Dodaj do ulubionych

fundamentalnie o fundamentach

18.11.10, 14:25
Wybaczcie mi proszę brak znajomości forumowych reguł, gdyż jest to mój pierwszy wpis na jakimkolwiek forum. Zachęciła mnie nazwa. Porywam się z motyką na słońce pragnąc zrealizować swoje marzenia. Latem, możliwe, że z powodu gorąca ;-), nabyłam kawałek gruntu w okolicach Wyszkowa (woj.mazowieckie) i stałam się posiadaczką areału :). To już na swój sposób mnie raduje, ale do pełni szczęścia brakuje mi domku na tych włościach. Jako, żem energiczna kobieta poczyniłam już pewne kroki w tym kierunku, uzyskałam pozwolenie na budowę i aż się gotuję, żeby od zamierzeń przejść do czynu. Środki finansowe oczywiście ograniczone, a ja totalny laik budowniczy. Posiłkuję się wszelką dostępną wiedzą i oczywiście uczę się na Babę Budowniczą. Liczę na Waszą pomoc. Pytań pewnie będę miała dziesiątki.
A to pierwsze z nich :
jak oszacować koszt wykonania ław fundamentowych, fundamentu 1,3 m w głąb, 06 m na powierzchni, zabezpieczenie poziome i pionowe przed wilgocią, ocieplenie fundamentów styropianem (10 cm) pod budynek o wymiarach 9 x 12 metrów - materiały i robocizna?

Dziękuję za życzliwość, wyrozumiałość , informacje i porady :-)

Obserwuj wątek
    • mehil.dam Re: fundamentalnie o fundamentach 19.11.10, 20:05
      Kupić kosztorys ;)
      Tak na serio, można policzyć objętość fundamentów i sobie mniej - więcej oszacować sprawdzając w cennikach. Jeśli orientujesz się w geometrii to myślę, że nie będzie problemu. Jednak płacąc za kosztorys masz już całokształt na tacy.
    • joanka-r Re: fundamentalnie o fundamentach 20.11.10, 23:25
      Wylicz sobie materiały, wycenę pracy ludzi czy koparki ktora zrobi wykopy, i gruchę która zaleje beton. W każdym rejonie kraju beton ma inna ceną, praca pompy też jest inaczej wyceniana. Cena stali na zbrojenia też jest różna. Nasz kosztorys zakładał 40 tys, stan zero. Wydaliśmy troszkę mniej. Nie oszczędzaliśmy, nie budowaliśmy systemem gospodarczym , ze pomaga cała rodzina i wszyscy kuzyni. Koparka wykonywała prace ziemne, beton był z betoniarni lany gruchą. Do prac murarskich mieliśmy wynajętą firmę. Dom 150 metrów, wymiar 15500x1100.
      • mehil.dam Re: fundamentalnie o fundamentach 21.11.10, 10:33
        joanka-r napisała:

> Wylicz sobie materiały, wycenę pracy ludzi czy koparki ktora zrobi wykopy, i gr
        > uchę która zaleje beton. W każdym rejonie kraju beton ma inna ceną, praca pompy
        > też jest inaczej wyceniana. Cena stali na zbrojenia też jest różna.

Nono i z KNRów najlepiej skorzystać ;) Tylko nie jest to takie oczywiste jak to wszystko policzyć dla człowieka, który nie orientuje się dobrze w temacie już nie tak łatwo ;)
      • pszczola1973 Re: fundamentalnie o fundamentach 23.11.10, 11:36
        joanka-r napisała:

> (...) Nasz koszt orys zakładał 40 tys, stan zero. (...)

Powiedz mi proszę, czy ten koszt ponieśliście w tym roku, czy może w poprzednim?
        nasz dom to 11,7mx9m. teren na którym ma stanąć nie należy do suchych, tak więc trzeba wykonać drenaż. w projekcie jest podane, że fundament 1,6m, potem ława fundamentowa i bloczki do wysokości 60cm zabezpieczenie pionowe i poziome(papa, masa bitumiczna), plus ocieplenie styropianem 10 cm.
        rozesłałam zapytania, odpowiedziała mi 1 firma, która posiada własną hurtownię materiałów.W odpowiedzi usłyszałam: prace ziemne, robocizna plus materiały to koszt 30 tys.+vat. oraz podpowiedź "po co pani faktura".Z jednej strony zaoszczędziłabym ok.6 tys., ale z drugiej strony zastanawiam się czy w przyszłości to mi się nie odbije jakąś czkawką? Jeśli chciałabyś mi pomóc było by mi miło.
        • joanka-r Re: fundamentalnie o fundamentach 23.11.10, 11:54
          pszczoła napisze ci wszystko na priv
    • leda16 Re: fundamentalnie o fundamentach 21.11.10, 23:28
      Ja bym zrobiła inaczej. Każdą firmę z którą bym prowadziła wstępne rozmowy na temat wykonawstwa prosiłabym o sporządzenie kosztorysu ofertowego. tzn. wyszczególnienie na pismie cen robocizny i materiałów z vatem. Rzetelna firma posługuje się którymś z programów komputerowych opracowanych dla budownictwa. W materiałach rzeczywiście można się naciąć, dlatego pojeździj lub lepiej - podzwoń wcześniej po hurtowniach i poinformuj się o cenach betonu, piasku itp, cenach koparki, transportu. Tak zrobiłam ciągnąc np. prąd (i inne media) do budynku i dobrze, bo m.in. trafiłam na cwaniaków, którzy za m. kabla elektrycznego do ziemi usiłowali skubnąć 50 zł. podczas gdy metr takiego kabla z 22% vat w hurtowni kosztował...14 zł! Róznica niebagatelna bo chodziło o 80 m. kabla. Jednak musisz być czujna ponieważ chachary jak zobaczą, że znasz się na cenach hurtowych, zaczną zawyżać koszty robocizny.Więc warto rozmawiać jednocześnie z 4-5 wykonawcami, żądać umowy pisemnej, pod żadnym pozorem nie płacić zaliczek! (Są firmy "pieczątkowe", specjalizujace się w braniu zaliczek i znikaniu). W ogóle wśród wykonawców panuje przekonanie, że baba na budowie się nie zna i można jak ten baca z Podhala - goląc owieczki, opowiadać im bajeczki :).
    • pszczola1973 Re: fundamentalnie o fundamentach 23.11.10, 11:13
      Witam,
      Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi, które są cenną wskazówką, a w niektórych przypadkach wzorcową radą:-) Cieszę się, że ,,klub bab ..." to faktycznie żywy organizm.
      gratuluję pomysłodawcy!!!
    • schl0 po pierwsze... zrobilas podstawowy błąd 04.12.10, 22:33
      Sprawdziłaś przed zakupem miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego i wzięłaś wypis z niego? Z niego dowiesz się czy wogóle można budować a jak już można to "co" wolno a czego nie wolno...
      Druga sprawa przez zakupem powinnas zlecić zrobienie odwiertu geotechnicznego, dzięki któremu wiadomo w jaki sposób będą wykonywane fundamenty. Skąd wiesz że ławy "wystarczą"? Tak jest w twoim "typowym projekcie"??? Doczytaj to co pisze drobnym druczkiem o sposobie fundamentowania i koniecznym przeprojektowaniu do warunków lokalnych...
      Jak już będziesz wiedzieć jaki rodzaj fundamentów ma być wtedy dopiero będziesz mogła zapytać o koszta, chociaż pytanie o koszta na etapie fundamentów jest jakimś nieporozumieniem - chyba że chce Pani wybudować dom .... bez posiadania funduszy.
      • gornik_tk Re: po pierwsze... zrobilas podstawowy błąd 12.12.10, 12:13
        Tak jak poprzednik napisał koniecznie musisz zrobić badania geotechniczne działki (min 3 otwory o głębokości 3 metry) - koszt powinien być poniżej 1000 zł (zdarza się 600zł).
        Pytanie dlaczego to takie ważne. Mianowicie rozchodzi się o parametry gruntów na których ma stanąć domek. Jedne grunty są super (piaski) a inne są wredne (torf, gytia). chodzi głównie o osiadanie pod wpływem obciążenia domkiem. Jeśli więc trafią Ci się te drugie grunty to po badaniach będziesz mogła ją sprzedać tracąc tego tysiaka a oszczędzając po wybudowaniu domu na naprawie ścian i wzmacnianiu fundamentów. To oczywiście skrajny przypadek ale działki w dobrej cenie mają takie przypadłości. Mając takie badania można zoptymalizować fundamenty a co za tym idzie zmniejszyć ich wymiary.
        Tak więc powodzenia przy realizacji marzeń!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka