-
uwielbiam placek drożdżowy z rabarbarem. Czy można rabarbar zamrozić tak jak np. truskawki lub śliwki by zimą upiec placek z tym owocem?
-
Chcialabym zrobic w weekend na male rodzinne przyjecie tarte z rabarbarem. Tzn. podpieklabym kruche ciasto i na to wylozylabym rabarbar wczesniej zasypany cukrem. Na wierzch planuje kruszonke. Z racji tego, ze tarta musi byc nazwijmy to bezmleczna (jedna z osob nie moze jesc mleka i jego przetworow, tylko maslo moze) to pomyslalam zeby innym osobom do ciasta podac opcjonalnie lody.
Teraz pytania:
1. poddusic wczesniej rabarbar?
2. lepsze beda lody truskawkowe czy waniliowe?
3. tarte podac...
-
drogie doświadczone w rabarbarem miłośnicy gotowania
zabieram się za zrobienia takiego ciasta: eksplozjasmaku.blox.pl/2012/05/Jogurtowe-ciasto-z-rabarbarem.html
lecz z googlowania wynika, że czasami radzą aby: rabarbar obierać, zasypywać cukrem, dusić, itp. W tym przepisie nie ma mowy o tym co należy zrobić z rabarbarem PRZED.
Czy z waszego doświadczenia wynika, że należy najpierw rabarbar obierać czy posypywać cukrem?
-
A gdzie przepis na wino? Najlepsze białe wino nie-gronowe.
-
O co chodzi z tym rabarbarem?Na blogach jakiś szał na niego. Gdy byłam mała u nas w ogrodku rósł sobie i nikt się nim nie podniecał.Czasami mama zrobiła kompot albo ciasto drożdżowe z rabarbarem ale nikt specjalnie się nim nie zachwycał. Rabarbar był średnio lubiany u nas w domu. A czosnek niedżwiedzi?? Jeżeli to przypomina zwykły czosnek to czym tu się zachwycać?Czy też macie czasem wrażenie, że ludzie zajadają sie pewnymi rzeczami tylko dlatego że panuje na nie moda? Albo na zasadzie -wrzuc...
-
Wiec tak. Wzielam dobrze ponad dwa litry wody, pocukrzylam jedna
trzecia szklanki cukru. Zagotowalam syrop, wrzucilam cynamon w
lasce, i 7 lodyg rabarbaru w kawalkach.
Jeszcze sie gotuje, ale poki co mam gar ulepku z farfoclami.
Pomieszlam proporcje? Czy moze jeszcze kwas z rabarbaru wyjdzie?
Dobrze ze nie wrzucilam jak w przepisie, calej szklanki cukru!
-
Dostałam dużo rabarbaru. Nie mam czasu go przetworzyć. Czy mogę go zamrozić po
oczyszczeniu umyciu i osuszeniu oraz pokrojeniu na małe kawałki? Dziękuję
-
Czy w Andaluzji mozna gdzies dostac rabarbar? Musze go miec!! w dodatku jestem
w ciazy i jak nie zaspokoje tej ekstrawaganckiej zachcianki to OSZALEJE! Oddam
noge szynki pata negra za kubek kompotu rabarbarowego.
-
witam! dwa lata temu zginął mi mój ukochany przepis na placek z
rabarbarem i od tej pory nie znalazłam żadnego podobnego przepisu.
To był placek, który miał w sobie mało ciasta, rabarbar był nim
tylko lekko powleczony. Przepis pochodzi z kalendarza z przepisami
Krajowej Agencji Wydawniczej z 1990 roku (chyba). Może ktoś
przypadkiem ma ten przepis? Żadne inne ciasto tak mojej rodzinie nie
smakuje... :(
-
genialny przepis :)
łatwy, szybki
moja Mama stwierdzila, że nigdy nie jadła tak dobrego placka z rabarbarem
polecam gorąco
-
Co mozna zrobic z rabarbaru - oprocz ciasta i kompotu? jakis dzem,
powidla itp? Pzdr Dorota
-
Witajcie!
Rabarbar... Muszę go mieć! Chyba już po sezonie, stąd moje pytanie do
wszystkich: czy o tej porze roku ów gość bywa dostępny? Może chociaż mrożony? :)
Może kucharki i kucharze z Warszawy się orientują gdzie szukać rabarbaru? Na
Halę Mirowską warto się wybrać?
A tak przy okazji... Jakie potrawy z rabarbarem lubicie i polecacie?
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie :)
-
Jak w temacie - kupiłam pęczek rabarbaru planując ciasto na imprezę, wcześniej
piekłam ciasteczka, a w trakcie pieczenia zdarzył się mały wypadek i szlag mi
trafił wewnętrzną szybę w piekarniku - zamieniła się w warstwę szklanych
okruchów zalegających podłogę. Kiedyś to pewnie zostanie naprawione, za jakiś
tydzień, ale chyba muszę coś z tym zielskiem zrobić. Zupełnie nie mam pomysłu.
Za kompotem nie przepadam. Da się coś rabarbarowego upichcić bezpiekarnikowo?
-
Ma ktoś pzrepis? Jeśli tak to bardzo poproszę, póki jest sezon.
-
Może niektórym z Was wyda się to śmieszne,ale nigdy jeszcze nie robiłam
kompotu z rabarbaru,a tu na życzenie "lubego" czas stawić czoła temu zadaniu;).
Pogooglowałam i naszły mnie takie oto wątpliwośi:
- czy rabarbar obierać z zewn. włokien?
- czy po wrzuceniu rabarbaru do gorącej wody z cukrem/syropu,należy to dalej
gotować, czy trzymać "na brzegu" płyty pod przykryciem?
- ile - mniej więcej - cukru na 70 dag rabarbaru?
- co dodać, żeby był smaczny - soku z cytryny,a może cynamonu?
...
-
Mam 5 kilo albo i wiecej dorodnego rabarbaru i tak sie zastanawiam co moge z
tego zrobic ??
Wiem wiem moge poszukac ale tak kompot, zupe i ciasto z rabarbarem jesterm w
stanie sama zrobic bez przepisu ale moze cso jeszcze da sie z tego owocu
zrobic, gdyz nie chce zeby sie zmarnowal,
Pozatym jak goi przechowywac ?? A moze da sie zamrozic??
-
Witam,
sezon co prawda bardziej przypominający jesień, ale mnie naszła ochota na
ciasto i galaretkę rabarbarową :-)
Proszę o podpowiedź, jak przygotować rabarbar do pieczenia oraz z jaką bazą
najlepiej wychodzi (kruche, ucierane, biszkoptowe, inne).
pozdrawiam
-
dkie to będzie?? Bo narazie pusciło sporo soku:/ (1,2 kg rabarbaru +szkl.
cukru) - mam gotować dalej, aż odparuje? Czy może nie gotować go aż tak
bardzo? Co radzicie?
-
co (oprócz ciasta i wina) można zrobić z rabarbaru?