25.12.12, 19:11
powiedzcie, czy juz nie stosuje się normalnie tynkowanych ścian?Może jestem nienormalna, ale nie lubię tych supergładkich gipsowych gładzi położonych na kartongipsie. Zdaję sobie sprawę, że jestem w mniejszości, ale chodzi o to, czy poza wyglądem, ma on jakieś inne zalety, których nie dostrzegam, czy to zwykła moda, jak kiedyś panele, okna plastikowe, czy wcześniej boazeria?
osobiście podejrzewam, że być może łatwiej się kładzie taki tynk. Czy mam racje?
Obserwuj wątek
    • art-tu Re: tynki 26.12.12, 22:48
      tynki z gk stosuje sie bardzo rzadko-przy renowacjach, gdy bardzo krzywe ściany itd.
      W nowym budownictwie stosuje sie czasami tynki gipsowe nanoszone metodą natrysku (maszynowo).
      Ale ciagle można zrobić tradycyjne, nie za równe tynki. Kiedys robiło sie tynki wapienne (wapno oddycha). Ze względu na ich pewną "rustykalność" wprowadzono domieszkę cementu (tynki cementowo-wapienne). Istnieją również tynki cementowe, ale te, choc najtrwalsze-odradzam.

kopalnia wiedzy na ten temat:
      tynkiwpolsce.pl
      • jadwiszka Re: tynki 27.12.12, 23:04

czemu się nie robi? u wielu osób spotykam, sama na parterze będę robić cementowo- wapienne.

Niektórzy później na to dają gładź jak im spartaczą i brzydko zatrą.

suche tynki o których mówisz - czyli płyty i gładź to raczej na poddaszach ludzie się decydują jeśli już.
        • dwapsyikot Re: tynki 30.12.12, 23:53
          no nie za bardzo mogę się z Tobą zgodzić, właściwie we wszystkich domach znajomych i mieszkaniach sa w tej chwili tnki gipsowe, zaczęło się to jakieś 10-15 lat temu, nawet w ogłoszeniach mieszkaniowych było pisane, gładzie, plastikowe okna itp. zbieram się teraz do remontu i szef ekipy, który był obejrzeć robotę był bardzo zdziwiony , że jednym z elementów nie będzie połozenie gładzi, bo wszyscy to mają, a u pani taki chropowaty tynk.
          remont mieszkania w blokach to najczęściej panele i wlasnie gładź.
          • slim.fast Re: tynki 31.12.12, 19:58
            W blokach pewnie tak, ale z tego co widzę po znajomych na budowach i co my zrobiliśmy w domu to właśnie tynki wapienno cementowe królują.
            • jadwiszka Re: tynki 31.12.12, 20:37
              slim.fast napisała:

> W blokach pewnie tak, ale z tego co widzę po znajomych na budowach i co my zrob
              > iliśmy w domu to właśnie tynki wapienno cementowe królują.

dokładnie tak:)
            • leda16 Re: tynki 15.01.13, 22:11
              slim.fast napisała:

> właśnie tynki wapienno cementowe królują.

Powiem tak; tynki wapienno-cementowe, kładzione metodą tradycyjną (uczciwy piasek, cement i wapno) są konieczne przy remoncie i wykańczaniu budynków z lat 80-tych z powodu krzywych ścian, nierównych cegieł, kątów, nadproży itp. Sama od 3 lat remontuję taki budynek i kurz workowy jaki usiłowało mi wcisnąć paru wykonawców kosztowałby mnie dwa razy drożej. Wykonawcy, którzy robią te tynki metodą tradycyjną, do ich największych zalet zaliczają aspekty zdrowotne (wapno niszczy wszelkie roztocza, grzyby i insekty) oraz higroskopijne - są mocne i w niskim stopniu pochłaniające wilgoć w przeciwieństwie do tynków gipsowych i płyt g-k. Z powodu swojej grubości i twardości stanowią też doskonałą izolację cieplną wnętrza budynku a jednocześnie zapewniają prawidłowe "oddychanie" ścian. Moi tynkarze przyjechali aż z Limanowej do Krakowa bo tutaj albo ceny śpiewali horrendalne albo chcieli kurzem workowym wapienno-cementowym moje krzywe ściany tynkować. Jeden mi nawet powiedział, że jestem "nienowoczesna". A proszę bardzo, jeśli na tym swoim zacofaniu tylko korzystam! W efekcie 5-ciu ludzi 2 tygodnie nocowało na budowie, robili od rana do nocy i tynki wyszły rewelacyjnie: piękne, białe, gładkie, ściany równe, wszystkim się podobały. Liczyli 12 zł od metra.
              • cyklina-klimkiewicz Re: tynki 15.01.13, 22:26
                Tradycja zawsze była w cenie atrakcyjnej i zawsze ma wzięcie. Trzeba tylko wiedzieć czego się chce. B.Klimkiewicz.
              • jadwiszka Re: tynki 22.01.13, 02:12
                " Moi ty
                > nkarze przyjechali aż z Limanowej do Krakowa bo tutaj albo ceny śpiewali horren
                > dalne albo chcieli kurzem workowym wapienno-cementowym moje krzywe ściany tynko
                > wać."

Aż?:) ludzie codziennie z Limanowej do Krakowa do pracy jeżdżą.
                Ja co prawda dom nie w Krakowie ale tuż pod i ekipa z Limanowej z teściem na czele rządzi :)

dojeżdżają codziennie, właśnie kończą tynkować parter - tynki tradycyjne zatarte tak gładko, że aż za gładko;))
                żadnych gładzi nie będzie!

Ale prawda jest taka , że dobrego fachowca od tynków tradycyjnych cięzko dorwać - mało kto ma ochotę na taka papraninę...
                • leda16 Re: tynki 22.01.13, 19:01
                  jadwiszka napisała:

>
                  > Aż?:) ludzie codziennie z Limanowej do Krakowa do pracy jeżdżą.
                  > Ja co prawda dom nie w Krakowie ale tuż pod i ekipa z Limanowej z teściem na cz
                  > ele rządzi :)

Szef pracującej u mnie ekipy był za młody na teścia ok.30 lat :).
                  >
                  > dojeżdżają codziennie, właśnie kończą tynkować parter - tynki tradycyjne zatart
                  > e tak gładko, że aż za gładko;))
                  > żadnych gładzi nie będzie!

Hm... to chyba nie tylko kwestia zatarcia. Piasek jednak widać było, chociaż kazali przywieźć ten najdrobniejszy. Teraz mam idealnie i nawet nie tak drogo.

• piekarz86 Re: tynki 18.02.13, 03:48
                witam. proszę o podanie namiarów na tą firmę z limanowej bo też planuje remont. mój mail past9@wp.pl . dziękuje
                • leda16 Re: tynki 19.02.13, 18:48
                  piekarz86 napisał(a):

> witam. proszę o podanie namiarów na tą firmę z limanowej bo też planuje remont.
                  > mój mail past9@wp.pl . dziękuje

A tutaj podam. Chyba można polecić b. dobrych wykonawców: tel.606 411 922. Pan Jerzy Wastag. Radzę już się umawiać. Przyjedzie, obejrzy, powie ile materiału kupić. Ma kolejkę a lada moment zacznie się sezon budowlany :).
          • jadwiszka Re: tynki 31.12.12, 20:36
            widocznie masz innych znajomych niz ja:)

miałam do czynienia z kilkoma budowami ostatnio - nie wszyscy chcą gładź nie wszyscy lubią gładź, dużo osób robi tynki cementowo wapienne.

W standardach deweloperskich są na scianach tynki a jak ktoś kupi mieszkanie to decyduje czy chce na to gładź czy nie - nie spotkałam deweloperskich z gładzią na scianach, no chyba że te z bajek "wykończone pod klucz" ale ktoś coś takiego chce kupić to nie wiem.

Są ludzie którym się w głowie nie miesci, że ktoś moze nie chcieć gładzi żeby miec idealnie równiutki sciany, są ludzie którym nie miesci się w głowie tona gipsu na ścianach :)
            • dwapsyikot Re: tynki 01.01.13, 18:33
              może i tak, w sumie to się cieszę, że nie jestem sama jedyna taka nienormalna... :)
              • dorjana1 Re: tynki 14.01.13, 22:18
                Ja w całym domu mam cementowo -wapienne,gładzie wydawały mi się zbyt płaskie :)) i dosć nienaturalne.To ja jakaś moda a jaki to ma wpływ na zdrowie człowieka to choroba wie.Nieciekawe rzeczy czytalam
                I jeszcze -byłam przy dwóch akcjach jak odbiorcy roboty -moi znajomi latali prawie z siekierkami za biednymi fachowcami :)sprawdzanie poziomicą,kompulsywne wynajdywanie bruzdek i minimalne odstępstwa były zbrodnią:) totalne niewolnictwo
                • cyklina-klimkiewicz Re: tynki 15.01.13, 07:58
                  Jakoś ludzie zapominają ,że budowa to nie fabryka ze stacjonarnymi liniami produkcujnymi. że są stosowane techonologie i materiały budowlane z ich toleranjami liczonymi w milimetrach, a nie w mikronach. Dobrze pamiętać jakie cele ma spełniać dom, po co go stawiamy i dlaczego w nim mieszkamy. To pomieszczenie użytkowe, a nie wystawa. Wygoda użytkowania jest najważniejsza.B.Klimkiewicz.
            • leda16 Re: tynki 15.01.13, 22:17
              jadwiszka napisała:

> widocznie masz innych znajomych niz ja:)
              >
              > miałam do czynienia z kilkoma budowami ostatnio - nie wszyscy chcą gładź nie ws
              > zyscy lubią gładź, dużo osób robi tynki cementowo wapienne.

Na te tynki dałam gładź gipsową i jestem zachwycona. Zima przerwała własnoręczne malowanie. Zdążyliśmy wymalować salon, poddasze i sypialnię. Z niecierpliwością czekam wiosny, żeby położyć sztukaterię gipsową w reszcie pomieszczeń i szaleć z wałkiem malarskim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka