Dodaj do ulubionych

Wyłączający się komputer

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 11:08
Często wyłącza mi się komputer, czasami jest to chwilę po uruchomieniu innym
razem po kilku godzinach. Efekt jest taki, jak po naciśnięciu reset, czyli
ponowne jego włączenie. Co z tym zrobić?? Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • Gość: niktabc@vp.pl Re: Wyłączający się komputer IP: *.toya.net.pl 24.07.05, 12:03
      sprawdzić TEMPERATUREm (płyty i procesora)
      sprawdzić pamięć ram (www.memtest86.com)
      sprawdzić system programem antywirusowym

w ostateczności : sprawdzić miernikiem napięcia zasilacza
      • Gość: caroll Re: Wyłączający się komputer IP: *.toya.net.pl 24.07.05, 12:12
        Gość portalu: niktabc@vp.pl napisał(a):

> w ostateczności : sprawdzić miernikiem napięcia zasilacza

Ja proponowałbym jednak inną kolejność. Skoro wyłączenia następują również
        krótko po starcie, to domniemywam, że nie chodzi tu o temperaturę.
        Zacząłbym własnie od sprawdzenia zasilacza.Wiele wskazuje na niego.
        • Gość: Arek Re: Wyłączający się komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 12:26
          Ale w jaki sposob to mozna zrobic? Jak sprawdzic czy zasilacz lub temperatura
          procesora nie sa prawidlowe.
          • neder Re: Wyłączający się komputer 24.07.05, 12:31
            -> zasilacz - musisz połazic po znajomych i wycyganić od nich na jakiś czas ich
            zasilacz ;p
            -> temperatury - programem everest, link w FAQ,
            -> pamięć - programem memtest, link w FAQ
          • Gość: caroll Re: Wyłączający się komputer IP: *.toya.net.pl 24.07.05, 12:33
            Sposoby mogą być dwojakiego rodzaju: albo sugerowany wcześniej pomiar za pomocą
            mierników, albo za pomocą odpowiedniego softu testującego, jak np. Sandra, czy
            Everest (używam Sandry, co do Everesta mogę się mylić, lecz raczej można).
            Temperaturę płyty i procesora zmierzysz za pomocą np. Motherboard Monitor
            • Gość: niktabc@vp.pl Re: Wyłączający się komputer IP: *.toya.net.pl 24.07.05, 13:27
              napięcia w programach to żart!! należy wziąść miernik lub podmienić zasilacz na
              inny i tyle
              • Gość: caroll Re: Wyłączający się komputer IP: *.toya.net.pl 24.07.05, 13:53
                Może inaczej, żeby nie było nieporozumień: soft pokazuje napięcia nominalne,
                wypowiedź moja może faktycznie nie była precyzyjna.
                W każdym razie warto zawsze instalować dobre, firmowe zasilacze.
                • Gość: niktabc@vp.pl Re: Wyłączający się komputer IP: *.toya.net.pl 24.07.05, 13:56
                  caroll powiem tak - soft mimo markowego zasilacza i PRAWIDŁOWYCH NAPIĘĆ
                  na +12 V pokzaywał (zależnie od programu) EV - 7,91 V , Sandra - -2,11, SPEEDFAN
                  10.87

miernik wykazywal +12,02 V dokładnie!! (dobry miernik)
                  • Gość: caroll Re: Wyłączający się komputer IP: *.toya.net.pl 24.07.05, 14:05
                    Jak już pisałem - metody mogą być różne i zapewne wyniki też.W każdym razie
                    autor wątku już powinien wiedzieć, co i jak.
                    Ja na razie muszę spadać, więc pozdrawiam i odfruwam.
    • Gość: Asia Re: Wyłączający się komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 15:53
      Zrobiłam test pamieci (www.memtest86.com) i w tescie 5 sa błędy. Czy ktoś wie
      co to znaczy?
      • mbucz Re: Wyłączający się komputer 24.07.05, 16:04
        Że masz walniętą pamięć. Jeśli jest na gwarancji, oddawaj, jeśli nie, kup nową.
        • Gość: Asia Re: Wyłączający się komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 17:46
          Zrobiłam coś innego. Mianowicie mam 2 karty: 512 i 256. Na każdej z osobna test
          nie daje błędów. Pierwszy test robiłam na zamontowanych obu:/ Wtedy był ten
          błąd w tescie 5. Jeszcze jedno, nie ważne na której pamięci pracuje akurat
          komputer i tak się wyłącza, więc to może być przez pamięć, albo i nie. Co z tym
          zrobić? Wywalić jedną?
          • Gość: Asia Re: Wyłączający się komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 20:07
            Wiecie o co chodzi?
    • Gość: Kasia Re: Wyłączający się komputer IP: *.ztpnet.pl 24.07.05, 20:53
      Ja teraz jestem mądra bo mialam dokladnie to samo:) Ale sama nie umialam sobie z
      tym poradzic, wzielam kompa do serwisu i pan wymienil mi taki maly wiatraczek i
      chodzi jak zloto:) Wiec moze tez masz ten sam problem czyli zepsuty wiatrak:)
      Powodzenia:)
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: Wyłączający się komputer IP: *.toya.net.pl 24.07.05, 21:08
        zepsuty witarka - temperatura

może BŁĘDNE USTAWIENIA LUB WERSJA BIOSU!!

polecam serwis!!

koszt ok 20-30 zł w Łodzi moge podać adresy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka