Dodaj do ulubionych

Temat maturalny związany z grami

18.01.11, 11:35
Witam mam ciekawy temat na maturę ustną: "Literatura jako źródło inspiracji dla autorów gier komputerowych. Omów zakres i charakter tych związków, odwołując się do wybranych przykładów."
Proszę o wasze pomysły z jakich gier i książek mógłbym skorzystać(najbardziej oczywiste to Wiedźmiń i Władca Pierścieni).
Prosiłbym też o tytuły opracowań na ten temat, z tego co widziałem to są to głownie artykuły na stronach www, ciężko chyba znaleźć książki na ten temat. Proszę o sugestie. Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • slawomir.serafin Re: Temat maturalny związany z grami 18.01.11, 13:08
      na pewno jeszcze American McGee's Alice inspirowane Alicją w Krainie Czarów. I Mount & Blade: Ogniem i Mieczem, wykorzystujące postacie z sienkiewiczowskiej Trylogii.
    • hurrdurr Re: Temat maturalny związany z grami 18.01.11, 13:15
      Prawdę mówiąc wątpię, żebyś znalazł odpowiednią literaturę na ten temat - nie jest zbytnio popularny w kręgach naukowych, bo i czemu się dziwić - inspiracje literackie w grach to raczej zwykłe zapożyczenia motywów czy "przeinaczenie" fabuły, za mało rozwinięte, by literaturoznawcy się tym zajmowali. Informacji szukaj więc bardziej w literaturze dotyczącej gier, szczególnie anglojęzycznej. Tylko jak wygląda sprawa z przedstawianiem takich tekstów komisji (czy konieczne jest załączenie tłumaczenia?) musiałbyś się dopytać.

I spójrz na ptbg.org.pl/ - jeżeli gdzieś będą na ten temat coś wiedzieć, to najpewniej w Towarzystwie Badania Gier, w tym też komputerowych. wink
    • bosman_plama Re: Temat maturalny związany z grami 18.01.11, 13:29
      Planscape:Torment był częściowo inspirowany twórczością Rogera Zelaznego. Gdy powstawała ta gra motyw bohatera próbującego odzyskać swą pamięć i tożsamość nie był tak ograny jak obecnie, a jest charakterystyczny dla twórczości Zelaznego (pierwsze tomy cyklu Amber, czy "Stwory światła i ciemności" - to przykłady powieści, w których Zelazny stosował tę właśnie metodę). Twórcy gry przyznawali się do inspiracji Zelaznym, niestety nie pamiętam gdzie o tym czytałem, bo dawno temu to byłosad.

Powstały gry na podstawie Pratchetta. W tej chwili powstaje gra na podstawie "Pieśni lodu i ognia" Martina. Rosjanie zrobili grę na podstawie "Straży nocnej" Łukianienki. Gra powstała wprawdzie po sukcesie filmu, ten jednak jest ekranizacją powieści. "Stalker" to bardzo swobodna interpretacja powieści Strugackich. "Metro 2033" to już gra na podstawie powieści, zresztą przy udziale jej autora.
      Niedawno (stosunkowo) był spory szum wokół gry "Dante's Inferno", która do znanego dzieła nawiązywała niemal wyłącznie tytułem, niemniej jednak twórcy przyznawali się do inspiracji "Boską Komedią".
      • bosman_plama pees 18.01.11, 13:41
        PEES - wybacz gapiostwo. POwieść Strugackich to oczywiście "Piknik przy skraju drogi". A autorem powieści "Metro 2033" jest Dimitrij Głuchowski.

Być może interesującym wątkiem byłaby też obecność gier w literaturze. Tu przychodzi mi na gorąco do głowy dylogia "Głębi" Siergieja Łukanienki, której akcja toczy się częściowo w grze komputerowej (chyba w Doomie, wersji multi - tego akurat nie jestem pewien).

Oczywiście do literatury nawiązuje też MMO o Conaniesmile.

Być może interesujące okaże się napomknięcie o wykorzystaniu w grach wątków zaczerpniętych z mitologii, najczęściej greckiej i nordyckiej. Tutaj "God of war" byłby sztandarowym przykładem. Wartałoby jednak wtedy zaznaczyć, że gry bardzo luźno traktują mitologie.

Osobna sprawa to przygodówki - powstała chyba seria gier o Sherlocku Holmesie (Conan Doyle), powstały też jakieś gry o Draculi (Bram Stoker), Nie grałem w nie jednak, nie wiem więc w jakim stopniu (i czy w ogóle) pozostają wierne literaturze. Nie wiem też - znów nie grałem - na ile gra "Ojciec chrzestny" odwołuje się do powieści. Niemniej prócz słynnego filmu istnieje powieść Mario Puzo, której film stanowi ekranizację.

I ostatnie,c o przychodzi mi do głowy to gra studia Tale of Tales "Fatale" inspirowana "Salome" Oscara Wilde'a.
        • slawomir.serafin Re: pees 18.01.11, 14:22
          tak, w Głębi to był Doom
          • bosman_plama offtop:) 18.01.11, 14:47
            Czad powieść, swoją drogą. Gdyby pisał ją teraz, pewnie bohaterowie graliby w Stalkera. Zresztą opisy spotkań drużyn przy ogniskach bardziej pasują właśnie do Stalkera niż do Dooma.
    • pmlody2 Adaptacje 18.01.11, 13:31
      Nie bedę zbyt odkrywczy, ale na pewno trzeba tu wspomnieć o wszelkich adaptacjach ksiażek - Trylogii Tolkiena, Harrym Poterze, Godfather itp W tym przypadku połączenie tych 2 gatunków jest najlepiej widoczne. Dalej wszystkie gry robione na kanwie powieści, ale nie mające konkretnego odpowiednika, np Mafia - wzoruje się np na prozie Mario Puzo, ale nie jest ściśle powiązana z żadną konkretną książką.
    • elleadre Re: Temat maturalny związany z grami 18.01.11, 13:32
      Z bardziej abstrakcyjnych: Czerwony Kapturek - The Path
    • szczqcz Re: Temat maturalny związany z grami 18.01.11, 13:34
      Tak na szybko z głowy:
      "The Hobbit"
      "Hitchhikers Guide to the Galaxy" od Infocomu
      "I have no mouth and I must scream" na podstawie opowiadania Harlana Ellisona
      Lovecraft:
      Shadow of the Comet, Prisoner of Ice, Dark Corners of Earth
      stara przygodówka w stylu Mysta "Rama" na podstawie książek A. C. Clarke

mity i legendy, spory temat:
      God of War, kilka gier związanych z legendami arturiańskimi
      mitologia nordycka - Too Human, Odin's Sphere, Beowulf i mnóstwo innych inspirowanych tym settingiem

Artur Conan Doyle - przygodówki o Sherlocku Holmesie

• szczqcz Re: Temat maturalny związany z grami 18.01.11, 13:37
        Grzeb na mobygames
        www.mobygames.com/game-group/literature-inspired-games
        i wikipedia często pokazuje coś co się nazywa references in popular culture.
    • vounsky Re: Temat maturalny związany z grami 18.01.11, 13:40
      Co do listy gier na podstawie książek, to chyba nic bardziej kompletnego niż to, co pod linkiem nie znajdziesz smile

www.mobygames.com/game-group/literature-inspired-games
      Co do literatury, to poszukam, ale myślę, że przede wszystkim jakieś opracowanie będzie po angielsku... Jeśli będzie...
    • vounsky Re: Temat maturalny związany z grami 18.01.11, 13:46
      Sprawdz te linki, pod kątem opracowan (zwłaszcza blog)

www.msnbc.msn.com/id/35841090/ns/technology_and_science-games/
      gameliterature.blogspot.com/
      trevordodge.com/?page_id=2685
    • michrz Re: Temat maturalny związany z grami 18.01.11, 13:52
      Są tez gry o Bondzie (acz tu mocniej się filmem niż książką inspirują).
      Mitologia jako źródło inspiracji też jak najbardziej, nie tylko w God of Warowym podejściu.
      Możesz jeszcze wspomnieć o D&D -> na podstawie przygód i opisu świata masz chociażby Baldury. Nie wiem czy podręczniki będziesz podciągał pod literaturę - niemniej pomysł podrzucam wink
    • rdk_f Re: Temat maturalny związany z grami 18.01.11, 14:06
      Jeśli chodzi o inspiracje, to jeszcze Diuna Herberta, i to nawet mniej słynny RTS, a bardziej en.wikipedia.org/wiki/Dune_(video_game)
    • miszaquis Wiedźmin to nie tylko Sapkowski 18.01.11, 15:04
      Wiedźmin jest ciekawym przykładem do tego tematu, ponieważ oprócz faktu że jest oparty na literaturze Andrzeja Sapkowskiego zawiera wiele odwołań do innej literatury (i nie tylko), dla przykładu:

- W IV. akcie pojawiają się wzmianki dotyczące legendy o świętym Graalu i Danie Brownie zwanym w grze "Brązowym Danem".
      - w IV akcie w zadaniu z południcą Aliną w polskiej wersji Jaskier cytuje fragment Dziadów Mickiewicza.
      - w IV akcie pojawiają się nawiązania do Balladyny Słowackiego:

* są dwie siostry: Celina (czyli Balladyna) i Alina, a siostra Balladyny właśnie tak miała na imię.
      * starsza siostra zabija młodszą na polu malin.
      * ciało Aliny odnajduje ślepo szukający miłości Adam (czyli Filon) i popada w rozpacz.
      * Alina zbierała maliny dla Juliana (czyli Kirkora).

Z innej beczki:
      - Gdy podczas zadania związanego z południcą porozmawiamy z Jaskrem w gospodzie, usłyszymy go śpiewającego fragment piosenki "Celina" Stanisława Staszewskiego, znanej lepiej m.in. z wykonań zespołów Kult i KNŻ. Sama południca parafrazuje z kolei wykonywaną przez KNŻ piosenkę "W Południe" autorstwa Kazimierza Grześkowiaka.

Pozdrawiam i życzę powodzenia. Temat jest bardzo ciekawy i o wiele bogatszy niż na pierwszy rzut oka

p.s.
      Informacje zaczerpnąłem z Wikipedii. Myślę że jak poszperasz więcej w sieci to na pewno dowiesz się o innych smaczkach w Wiedźminie (ja na przykład grając nie zwróciłem uwagi na to że Jaskier śpiewał fragmenty 'Celiny' Staszka Staszewskiego).
      • miszaquis Re: Wiedźmin to nie tylko Sapkowski 18.01.11, 15:06
        oczywiście wdarła mi się literówka i powinienem był rozdzielić legendę o świętym Grallu od Dana Browna, żeby nie wyglądąło to tak jakby był jednym z jej bohaterów smile
    • piromaniack Re: Temat maturalny związany z grami 18.01.11, 16:03
      Witam, mam ciekawy temat na maturę ustną, za który w ogóle nie powinienem się brać ze względu na jego przyzerową znajomość oraz nieumiejętność samodzielnego znalezienia źródeł. Halp.
    • marloon-1987 re 18.01.11, 16:04
      Advent Rising - gra nie jest oparta na konkretnej książce, ale scenariusz pisał Orson Scott Card, a w samej grze można znaleźć mnóstwo nawiązań do jego powieści. Swoją drogą szkoda że to była taka słaba gra uncertain
    • old_skull Re: Temat maturalny związany z grami 18.01.11, 17:51
      Betrayat at Krondor oraz Return to Krondor - silnie powiązane z twórczością Feista, napisał nawet książki związane z tymi grami.
      Alpha centauri: en.wikipedia.org/wiki/Sid_Meier's_Alpha_Centauri wiele inspiracji i nawiązań do najważniejszych twórców SF.
    • hazz Re: Temat maturalny związany z grami 18.01.11, 17:54
      Równie dobrze można pod uwagę brać twórczość Tom'a Clancy'ego który napisał serię książek o Splinter Cell'u. Co prawda one nie są identyczne jak gra, aczkolwiek inspirowane nimi vice versa.
    • stasmy Re: Temat maturalny związany z grami 18.01.11, 18:14
      Oprócz wcześniej wymienianych gier polecałbym XIII Ubisoftu (en.wikipedia.org/wiki/XIII_%28video_game%29), które z komiksu XIII bierze nie tylko fabułę, ale też styl graficzny i narrację (zagraj koniecznie w demo, żeby zobaczyć jak na ekranie pojawiają się kolejne kadry pewnych animacji).

I pamiętaj, że komiks to też literatura, a za przywołanie postaci Jeana Van Hamme'a (Thorgal!) na pewno nic złego Ci się nie stanie smile

Powodzenia,
      stas
    • 5mieszek Szkoda ze tylko literatura 18.01.11, 22:59
      Szkoda ze tylko literatura.
      Bo mozna by dorzucic takie Enter the Matrix czy gry o Riddicku, ktore sa dopelnieniem historii, bez ktorych calosc traci pewne fragmenty. Ale chyba gry laczacej ksiazki jeszcze nie bylo?
    • lord_metalboxes Re: Temat maturalny związany z grami 19.01.11, 08:40
      Homeworld to adaptacja Księgi Wyjścia ze Starego Testamentu.
    • kkondrat Clancy 19.01.11, 21:49
      Tom Clancy to też lata 80-te - książka Red storm rising (Czerowny sztorm) - i kultowa gra Harpoon
      Książka a następnie gra i film The Hunt for Red October (Polowanie na Czerwony Październik)

• kkondrat Re: Clancy 19.01.11, 21:51
        Więcej tu:
        en.wikipedia.org/wiki/Tom_Clancy#Video_games
        jest pisarzem i współautorem paru tuzinów gier

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka