Dodaj do ulubionych

Program wspierania rodzin wielodzietnych

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.13, 12:16
„Tarnobrzeg dla Rodziny – Karta Dużej Rodziny” – to nazwa programu, przygotowanego przez tarnobrzeski oddział Prawa i Sprawiedliwości, z inicjatywny radnego Józefa Motyki, w swym założeniu mający wspierający rodziny wielodzietne. – To nie jest nasz autorski program, wzorowaliśmy się na rozwiązaniach już istniejących – wyjaśnia w rozmowie z NW24 radny Motyka. – W czerwcu br. byliśmy na kongresie PiS w Sosnowcu, tam inni samorządowcy potwierdzili, że taki system dobrze funkcjonuje – dodaje.
Program skierowany jest do rodzin wielodzietnych, rodzin zastępczych, w tym pełniących funkcję pogotowia rodzinnego oraz rodzinnych domów dziecka z terenu miasta Tarnobrzega. Jego zadaniem jest zapewnienie konkretnych ulg rodzinom wielodzietnym, a tym samym zachęcenie ich do uczestnictwa w życiu kulturalnym i społecznym miasta. Proponowany system ulg na korzystanie z usług oferowanych przez miejskie jednostki organizacyjne, inne jednostki i podmioty działające na terenie miasta Tarnobrzega oraz firmy prywatne może ułatwić życie rodzinom, które do tej pory często, tylko ze względów finansowych, musiały ograniczać a często rezygnować z dóbr kultury, sportu i rekreacji.

Program jest skierowany do wszystkich rodzin wielodzietnych niezależnie od ich dochodu.

Jak wyjaśnia w rozmowie z NW24 radny Motyka, projekt uchwały złożony został w sierpniu br, i wszystko wskazuje na to, że na najbliższej, wrześniowej sesji trafi pod obrady. Radny Motyka ma również nadzieję, że większość Rady Miasta poprze projekt, który w obliczu dużych sum pieniędzy wydawanych na wszelkie formy promocji miasta, nie obciąży aż nadto budżetu Tarnobrzega.

- Uwzględniając znaczące miejsce i rolę jaką rodzina pełni w społeczeństwie, a także w odniesieniu do niepokojącego zjawiska jakim jest spadek liczby urodzeń, podejmowanie działań na rzecz rodzin wielodzietnych jest jak najbardziej uzasadnione. Obowiązkiem zatem wszelkich wspólnot, w tym także samorządu Miasta Tarnobrzega, jest tworzenie właściwego klimatu i przyjaznych warunków do tego by rodzice w sposób świadomy i odpowiedzialny, podejmowali dodatkowy trud wychowawczy – wyjaśniają autorzy projektu.

Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Program wspierania rodzin wielodzietnych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.13, 12:30
      Dobry pomysł. Czy urzędujący odważą się go zignorować bo jest opozycji. Postępowanie radnych w tej ważnej dla rodzin wielodzietnych sprawie będzie ich wizytówką.
    • Gość: doda Re: Program wspierania rodzin wielodzietnych IP: *.hsd1.ct.comcast.net 03.09.13, 14:14
      A może to jak zwykle tarnobrzeska PIS_da próbuje coś ugraćoczywiście dla poklasku bo temat widomyw Tarnobrzegu od dawna
      norbertmastalerz.blog.onet.pl/2013/08/26/karta-rodziny-prace-na-ukonczeniu/
      • Gość: gość Re: Program wspierania rodzin wielodzietnych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.13, 14:34
        Program został zgłoszony przez PiS do przewodniczącego RM w dniu 23.08.2013 r. Prezydent ogłasza na swoim blogu dopiero 26.08.2013 r. że pracują nad programem. Więc kto tu się chce podpiąć pod pomysłem?
      • Gość: karol Re: Program wspierania rodzin wielodzietnych IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.09.13, 15:23
        Pomysł jest bardzo dobry. Pomóżcie internauci by projekt został wdrożony w życie dla dobra naszego miasta i kraju. Pomińmy poglądy polityczne. Takim rodzinom należy się pomoc i nie ważne kto pierwszy a kto drugi, ważne by zaczął obowiązywać i pomagać. Apelujmy do naszych radnych by poparli tę inicjatywę. A może obie inicjatywy dadzą się pogodzić ze sobą. Czas to pieniądz. Kto szybko daje, ten dwa razy daje - mówi przysłowie.
        • pis_tarnobrzeg Re: Program wspierania rodzin wielodzietnych 03.09.13, 19:00
          Program duże rodziny prezentowany przez PiS w Tarnobrzegu jest elementem ogólnopolskiej akcji radnychj PiSu w wielu miastach. Do radnych został rozesłany wzór, który jest lokalnie modyfikowany:
          1. Kalisz:
          kalisz.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1985020,pis-w-kaliszu-proponuje-wsparcie-dla-rodzin,id,t.html
          2. Gorzów Wielkopolski:
          forum.gazeta.pl/forum/w,58,146271013,146271013,Radni_PiS_Karta_Duzej_Rodziny_koniecznie_od_pr_.html
          gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,35211,14402153,Radni_PiS__Karta_Duzej_Rodziny_koniecznie_od_przyszlego.html
          3. Radom
          www.facebook.com/pis.radom/posts/470914872946980
          4. Elbląg:
          dziecko.elblag.net/artykuly/karta-duzej-rodziny-w-olsztynie-juz-wdrazaja-w-elb,5955.htm
          itd...
    • Gość: Aneta wielodzietni to roszczeniowi szantażyści IP: *.flash-net.pl 03.09.13, 20:34
      Zanim się ktoś zdecyduje na kolejne dziecko, powinien wziąć kartkę i ołówek i odpowiedzieć sobie na proste pytanie: czy mnie na to stać ?

Jeżeli nie - to pytam na co liczy ten czy ta wielodzietna ?
      Na jałmużnę i miłosierdzie gminy przez najbliższe 25 lat ?
      Najczęściej jest to postawa typu: ja mam dzieci więc mi dajcie i g... mnie obchodzi skąd weźmiecie.
      • Gość: gość Re: wielodzietni to roszczeniowi szantażyści IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.13, 21:27
        Aneta zanim się coś napisze to należy użyć szarych komórek jak się ich posiada w ilości wystarczającej do logicznej wypowiedzi. Rodziny wielodzietne nie występują z roszczeniami chociaż są krzywdzone przez rozwiązania stosowane przez państwo. Są zmuszane przez system podatkowy do dostarczania kasy. Kto zapewni tobie kiedyś emeryturę kiedy nie będzie następnych pokoleń.
        • Gość: gg Re: wielodzietni to roszczeniowi szantażyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.13, 14:35
          ...
        • Gość: Aneta własnie użyj szarych komórek i nie pisz głupstw IP: *.flash-net.pl 04.09.13, 18:28
          System podatkowy ma to do siebie, że płaca dorośli a ze środków budżetowych korzystają całe rodziny.
          Przykład ? mam jedno dziecko, płacę podatek a ono chodzi do szkoły i lekarza kiedy trzeba.
          Wielodzietny ? zazwyczaj matka w domu nie pracuje więc nie płaci podatku. Ojciec pracuje i płaci podatek tak jak ja ale z usług szkoły czy opieki lekarskiej korzysta cała rodzina np 5 osób.
          Czujesz różnicę ? potrafisz to zrozumieć ?

A emerytury ? nie żartuj - nie wiesz co pleciesz. Dzieci wielodzietnych zazwyczaj nie mają ekstra wykształcenia więc czy chcą czy albo będą bezrobotne, albo będą pracować w szarej strefie nie wyjada za granicę i w każdym z tych przypadków nie zapłacą złamanej złotówki do ZUS.
          Włącz myślenie zamiast złudzeń, że wyhodujesz sobie na starość niewolnika co będzie na ciebie płacił.
          Na inne komentarze poniżej poziomu nie będę odpowiadała.
          • Gość: gość Re: własnie użyj szarych komórek i nie pisz głups IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.09.13, 21:37
            Jako podatnik zapewniasz uciechy finansowane za duże pieniądze zbytków i fanaberii władzy w postaci utrzymywania zaciągów komercyjnych sportowców dla promocji panującego włodarza Tarnobrzega. Rodziny wielodzietne same wcale nie upominają się o wskazaną w programie pomoc. chociaż jest ona uzasadniona patrząc np. na obciążenia rodziny wielodzietnej podatkiem od odpadów. Inicjatywa mająca ma celu pomóc rodzinom wielodzietnym jest godna poparcia zważywszy, że polityka państwa nie wspiera tych rodzin a są one obciążone podatkami w skali większej niż pozostali, przy każdym zakupie niezbędnych produktów i rzeczy ponoszą koszty tego podatku. Pan radny Motyka wystąpił z inicjatywą, która powinna być przeanalizowana przez Radę Miasta i poddana pod jej osąd. Postawa radnych w tej sprawie będzie ich wizytówką.
          • ja-tarzan Re: własnie użyj szarych komórek i nie pisz głups 06.09.13, 06:53
            > > Wielodzietny ? zazwyczaj matka w domu nie pracuje więc nie płaci podatku. Ojcie
            > c pracuje i płaci podatek tak jak ja ale z usług szkoły czy opieki lekarskiej k
            > orzysta cała rodzina np 5 osób.

Ja mam jedno dziecko i Aneta ma jedno dziecko.

Ja bywam u lekarza 2 razy do roku, a Aneta 12.
            Ja nigdy nie byłem w szpitalu, a Aneta przeszła skomplikowaną operację i kosztowną rehabilitację.

Ja mam OC w PZU i Aneta ma ubezpieczenie w PZU, ja przez 20 lat nie miałem wypadku, Aneta spowodowała już 4 stłuczki, w związku z czym wypłacono ok. 200 tys. PLN.

itd...

Czujesz różnicę?

Na tym polega system ubezpieczeń, a nie płacenia za każdą usługę medyczną, pomoc policji, czy straży pożarnej jak to bywało za sanacji na przykład.

Po drugie, to "twoje jedno dziecko" nie zarobi w przyszłości na siebie i emeryturę dla dwojga rodziców, a ta 5 sąsiada tak, nie tylko na swoich, ale i na innych.

To taki uproszczony świat, by dopasować się do prostoty Twojego przykładu.

> A emerytury ? nie żartuj - nie wiesz co pleciesz. Dzieci wielodzietnych zazwycz
            > aj nie mają ekstra wykształcenia więc czy chcą czy albo będą bezrobotne, albo b
            > ędą pracować w szarej strefie nie wyjada za granicę i w każdym z tych przypadkó
            > w nie zapłacą złamanej złotówki do ZUS.

To już nawet nie prosty przykłąd, a prostacki.

I oczywiście populistyczny i nie poparty pewnie niczym konkretnym.

Znasz odsetek dzieci wychowujących się w rodzinach wielodzietnych?
            Znasz odsetek tych dzieci, którzy nie uzyskują dobrego wykształcenia?
            Potrafisz go porównać do odsetka dzieci z rodzin 2 + 1/2?

Przez analogię, to powinienem chyba przedstawić teorię, że ludzie opowiadający takie głupoty pewnie nie są w stanie zarobić więcej niż płaca minimalna i to tylko z pracy sezonowej, więc ...
            ;)

> Na inne komentarze poniżej poziomu nie będę odpowiadała.

Poniżej jakiego poziomu?

• Gość: Aneta Tarzan z matematyki to ty nie jesteś orłem IP: *.flash-net.pl 06.09.13, 21:34
              Poszukaj hasła "rachunek prawdopodobieństwa" i poczytaj ze zrozumieniem.
              Jeżeli uda ci się zrozumieć co przeczytałeś to sam dojdziesz do wniosku jakie głupstwa piszesz.
      • Gość: ja Re: wielodzietni to roszczeniowi szantażyści IP: 74.63.112.* 04.09.13, 15:24
        >Zanim się ktoś zdecyduje na kolejne dziecko, powinien wziąć kartkę i ołówek i odpowiedzieć sobie na proste pytanie: czy mnie na to stać ?

Ty też zabezpieczaj swoją szparkę bo los potrafi płatać figle :-P
        • Gość: obserwator Re: wielodzietni to roszczeniowi szantażyści IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.09.13, 07:49
          Gó...arstwo na forum nie rozumi(e i opluje każą inicjatywę), że jest wiele rodzin wielodzietnych normalnych bez patalogii, które same nie upomną się o pomoc. W innych społecznościach dużo większa pomoc państwa jest udzielana bezwarunkowo ponieważ w dużej perspektywie to się opłaca. Chronimy zwierzęta jak najbardziej słusznie bo same nie mogą się bronić a co z ludźmi?

Pytam czy w tej kadencji oprócz tego programu pomocy dużej rodzinie przedstawionego przez radnego Motykę były jakieś inicjatywy innych radnych w tym koalicji zmniejszających obciążenia dla obywateli? I odpowiadam nie słyszałem, raczej beztrosko wydatkuje się publiczne pieniądze na promowanie władzy poprzez wspieranie ogromnymi sumami sportu komercyjnego i ograniczanie środków na oświatę.

• Gość: mieszkaniec Re: wielodzietni to roszczeniowi szantażyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.13, 11:49
          To prawda władza swietnie się bawi. Czy rządząc od trzech lat, mając możliwość wdrożenia każdego pomysłu uczyniła cokolwiek dla poprawy bytu rodzin. Podczs dyskusji na sesji Rady Miasta nad wprowadzeniem uchwały o odpadach na zapytanie radnego Motyki o możliwości zwolnienia z opłat w jakiejś części rodzin wielodzietnych urzędnicy prezydenta i radni koalicji ostro skrytykowali pomysł i zdecydowanie w głosowaniu odrzucili wniosek radnego o zmiejszeniu stawek za odpady. Relacje z obrad są dostępne, można to zweryfikować.

• Gość: ??? Re: wielodzietni to roszczeniowi szantażyści IP: 109.232.241.* 07.09.13, 00:08
            Odnośnie pomocy dla rodzin wielodzietnych to od zawsze dużo się mówi, a mało robi lub w ogóle nic się nie robi. Rodziny wielodzietne radzą sobie bardzo dobrze. Patologia w rodzinach jednodzietnych czy dwudzietnych jest większa niż w wielodzietnych. Jestem za pomocą wszystkim potrzebującym bo jestem człowiekiem i myślę po ludzku.
            • Gość: poczwórna Re: wielodzietni to roszczeniowi szantażyści IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.09.13, 11:40
              mam czworo dzieci
              na urlopach macierzynskich byłam 4x4 mce czyli 16 mcy
              na 40 lat pracy ( przewidzianej) to chyba nie za dużo
              po 1 mcu zwolnienia w 9 mcu ciąży
              ani jednego dnia zwolnienia na dziecko
              Wiekszośc kobiet z 1 dzieckiem wiecej korzysta ze zwolnień
              W tym roku na same podręczniki ( może moje dzieci uda sie jednak wykształcić ) wydałam ok 1200 złotych. 2 tygodnie temu za wyjście na basen z dziećmi( + ja) zapłaciłam ponad 50 złotych.
              Dziwne, podatek dochodowy rozliczamy wspólnie z mężem( nie uwzglednia sie dzieci!), a do kredytu dochód dzieli się na 6 ( w naszym przypadku)
              Nie jest łatwo być w Polsce rodziną patologiczną...
              Dzis płaczą nauczyciele zwalniani z pracy, bo niż demograficzny. Jaka jest średnia dzietnosc nauczycieli? ( zawód najbardziej przyjazny rodzinom...)
              • Gość: poczwórna Re: wielodzietni to roszczeniowi szantażyści IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.09.13, 11:50
                Aha, i przez parę lat dawałam zatrudnienie niani...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka