Dodaj do ulubionych

Szukam kolczyków - słabo mi idzie

23.02.16, 22:01
Potrzebuję wymienić codzienny zestaw kolczyków, przez parę lat miałam nagromadzony wcześniej zapas, ale się stopniowo wykruszył. Poza tym chciałabym tez coś nowego jednak. Nie mam pojęcia skąd wziąć takie kolczyki o jakie mi chodzi. Już wyjaśniam.
Chciałabym kolczyki malutkie, sztyfty lub kółeczka. Chciałabym żeby były ładne :) I chciałabym srebrne lub ewentualnie tytanowe, ze stali chirurgicznej (?), od kiepskich stopów dostaje silnego uczulenia (o czym trochę zapomniałam niestety).

Szukałam kolczyków na internecie. Większość kolczyków to kolczyki duże, wiszące, często z filcu, piór, koralików i innych dziwnych rzeczy. Na portalach typu Pakamera czy Dawanda oferta liczy dziesiątki stron, przekopywanie się przez to to mordęga, filtry nie uwzględniają kategorii "małe", albo ja nie umiem ich obsługiwać. Strony pojedynczych producentów ciężko znaleźć przez google, zresztą najczęściej nie ma w ofercie małych kolczyków.

Znalazłam na Dawandzie bardzo ładne sztyfty ceramiczne. Zamówiłam. Najpierw bardzo długo czekałam, jak w końcu przyszły okazały się nieco zbyt duże (w opisie 6mm, według mnie 8). Postanowiłam mimo wszystko zatrzymać i po 1,5 dnia wiedziałam, że to że nie zwróciłam uwagi na szlachetność metalu było fatalnym błędem. No więc zniechęciłam się.

Najchętniej nabyłabym kolczyki gdzieś stacjonarnie w Warszawie. Żeby można było pooglądać, poprzebierać, ocenić realną wielkość. W internecie jest to utrudnione. Dodatkowo małe kolczyki są zazwyczaj na tyle tanie że koszt wysyłki wychodzi wysoki, co jakoś mi przeszkadza.

Wolałabym uniknąć sieciówek w galeriach handlowych, chętnie kupiłabym coś u polskich "producentów", robiących oryginalne, ciekawe rzeczy w małych seriach. Gdzie ich szukać?

Tradycyjny "jubiler" raczej odpada, owszem mają srebro, ale stylistyka nie moja, mówiąc delikatnie "babciowa". Sprawdziłam kilka w okolicy.

Więc proszę o pomoc, może ktoś coś akurat nabywał tego typu :)
Obserwuj wątek
    • mniickhiateal Re: Szukam kolczyków - słabo mi idzie 23.02.16, 22:49
      To jest sieciówka, ale ta kolekcja jest śliczna i te elementy rzeczywiście maleńkie: yes.pl/catalogsearch/result/?q=Kolczyki+zodiak
    • mniickhiateal Re: Szukam kolczyków - słabo mi idzie 23.02.16, 22:49
      To jest sieciówka, ale ta kolekcja jest śliczna i te elementy rzeczywiście maleńkie: yes.pl/catalogsearch/result/?q=Kolczyki+zodiak
    • senanque Re: Szukam kolczyków - słabo mi idzie 23.02.16, 23:52
      Cześć,
      ja jestem właśnie taką osobą, o jakiej piszesz - "robiącą ciekawe rzeczy w małych seriach". Najczęściej to nawet w pojedynczych egzemplarzach. Wystawiam w Trendymanii, Arsneo i Pakamerze, mam też swoją własną stronę. Mogę wykonać dokładnie takie kolczyki, jakie sobie wymarzysz:) Jeśli masz ochotę, napisz proszę na senanque(małpa)senanque.pl
      Jestem niestety z Poznania, więc pozostaje net, ale słowo daję, że wymiary podaję zawsze co do milimetra (małe rzeczy mierzę za pomocą suwmiarki :)
      www.senanque.pl/o-mnie/
    • anka-ania Re: Szukam kolczyków - słabo mi idzie 24.02.16, 08:59
      Marisella: www.marisella.pl/kolczyki-sztyfty-wkretki.html
      Wysyłka pocztą jest bezpłatna.
      • marisella Re: Szukam kolczyków - słabo mi idzie 03.03.16, 06:21
        anka-ania napisała:

> Marisella: www.marisella.pl/kolczyki-sztyfty-wkretki.html
        > Wysyłka pocztą jest bezpłatna.

<3

Wróciłam z urlopu, więc już nie będzie tego powszechnego bonusu ;) Ale dla lobbystek zawsze (z kodem "lobby" :))
        • anka-ania Re: Szukam kolczyków - słabo mi idzie 04.03.16, 13:30
          OK, zapamiętam. :-D
    • magdalaena1977 Re: Szukam kolczyków - słabo mi idzie 24.02.16, 17:56
      kontrastowo - proponuję produkty z Chin kupowane na ebayu.
      np. takie ja te:
      www.ebay.co.uk/itm/Wholesale-New-Fashion-925Solid-Silver-Jewelry-Lady-Earrings-Dangle-Stud-Gift-Box-/391204445574?var=660521711389&hash=item5b159a1d86:m:meyjocLLRB-KGlDxev2zDpQ

Są tanie, ale naprawdę ze srebra - uszy mnie po nich nie pieką.
      Idą dość długo, ale wobec niskiej ceny ryzyko nie jest duże.
    • the_pipeline Re: Szukam kolczyków - słabo mi idzie 24.02.16, 20:10
      Dzięki za wszystkie propozycje, poprzeglądam. Jeszcze moze dodam ze cyrkonie też mnie nie kręcą ;)
    • marisella Re: Szukam kolczyków - słabo mi idzie 03.03.16, 06:39
      the_pipeline napisała:

> Chciałabym kolczyki malutkie, sztyfty lub kółeczka. Chciałabym żeby były ładne
      > :) I chciałabym srebrne lub ewentualnie tytanowe, ze stali chirurgicznej (?), o
      > d kiepskich stopów dostaje silnego uczulenia (o czym trochę zapomniałam niestet
      > y).

W tytanie piękne rzeczy robi Ula:
      www.jubiko.eu/
      Ma większe formy i nie wiem czy mniejsze w ogóle wchodzą w grę (tytanu się nie odlewa, tylko pracuje na nim na zimno i to naprawdę ciężkimi maszynami, bo to diabelnie twarda materia, nie to co srebro).

Ceramika ze stalą chirurgiczną porządnej jakości - tu polecam Dorcię Kozłowską:
      dorcaceramics.blogspot.com/
      choć nie wiem, czy będzie mieć coś tak małego.

Tak naprawdę trudność znalezienia czegoś takiego w galeriach z rękodziełem polega na tym, że jeśli odpadają kryształki i kamyczki, to tak naprawdę nie do końca szukasz rękodzieła, bo takie drobne wkręteczki to przeważnie masowe odlewy. Stąd rada Magdalaeny nie jest od rzeczy - Chiny albo Allegro i wertowanie na hasło "sztyfty srebro".

Możesz jeszcze próbować szukać u kogoś, kto robi w art clayu - tu polecam Ci Anię:
      drakonaria.com/
      To już klasa światowa jeśli idzie o tę technikę (ani grama przesady, uczy na całym świecie), a jej prace, choć spore przeważnie, zawierają maciupeńkie elemenciki - być może któryś może być ozdobą na wkrętce - można zapytać :)

> Szukałam kolczyków na internecie. Większość kolczyków to kolczyki duże, wiszące
      > , często z filcu, piór, koralików i innych dziwnych rzeczy.

Bo na 6 milimetrach to naprawdę nie ma gdzie poszaleć :))) Stąd większość jest jednak... większa :)
      Nawet najmniejsze drobne koraliczki szklane, z których robi się w technice beadingu, mają 1,5 mm - więc na 6 mm wiele ich nie wejdzie, nie bardzo jest z czego splatać ;)

> Wolałabym uniknąć sieciówek w galeriach handlowych, chętnie kupiłabym coś u pol
      > skich "producentów", robiących oryginalne, ciekawe rzeczy w małych seriach. Gdz
      > ie ich szukać?

Jeszcze raz się powtórzę, że w małych seriach robi się rzeczy ręcznie, a tu w drobiazgach nie ma za bardzo na czym pracować :) Z kolei projektując wzór do odlania raczej nikt się nie ogranicza do małych serii, bo:
      - projekt w wosku czy programie do grafiki 3D - zajmuje trochę czasu
      - zrobienie gumki do odlewów - to jakieś 60-70 zł
      - odlewanie w odlewni dwóch-trzech par, czyli około grama srebra łącznie... to nie jest ilość, z którą Cię przyjmą z otwartymi ramionami :D
      - robienie zdjęć i opisu temu gramowi srebra... to też czas
      I jak się to wszystko podliczy i rozłoży na kilka dosłownie par, cena wychodzi zaporowa i nie do końca pozwala konkurować z Chinami i ich 0,99$ za parę ;)
      Do tego wystarczy chwila, żeby po świecie zaczęło krążyć wiele kopii Twojej pracy, bo to powszechne, że ktoś kupi jedną Twoją parę, a potem robi z niej gumkę ("wzór"), odlewa i sprzedaje jako swoje. Temat-rzeka :)

Dlatego odlewy takich maluszków to raczej nie jest coś, co się powszechnie robi w małych seriach. Raczej w setkach i tysiącach sztuk :)
      • martvica Re: Szukam kolczyków - słabo mi idzie 03.03.16, 11:00
        O rany rany, Mari, ja sobie chyba Twój post zapiszę i wydrukuję. I będę pokazywać wszystkim, którzy patrzą na moje kolczyki (po 10cm długości), wyrażają słuszne uznanie a potem pytają 'a robisz takie małe wkrętki/sztyfty?', bo zawsze mnie zatyka i bąkam tylko że nie, bo mi technika nie pozwala, a Ty to tak ślicznie wyłożyłaś w mnóstwie zdań <3
      • the_pipeline Re: Szukam kolczyków - słabo mi idzie 04.03.16, 13:21
        Bardzo Ci dziękuję za ten wpis. Teraz już rozumiem czemu nie mogę nic znależć ;) Miałam momenty noszenia większych rzeczy, teraz mam parcie na minimalizm.

A z tymi małymi seriami to nie chodziło mi tak dosłownie o unikaty, raczej nie-sieciówki obecne w każdej galerii handlowej. Setki to nie miliony. Zalinkowane strony poprzeglądam chętnie, wydają się bardzo ciekawe.
    • felisdomestica Re: Szukam kolczyków - słabo mi idzie 04.03.16, 13:53
      Sporo minimalistycznej biżuterii znalazłam tu:
      moccaloca.pl/sklep-a/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka