nina761 23.01.06, 11:25 Czy mamy z Rataj mają jakieś typy? Gdzie wasze pociech czują się najlepiej? Prosimy o pomoc! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abuba Re: Rataje/Jakie przedszkole? 23.01.06, 11:56 Podłączam się do pytania Niny :) Kilka miesięcy temu pytałam o wskazówki i już wiem, że z osiedla Polanka najblizej do P.nr 6 ("Polne Kwiatki", osiedle Lecha), P. nr 53 ("Koszałek Opałek", Lecha), P.nr 73 (os. Czecha), P. 144 ("Wesoła Gromada", os. Czecha). Tak błądząc palcem po planie (bo nie mieszkam jeszcze w Poznaniu) natknęłam się jeszcze na przedszkole nr 160 "Biały Orzeł" na os. Tysiąclecia. Czy któreś z tych przedszkoli godne jest polecenia? Czy któreś należy omijać szerokim łukiem? I jeszcze przypomniało mi się - kiedyś padła informacja, że na os. Zodiak ma powstać przedszkole społeczne. Czy może juz istnieje? Jeszcze kiedyś był wątek "Wesoła Gromada czy Zielony Gaik". Czy "Zielony Gaik" to przedszkole 73? Ostatnie pytanie - mojej córce spodobało się przedszkole "Liczmanek" (a dokładnie to, co zobaczyła na stronie www), jest ono trochę dalej na os. Armii Krajowej - musiałybyśmy dojeżdżać, ale może warto? Proszę o opinie Pozdrawiam Abuba Odpowiedz Link
mama403 Re: Rataje/Jakie przedszkole? 23.01.06, 14:09 nr 117 im Czecha - Piastowskie, nr 119 im Lecha - Piastowskie, nr 113 Mali Sportowcy- os.Rzeczpospolitej, nr 124 Wesoła Ludwiczka, nr 150 - Baśniowy Dom, 178 - Kwiaty Polskie, nr 180 Dzięciołowe MIeszkanie, nr 9 - Zbyszka i Jagienki. I jest wiele innych....... To są prawie wszystkie, którymi interesowałam się jak szukałam przedszkola (inne już wymieniłyście :)). Ale było i jest jedno przedszkole do którego chciałam aby syn chodził - ale niestety dojazdy. Podam dane: nr 1 Bajkowy Zamek ul. Jawornicka - Grunwald. Pozdrawiam i spokojnego szukania. Syn chodzi do 117. Odpowiedz Link
nina761 Re: Rataje/Jakie przedszkole? 23.01.06, 14:25 a czemu chciałaś żeby tam chodził? Jakie są jego zalety? A jego obecne przeszkole jakie jest? Czy ma zjęcia dodatkowe? Ile jest dzieci w grupie? Bardzo proszę o odpowiedź!!! Odpowiedz Link
nina761 Re: Rataje/Jakie przedszkole? 24.01.06, 20:05 Jutro idę sprawdzić "naocznie" Koszałka opałka. I opowiem jak było Odpowiedz Link
martheatre Re: Rataje/Jakie przedszkole? 02.02.06, 12:35 Mam doświadczenia z dwóch ratajskich przedszkoli na os. Czecha (nr 73 i nr 144) Mój syn w zeszłym roku chodził do 73 i z całego serca ODRADZAM!!!! Strzeżcie się marketingu i obłudnej reklamy tego, podobno, ekologicznego przedszkola. Dzieci oglądały non stop bajki w TV, nie nauczyły się zbyt dużo, a pani im nie czytała "bo dzieci nie są do tego w domu przyzwyczajone" (to uzasadnienie przedszkolanki). Od tego roku mój syn chodzi do przedszkola nr 144 WESOŁA GROMADA. Kosztem jakiś dodatkowych "fajerwerków" przedszkole utrzymuje bardzo wysoki poziom edukacji i wychowania, jest bardzo solidna placówką z wykształconą kadrą. Porządek, jasne zasady, świetnie zorganizowane zajęcia. No i cóż- tylko na dodatkowe zajęcia, m.in. plastyczne zabieram syna popołudniu. (Za to angielki w przedszkolu prowadzony jest rewelacyjnie. Mój maluch z rozumieniem powtarza wiele zdań i zwrotów) Odpowiedz Link
dar25 do martheatre-przedszkole 73 06.02.06, 12:04 Witam. Napisałam wiadomość na adres gazetowy-jeżeli możesz proszę o odpowiedż na gazetowy.Pozdrawiam Odpowiedz Link
teresa100 Re: Rataje/Jakie przedszkole? 11.02.06, 17:26 Witam! Mieszkam w Poznaniu na osiedli Polanka. Bardzo proszę mamy o opinię na temat przedszkoli: nr 53 "Koszałek Opałek" (os. Lecha), nr 79 "Polne Kwiatki" (os. Lecha), nr 144 "Wesoła Gromada" (os. Czecha), nr 160 "Biały Orzeł" (o. Tysiąclecia). Z góry dziękuję! Teresa Odpowiedz Link
kajul2 Re: Rataje/Jakie przedszkole? 26.03.06, 00:03 Moje przedszkolne doświadczenia związane są z małym, domowym przedszkolem na os. Polan. Największym (wg mnie) atutem jest domowa atmosfera i grupy liczące 15 dzieci. Już od wejścia czuje się, że najważniejsze jest tu dziecko i jego dobre samopoczucie. Wadą jest brak przedszkolnego ogródka. O wyborze przedszkola zdecydował mój synek - gdy wszedł, rozejrzał się po pomieszczeniach tego zaadoptowanego mieszkania i stwierdził: "Jak tu mnie zastawisz, to będzie tak jakbym był u babci". Spacer po osiedlu rozwiał moje wątpliwości co do miejsca zabaw (jest nawet ogrodzony plac zabaw ze sprzetem), a wjazd od strony ul. Piłsudzkiego przesadził sprawę. I jeszcze jedno - od maja do sierpnia w przedszkolu organizowane są zajęcia dla rodziców i dzieci przygotowujące do bezstresowego wejścia w życie przedszkolne. Odpowiedz Link
dzycka Re: Rataje/Jakie przedszkole? 26.03.06, 10:01 Mój syn chodzi do przedszkola nr 21 (AKADEMIA PANA KLEKSA) na Orła Białego. Niestety w tym roku sie przeprowadzamy i to jego pierwszy i ostatni rok tam. NAPRAWDĘ ŻAŁUJĘ, ŻE MUSIMY ZMIENIĆ PRZEDSZKOLE. Miła, serdeczna, wręcz rodzinna atmosfera. Cały personel ma bardzo dobre podejście do dzieci. Smakowite jedzenie... Syn nie chce wychodzić, a w sobotę i niedzielę pyta, kiedy w końcu pójdzie do przedszkola. Ogromny atut to koncerty Kolorowych Nutek. Świetne imprezy dla rodziców, dziadków... POLECAM! Odpowiedz Link
mama-aga Re: Rataje/Jakie przedszkole? 26.03.06, 14:27 moja corcia chodzi jescze do Basniowego Domu na Rusa. gdyby nie to ze sie przeprowadzamy to na pewno by tam zostala. polecam. Pani bardzo mile i opiekuncze, sporo zajec dodatkowych, cieplo, czysto. moja coreczka bardzo chetnie tam chodzi od samego poczatku. Odpowiedz Link
gosiaczek278 Re: Rataje/Jakie przedszkole? 27.03.06, 11:39 moje obie córeczki chodziły na os. polan - przedszkole 180 dzięciołowe mieszkanie. super rodzinna atmosfera, bardzo miłe panie i zawsze wiadomo, że panie zajmą się też indywidualnie dzieckiem - czego brak w dużych przedszkolach!!!!!!!!!!!! moje córeczki, chodź już chodzą do szkoły to i tak odwiedzają SWOJE KOCHANE przedszkole, co utwierdziło mnie że decyzja o tym przedszkolu byla słuszna i dzieci do tej pory są tam mile widziane i wracają uśmiechniete!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
abuba Re: Rataje/Jakie przedszkole? 27.03.06, 12:48 Drogie Mamy! czy może znacie jakieś opinie o przedszkolu nr 6 "Polne Kwiatki" na oś. Lecha oraz przedszkolu nr 10 "Bolka, Lolka i Toli" na oś. Oswiecenia? A. Odpowiedz Link
honia03 Re: Rataje/Jakie przedszkole? 30.03.06, 20:04 A propo Liczmanka. Mój synek chodzi tam od września. Jest bardzo zadowolony. Jak dla mnie to jest O.K. Myślę, że dzieciaki są zadowolone. Kadra organizuje im wiele atrakcji (opis kilku z nich możesz przeczytać na moim blogu www.mama- przedszkolaka.blog.onet.pl). Raz w miesiący do przedszkola przyjeżdza teatrzyk. Jest wiele dodatkowych atrakcji (basen, anrty, itp.) Przedszkole warte polecenia. Więcej mozna dowiedzieć się na stronie przedszkola www.liczmanek.pl honia03 Odpowiedz Link
agnmur1234 Re: Rataje/Jakie przedszkole? 03.02.15, 14:26 szukam właśnie opinii dotyczących Baśniowego Domu na os. Rusa, moi starsi synowie chodzili do Wesołej Gromady na OS. CZECHA- SUPER!!! panie rewelacja i bardzo wysoki poziom z j. angielskiego ( teraz w szkole podstawowej dzieciaki się nudzą). Interesuje się Baśniowym Domem ze względu na to ze starsi synowie chodzą do podstawówki na Rusa i miałabym ich wszystkich na jednym osiedlu a jesteśmy dojeżdzający z os. Przemysława. troszkę mnie martwi plac zabaw ze jest tak przy ulicy i to tyle, w środku nigdy nie byłam wiec nie mam zdania. posyłam bliźniaki wiec razem dadzą sobie rade wszędzie ale biorąc pod uwagę że WESOŁA GROMADA była super zastanawiam sie tylko pod wzgledem organizacyjnym nad Rusa Baśniowym Domem. Będziemy na godz.8 wozić 4 dzieci, będzie zadyma!! pozdrawiam Odpowiedz Link
padma Re: Rataje/Jakie przedszkole? 28.04.06, 09:51 Witam! Przyłączam się do prośby o informacje o przedszkolu "Bolka, Lolka i Toli" na Oświecenia. Moja córeczka nie została przyjęta do wybranego przeze mnie przedszkola:((( A mogłam wpisać, że jestem samotna matką:/ A że przeprowadzamy się właśnie na Oświecenia, chciałabym dowiedzieć się czegoś o tym przedszkolu. Bardzo proszę o opinie! Odpowiedz Link
mam4lata przedszkole nr 117 os. Piastowskie 28.04.06, 17:04 dzisiaj wywiesili listę, są jeszcze wolne miejsca. Odpowiedz Link
1um Re: przedszkole nr 117 os. Piastowskie 27.06.06, 23:01 ODRADZAM STANOWCZO wszystkim przedszkole nr.9 na osiedlu Jagiellońskim!! To co się tam wyprawia powinno się opisać w prasie a na pewno kuratorium powinno przeprowadzić tam ostrą kontrolę! Pierwszą i największą porażką jest 80% kadry ( bo może w całym tym kołchozie znalazłyby się ze 2 nauczycielki pozytywnie nastawione do dzieci!)Wredne babska, wydzierające się na dzieciaki, nie przekazują maluchom kompletnie żadnej wiedzy, nie wspominając o pani od rytmiki, która przy okazji występów dla rodziców myliła się więcej razy niż niejeden wychowanek. Poza tym, o jakie porze nie wejdzie się po dziecko panie siedzą lub podpierają drzwi jak kumoszki na targowisku zajęte w najlepsze rozmową i proszę się nie spodziewać zainteresowania tym, co robią dzieci. Podobno gdy dzieci np.się pobiją panie mówią, że nic o tym nie chcą słyszeć!! Ponadto, dzieci chodzą tam bardzo niechętnie a to najlepszy wyznacznik... Kolejna klapa to wstrętne posiłki, których dzieci nie cierpią i po całym dniu rzucają się w domu na jedzenie jak wygłodniałe wilki. Mało tego, propaguje się tam jedzenie na czas, kto nie zdąży temu wydzierają sprzed nosa bo czas minął! Zapomnijcie też, że dzieci nauczą się jakichś wierszyków, piosenek czy prostych układów tanecznych. Zastanawiam się, gdzie jest dyrektorka tego OBIEKTU i za co jej płacą! To przedszkole to fatalna pomyłka, stracony rok dla dziecka... Odpowiedz Link
mam4lata Post powyżej dotyczy przedszkola nr 9 !!! 29.06.06, 07:51 Mam prośbę o uwagę jak wpisujemy coś nepozytywnego :)) wyszło, że to przedszkole nr 117 jest Okropne!! Odpowiedz Link