sloggi 01.10.02, 11:39 Kiedy Piotrkowską - między pl.Wolności a Centralem przestały jeździć tramwaje ? Jakie to były linie ? Podobnie z autobusami - kiedy znikły i jakie linie jeździły w ostatnim czasie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: Pytanie o Pietrynę 02.10.02, 09:21 Nie wierzę, że nikt nic nie wie - myśleć !, myśleć !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Pytanie o Pietrynę IP: *.p.lodz.pl 02.10.02, 18:28 Wiedza, ale to juz bylo... Tramwaje '61 lub '62 (byla jakas dyskusja kiedy dokladnie) - linii nie pamietam (to mozna sprawdzic, tylko po co wlasciwie? - chyba wszystkie albo prawie wszystkie, co szly przez srodmiescie NS; niektore jechaly na pewnych odcinkach - chyba nielatwo o tym pokrotce napisac). Autobusy - okolo '75, jak budowali szose Mickiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Pytanie o Pietrynę 03.10.02, 14:05 Oj, nie, nie. Autobusy zniknęły z Piotrkowskiej dopiero w początku lat 80. Ja przeprowadziłem się na Pietrynę w grudniu 1980 i pamiętam, że jeszcze wtedy A albo C (bo 57 już nie było) dojeżdżało Piotrkowską przynajmniej do Andrzeja. Gdy na te linie weszły Jelcze i Ikarusy, faktycznie skrócono ruch autobusowy do Mickiewicza. Chyba nawet było to i A, i C. A było wówczas dość młodą linią, powołaną do życia po likwidacji 57. Jeździło z pl. Niepodległości na Łagiewnicką. Natomiast C - z pl. Wolności do krańcówki Kruczkowskiego. Potem A i C połączono w jedną linię A, którą później nazwano 95. W międzyczasie pojawiło się C na innej trasie, o czym pisałem w poście na wątku o 97. Natomiast pierwszą trasą A była późniejsza 251, a obecna 53 - z pl. Dąbrowskiego do Nowosolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Pytanie o Pietrynę IP: *.p.lodz.pl 03.10.02, 14:13 A czy to A/C nie jechalo przypadkiem Kosciuszki? Bo mi sie wydaje wiecej niz pewne, ze jak budowali piwnice na Glownej, to Piotrkowska byla zamknieta. Ale bym sie nie zalozyl. A moze wtedy wlasnie skasowali 57 tylko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Pytanie o Pietrynę IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 02.10.02, 18:52 Ostatnie autobusy to chyba 57 i C jeżdżące na trasie Pl. Wolności-Pl. Niepodległości. Kiedy zniknęły- dokładnie nie wiem, lecz kojarzy mi się, że były zaznaczone jescze na planie miasta z 1978r. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: multumesc Re: Pytanie o Pietrynę IP: *.stenaline.com 31.10.02, 14:35 Nie wierze, ze nikt tego nie pamieta. Koncowka autobusow na Piotrkowskiej to czasy dyskusji o koniecznosci zamkniecia ulicy i przerobienia jej na deptak. Do tego przymierzano sie przez cale lata 70. W 1982 A jezdzilo z pl. Niepodleglosci Piotrkowska do Wieckowskiego, dalej Wieckowskiego i Zachodnia, Limanowskiego, Lagiewnicka do Warszawskiej, wracalo Obroncow Stalingradu, pl. Wolnosi, Piotrkowska. C cala Piotrkowska do pl. Wolnosci. Czy ktos pamieta, jak ze wzgledu na brak taboru i kierowcow (!) skrocono C z Dabrowy do pl. Niepodleglosci!? Byly narzekania, ze autobusy musza meandrowac miedzy zle zaparkowanymi samochodami na Piotrkowskiej, wiec postawiono znaki zakazu zatrzymywania sie po jednej stronie. Potem zreszta i po drugiej - argumentujac: "przeciez wkrotce i tak Piotrkowska bedzie deptakiem". W marcu 1983 (chyba) A i C wycofano z Piotkowskiej na odcinku Cental - pl. Wolnosci. A po podwyzce biletow (z 2 zl do 10 zl za pospieszne) A i C stalo sie jdna linia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Pytanie o Pietrynę IP: *.p.lodz.pl 31.10.02, 15:44 Moglo i tak byc... Jak to wszystko wylatuje z pamieci! Czy ta podwyzka z 2 na 10 nie odbyla sie jeszcze w 1982 r.? Odpowiedz Link Zgłoś