the_pipeline
23.02.16, 22:01
Potrzebuję wymienić codzienny zestaw kolczyków, przez parę lat miałam nagromadzony wcześniej zapas, ale się stopniowo wykruszył. Poza tym chciałabym tez coś nowego jednak. Nie mam pojęcia skąd wziąć takie kolczyki o jakie mi chodzi. Już wyjaśniam.
Chciałabym kolczyki malutkie, sztyfty lub kółeczka. Chciałabym żeby były ładne :) I chciałabym srebrne lub ewentualnie tytanowe, ze stali chirurgicznej (?), od kiepskich stopów dostaje silnego uczulenia (o czym trochę zapomniałam niestety).
Szukałam kolczyków na internecie. Większość kolczyków to kolczyki duże, wiszące, często z filcu, piór, koralików i innych dziwnych rzeczy. Na portalach typu Pakamera czy Dawanda oferta liczy dziesiątki stron, przekopywanie się przez to to mordęga, filtry nie uwzględniają kategorii "małe", albo ja nie umiem ich obsługiwać. Strony pojedynczych producentów ciężko znaleźć przez google, zresztą najczęściej nie ma w ofercie małych kolczyków.
Znalazłam na Dawandzie bardzo ładne sztyfty ceramiczne. Zamówiłam. Najpierw bardzo długo czekałam, jak w końcu przyszły okazały się nieco zbyt duże (w opisie 6mm, według mnie 8). Postanowiłam mimo wszystko zatrzymać i po 1,5 dnia wiedziałam, że to że nie zwróciłam uwagi na szlachetność metalu było fatalnym błędem. No więc zniechęciłam się.
Najchętniej nabyłabym kolczyki gdzieś stacjonarnie w Warszawie. Żeby można było pooglądać, poprzebierać, ocenić realną wielkość. W internecie jest to utrudnione. Dodatkowo małe kolczyki są zazwyczaj na tyle tanie że koszt wysyłki wychodzi wysoki, co jakoś mi przeszkadza.
Wolałabym uniknąć sieciówek w galeriach handlowych, chętnie kupiłabym coś u polskich "producentów", robiących oryginalne, ciekawe rzeczy w małych seriach. Gdzie ich szukać?
Tradycyjny "jubiler" raczej odpada, owszem mają srebro, ale stylistyka nie moja, mówiąc delikatnie "babciowa". Sprawdziłam kilka w okolicy.
Więc proszę o pomoc, może ktoś coś akurat nabywał tego typu :)