margot_tenenbaum 14.02.12, 08:12 Chcę podkleić stoły, krzesła, szafki (i tak dalej) filcem. Czy możecie powiedzieć mi jakim klejem najlepiej to zrobić? I czy w którymś z marketów budowlanych dostanę filc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyklina-klimkiewicz Re: Filc 14.02.12, 08:40 Klejem do wykładzin.albo do korka, może być i Sikaflex 1FC, czy podobny elastyczny klej do listew i cokołów. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link
slim.fast Re: Filc 14.02.12, 08:53 W każdym markecie praktycznie dostaniesz, obi, castorama, ikea, ostatnio nawet widziałam w tesco. Aczkolwiek ten klej oryginalny jest do niczego, faktycznie tak jak pisze Klimkiewicz, należy jakimś porządniejszym klejem przykleić ten filc. . Odpowiedz Link
cyklina-klimkiewicz Re: Filc 14.02.12, 09:11 Ze starych był kola kork czy butapren.B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link
robitussin Re: Filc 14.02.12, 10:47 Filc dostaniesz bez problemu. Są nawet specjalne filcowe podkładki, od razu powycinane w różnych kształtach. Najlepszy klej to butapren albo wikol. Licz się jednak z tym, że po kilku latach, zwłaszcza na elementach często przesuwanych, trzeba będzie te podkładki powymieniać. Odpowiedz Link
hbinko Re: Filc 14.02.12, 13:48 Właśnie, jak wyżej, nie podklejaj niczym mocnym, bo potem będzie problem z odklejeniem, a np. na krzesłach trzeba co jakiś czas po prostu zmieniać filc, a klej na filcu samoprzylepnym jest wystarczający Odpowiedz Link
margot_tenenbaum Re: Filc 14.02.12, 18:29 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. No właśnie, chodzi mi o to, żeby klej był mocny, ale z drugiej strony, żebym mogła te podkładki wymieniać bez odcinania ich piłą ;) Do tej pory używałam tych gotowych podkładek, ale teraz żadne mi nie pasują, więc postanowiłam sama sobie powycinać. Odpowiedz Link
turnesolka Re: Filc 14.02.12, 20:22 Są gotowe filce do podklejania w marketach. Z mojego doświadczenia zdecydowanie lepsze są duże "plastry" filcu, które samemu się docina, te gotowe kółka słabo trzymają. Można też dostać ten filc w odmianie bardzo grubej, tak z 2 razy grubszy niż inne i ten jest najlepszy bo na niajdłużej starczy. W kwestii trzymania się nóg to jest nie tylko kwestia kleju ale też samej nogi, sama nie wiem od czego to dokłanie zależy ale w niektórych krzeszłach są nogi "recydywistki" z których filc się o wiele szybciej zdziera, jak ktoś mam pomysł dlaczego chętnie się dowiem :-) Nie kupuj też broń boże takich wbijanych kołko filców (chyba są w IKEA) to jest potem koszmar do usunięcia. Szarpaliśmy się z tym jak głupi, kombinerkami etc... Odpowiedz Link
cyklina-klimkiewicz Re: Filc 14.02.12, 21:34 Na rogu 11 listopada i Strzeleckiej w Warszawie jest sklep z tkaninami technicznymi. Tam kupisz każdy rodzaj filcu. Lepiej mocniej przykleić niż walczyć z odpadającym filcem przy przemieszczaniu. Sklep jest tam ze 20lat. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link