Dodaj do ulubionych

Pomysł na małą wiatę ...

21.08.11, 10:39
a raczej ''okryjbidę'' na drewno na jesień i zimę.Do dyspozycji mogę mieć cegłę porozbiórkową -sporo.Drewniane stare legary,mocno zaipregnowane przez pogodę.Macie jakies pomysły albo swoje budowle ?
Obserwuj wątek
    • mifff Re: Pomysł na małą wiatę ... 21.08.11, 11:35
      Na peckach legary (w kwadrat/prostokąt) > z cegły narożniki> na nich legary, jako wiązary >dach jednospadowy. Bez ścian. Pod peckami podsypka z kamienia.
      • dorjana1 Re: Pomysł na małą wiatę ... 22.08.11, 09:49
        To łatwe w wykonanu ?Przyjdzie dziś do mnie Pan Lump Miejscowy ,może jak będzie trzeźwy to pogadam żeby mi pomógł.Tzn ja jemu :))
        • bei i moj bełkot od czapy(?)! 23.08.11, 22:38
          To ja też do tego wątku:)
          Spod to już wiem:), a teraz pytanie:

-czy KTOŚ widział gdzies zdjecia drewutni ze stali?
          Oczyma wyobraźni widzę metalowy, masywny regał z zadaszeniem (wiata z regałem?),
          gooooglam i goooglam i nic do inspiracji dla złotej rączki nie znajduje, drewutnie są bardzo klasyczne- z drewna. Ju z kombinowałam, jakby tak zrobic zadaszenei do "stojaków na drewno", tylko te stojaki jakos małomasywnie wyglądają.
          • bei a tu znalazłam coś dla Ciebie Dorjana 23.08.11, 22:52
            www.projektowaniezieleni.com.pl/index.php?menu=porady&porid=14

trzeba zjechac do dołu..
            • dorjana1 Re: a tu znalazłam coś dla Ciebie Dorjana 23.08.11, 22:57
              ooo
              całkiem łatwe się wydaje.Bo Pan Lump pije i nie przyjdzie szybko ...
              Jakich tych szukasz stojaków na drewno ?I czy stal nie jest zbyt cieżka w konserwacji potem -zaraz to przecież będzie zardzewiałe.Hartowana jakaś czy inne deweloperskie cudo high tech znowu po kieszeni pociągnie ...
          • dorjana1 Re: i moj bełkot od czapy(?)! 23.08.11, 23:02
            kurcze ale z metalu to fajna byłaby taka wielka szuflada przy samej ziemi-na kółkach ,żeby to drewno w jakieś porcji wyjeżdżało.A boki z betonu ...może tzeba samej taką machinę wymyśleć.
            cytuję -''kurna znowu jej sie da Vinci jakiś przyssał do głowy '' to moja domowa charakterystyka ostatnio w temacie obudów grzejników-by mój M- także tego co piszę nie bierz technicznie poważnie :))błądzim po omacku...
          • mifff Re: i moj bełkot od czapy(?)! 25.08.11, 23:03
            Dorota pisała, czym dysponuje: cegła i drewno.
            Chcesz z metalu, też nie ma problemu.Trzeba dopasować przekroje słupków do ciężaru dachu ze śniegiem. Na podtrzymanie pryzmy, żeby nie rozwalała się na boki, wystarczy kwadrat 18x18 mm o grubości ścianki 2 mm i przykryć folią, plandeką itp.
            Ściany muszą być ażurowe, żeby był przewiew, ale drewno musi być bezwzględnie od góry przykryte.
    • szczypior74 Re: Pomysł na małą wiatę ... 30.08.11, 14:53
      Dorjana,
      właśnie mój mąż produkuje wiato-drewutnio-szopkę. Jeśli chcesz podeślę fotki. Daj proszę znać na priv: szkabona@poczta.fm
      • agiatami wiaty nie polecam. 15.10.11, 21:43
        jest przepis ,ktory mowi ile m2 wiaty, altany moze byc na konkretnym obszarze dzialki, sorry za brak szczegolow ale jestem wykonczona ocieplaniem domu.
        jezeli postawisz garaz lub wiate na samochody to mozesz wyczerpac limit "zadaszenia" dzialki a altana tez byc musi.
        z urzednikami trzeba wlasciwie rozmawiac i zamiast slowo "wiata" mowic "pergola" lub "trejaż" . na tych dwoch konstrukcjach mozesz polozyc dach i w razie czego zdjac go a nie rozbierac cala wiate na ktora moze byc nawet potrzebny projekt bo bedzie stale polaczona z gruntem i drogie mapki a nie te tanie sluzace do zglaszania malej architektury.
        dodatkowo za wiate placilo sie kiedys podatek.
        jest jeszcze opcja namiotu, ktory normalne ,ze musi miec stelaz czyli pergole.
        • dorjana1 Re: wiaty nie polecam. 15.10.11, 22:34
          Wiatę czy zadaszenie zrobimy w przyszłym roku.Zdobyłam cegłę ,zrobiłam rysunki ,polatałam po konstrukcjach i mając wielkie plany nawet zaczęłam.Ale dziecko w drodze nie daje mi niestety wolności
          Na ten rok musi wystarczyć wielka,gruba plandeka -taka jak na piaskownice.Ponabijam na śledzie do ziemi i damy radę.
          • agiatami Re: wiaty nie polecam. 16.10.11, 11:04
            oczywiscie, ze trzeba miec "cos" w czym bedzie drzewo na opal schlo i powinno byc calkiem spore bo powinno sie palic drzewem 2-u letnim. chodzilo mi o to aby uzmyslowic jakie sa przepisy prawa budowlanego. konstrukcja pergoli to taka wiata bez dachu do ktorej mozna przykrecic dach i zdjac go gdy jakis zawistnik nasle kontrole.
            sama mam prowizorycza wiate na drzewo i po ostatniej zimie uswiadomiona koniecznosc zbudowania - w sumie wiaty po calej dlugosci (12m) sciany aby snieg mnie zabil a mial okazje juz 2 razy. dach nad drzwiami jest tak stromy, ze nic sniegu na nim nie utrzyma i musze zadaszyc dojscie do domu a dodatkowo chce miec wiate na 2 samochody zaraz przy bramie (odsniezac droge do garazu mozna ale tylko jak sie jest mlodym, zdrowym, ma czas i nie ma potrzeby wstawac rankiem) i dlatego limit powierzchni wiat wyczerpuje sie.
    • agiatami Re: wiaty nie polecam. 16.10.11, 11:20
      Usytuowanie altany na działce

Charakter altany może mieć wpływ na możliwość jej umiejscowienia na działce. Zgodnie z § 12 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, minimalna odległość budynków od granicy działki może wynosić 1,5, 3 albo 4 m – w zależności od rodzaju zabudowy, położenia budynku na sąsiadującej działce oraz zapisów planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy. Czasami budynek może zostać wybudowany nawet przy samej granicy. Rozporządzenie to, jak sama nazwa wskazuje, ma zastosowanie tylko do budynków, czyli obiektów budowlanych, które są trwale związane z gruntem, wydzielone z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych, a także posiadają fundamenty i dach (art. 3 pkt 2 ustawy – Prawo budowlane). A contrario można więc wywnioskować, że obiekt budowlany zaprojektowany (wykonany) przykładowo bez przegród zewnętrznych nie może być uznany za budynek. Jeżeli więc altana nie ma ścian osłonowych, przepisy regulujące sposób usytuowania budynków nie będą miały zastosowania.
      www.wymarzonyogrod.pl/1216_4886.htm
      Mapy zasadnicze dla celów projektowych oraz powykonawcze wykonują geodeci (osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje zawodowa), zarówno osoby fizyczne jak i Przedsiębiorstwa Geodezyjne.

Koszt opracowania zaktualizowanej mapy zasadnicze wykonanej w skali 1:500 dla celów projektowych dla danej działki wynosi ok. 400,00 – 500,00 zł.
      za 500zl mozna postawic pergole a nie wydawac kase na papier.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka