Dodaj do ulubionych

Komputer nie widzi dysku z USB

11.04.24, 09:10
Komputer dysku nie widzi podłączonego do USB w systemie windows 10.
Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Komputer nie widzi dysku z USB 11.04.24, 14:08
      Jeśli masz możliwość podłączenia dysku do innego komputera sprawdź najpierw.
      Jeśli nie - albo prawym klawiszem na ikonce Start i wybierz Menedżer urządzeń
      i sprawdź Urządzenia przenośne, albo pobierz i uruchom program USBdeview.

Czy coś innego w tym porcie USB działa?
      Czy dysk pokazał się jako urządzenie USB?
      Czy dysk był wcześniej używany na komputerze z systemem Windows?
      • mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 11.04.24, 15:41
        Uaktualniłem Windowsem, sterowniki wgrałem. Dysk i inne dyski które mi nie pokazuje Windows to w innych komputerach pokazuje bez problemu. Wgrałem USBdeview i co dalej?
        Pendrive widzi ale mam 3 dyski twarde to żadnego nie widzi a kilka dni temu to wszystko widział.
        • wariant_b Re: Komputer nie widzi dysku z USB 11.04.24, 16:51
          Czy USBdeview widzi te dyski jako Mass Storage lub pokazuje jakieś inne aktywne urządzenia?

I jeszcze raz prawy klawisz na Start i Zarządzanie dyskami. Coś pokazuje?
          • mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 11.04.24, 19:19
            Pokazuje wszystkie dyski w Zarządzaniu dyskami.
            • wariant_b Re: Komputer nie widzi dysku z USB 11.04.24, 20:21
              mobic napisał:

> Pokazuje wszystkie dyski w Zarządzaniu dyskami.

Rozumiem, że dyski są OK, mają partycje i widać ich litery.
              Może być, że przestawiło się coś w Explorerze.
              Otwórz Explorer, z górnego menu wybierz Widok i Opcje
              Jeśli "Otwórz Eksploratora plików w" ma wybrane "Szybki dostęp"
              przestaw na "Ten komputer".

Jeśli to nie to - podaj co pokazuje Explorer.

• mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 08:35
                Dam spokój. Umęczony jestem tym. Będę się dostawał do dysku poprzez Zarządzeniem komputerem i Zarządzeniem dyskami. Troszkę może okrężną drogą. Jak mnie bardziej zgniewa to zrobię format dysku i na nowo wgram Windowsa. Bardzo bardzo dziękuję za pomoc.
                • wariant_b Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 09:47
                  Wygodne to nie jest, więc lepiej spróbować ustalić, co się stało i naprawić.
                  Ważne, że chyba dysk jest w porządku i nie trzeba odzyskiwać danych.

Zrób zrzut okienka explorera (<ALT>+<PrtScr>) i wklej jako ZDJĘCIE, tylko tak,
                  żeby było coś na nim widać w domyślnym pomniejszeniu.
                  No i klasyka - dodatkowa kontrola antywirusowa oraz chkdsk C: /f i sfc /scannow.

Zaoranie dysku i ponowna instalacja Windows nie jest złym pomysłem
                  w takiej sytuacji, ale nie ma się co z nią spieszyć.

• mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 11:06
                    Może po południu jak odpocznę.
                    • mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 18:23
                      Explorer
                      • mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 18:27
                        A może mailem ci posłać to byś miał bardzo wyraźne?
                        • wariant_b Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 20:37
                          Faktycznie za wyraźnie nie jest - liczyłem, że zmniejszysz okienko explorera.
                          Widzę tu trzy dyski, jeśli dobrze odczytałem C:, E:, F: i napęd optyczny G:
                          Domyślam się, że żaden z nich nie jest tym dyskiem USB, który widoczny jest
                          w Zarządzaniu dyskami. Z jakichś powodów brakuje również dysku D:

A jak wygląda sytuacja w tymże Zarządzaniu dyskami? Jaką literę dostał dysk USB?
                          Gdyby to była litera D:, zmień ją na jakąś inną, np. X: i sprawdź, czy się pokaże w explorerze.
                          • mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 21:02
                            Nie wytrzymałem i robię to co na koniec zaplanowałem. Jutro ci powiem czy widzi dyski? Robiłem przywracanie i nic nie dało.
                            • mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 21:35
                              Hura działa wszystko dobrze.
                              • mobic Re: Komputer nie widzi dysku z USB 12.04.24, 22:20
                                Komputer musi się słuchać a jak nie to skrobanka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka