mobic 11.04.24, 09:10 Komputer dysku nie widzi podłączonego do USB w systemie windows 10. Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wariant_b Re: Komputer nie widzi dysku z USB 11.04.24, 14:08 Jeśli masz możliwość podłączenia dysku do innego komputera sprawdź najpierw. Jeśli nie - albo prawym klawiszem na ikonce Start i wybierz Menedżer urządzeń i sprawdź Urządzenia przenośne, albo pobierz i uruchom program USBdeview. Czy coś innego w tym porcie USB działa? Czy dysk pokazał się jako urządzenie USB? Czy dysk był wcześniej używany na komputerze z systemem Windows? Odpowiedz Link Zgłoś
mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 11.04.24, 15:41 Uaktualniłem Windowsem, sterowniki wgrałem. Dysk i inne dyski które mi nie pokazuje Windows to w innych komputerach pokazuje bez problemu. Wgrałem USBdeview i co dalej? Pendrive widzi ale mam 3 dyski twarde to żadnego nie widzi a kilka dni temu to wszystko widział. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Komputer nie widzi dysku z USB 11.04.24, 16:51 Czy USBdeview widzi te dyski jako Mass Storage lub pokazuje jakieś inne aktywne urządzenia? I jeszcze raz prawy klawisz na Start i Zarządzanie dyskami. Coś pokazuje? Odpowiedz Link Zgłoś
mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 11.04.24, 19:19 Pokazuje wszystkie dyski w Zarządzaniu dyskami. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Komputer nie widzi dysku z USB 11.04.24, 20:21 mobic napisał: > Pokazuje wszystkie dyski w Zarządzaniu dyskami. Rozumiem, że dyski są OK, mają partycje i widać ich litery. Może być, że przestawiło się coś w Explorerze. Otwórz Explorer, z górnego menu wybierz Widok i Opcje Jeśli "Otwórz Eksploratora plików w" ma wybrane "Szybki dostęp" przestaw na "Ten komputer". Jeśli to nie to - podaj co pokazuje Explorer. Odpowiedz Link Zgłoś
mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 08:35 Dam spokój. Umęczony jestem tym. Będę się dostawał do dysku poprzez Zarządzeniem komputerem i Zarządzeniem dyskami. Troszkę może okrężną drogą. Jak mnie bardziej zgniewa to zrobię format dysku i na nowo wgram Windowsa. Bardzo bardzo dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 09:47 Wygodne to nie jest, więc lepiej spróbować ustalić, co się stało i naprawić. Ważne, że chyba dysk jest w porządku i nie trzeba odzyskiwać danych. Zrób zrzut okienka explorera (<ALT>+<PrtScr>) i wklej jako ZDJĘCIE, tylko tak, żeby było coś na nim widać w domyślnym pomniejszeniu. No i klasyka - dodatkowa kontrola antywirusowa oraz chkdsk C: /f i sfc /scannow. Zaoranie dysku i ponowna instalacja Windows nie jest złym pomysłem w takiej sytuacji, ale nie ma się co z nią spieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 11:06 Może po południu jak odpocznę. Odpowiedz Link Zgłoś
mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 18:27 A może mailem ci posłać to byś miał bardzo wyraźne? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 20:37 Faktycznie za wyraźnie nie jest - liczyłem, że zmniejszysz okienko explorera. Widzę tu trzy dyski, jeśli dobrze odczytałem C:, E:, F: i napęd optyczny G: Domyślam się, że żaden z nich nie jest tym dyskiem USB, który widoczny jest w Zarządzaniu dyskami. Z jakichś powodów brakuje również dysku D: A jak wygląda sytuacja w tymże Zarządzaniu dyskami? Jaką literę dostał dysk USB? Gdyby to była litera D:, zmień ją na jakąś inną, np. X: i sprawdź, czy się pokaże w explorerze. Odpowiedz Link Zgłoś
mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 21:02 Nie wytrzymałem i robię to co na koniec zaplanowałem. Jutro ci powiem czy widzi dyski? Robiłem przywracanie i nic nie dało. Odpowiedz Link Zgłoś
mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 21:35 Hura działa wszystko dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 22:20 Komputer musi się słuchać a jak nie to skrobanka. Odpowiedz Link Zgłoś