Dodaj do ulubionych

farby Flugger?

12.09.12, 18:44
Podzielcie sie dobre kobiety. Ktora malowala i co sadzicie? Czy jest duza roznica mieszy satyna flutex 10 a matem flutex 5?

Ja dzis wzielam probke koloru na flutexie 5 i wyszedl calkiem inny niz u kolezanki na flutex 10. I nie wiem czy to kwestia farby czy pan mi zle kolor wymieszal.

Zobacze jeszcze jutro jak dobrze wyschnie, ale jesli nie to chyba bede musiala malowac Duluxem. Cenowo i wydajnosciowo Dulux zdecydowanie wygrywa, dlatego chcialabym jeszcze sie dowiedziec czy Flugger jest rzeczywiscie o wiele lepszy czy tylko drozszy.

Z gory dziekuje :) za wszelkie rady i porady.

Obserwuj wątek
    • slim.fast Re: farby Flugger? 12.09.12, 20:07
      Może ktoś inny ma inne doświadczenia, ale z tego ile ja się namalowałam w swoim życiu sufitów i ścian to naprawdę żadnych, albo jeśli już to NIEWIELKIE różnice widzę między poszczególnymi markami farb (oczywiście nie piszę tu o jakichś najtańszych farbach "no name") i w tej chwili faktycznie dość dużo maluję właśnie Duluxem.
      • poziomka001 Re: farby Flugger? 13.09.12, 22:38
        Dzieki :) czyli nie mam sie co bac Dulux'a. Jakby nie bylo jest prawie o 1/3 tanszy i ma prawie dwukrotnie wieksza wydajnosc niz Flugger, wiec roznica w kosztach robi sie spora.
    • idid Re: farby Flugger? 14.09.12, 11:29
      Duluxem nie malowałam, ale mam porównanie Tikkurilli i Fluggera, porównanie wyszło na korzyść tej drugiej firmy. Łatwiej się malowało i farba lepiej reagowała na mycie. Przy myciu ściany pomalowanej Tikkurillą szmatka się zabarwiała i na ścianie powstawało lekkie odbarwienie.
    • turnesolka Re: farby Flugger? 18.09.12, 17:01
      Z moich doświadczeń:
      W poprzednim mieszkaniu wszystko malowałam na biało. Pokoje i sufity jąkąś zwykłą białą, kuchnie i łazienki Fuggerem. Tam były równe powierzchnie więc wszystko wyszło OK. Flugger w kuchni i łazience spisywał się znakomicie. W malowaniu był niesamowicie wydajny, kupiłam zgodnie z opisem z wyszło go dużo za dużo. Wydaje mi się że "fachowcy" po prostu pomalowali 1 raz, ta farba jest taka gęsta i kryjąca ze jak malujesz białym na biały to chyba raz wystarczy. Nie pamiętam jaką wtedy wzięłam dokładnie ale na pewno była w tych do kuchni i łazienki.

W obecnym domu najpierw wszystko pomalowaliśmy Duluxem, różne kolory. Wybierałam z katalogu i w większości wyszło dobrze. Do kuchni i łazienki kupowałam farbę kitchen and bathrooom. Niestety w salonie sufit był bardzo nie równy i Dulux nie dał rady. Musieliśmy kupić coś lepszego, malarz doradził Tikurille i faktycznie po przemalowaniu tej farby problem praktycznie znikł. Po jakimś czasie zbrzydł mi kolor w kuchni (lawendowy) ten jeden wyszedł jakoś inaczej niż w katalogu. Chyba częścią problemu było to że ten akurat kolor był w wykończeniu błyszczącym więc kolor wyszedł zbyt intensywny. Suma sumarum po długich deliberacjach nad nowym kolorem padło na Light moonlight Fluggera w wykończeniu matt. Tym razem malował mąż a ja robiłam drobne "korekty". Sufit podmalowywałam Duluxem a ściany tym Flugerrem i po prostu jest między nimi przepaść. Flugger to jest taka gęsta śmietana, od razu kryje, nie kapie, słowem rewelacja. Nawet za bardzo nie śmierdzi. Dulux to jest woda, która dopiero jak wyschnie ma "właściwy kolor". Po tym doświadczeniu nie dziwię się że wszyscy malarze chcą malować Fluggerem.
      A z innej troche beczeki to Flugger ma cudne farby do drewna, najchętniej bym nimi wszystkie meble w domu przemalowała takie są fajne.
      • poziomka001 Re: farby Flugger? 18.09.12, 20:06
        Bardzo Wam dziekuje. W koncu wzielam pol na pol (no prawie), do salonu i sypialni Fluggera, a do reszty chalupy Duluxa, chyba ze Fluggera rzeczywiscie wystarczy to bedzie jeszcze do kuchni :)
        Wszystko juz jest pomalowane na bialo wiec moze faktycznie wystarczy raz tym Fluggerem, nie wiem, wyjdzie w praniu.

Tikkurilla mam pomalowane mieszkanie i powiem szczerze ze jestem srednio zadowolona, dlatego nie bralam jej pod uwage ( a moze powinnam). Bardzo mi sie brudzila i nie bylo opcji - w wykonczeniu matowym - zeby zabrudzenia chociaz troche przetrzec, schodzilo razem z kolorem. Ale moze cos poprawili przez ostatnie lata.
        • turnesolka Re: farby Flugger? 19.09.12, 15:45
          Do ścierania zabrudzeń kup sobie taką gąbkę - gumkę do czyszczenia na mokro. Po prostu rewelacja, nawet za ścian niezmywalnych można bezproblemowo różne zabrudzenia zmyć.
          • poziomka001 Re: farby Flugger? 20.09.12, 13:51
            O dzięki. Z pewnością wypróbuję, może cośkolwiek uda się doczyścić, ale i tak mieszkanie już woła o malowanie. Muszę tylko najpierw wykończyć chałupę albo ona mnie ;)
    • leda16 Re: farby Flugger? 14.10.12, 23:50
      Miałam zakładać nowy wątek ale może tu się podczepię. Jestem na etapie malowania gładzi gipsowej i proszę o radę - jaką biel? Poddasze maluję "Śnieżką". Tanie toto (60 zł.10 l.) ale kiepsko kryjące mimo, że tak gęste, iż niemalże można szpachlą rzucać na ścianę. Ściana pomalowane 3x nadal ma ciemniejsze przecierki. Technikę mam taką, że najpierw pędzlem płaskim a potem rozcieram to łysym wałkiem, kąty małym gąbkowym. Ja jestem na twarzy w małe, białe kropeczki. Nawet oryginalnie to wygląda i zmywa się łatwo :). Do sufitów niżej chciałabym kupić Bondex, 148 zł 10 l. Ale czy warto? A może coś innego?
      • poziomka001 Re: farby Flugger? 15.10.12, 15:19
        Sufity i to co na biało malowałam Śnieżką czy jakimś Dekoralem (miało być taniej), niestety potwierdzam, że przebija szczególnie jak się maluje k-g, który chłonie jak gąbka. IMHO nie warto oszczędzać. Trzeba tym pomalować ze 4 razy, więc w efekcie chyba nie warto.

Flugger maluje bosko :) Przyznam szczerze, że się nie spodziewałam i że jestem zaskoczona jakością tej farby. Wydajność ze 2 razy większa niż piszą na opakowaniu, także szczerze polecam. Pomalowałam nadplanowo 2 dodatkowe pokoje (jakieś 32m2) Bardzo się wahałam, czy kupic tego Fluggera, bo droga, ale finalnie wyszła dużo ekonomiczniej niż "tańszy" Dulux, którym dla odmiany jestem bardzo rozczarowana. W przypadku Duluxa wydajność jest 2 razy mniejsza niż piszą na opakowaniu i w efekcie musiałam 3 razy dokupić po 5 litrów, co razem daje prawie 800 złotych więcej niż zakładałam i niż wychodziło z obliczeń. Kolor był na bazie Dulux Diamond Matt i nigdy więcej. Następnym razem z pewnością wybiorę Fluggera.

• turnesolka Re: farby Flugger? 15.10.12, 16:52
          Czyli jednak Flugger, ja też w przyszłości już tylko Flugger. Oprócz wszystkiego co piszesz ta farba prawia nie śmierdzi a jak się dobrze powietrzy ze 2 dni to potem już nic nie czuć.
          Oni mają super wzorniki kolorystyczne, różne, trzeba w sklepie popytać. Te ich kolory może na pierwszy rzut oka nie są oszałamiające, nie mają za dużo takich gotowych prezentacji i propozycji jak w katalogu Dulux'a ale jak się te kolory trochę poanalizuje to się podobają coraz bardziej.
          Moja kuchnia w kolorze jasny Moonlight wyszła cudnie. Kolor jest bardzo nieokreślony ale przez to ciekawy, intrygujący i bardzo subtelny.
          • naturelife Re: farby Flugger? 24.04.13, 23:06
            Fakt, lepiej wybrać oryginalna farbe Fluggera niż popularne marki z marketów. Widać róznice w jakości
    • cyklina-klimkiewicz Re: farby Flugger? 27.04.13, 09:37
      Określenie satyna to określenie stpnia przezroczystości farby czy lakieru. Co to ma do koloru czy łatwości utrzymania? Dotyczy wszystkoch farb i lakierów wszystkich producentów.To ,że coś jest matowe to ma związek z naturalnym wyglądem a nie z odcieniem.Deska polakierowana matem czy półmatem, połyskiem czy extra matem ma ten sam kolor ale ze względu na różną przezroczystość lakieru optycznie trochę się różni. Lakier do desk w stylu skandynawskim ma kryjący kolor czyli jest niewidoczny rysunek drewna jest półmatowy i satynowy czyli matowy. Jest biały czarny i szary np w Bona. To co się chce otrzymać jako końcowy wygkląd trzeba określić i do tego dobrać odpowiednie produkty. Zwykle wszystkich możliwości nie oferuje jedna Firma. Ważne by nie żyć w smros=dzie odbierającym zdrowie i życie. B.Klimkiewicz.
      • naturelife Re: farby Flugger? 02.05.13, 14:13
        Pewnie dlatego specjaliscie znający Fluggera wybieraja wlasnie tę markę - z uwagi na brak charakterystycznego dla innych farb zapachu uprzykrzającego pracę.
        • cyklina-klimkiewicz Re: farby Flugger? 04.12.13, 23:36
          Zmiłuj się to strasznie śmierdzi. B.Klimkiewicz.
    • nawalonych7krasnali ewwa_80 i jej flugery 04.12.13, 23:33
      To sobie polecaj, ale nie twierdź, że sama jej używasz, bo okłamujesz ludzi. A i może daruj już sobie zaśmiecanie forum jedną firmą: MAŁO ich jeszcze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka