Dodaj do ulubionych

remont kuchni

16.01.11, 08:45
Czeka mnie remont kuchni. Obecnie na ścianach jest drewno i częściowo płytki, tyle, że wszystko się nieco zużyło, zdemodowało no i drewno nie jest bezpieczne.
Pojęcia nie mam jak wykończyć ściany po zdjęciu tego co jest na nich obecnie. Czytam o płytach akrylowych, szybach do wykończania ścian, tyle że koszt potwornie wysoki i raczej się na to nie pokuszę. Położyć nowe płytki? Czy ktoś ma pomysł jak ładnie zabudować kaloryfer w kuchni? Obecnie w kuchni mam szeroki drewniany parapet, pod nim szafkę z desek takich jak boazeria , a obok kaloryfer zabudowany listwami, które są średnim rozwiązaniem.
Obserwuj wątek
    • ta_facetka Re: remont kuchni 26.01.11, 11:10
      Ja mam w kuchni tapety polozone na gladz gipsowa, zrobilam to sama w 4 dni (wyganiajac meza i dziecko na narty w gory). Jest to najzdrowsze i najtansze rozwiazanie ale godne polecenia tylko wtedy, kiedy mozesz i chcesz normalnie wietrzyc lub masz super wentylacje /w co nie wierze :)/
      Pamietaj tez, ze zabudowujac kaloryfer istotnie zmniejszasz jego wydajnosc.
      • jadwiszka Re: remont kuchni 26.01.11, 11:21
        farba ceramiczna benjamin moore - w kzadym w zasadzie kolorze- swietna alternatywa dla płytek
        no i latwo odnawialna i mozna po prostu pomalowac sciany samemu
      • kol.3 Re: remont kuchni 27.01.11, 20:26
        Wietrzę non stop, ponieważ na szczęście nie mamy podzielników ciepła, mam okna z regulowanym lufcikiem i nawet przy niskich temperaturach mam lufcik uchylony.
        Jakie masz te tapety (z czego) i czy nie odłażą od ściany?
    • 2-qwerty Re: remont kuchni 26.01.11, 12:06
      fajne obudowy na grzejniki są ladnie.net
      • dorjana1 Re: remont kuchni 26.01.11, 13:06
        Ja uwielbiam malowaną boazerię.Teraz kombinuję że u córki w pokoju fajnie można ją zrobić do lamperii.Wtedy powstanie klimat ''Ani z Zielonego Wzgórza'',którego usilnie szukam:)
        Z kuchnią jestem na tym samym etapie.Przetestowałam łazienkę z szarą scianą nad umywalką.Pięknie jest opluta pięcioma rodzajami pasty do zębów-po 3 miesiacach stwierdzam że dziecięca łazienka musi być jakaś łatwiejsza :)

W kuchni żenada.Nic mi sie nie podoba -płytki szczególnie.Jakaś może mozaika grafitowa by uszła ale to jest modne i zaraz bedzie oklepane.
        Kuszą mnie wielkie płyty jakie kupiłam za 10 zł w Ikea.Jasne drewno chyba brzoza -to półki do dużych szaf.No i jakieś takie są trwałe bo kroję na jednej zamiast blatu i przez miesiąc nic :))Może machnać lakierem i na duże śruby przymocować nad stojącymi szafkami...
        Szyba nie bardzo.Płytki ...może jakieś ogromniaste.Lupek muszę obejrzeć -tani i fajny tylko szafki kupiłam w czarnym fornirze i będzie ciemno.
        Podjadę do Beniamina obejrzeć próbniki farb ceramicznych.1 l nad blat starczy.Jakieś paski takie pidżamowe też mi chodzą po głowie do zrobienia handmade ...
        jestem na tym etapie wiec sie pociesz
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2594150,2,1,kuchnia-004.html
        • jadwiszka Re: remont kuchni 26.01.11, 17:34
          Dorjana 1 l na pas nad blat o długosci 3,5 metra wystarczyl na dwukrotne malowanie i jeszcze zostało dużo w puszcze wiec domalowałam sciane jedną boczną po całosci - farba jest wydajna i biała uzytkuje moj ojciec i sprawdza sie swietnie nawet przy kuchence gazowej bez wyciągu

ostatnio gotowałam tam barszcz czerwony i uswiniłam pol sciany, gąbka w ręke i wszystko pięknie zeszło.
          dla mnie to estetyczne i tanie rozwiazanie - napewno dajace wieksze pole manewru niz płytki i tansze od zakupu nawet najtanszych płytek z połozeniem klejem fugami itp
          • woda.lekko.gazowana Re: remont kuchni 27.01.11, 12:36
            kurcze, kurcze, u mnie chyba tez się skonczy na farbie.
            zrywam panele ;))
        • kol.3 Re: remont kuchni 27.01.11, 20:38
          Drewno w kuchni jest jednak bardzo niebezpieczne, ze 2 razy zapalił mi się tłuszcz na patelni, wystarczyłaby iskra która by poleciała na ścianę. Brr.. wolę nie myśleć. Trzymanie drewna w kuchni to kuszenie losu.
          Płytki są o tyle praktyczne, że się je ochlasta ścierą i spokój. Można położyć bezfugowo. też nie za bardzo lubię.
          Co to jest mozaika grafitowa?
          Nie wiem również jaki efekt dają farby ceramiczne - możesz mnie oświecić?
          • jadwiszka Re: remont kuchni 27.01.11, 22:22

benjaminmoore.pl/produkty/wnetrza/farby/regal-reg-premium-interior-100-acrylic-matte-finish-w221.html
            tu w praktyce:

forum.gazeta.pl/forum/w,43139,116294158,,farba_ceramiczna_BM.html?v=2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka