PS: Dzięki konsolowemu zastojowi upgrade nie jest już koniecznością... Za to cena gier poskoczyła z 70-100 zł na 120-150. Mimo wszystko wciąż przy tych standardowych 10 grach rocznie zabawa z upgrade wychodzi taniej niż konsola. Przynajmniej w teorii, bo sam tego rozwiązania nie praktykuję.
        • gunar Re: @legileg, 15.12.10, 11:38
          Jaki upgrade wink Dla jednej, dwóch gier rocznie nie będę robił upgradu.
          A wzrost cen gier PC w Polscejest bardzo wyraźny. Chyba powoli chcą wyrównać do cen konsolowych, tak jak na zachodzie. A to troche dziwne bo przecież w cenie gry na PC nie ma haraczu na recz producenta konsoli. Tylko kto to wtedy kupisciana
      • gunar Re: @legileg, 15.12.10, 11:53
        Jasne, że PC sprzed dwóch lat pociągnie. Gdyby nie dał rady na xboxie nawet menu nie dałoby się uruchomić. Wymagania Metro2033 to był wielki przekręt. Pamiętam, że w zalecanych była karta grafiki jeszcze nie dostępna przedaży i 8 GB ramu i jakis kosmiczny procek.shock Problem w tym, że grafika w grze w żaden sposób nie usprawiedliwiała takich wymagań.
        Typowy przykład naganiactwa do kupna nowych podzespołów.
        A dx10 i dx11 to kijki mające zmusic graczy do przesiadki na odpowiednio Vistę i Win7, nie oferujące specjalnie wiele w zamian, a na pewno nie taki postep jak pomiedzy poprzednimi wersjami Dx.
      • sebaonepl Re: @legileg, 15.12.10, 17:35
        Z tymi wymaganiami Metra to lekka przesada. Gra jest wymagająca ale nie popadajmy w paranoje. Sam mam kompa gdzie procesor kosztował mnie 230 PLN, RAM 200 PLN, karta graficzna 600 PLN a gra 30 PLN i wszystko hula w 1680x1050 z AAx2 i detalami bardzo wysokimi i wysokimi w jakichś 40-50 fpsach.
    • Gość: ps3boy Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 10:34
      jeszcze jest wiele gier w jakie nie grałem i sporo wyjdzie mi sie nie spieszy
      nie kupiłem konsoli dla kilku gier pragnę zagrać w spokoju w każdy hicior i kilka crapó
      a tak naprawdę to w sumie tylko 10 % gier wykorzystuje w pełni swoją platformę docelowa
      popatrzmy na takie sainc row 2 wyglada to jak z pierwszego xboxa a jest na nowym sprzęcie albo medal of honor 2010 no bez urazy ale graficznie zawalili i pozostałe 90 % gier na rynku jest srednich bo i tak sie sprzedaja to nie wina konsol tylko deweloaperów jak każda gra bedzie wygladac tak samo to znaczy ze to jest koniec ale nie widze kopi uncharted alan wake (choć gra powiną byc 100 % ładniejsza tylo twórcy Zadrogo ja robili) halo dopiero zaczęło wyglądać a juz gadacie o zmianie? ja chce jeszcze z 2 czescie halo o takiej oprawie wizualnej
      i pozatym skoro najlepszą grafike zgarnia god of war a nie mafia 2 to znaczy ze powinnismy dostac nowych rezęzentow redakoow i w ogule nowe wszystko jesli chodzi o prase i media z grami bo dzien w dzien jestem zasypywany masą gowna i lania wody a ważne informacji sam sobie murze wyszukac
    • khad Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 10:56
      Oczywiście, że chcę. Nie bądźmy egoistami którzy boją się wydawać pieniądze na coś lepszego. PCty są już o wiele bardziej zaawansowane niż konsole, chociaż to pod konsole gry są optymalizowane. Wiadomo, że konsole stawiają obecnie na rozwój choćby kontrolerów ruchowych etc. co jest fajną sprawą, ale chyba trzeba być zakłamanym żeby nie twierdzić że każdy z nas chce grać w gry, które świetnie wyglądają, w których coraz więcej elementów jest animowanych, modele są bardziej złożone, które jak najlepiej odzwierciedlają rzeczywistość (może oprócz kilku gatunków, np. platformówek). Pamiętajmy, że gra powinna również cieszyć oko. Ja jestem estetą i obecnie w grach wiele rzeczy nadal mnie razi, nawet w tych najlepszych.
      • khad Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 10:59
        Powiem tylko, że jestem graczem konsolowym, na komputerze nie gram wink
        • vaderpl Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 11:02
          "Czy chcemy nowej generacji konsol ?" Zdecydowanie nie!
          Ja nadal czekam na konkretnego JRPG,i jak na razie to wychodzą same średniaki... sad
          • dead.space Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 11:45
            Grafika jak na cene konsoli i jej wiek jest wciaz dobra, Metro wyglada dobrze, wiadomo ze na PC bedzie lepiej bo wiecej efektow,itp a sama gra tam miala spore wymagania. Mi ona nie przeszkadza, moglaby byc nawet gorsza (czasy PS2) byle gry byly lepsze bo dzisiaj to idziemy do przodu z grafika lub tniemy kupony pewnej serii co roku. Wez tu zloz komputer sprzed 5 lat i uruchom te gry w takiej jakosci jak na konsoli. Wszystko sie sprowadza do grafiki, bo po co porownojecie do PC? 3 lata po nowej konsoli bedzie podobnie suspicious "o slabo juz wyglada" big_grin.
            Obecne gry konsolowe nie sa popluczynami z wersji PC - tzn w GTA4 jest identycznie tu i tutaj, jedynie na PC mozna pobawic sie ustawieniami ale WSZYSTKO zalezy i tak od mocy twojego PC, jest silnik fizyki taki sam, itd Mafia na konsolach jest kiepskim portem wiec nie am co jej tutaj porownywac bo sama gra kiepska, myslala ze bedzie super hitem, wstawia Physix ktory sprawdzil sie w 1 misji (niszczenie domku). Zobaczcie Just Cause 2 - wielki teren, masa zadan (szkoda ze tak monotonne confused), brak doczytywania, itp a co dostalismy w Mafii2? Jakas dzielnice a nie miasto.
    • damianuss Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 11:38
      Nie. Nie, bo nie mam kasy na nową konsolę : P hehe, a do tego uważam, że obecna generacja ma jeszcze się czym popisać. Wszystko zależy od twórców gier, na przykładzie podanym w pierwszym poście, CoD i ten sam silnik zaserwowany po raz czwarty, nie ma co się dziwić, że gra wygląda jak wygląda, a najlepsze, że ludzie pokazują, że i tak to kupią więc po co się wysilać przy tworzeniu gry? 3-4 lata, w takim czasie widziałbym nową generację. Mam jednak nadzieję, że twórcy uczą się na błędach i na starcie użytkownicy nie dostaną pomyłki zamiast nowej generacji.
    • marcin264 Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 12:12
      Pewnie, że chcemy. Ja i tak kupię konsolę nowej generacji 1 po jej premierze więc mogą wychodzić już dziś
      • dead.space Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 12:59
        Najsmieszniejsze ze powiedzial ktos z firmy Crytek ktorzy nie potrafili wykorzystac potencjalu gry. Po co mi otwarta wyspa skoro nie ma dodatkowych misji? Podobnie w NFSach, otwarte miasto, 3 samochody na minute i twoje zadanie jezdzeni z A do B po wyscig... Gdyby lepiej wykorzystali temat, silnik mozna by zrobic gre na miare FC2 - sandbox, bo takie slowo pasuje do Crysis. Nawet w dodatku nie zmienili rdzenia, dali wiecej akcji i tyle... Niech naucza sie robic gier a potem cos gadaja bo tak to zrobili silnik nie wiadomo po co skoro nikt go potem nawet nie wykorzystal big_grin. Rowniez Crysis 2 nie zapowiada sie na jakas rewolucje czy cos fajnego, dali multiplatforme i znalezla sie taka firma jak City ktora zrobi gre na ich silniku, gdzie poprzedni zadna gra nie wyszla - powod? Wymagania i brak tego czegos. Juz Doom2 byl bardziej zaawansowany niz Crysis w kwesti gameplayu
        • coletrain Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 13:23
          "Niech naucza sie robic gier a po tem cos gadaja"

du ju łona bi tap madl ?

W takiem razie ty się naucz pisać a później coś pisz !
        • gunar Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 13:33
          dead.space napisał(a):

> Najsmieszniejsze ze powiedzial ktos z firmy Crytek ktorzy nie potrafili wykorzy
          > stac potencjalu gry. Po co mi otwarta wyspa skoro nie ma dodatkowych misji? Pod
          > obnie w NFSach, otwarte miasto, 3 samochody na minute i twoje zadanie jezdzeni
          > z A do B po wyscig... Gdyby lepiej wykorzystali temat, silnik mozna by zrobic g
          > re na miare FC2 - sandbox,

I co, kosmici by zecali dodatkowe zadania. Po to ci otwarta wyspa, zebys mógł przeciwnika zajść od tyłu, od przodu, zaatakować z morza, przy użyciu pojazdów, po cichu albo w stylu rambo.
          A określenie "grę na miarę FC2" jest po prostu bezczelnością biorąc pod uwagę fakt, że FC2 to najzwyklejszy crap i nieudolna próba UBI odcinania kuponów od genialnego Far Cry, ktorego zrobił CRYTEK. Ale Far cry nie wyszedł na konsole więc dla ciebie nie istnieje.
          • dead.space Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 14:17
            Skoro pierwsza misja to basejump czy jak to sie nazywa a raczej poczatek to przeciez to wojak, ma zestaw sluchawkowy,itp zawsze jakas rebelia sie znajdzie przeciez... Nie twierdze ze FC2 to gra idealna, gadzam sie slaba smile lecz chodzi o koncept - byl dobry lecz zle wykorzystany. I takie rozwiazanie by sie sprawdzilo. Pomysl 30 misji i kazda misje mozesz przejsc na wlasny sposob, znalesc gdzies atomowy czol i rozwalic wioske z malej gorki, zakrasc sie i cala wybic piesciami czy tez wjechac jeepem w barak a potem wyciagnac giwerki. Zwlaszcza ze misjie w Crysisie sa liniowe, a tak masz pelny dostep do wyspy, lepiej mozna ja wykorzystac,itp
            • coletrain Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 14:44
              Byłby ktoś łaskaw mi to przetłumaczyć ?
    • lagmanic Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 13:22
      Niedawno czytałem na temat crysis 2 na konsole i co się okazuje grafika jest taka jak na pieca crysis 1 wiec to powinno wystarczyć
      • coletrain Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 13:25
        czekaj czekaj, czy dobrze zrozumiałem ? Grafika na konsolach w crysis 2 ma być taka jak na PC w crysis 1 ? Na jakich detalach ? Daj źródło info, pośmiejemy się razem smile
        • legileg Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 14:44
          Najgłośniej się śmiałem, gdy pokazywali na targach ten piękny gameplay konsolowej wersji i nagle wywaliło im do windowsa...
    • annholy Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 15:06
      Nowa generacja konsol byłaby jak najbardziej wskazana choćby po to by blaszani przyjaciele w końcu przestali onanizować się nad Crysisem z 2007. Zachwyty nad tym świetnie wyglądającym głupawym benchmarkiem udającym grę stały się po trzech latach niestrawne. Piracąc na potęgę wszystko co się da i co najwyżej kupując masowo kolejne dodatki i prepaidy do blizzardowego zombie-mmo pamiętającego schyłek ps2, pecetowcy bez pomocy następnej generacji konsol nigdy nie doczekają się gry, która stałaby się nowym wyznacznikiem jakości (przynajmniej graficznie). W takich rynkowych warunkach pecet nie ma szans na "nowego Crysisa" wykorzystującego moc kart i procesorów i musi czekać na jakiś port z nastepnych konsol. Blaszany jazgot w stylu "mój 3 letni radek na którym wszystko mi śmiga w full detalach jest ograniczany przez krapowate konsole" wreszcie by się skończył i zaczęłoby się znów zawodzenie, że po roku trzeba kartę wymieniać. Niby mała różnica ale przynajmniej z innego powodu by płakali cool
      • coletrain Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 15:28
        " Piracąc na potęgę wszystko co się da "

Dalej nie czytałem, jeśli posiadanie sprzętu na którym piracenie jest niemożliwe, (albo bardzo trudne i niesie za sobą konsekwencję w postaci bana) jest dla Ciebie powodem do dumy i czujesz się przez to lepszy to masz bardzo niskie pobudki. Ja jestem w stanie powstrzymać się od sciągania nielegalnych gier, nie potrzebuję "zabezpieczeń" w postaci konsoli..... dziwnie to brzmi ale pisałem to w oparciu o twoją tezę że wszyscy posiadacze PC to piraci.

Co komu szkodzi nowa generacja, jak ktoś chce to może i na obecnej do końca świata grać, nie musi kupować nowej.
        • annholy Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 16:02
          Może przydalby się kurs czytania ze zrozumieniem? Pewnie, lepiej poobwiniać firmy konsolowe i ich klientów o całe zło pecetowego świata. Podobnie jak mężczyźni w Seksmisji, konsolowy rynek w oczach pecetowca nie odpowiada tylko za gradobicie, trzęsienia ziemi i koklusz... Zamiast wyciągać z czterech liter argumenty znajdź sobie wyniki sprzedaży jakiejkolwiek multiplatformowej gry a dowiesz się dlaczego nie opłaca sie produkcja następcy Crysisa.
          • coletrain Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 16:31
            czy ktoś obwinia konsolowców za całe zło świata ? Tego nie wiem, wiem jedno, im szybciej wyjdzie kolejna generacja tym lepiej będą wyglądać gry i tego się trzymam.

• annholy Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 17:09
              Ja też chętnie przyjąłbym nową generację, poczekał rok na rozruch nowej platformy i spokojnie kupił. Tylko, że to nie nastąpi zbyt wcześnie przede wszystkim dzięki takim ludziom jak Kotick z Activision, który do perfekcji doprowadził tzw. oddcinanie kuponów i odgrzewanie kotletów (na wszystkich platformach). Na konsolach świetnie sprzedają się nic nie wnoszące i tanie w produkcji crapy pokroju Black Ops a na pececie dodatki do przestarzałego WoW (o odpowiednio niskich wymaganiach dla tych 10ciu milionów abonentów). Ambitny prezes Crytek zamiast walić w konsole, opracowałby nową płatną grę na silniku z Crysis, odpowiednio zoptymalizował dla kilku milionów odbiorców i wtedy z rozwojem graficznym nie musiałby czekać na nowe konsole. Ale oczywiście to jest zdecydowanie trudniejsze. Wydajność konsoli stałaby się wtedy tylko problemem ich właściiceli a nie przede wszystkim pecetowców.
        • dead.space Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 16.12.10, 11:15
          A po co ci nowa generacja? By podniecac sie renderami przed premiera? Glupie zapowiedzi ktore nie zostana spelnione, problemy z fpsami, low tekstury, itd Zawsze tak bedzie. Porownaj sobie ta generacje do poprzedniej pod wzgledem ilosci interesujacych gier, wybijajacych sie od pozostalych. Enslaved - dobrze oceniany, przyjemna grafika, fabula a moze milion poszedl dopiero z 2 konsol, Split Second - ciekawy pomysl, fajne "pulapki", duza widowiskowosc, Blur - klon Mario Kart tylko ze zamiast gokartow masz BMW, Hummery, i inne tytuly ktore gina na rzecz tasiemcow z wyrobiona marka - NFS, COD, itp. Myslicie ze nowa generacja = nowe gry. Jestescie w bledzie, skoro tej nie umieja wykorzystac, pierwszy przyklad: splitscreen/coop na 1 konsoli - ile takich gier jest? Garstka, a ile gier znajdziesz dla wiecej niz 2 pady bo 4 mozna podlaczyc do konsoli - jeszcze mniej...
      • sebaonepl Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 18:02
        Rozumiem że chciałeś oczernić graczy PC-towych a wyszło jaki z Ciebie zakompleksiony chłopczyk smile
        • annholy Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 18:47
          Czyżby moja zakompleksiona próba oczernia twojej pecetowej osoby zaszkodziła Ci bardziej niż wiele mówiący nick? Wracaj na Burning Legion albo inny polski serwer i dmuchnij sobie sprężonym powietrzem w wiatraczek bo fpsy spadają.
          • Gość: SebaOnePL Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? IP: 212.160.172.* 15.12.10, 19:53
            Dzięki Tobie dowiedziałem się że Burning Legion to "organizacja złożona z demonów. Stworzona została przez Mrocznego Tytana Sargerasa. Jest jedną z pięciu głównych sił ścierających się w Azeroth i Draenorze - pozostałe to Horda, Sojusz, Plaga i Illidari." i dotyczy to WW'a.
            Szczerze powiem że nigdy w WoW'a i nie wiem czy taka wiedza mi się przyda ale dziękuję za inspirację.
            Nie wiem też co mówi Ci mój nick? Może to że na imię mam Sebastian i jestem z Polski, jeżeli wyczytałeś coś więcej to proszę podziel się wiedzą.
            Sprężone powietrze mam i czasami dmuchnę w obudowę jak się kurz nazbiera i Tobie tez polecam to byś więcej myślał a nie się zapychał i gotował smile
            Co zaś do mojego grania to jako że w WoW'a nie gram jak już pisałem to dziś mam w planach pograć w DIRT'a 2 i może coś jeszcze.

PS. Dzięki za poprawienie humory czy potwierdziłeś tylko mój wcześniejszy post big_grin
            • annholy Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 16.12.10, 12:26
              Po ilości błędów w twoim komentarzu wnioskuję że sam się zagotowałeś. Poza cytowaniem kiepskich blizzardowych bajek i pitoleniem trzy po trzy może napiszesz wreszcie coś w temacie Sebastianie z Polski? Do pełni szczęścia wrzuć do nicka jeszcze datę produkcji pomiędzy Seba i pl.
              • Gość: SebaOnePL Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? IP: 212.160.172.* 16.12.10, 15:40
                Zgadzam się że były literówki w mojej wypowiedzi ale tak się czasami dzieje jak pracuję na dwa komputery i piszę za szybko a nie miałem możliwości edytowania postu.

Ja zostałem tradycyjnie urodzony więc daty produkcji nie ma ale jeżeli ty wierzysz że jest tylko matrix i zostałeś wyprodukowany to Twoja sprawa a nie moja smile

Moja odpowiedź do Twojej wypowiedzi nie dotyczyła bezpośrednio tematu bo tak mnie rozbawił Twój post że nie mogłem postąpić inaczej niż na niego odpisać. Głupoty i zawiści w życiu nie cierpię więc sam rozumiesz że musiałem zareagować na Twoje wypociny.

Co się zaś tyczy pierwotnego tematu to wypowiedziałem się w innych postach kiedy dyskutowałem z dużo mądrzejszymi do Ciebie bo z Tobą taka dyskusja nie ma dla mnie najmniejszego sensu.
    • oceanic815 Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 17:29
      Znacie grę FUEL ? Teren większy niż cała Małopolska (na prawdę nie przesadzam, gra zdobyła nagrodę Guinessa w kat "największej gry"). Gra pomimo terenu i moim zdaniem całkiem ładenj grafiki dostała na polygamii tylko nędzną tróję. Dlatego bo teren nie został wykorzystany, a jak potrafią robic takie gry już teraz to na cholerę nam kolejna generacja?
      Już inna sprawa, że muszę jeszcze skończyc Gran Turismo 5, Motorstorm Pacific Rift i GTA4 a w przyszłości jeszcze M:Apocalypse, LBP2 i Uncharted3 - i kompletnie nie mam na nic z tego czasu. Więc w kwestii nowych konsol jestem na nie.
      • fix_poland Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 15.12.10, 18:14
        Zgadzam się również z przedmówcami którzy wspominali o tym że twórcy gier nie potrafią wykorzystać potencjału konsoli. A jak grafika się "starzeje" to niech zmienią silnik graficzny czy może wykorzystają konsole w co najmniej 90 % ? Jak już wspominałem ta generacja jest jak dla mnie GIT i powinna pożyć moim zdaniem jeszcze z 3 lata co najmniej. Bo wydawać nową konsole co 1-2 lata bo grafika się "starzeje" to trochę nie ma sensu. I w grach grafika nie jest najważniejsza chyba ?
        • coletrain Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 16.12.10, 11:43
          hmm nikt nie wydaje konsoli co 1-2 lata, obecne generacje mają już coś koło 5 prawda ?

" twórcy gier nie potrafią wykorzystać potencjału konsoli"

skąd wiesz ? big_grin

"I w grach grafika nie jest najważniejsza chyba ?"

Skoro dla konsolowców grafika nie jest "chyba" najważniejsza, to czemu tak porównują screeny z xboxa i ps3 kłócąc się gdzie jest lepiej ?
          • kacperlezajsk Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 16.12.10, 11:55
            coletrain@@<br />
            " Skoro dla konsolowców grafika nie jest "chyba" najważniejsza, to czemu tak porównują screeny z xboxa i ps3 kłócąc się gdzie jest lepiej ? "

To są fanboje nie Gracze !(!)
    • kacperlezajsk Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 16.12.10, 11:49
      METRO 2033 Czy Crysisy to nie niemożności konsol a niemożności twórców. Wszystko rozstrzygnie się gdy wyjdzie RAGE - wszyscy zgodnie pisali że różnicy na konsolach i na PC nie było żadnej i gra wyglądała i działała tak samo pięknie. Może czas na kolejną Generacje Gier a nie sprzętu. Ja mówię NIE nowej generacji gdyż to jest po prostu nie potrzebne,,, chcę na razie więcej treści w grach bo jak znów wyjdzie nowa generacja do zaczną wychodzić gry dla "hamburgerowych" dzieci z jakąś tam grafiką gdzie fanboje będą liczyć Polygony... minimum 2-3 lata jeszcze ta generacja
      za 3-4 lata może być nowa Generacja : )))
      • Gość: SebaOnePL Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? IP: 212.160.172.* 16.12.10, 15:55
        Zapewniam Cię że to niemożność sprzętu ogranicza twórców i budżet na grę. Poczytaj trochę o tworzeniu gier, jak się robi modele postaci i inne obiekty występujące w grze, jak się robi tekstury. W największym skrócie jest tak że grafik przygotowuje dużo dokładniejsze modele np. głównego bohatera i dopiero później odejmuje się detale tak aby gra działała płynnie na konkretnej konfiguracji. I teraz w zależności o tego jak mocna jest ta konfiguracja (czy to PC czy bebechy konsoli) tak odpowiednio nisko się schodzi. Gdyby sprzęt docelowy był mocniejszy to ta strata od modelu początkowego do końcowego była niższy i gra po prostu wyglądałaby ładniej.
        Mówimy oczywiście teraz o grafice bo żeby była dobra muzyka czy fabułą to nie ma to prawie żadnego wpływu.
        Za to już przy fizyce sprzęt znowu ma znaczenie bo musi być odpowiednia moc procesora aby był w stanie to policzyć. Odpal np. Mafię II z włączonym PhysX'em na PC to zobaczysz o czym piszę.
        • annholy Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 16.12.10, 17:00
          Prezesa Crytek i twórców Crysisa blokują nie konsole tylko ryzyko, które każdy stricte pecetowy twórca ponosi wypuszczając na rynek łatwy do spiracenia produkt. Ty napisałeś o multiplatformowych tytułach wydawanych w sytuacji gdy producent obniża ryzyko finansowe z uwagi na przewidywalny mały zysk z rynku pecetowego. Dlatego taka Mafia 2 pecetowca niesatysfakcjonuje ze względu na dostosowanie do słabszych konsoli. Crytekowi nie brakuje wydajnego sprzętu tylko ewidentnie pieniędzy które musiałby "wtopić" po premierze. Jeden z moich ulubionych producentów czyli CA (twórcy serii Total War) konsekwentnie przy każdej nowej części prezentuje duży skok jakościowy (głównie graficzny), więc w czym problem? Mimo piractwa się rozwija a twórcy nie narzekają. Taki Shogun 2 wygląda przepieknie i prwdopodobnie będzie to tytuł godny kart graficznych w cenie konsoli. Przecież gracze konsolowi też często nie są zadowoleni z multiplatformowych tytułów. Taki Batman AA (bardzo solidny na wszystkich platformach) jako jeden z nielicznych może stanąć koło konsolowych exów. Twórcy (pecetowi) są hamowani nie przez sprzęt tylko przez górę kasy gwarantowaną przez ludzi takich jak Kotick dający to co kupuje masowy gracz a nie garstka ludzi z GTX 580 za ponad dwa tysiące złotych.
          • Gość: SebaOnePL Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? IP: 212.160.172.* 16.12.10, 18:00
            Obecnie mało kto wypuszcza exclusivy bo ogranicza to ilość osób które mogłyby zagrać w daną grę. W przypadku konsol producent sprzętu (MS lub Sony) dopłaca do produkcji więc ryzyko niezwrócenia się kosztów producentowi gry maleją bo dostaje pewny zastrzyk gotówki już na starcie czy to od SOny czy MS i wtedy developer może sobie pozwolić na wyłączność. Natomiast poza Sony już mało kto tak robi (MS też od tego odchodzi) a inni wielcy gracze (EA, Activision) odchodzą od tego czego przykładem może być Mass Effect na PS3 czy FF XIII na X360.
            W przypadku gier na PC nikt nie dopłaci do produkcji tej gry więc musi ona sama na siebie zarobić więc producent ograniczając koszty przygotowuje jedną edycję zarówno na PC, PS3 i X360 bo po prostu jest taniej. O ile w przypadku konsol specyfikacja sprzętu się nie zmienia tak w przypadku PC postęp jest cały czas ale że wersja gry musi być jedna to równa się w dół i wtedy wersja na PC traci bo komp mają zapas mocy który jest niewykorzystany i dlatego uważam że konsolę ograniczają PC gdzie gry mogłyby być znacznie ładniejsze a nie są.
            Przykład który podałeś z Total War'em wg mnie tylko potwierdza tą tezę. Gra jest tylko na PC więc kolejne części mogą wyglądać ładniej bo sprzęt idzie do przodu. Gdyby to była multiplatforma a więc też wersja na konsolę to jakość grafiki by się raczej nie zmieniała poza kosmetycznymi zmianami.
            Tylko że takich gier czy producentów piszących gry tylko na PC jest mało bo zachodnia Europa i USA grają głównie na konsoli i byle cral się sprzeda w 500k sztuk i ja się im nie dziwię. Wolałbym tylko aby w momencie jak wychodzi gra na wszystkie platformy to producent wziął pod uwagę że w PC jest potężniejsza karta graf niż w konsoli, więcej RAMu i tak dalej i skoro w wersji konsolowej może być na ekranie np 8 postaci to w wersji PC niech ich będzie 20 bo średni komp i tak to pociągnie. Dobrym przykładem tu jest seria Battlefield. Jak jest B2 na PC to są mapy na 64 graczy, rozległe i z mnóstwem sprzętu. Wyszło BF:BC2 i na konsoli jest max 24 i PC niby dostało więcej bo 32 sloty ale to i tak dwa razy mniej kiedy gra była tylko na PC.
            Trochę się rozpisałem smile
            • annholy Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 16.12.10, 19:02
              Zgadzam się z wieloma rzeczami, tylko z jednym wyjątkiem - słowa o ograniczeniu pecetowych możliwości padły ze strony szefa firmy produkującej gry dotychczas praktycznie tylko na pecety. Dlatego wierzę w ograniczenia sprzętowe tylko dla wspólnych tytułów. A gry to nie tylko multiplatformy. Tak długo jak frajerzy będą kupować setki tysięcy wirtualnych latających koni w WoW za 25 dolarów każdy i zapychać sklep Blizzarda na wiele godzin, tak długo szefowie koncernów nie będą inwestować nie tylko w nową grafikę ale nawet w odpowiednio wyglądające multiplatformy (maksymalnie wykorzystujące możliwości graficzne wszystkich platform). Celestial Steed zarobił dla Blizzarda około 15 mln dolarów (szacunkowe dane), a oprócz niego w sklepie znajduje się mnóstwo petów i innych drogich popierdółek. Dlatego ukochany przez pecetowców Blizzard nigdy nie pompuje jakości a z pewnością stać go na to. Po prostu nie musi tego robić, bo "ponadczasowy styl graficzny" zawsze się sprzeda. Dla mnie tytuły takie jak Uncharted, Forza czy własnie Napoleon TW pokazują, że ekskluzywne tytuły mogą się świetnie rozwijać również graficznie (ofc konsolowe tytuły w mniejszym stopniu ale jednak), zarabiać na siebie i zadowolić odbiorcę. Bajki o ograniczających twórców konsolach po prostu nie kupuję.
    • rob1979 Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 16.12.10, 16:39
      Jeśli nowa generacja konsoli Sony sprawi, że multiplatformy takie jak Red Dead Redemption czy Assasin's Creed Brotherhood będą śmigać jak należy to jestem na TAK... Jednakowoż zdaję sobie sprawę, że zmiana generacji nie pomoże smile Dlatego jestem zmuszony oglądać pokaz slajdów (tak na oko 15-20 FPS) przemierzając ludne ulice renesansowego Rzymu (AC:B) czy wjeżdzając do Armadillo (RDR) na mojej PS3. Gdybym tak jak na PC mógł ograniczyć jakiś parametr by utrzymać stałe 30-40 klatek... taaak... to by było to...
    • kacperlezajsk Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 16.12.10, 16:51
      Nie wiem ale w RDR jakoś nie uświadczyłem spadku animacji poważnie ... natomiast co do wypowiedzi SebaOnePL to tak zgadzam się i z tobą, prawda leży pośrodku. Dyskusja nie ma sensu bo i tak o wszystkim zadecydują Panowie w garniturach od MS i Sony : ) . Ja chce jedynie sensowych, dobrych gier takich jak B:BC2, Heavy Rain, RDR, Uncharted, Alan. Można mówić czy generacja potrzebna ale patrząc na 2011 rok to aż ciepło robi się na sercu każdemu graczowi (L.A. Noir, Uncharted, Gears, RAGE, PORTAL II i jeszcze innych kilka plus może zapowiedzi jakieś ciekawe). Pożyjemy zobaczymy, na razie chyba co najmniej 2 lata pogramy na PS3 i XBOX 360 (tym bardziej, że dopiero weszły kontrolery ruchowe).

A ja życzę wam i sobie aby do końca tej generacji bez wyjątku ile ona trwała dane nam było grać w gry wyjątkowe i takie jakie chcemy ;] Pozdrawiam ... hołhołhoł Merry Christmas Everyone santachoinkaprezents
      • Gość: nju Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 19:31
        No, x360 to pożyje, a to ps3, to jest konsola, czy diwidi?
    • aaassskayley ... 16.12.10, 19:39
      Nigdy... znowu trzeba bedzie ok 1800zl wydawac....sad
      • Gość: SebaOnePL Re: ... IP: 212.160.172.* 16.12.10, 19:57
        Ktoś Cię zmusza do kupna nowej konsoli że piszesz że "trzeba"? smile
        Jeżeli ktoś ma informacje że w momencie wyjścia nowej generacji wszystkie obecne PS3 i X360 wybuchną to niech da znać skąd takie info.

PS. Nie mogłem sobie odmówić takie skomentowania sprawy. Przecież nic nie "trzeba". Nie będziesz chciał to nie kupisz i już. Twoja dotychczasowa konsola dalej będzie działać i przez jakiś czas (1-2 lata) dalej będą na nią nowe gry wychodzić.

Z takim podejściem jak tu niektórzy prezentują to dalej byśmy grali na Pegasusie sciana
        • kemiru @SebaOnePL 16.12.10, 20:11
          Dokładnie, niczego nie trzeba. Jeżeli uważasz, że wydawcy niesprawiedliwie traktują gry na pc'ta , to zawsze możesz przestać grać. Nam się podoba tak, jak jest. smile

• Gość: SebaOnePL Re: @SebaOnePL IP: 212.160.172.* 16.12.10, 20:23
            Są gry na PC w które chce grać mimo gorszej grafiki (Race07 czy rFactor) bo ich siła leży zupełnie gdzie indziej. Z drugiej strony gram w ARMA 2 która prezentuje się rewelacyjnie nie tylko pod względem rozgrywki ale także pod względem graficznym.
            Nie ukrywam że lubię też pograć w gry mające swoje korzenie z konsoli ale czasami da się tam coś poprawić (jak się włączy filtrowanie x16 z poziomu sterownika w NBA 2k10 to parkiet wygląda rewelacyjnie) a czasami nie da i mimo iż wyglądają ładnie (jak Assassins Creed 2 w FullHD z AAx4 i filtrowaniem x16) to momentami lepsze tekstury by mu nie zaszkodziły smile
            Grania nie porzucę bo gram od 1989 od ZX Spectrum poprzez Atari 65XE, Amigę 500 a później od 1997 na PC i mimo iż teraz nie mam na to dużo czasu to dalej jest to dla mnie duża przyjemność.
    • coletrain Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 16.12.10, 20:49
      No tak, więc suma sumarum nowa generacja wyjdzie w czasie korzystnym dla siebie, a nam graczom przyjdzie przyjąć stan rzeczy takim jaki jest.
      Ja dziś podjąłem decyzję o zakupie PS3, będzie to świetny dodatek do mojego PC`ta, mam nadzieję że wszystkie exy mnie pozytywnie zaskoczą i moje zdanie na temat konsol zmieni się jeszcze in plus (taki prezencik na święta wink )

Pozdro
    • gulip Re: Czy chcemy nowej generacji konsol ? 16.12.10, 22:22
      ja nie na razie dziękuję może w 2013

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka