pszczola1973
18.11.10, 14:25
Wybaczcie mi proszę brak znajomości forumowych reguł, gdyż jest to mój pierwszy wpis na jakimkolwiek forum. Zachęciła mnie nazwa. Porywam się z motyką na słońce pragnąc zrealizować swoje marzenia. Latem, możliwe, że z powodu gorąca ;-), nabyłam kawałek gruntu w okolicach Wyszkowa (woj.mazowieckie) i stałam się posiadaczką areału :). To już na swój sposób mnie raduje, ale do pełni szczęścia brakuje mi domku na tych włościach. Jako, żem energiczna kobieta poczyniłam już pewne kroki w tym kierunku, uzyskałam pozwolenie na budowę i aż się gotuję, żeby od zamierzeń przejść do czynu. Środki finansowe oczywiście ograniczone, a ja totalny laik budowniczy. Posiłkuję się wszelką dostępną wiedzą i oczywiście uczę się na Babę Budowniczą. Liczę na Waszą pomoc. Pytań pewnie będę miała dziesiątki.
A to pierwsze z nich :
jak oszacować koszt wykonania ław fundamentowych, fundamentu 1,3 m w głąb, 06 m na powierzchni, zabezpieczenie poziome i pionowe przed wilgocią, ocieplenie fundamentów styropianem (10 cm) pod budynek o wymiarach 9 x 12 metrów - materiały i robocizna?
Dziękuję za życzliwość, wyrozumiałość , informacje i porady :-)