skomroch1 01.03.12, 01:31 Dom z bali, 170 m., parterowy. Jeśli ktoś buduje , albo budował w tej samej technologii, chętnie pogadam i skorzystam z doświadczenia. Zapraszam na bloga, link w sygnaturce. I trzymać kciuki, pliss. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skomroch1 Re: Zaczęliśmy budowę 02.03.12, 13:25 Przyjaciel, co ma teorię, że ludzie posiadający dzieci rozumieją się w mig i tak samo rozumieją się ludzie, którzy zbudowali dom, ma święta rację. Cholerka, toż to niezły stres, i rozumieją mnie tylko ci, dla których słowo "izolacja pozioma" jest bliskie, jak "chleb" ;) Odpowiedz Link
korhana Re: Zaczęliśmy budowę 04.03.12, 16:54 My też ruszyliśmy z budową ... w piątek był geodeta ,wkopali kołki ,odgrodzili to wszystko belkami a jutro przyjeżdża kopara :O) Strasznie się boję :(( Odpowiedz Link
andrassipio Re: Zaczęliśmy budowę 05.03.12, 09:37 Witam, ja mam dom drewniany już od 2 lat, stawiałem z Honka, projekt mieliśmy indywidualny, jakość wykonania zgodna z oczekiwaniami, zaraz po postawieniu nawet specjalnie potraktowałem domek karcherem aby sprawdzić czy gdzieś nie przepuści wody a przy okazji aby umyć elewację - wszystko szczelne jak cholera włącznie z drzwiami i oknami. Jeżeli chodzi o cenę, no to tanio nie jest, cena zależy w głównej mierze od powierzchni ścian z litego bala/u mnie poddasze jest kontsrukcją lekką jedynie parter to pełny bal/, wycenę przygotowują indywidualnie. Co do firm robiących domy z bala to zjechałem większość a w zasadzie wszystkie duże i jakość wykonania między Honką a innymi firmami jest jak dla mnie bezdyskusyjna. A gdy podczas rozmowy z pracownikami honka zadawałem kłopotliwe pytania na temat np. siadania domu przy pełnych balach w ścianach szczytowych a co za tym idzie osiadania dachu to np. pan z jednej firmy, którą odwiedziłem zakończył ze mną rozmowę i wszelkie kontakty stwierdzeniem, że dom drewniany nie siada (mój z doświadczenia ok 3 cm). Brak fachowości i wiedzy jest powszechny ale znakomicie ukrywany.W kolejnej firmie, kórą odwiedziłem, w domu modelowym są takie szpary że widać podwórko na zewnątrz więc jeżeli tak robią domy, to ja dziękuję.Byłem w wielu domach już zbudowanych Honki i w trakcie budowy i stwierdziłem że wolę zapłacić więcej niż potem mieć problemy i co chwile usuwać usterki, a nie daj bosze mieć do czynienia z usterkami, których nie da się w ogóle usunąć. Ekipa, która stawiała dom ogólnie ok: fachowi, szybko i sprawnie dom postawili. Chłopaki pilnują domu na etapie budowy jak własnego więc nie ma się czym przejmować. Podsumowując: Honka to wyższe ceny, ale to dobra inwestycja w dobrą jakość, poza tym projekty indywidualne, niepowtarzalne (piszą na stronie, że nie ma 2 takich samych postawionych domów) i ma się oczywiście wpływ na ostateczny projekt. A Wy z jaką firmą stawiacie? Jak idzie budowa? Powodzenia! Odpowiedz Link
korhana Re: Zaczęliśmy budowę 05.03.12, 18:45 Nie nie ,my stawiamy murowany dom .Na początku naszej drogi papierkowej mieliśmy taki pomysł na domek drewniany.Jednak koszty są porównywalne ,a fachowców ,jak na lekarstwo ...więc decyzja padła na dom budowany metodą powszechnie u nas znaną . Odpowiedz Link
skomroch1 Andrassipio 08.03.12, 11:04 Ale nick, z góry przepraszam za ew. pomyłki;) Jeśli można, to bardzo bym chciała nawiązać jakiś kontakt z Panem w celu wypytania, jak u Pana ekipa radziła sobie z różnymi zagadnieniami technologicznymi , uszczelnianiem bali, czy były kołkowane,itd. Honka jest klasą samą w sobie, ma najlepsza opinię na rynku i dobrze by było wiedzieć, jak oni budują. Niestety dla nas ceny u Honki były zaporowe i w związku z tym wybraliśmy inną firmę, ale to już może na priv. Mój mail to kkm75@wp.pl Pozdrawiam! Odpowiedz Link
skomroch1 Korhana 08.03.12, 11:14 Skądś kojarzę ten nick. Z wcześniaków, misji groszek? A jaki domek budujecie? Mój projekt jest tu zzyciamatkirzezbiarki.blogspot.com/2011/12/jak-zwykle.htmlPozdrawiam! Odpowiedz Link
skomroch1 Re: Korhana 08.03.12, 11:17 Link jeszcze raz, bo mi pozdrowienie się załapało:) zzyciamatkirzezbiarki.blogspot.com/2011/12/jak-zwykle.html Odpowiedz Link