Dodaj do ulubionych

Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.04.09, 10:38
Dla mnie najważniejsze jest, aby twórcy NAPRAWDĘ oddali historię Falludży. Nie robili żadnych przekłamań ani tego typu rzeczy. Chętnie bym poznał te wydarzenia z perspektywy żołnierzy (obu stron).
Obserwuj wątek
    • Gość: V Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah IP: *.dolnoslaska.policja.gov.pl 08.04.09, 10:46
      Robi się filmy o trwającym konflikcie w Iraku, przez ostatnie lata powstało ich sporo - większego krzyku nie było. Kino to też rozrywka a zarazem narzędzie ideologiczne. Z grami jest podobnie, jedyna różnica jest taka że są interaktywne. Takie same kontrowersje słychać było gdy mówiono o nakręceniu filmów o 9/11 a jednak je nakręcono i robi się to nadal. Trauma szybko opuszcza amerykanów, brytyjczyków bo pędzą oni do przodu, a w tym pędzie powstają takie dzieła kultury jak gra o piekle wojny na bliskim wschodzie. Wypowiedzi krytykują to przedsięwzięcie to darmowa reklama i zamierzony maketing tytułu który zapewne będzie mierną strzelanką jedynie lokacja w której jest zainstalowany jest czymś nowym.
    • Gość: V Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah IP: *.dolnoslaska.policja.gov.pl 08.04.09, 10:52
      wojtas022 @ : Obu stron się nie uświadczy ponieważ rebelianckie bojówki to wróg, antyteza światła, boga, człowieka i wszystkiego co dobre. Nikt nie posunie się do czegoś takiego by pozwalać na strzelanie do czystego dobra, do niosących światło (sic!) czy też wyzwolicieli. To byłaby jeszcze większa trauma dla zachodniej cywilizacji, dla rodzin żołnierzy koalicji.
    • Gość: wojtas022 Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.04.09, 11:12
      V@: zgadzam się z Toba i dlatego napisałem to w nawiasie. Może jakby robił tą grę jakiś nie zaangażowany w wojnę kraj to wtedy MOŻE byśmy zobaczyli ten konflikt z obu stron, ale wtedy Ameryka i inne kraje koalicji podniosły by taki larum, że na pewno projekt by zdechł na samym starcie...Czy to jest sprawiedliwe? Pewnie nie, ale jak wiemy historię piszą ci, którzy zwyciężają...smutna prawda.
    • Gość: Lord of War Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 11:20
      Ja bym wolał grę w której gracz jest dilerem uzbrojenia jakiegoś wielkiego zaoceanicznego koncernu zbrojeniowego, którego kraj wywołuje wojnę z krajem na drugim końcu świata wysyłając żołnierzy i dozbrajając partyzantkę bo każdy wystrzelony pocisk pachnie kasą.
    • Gość: wojtas022 Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.04.09, 11:29
      Coś w stylu "Lord of war" z Nicolas'em Cage'm? tongue_out
    • Gość: V Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah IP: *.dolnoslaska.policja.gov.pl 08.04.09, 11:39
      Z drugiej strony chciałbyś grać niemacami we wrześniu '39? mówie o shooterach a nie grach strategicznych. Tak już jest.
    • the_emjoot Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah 08.04.09, 12:00
      Więcej horrorów wojennych oglądam w Wiadomościach sad
    • deamon-pl Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah 08.04.09, 12:14
      scenariusz gry pokazywał gnity amerykańskie jako bohaterów to nikt tej gry nie kupie bo nie lubię fałszywej historii + gardzę fałszywą historią imperiów.
      p.s:jeśli rebeliantów i siły NATO pokarzą na równy warunkach to chętnie za gram.
    • Gość: wojtas022 Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.04.09, 12:15
      V@:"Z drugiej strony chciałbyś grać niemacami we wrześniu '39? mówie o shooterach a nie grach strategicznych. Tak już jest."

Oglądałeś może film "Stalingrad" z 1993 roku? Opowiada on o żołnierzach Wermachtu przerzuconych z Włoch prosto do piekła Rosji. Ludzie nie chcieli oglądać nazistów walczących o swoje życie ( woleliby pewnie patrzeć jak giną ), ale film się spodobał i pokazał, że Niemcy to też ludzie...nie zrozum mnie źle nie popieram żadnej wojny! Ale jestem "ciekawskim" człowiekiem i chętnie zobaczę jak różne wydarzenia widzą różni ludzie. O ile to nie jest jakieś naciąganie faktów i przekłamywanie historii. Tak jak to miało miejsce w filmie "Opór" z Daniel'em Craig'em...

Wracając do tematu to chętnie zobaczyłbym konflikt iracki z perspektywy Irakijczyków. Może się to komuś podobać albo i nie, ale lubię prawdę! Chcę poznać realia obydwu stron, żeby móc wyrobić swoją własną opinię na dany temat.
    • wypisany Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah 08.04.09, 12:23
      @wojtas022
      A czy konami to nie jest japońska firma? Nie wiem co prawda, jaki oddział będzie robił tę grę, ale jeśli jakiś japoński, to są szanse na niezłą grę.

Co do pytania z artykułu - oczywiście, że twórcy gier mają prawo do wypowiedzi na temat trwającej wojny. Rząd nie ma monopolu na propagandę. Rozumiem, że rodziny ofiar nie czują się najlepiej ze świadomością tego, że ktoś gra sobie w wojnę, w której zginął ich ojciec/syn/mąż. Ale zdecydowanie większym skur@#%#@!wem jest ciągnięcie tej wojny w nieskończoność.
    • Gość: nic Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 12:29
      Może się to komuś podobać albo i nie, ale lubię prawdę! Chcę poznać realia obydwu stron, żeby móc wyrobić swoją własną opinię na dany temat.
      -----------
      Ale nie przedstawia prawdziwej sytuacji to bedzie zupełnie niegrywalne i pozbawione balansu. To jakby w Battlefield 2 na pełnej mapie cq, siły MEC grały jedynie piechota.
    • Gość: V Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah IP: *.dolnoslaska.policja.gov.pl 08.04.09, 12:47
      Widziałem ten film i wcale mi nie było przykro, szli na wojnę którą sami rozpętali. Tak samo jak w "Upadku" nie było mi żal ani jednego niemca zdychającego na froncie. To jest wojna i paradoks jest taki że zazwyczaj prowadzi się ją dla pokoju...
    • d_pawel Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah 08.04.09, 12:49
      V -> "Robi się filmy o trwającym konflikcie w Iraku, przez ostatnie lata powstało ich sporo"

Możesz podać jakie? Bo ja znam Bitwę o Irak i Generation Kill, a chętnie obejrzałbym więcej.

wypisany -> Wydaje Konami, robi Atomic Games, twórcy m.in. Close Combats, z Północnej Karoliny.
    • Gość: wojtas022 Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.04.09, 12:51
      wypisany@:

A myślisz, że w Iraku nie ma/ lub nie było wojsk japońskich (nie wiem czy nie wycofali się już) ? Zresztą kiedyś były informacje o porwanych japończykach, którzy zostali zamordowani. I teraz myślisz, że pokażą Irakijczyków w dobrym świetle ? Na pewno nie!

nic@:

Źle mnie zrozumiałeś...nie chodziło mi tutaj o pokazywanie realiów sił militarnych, bo wiadomo, że Irak nie mógł się równać z USA. Miałem na myśli to, żeby nie pokazywać mieszkańców Iraku jak ludzi, którzy dali początek tej wojnie, ale jako ludzi, którzy stanęli w obronie swojego kraju w obliczu NICZYM nie uzasadnionej agresji militarnej ze strony Ameryki! Przecież wszyscy dzisiaj już wiemy, że Irak nie zagrażał światu pod względem broni atomowej, a te wszystkie bajki były wyssane z palca przez administrację Busha...prawda?
    • Gość: prawda boli Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 13:33
      Kolejny raz przemysł gier skompromitował się doszczętnie. ZAKAZAĆ WSZYSTKICH BRUTALNYCH GIER BO PRZEZ NIE ZABIJAJĄ SIĘ DZIECI W SZKOŁACH I MUZUŁMANIE WYSADZAJĄ SIĘ W AUTOBUSACH MIEJSKICH!!!! WLEPIĆ BANDYCKIM PRODUCENTOM GIGANTYCZNE KARY TAK ŻEBY UPADLI!!!!
    • krzysieknn Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah 08.04.09, 14:10
      Muzułmanie nie leżą mi i kulturowo ani poglądowo ani religijnie. Ale przełamałbym się i grał ich stroną żebym tylko mógł widzieć jak yankes pada gdy mu wsadzam kulkę ze snajperki w czoło.
    • wypisany Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah 08.04.09, 14:56
      @prawda boli
      Dobra, ja wysiadam. To co napisałeś, to sarkazm, prawda?
    • jabbur Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah 08.04.09, 15:02
      A ta gra to ma byc w co?
      Strona US: pacyfikacja miasta przez snajperow
      Strona Evil: symulator umierania z glodu i ran?
    • Gość: cl Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 15:19
      Takie gry oparte na prawdziwych tragediach nie powinny powstawać, zwłaszcza jeśli sprzeciwiają się temu ludzie, którzy stracili w nich bliskich lub w nich uczestniczyli...
    • Gość: wojtas022 Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.04.09, 17:35
      krzysieknn@:

To nie Muzułmanie najechali USA tylko odwrotnie...po co? Żeby ustrzec się przed nimi bo są źli i mają broń mogącą zniszczyć świat?? NIE! Pojechali sobie tam po ropę. Oczywiście nie mówię tutaj o taki szeregowym, który dostaje karabin do ręki, kopa na rozpęd i ma walczyć z wrogiem - bo to są rozkazy, które ma wykonać. Mówię o tych postawionych wyżej.
    • Gość: gość Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah IP: *.146.rev.vline.pl 08.04.09, 19:25
      nie trzeba bylo zaczynac tej bezsensownej wojny. teraz wielkie mi tabu bo ludzie tam zgineli... heloł - na wojnie zazwyczaj gina ludzie!
    • mr.lipton Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah 08.04.09, 21:51
      Na prawdę tego nie rozumiem. To jest wielkie coś tam bo wojna sobie trwa. Ok to niech trwa. Nie interesuje mnie to. Tak samo jak nikogo z tych "oburzonych" nie interesuje radość jaką mi sprawiały moje Fallschirmjägerowe, czy uwaga SS`mańskie teamy z felmenwerferem w Close Combat.(przenośne opiekacze yankesów) smile
    • mr.lipton Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah 08.04.09, 21:53
      Tak na koniec dodam że urzekły mnie historie cytowanych Panów, a ja i tak grę kupię jeśli jakieś fajne multi będzie.
    • Gość: zdziszek Re: Kontrowersje wokół Six Days in Fallujah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 14:38
      Nie rozumiem,o II wojnie światowej gier jest pełno a jakoś nikt się nie oburza.Chyba nie muszę wyjaśnić co było większą tragedią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka