-
Muszę się popisać i zrobić idealną golonkę. Nie chodzi mi o same przepisy,
chociaż oczywiście ciekawe pomysły sa zawsze mile widziane, ale o sposob by
wyszla idealna, mięciutka i w ogole. Pomożecie?
-
Peklowałem już karczek, "kawały" szynki bez kości,
teraz chcę zapeklować golonkę.
Problem w tym, że kiedyś spotkałem się z
opinią, że nie można peklować w zalewie z saletrą
mięsa z kością.A golonka ma kość i pytanie -
czy kość usunąć, czy peklować z kością.
-
Jak bedzie lepiej, najpierw golonko podgotowac i potem do piekarnika albo od
razu wsadzic do piekarnika?
-
mam ugotowana golonke, z czym ja podac na obiad. z ziemniakami?? i co do tego??
nie mam pomyslu jak podac gotowana golonke
-
nie wiem co z nią zrobić???? Czy najpierw ją trzeba peklować?? Mężowi marzy
się w piwie, Ja jednak nie wiem jak mam sie do tego zabrać. :(
ps. To moja pierwsza golonka
-
Jestem wegetarianką ale chcę zrobić swojemu facetowi golonkę po bawarsku. Ogólnie przepis mam, tylko ,że jest on do zrobienia w piekarniku. Chciałabym to jednak zrobić na "gazie". Ile czasu ją dusić, jak? Głównie chodzi mi o to po jakim czasie duszenia golonka nadaje się do jedzenia?
-
...pojawiła się w moim sklepie, wygląda kusząco, ale nigdy jeszcze jej nie
używałam- stąd pytanie: czy traktować ją jak golonkę wieprzową?
może macie jakieś przepisy z jej wykorzystaniem?
-
... zablysnac przed szwagrem ;) czy ugotowac w przyprawach i cebuli a potem upiec w "pomadzie" z
oliwy z ziolami i cukrem/miodem, czy macie lepszy pomysl na te golonki. przejrzalam przepisy
googlowe i galerie potraw, ale jakos bez rewelacji. chlopow bym zwlaszcza prosila o pomoc, bo na
meskie podniebienie ta golonka przeznaczona ;)
dzieki!
-
Jadlam ostatnio taka pieczona golonke z jarzynami na gorze.
Czy ktos moze wie jak te jarzyny sie robi, wiem tylko ze byla w tym marchewka,
seler i cebula, potarte na grubych oczkach i czyms doprawione.
Jesli ktos wie to prosze o pomoc. Dziekuje
-
Jakiś czas temu udało mi się zakupic na wsi ćwiartke swiniaka. Mam jedna
golonkę i nie wiem co z niej zrobić - na dwie osoby żeby było śmieszniej.
Albo może jedna dokupić? Prosze o porade co tak najprostszego na pierwszy raz
mozna zrobić z golonki? Dzieki ...
-
Witam wszystkich serdecznie.Wiem,wiem to już było ale ja mam golonkę /gotową
peklowaną,kupioną/ pokrojoną w plastry /hermetycznie zapakowana/ jak z niej
można zrobić niezły obiad na jutro.Bardzo proszę o propozycje.Serdeczne
dziękuje.
-
lubie i czesto robie golonke. ale dzisiaj ikeowa rzuciła mnie na kolana. pycha! delikatna, w sam raz przyprawiona..mniam! no i jak w temacie: jak oni ja robią???
-
Hej!
Kupiłam piękny kawałek golonki bez kości, już przyprawiony - nazywa się toto
golonka do pieczenia. Widać ziarenka kolendry, ziela angielskiego, pieprz,
liść laurowy. Zakładam, że jest peklowana, ale jeszcze woreczka nie
otworzyłam. Zwykle peklowaną golonkę gotowałam, teraz wolałabym zrobić coś
innego, pieczona też nie jest zła :) Tylko jak to zrobić, żeby nie zepsuć?
Wystarczy do brytfanki + trochę tłuszczu i do piekarnika?
-
taką gotową ze sklepu. żona kazała ugotować ale nie powiedziała ile czasu. jestem zupełnie zielony w kuchni, a golonki nie spróbuję więc nie będę wiedział czy jest miękka.
-
Ciągle słyszę zachwyty wielbicieli golonki, ale żaden z nich nie potrafi mi
powiedzieć, jak takie cudo przyrządzić. Wszyscy jedzą to "u kogoś" albo w
jakimś barze. Czy mógłby mi ktoś pomóc, bo mam ochote sama zrobić to słynne
cudo.
-
Chciałabym zrobić goloneczke dla mężczyzn. Na pewno będzie to miła
niespodzianka a i dobry podkład. Proszę o przepisiki bo nigdy nie robiłam.
Wiem, że niektórzy najpierw pieką a póżniej gotują, inni odwrotnie
-
co zrobic z golonką ugotowana (została mi z zupy???) nie chce jej jeść takiej
wyjetej, tylko jakoś doprawić, podpiec? Podajcie jakis prosty i dobry przepis
dzięukje
-
Ugotowałam z warzywami i zielem i listkiem. i co z nia dalej zrobić? jaks
taka niezadobra.
Wydaje mi się,ze ja po prostu nie lubie golonki.ale skoro nauczyłam sie jeść
krewetki,jak w końcu zrobiąłm smaczne ,to moze z golonka tak będzie?
-
Ktoś zna dobry przepis na golonkę??
-
Witam!
mam do przyrzadzenia gotowe golonki peklowane.
Czy ktos moze mi pomoc i powiedziec jak to zrobic?
gotowac? piec?
z gory dziekuje za pomoc!