Dodaj do ulubionych

pomocy-patron szkoły

14.05.13, 14:17
Witajcie mam problem na jutro nasze dzieci mają przynieść do szkoły propozycje patrona szkoły.Przybliżę może troszkę szkołę i środowisko otaczające ją plisssss podpowiedzcie coś ....
Mieszkamy na wsi do szkoły przynależą 3 wisie, dzieci w szkole mało ok. 90 Szkoła została pobudowana czynem społecznym przez mieszkańców przez wiele lat można powiedzieć że też dzięki rodzicom utrzymywana(nie mówię o pensjach) dzieci od 0 do 6 klasy.Nie wiem sama głupia jestem Pani nam coś wspomniała o Brzechwie Tuwimie itp. ale ja się zastanawiam, i oczywiście licze na was....
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Tolek Banan n/t 14.05.13, 14:22
    • mika_p Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 14:29
      Mieszko I.
      Proeuropejsko, na przykład.

Albo Bolesław Krzywousty - zadbał o wszystkich synów wink
    • pajupaju Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 14:53
      Im. Unii Europejskiej, im. UNICEFu, coś w tym rodzaju. Są większe szanse na pojawienie się jakiegoś wsparcia (też pieniężnego) od tych instytucji.
    • thorgalla Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 15:07
      Maria i Lech Kaczyńscy wink
    • kikimora78 Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 15:12
      no jak to? jeszcze się zastawiasz? JPII oczywiście wink
      a np. moja kuzynka chodziła do szkoły (w Polsce) im. Urho Kalevi Kekkonena - zawsze mnie to bawiło.

a tak serio zobacz sobie tutaj:
      www.spisszkol.eu/typ/szkola-podstawowa/
      może cię coś natchnie
      • kikimora78 Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 15:20
        o! np. Kornel Makuszyński albo Kawalerowie Orderu Uśmiechu albo H Ch Andersena, Konopnicka też jest widzę popularna, bo pewnie Harry Potter albo Monster High nie przejdzie? big_grin
    • mdro Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 15:24
      A ktoś znany i zasłużony lokalnie? Jakaś nauczycielka/nauczyciel, lekarz, bibliotekarka, regionalista? Wydaje mi się, że lepiej niż ciągle ten sam patron/ka.
      • bi_scotti Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 15:51
        A co tam ... bede promowac "swojego" w polskim wydaniu: Kubus Puchatek smile
    • olena.s Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 15:53
      Może Dumbledore?
      Albo jakiegoś Prosiaczka i Kłapouchego?
      Króla Maciusia?
      Dzieci z Bullerbyn?
      Naszych Rodziców?
      Albo przeciwnie, Ireny Sendler?
      Albo aktora jakiegoś, którego dzieci lubią (nie wiem, Kwiatkowska?)
      • olena.s Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 15:57
        J.K. Rowling?
        • bi_scotti Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 16:40
          Jak pomglam zapomniec wink
          Szkola imiena Bolka, Lolka i Toli ... ewentualnie imienia Reksia!
    • nadzieja1122 Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 17:13
      Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
      Zasłużonych-brak (albo jeszcze o niczym nie wiem bo ja jak to mówią nabytawink bolek i lolek itp te bajki to w szkole codziennośćsmile smilesmile
    • elle_hivernale Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 17:23
      Jak na wsi, to Reymonta wink
      • mnb0 Re: pomocy-patron szkoły 15.05.13, 13:26
        > Jak na wsi, to Reymonta wink
        Albo Boryny.
    • thanksgiving Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 17:35
      mdro napisała:

> A ktoś znany i zasłużony lokalnie?

Też miałam to napisać! smile

Może Alfred Szklarski?
      • heca7 Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 17:50
        Ale nie było w okolicy żadnego powstania? Żaden bohater pozytywistyczny nie mieszkał w okolicy. Nikt nie ratował Żydów w czasie wojny? Kto założył najbliższe miasto?
        No nie wierzę, że nic a nic się nie działo w okolicy. Może sprecyzuj o jaki region Polski chodzi to będzie łatwiej.
        • bi_scotti Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 17:53
          Albo jakies rzadkie zwierze czy roslina? Szkola imienia Zubra Bialowieskiego - super! Albo imienia Szarotki - jeszcze lepiej smile
          • nadzieja1122 Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 17:56
            ta kremówki najlepiejsmilesmilesmile
            A co do zasłużonych nie wiem pisałam że ja tu mieszkam od niedawna a dziadków już brak i nie mam się jak dowiedzieć.
            Cos tam wymyślę dzięki za podpowiedzi
    • vi_san Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 17:54
      1. Orderu Uśmiechu - właśnie nie Kawalerów Orderu, a samego Orderu Uśmiechu, jako "trofeum" przyznawanego przez dzieci.
      2. Jeśli można polecić bardziej współczesnego "patrona" - poradziłabym Macieja Wojtyszkę, twórcę genialnej "Bromby i innych" [dodatkowy plus - można zorganizować spotkanie z autorem i patronem!]
      2. Makuszyński, Brzechwa, Tuwim - jaknajzacniejsi patroni, ale troszkę oklepani.
      3. Propozycje typu politycznego mi się nie podobają [i podpada pod to zarówno nazwisko Kaczyńskich, jak Unia, UNICEF itp].
      • olena.s Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 23:39
        A czy w zasadzie patron nie powinien być martwy i pogrzebany? Żeby bydła jeszcze nie narobił?
        SKadinąd na Saskiej Kępie jest kilka absolutnie genialnych nazw ulic. Na kazda okoliczność polityczną: 'Zwycięzców', 'Powstańców'... A już o jakie zwycięstwa czy których powstańców chodzi, to kazdy sobie sam decyduje.
        Może po tej linii idąc, na przykład "Podróżników"? "Odkrywców"?
        O, albo zamiast "Kłapouchego" może "Włóczykija"?
        • vi_san Re: pomocy-patron szkoły 15.05.13, 13:20
          "Odkrywców" mi się podoba! Bo i KAŻDY z odkrywców cegokolwiek może się pocuwać, i każde z tych dzieci może stać się odkrywcą!
          A w zasadzie patron nie powinien być koniecznie martwy i pogrzebany. smile
          Ja Wojtyszkę uwielbiam [znaczy, w kontekście jako autora!] a "Brombę i innych" oraz jego pozostałe książki mqam na półce, mimo, że dawno już [niestety] wyrosłam z dziecięctwa...
    • nicol.lublin Re: pomocy-patron szkoły 14.05.13, 22:50
      może Korczak?
    • gazeta_mi_placi Re: pomocy-patron szkoły 15.05.13, 18:49
      Szwagra Chipsy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka