krystynaapi 18.03.13, 08:55 Jak planujecie? Zabrać się samemu, czy zatrudnić projektanta i ekipę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruta.dl Re: Własny ogród 22.03.13, 07:55 sama. mam ksiazke o ogrodach, duza kartke papieru, i rysuje. Wiem jaka mam ziemie i co mniej wiecej chce miec w ogodzie. Jak mi sie cos nie spodoba to bede wyrywac i przesadzac Odpowiedz Link
turnesolka Re: Własny ogród 23.03.13, 20:54 Jak Ci się chce i lubisz tego typu projekty to samemu, jest z tego 100 razy więcej frajdy. Jak nie to lepiej wziąć fachowców. Tylko trzeba się upewnić że to są rozsądni ludzie z solidną wiedzą i doświadczeniem. Mieszkam na nowym osiedlu szeregowców więc mam porównanie. Nasz ogród robiliśmy sami, sporo się dowiadując, ucząc, pytając, obserwując. Nie jestem w tym temacie alfą i omegą ale wiem wystarczająco dużo żeby widzieć jaką fuszerę odstawia wiele firm. Robią ogrody totalnie sztampowo. Upychają masę roślin na siłę. Obok siebie rosną rośliny cieniolubne i takie na max słońce, wszystko jest na jednym systemie nawodnieniowym więc po jednym sezonie połowa roślin gnije. Albo na bogato wsadzają masę dużych drzew gęsto jak w dżungli (a co będzie za 2-3 lata) albo wsadzają jakieś małe wypierdki, najmniejsze i najtańsze jakie są w szkułkach i to jeszcze z gatunków wolno rosnących więc ogród ma szansę wyglądać jako taka za 10 lat. Nagminnie mieszane są iglaki lubiące kwaśną ziemię z lawendą lubiącą ziemię zasadową. Ostarokrzewy sadzane są w pełnym słońcu etc Odpowiedz Link
edziakrys Re: Własny ogród 26.03.13, 14:39 Ja tez projektuję (zawodowo) i to nie jest tak, że wszyscy projektanci są blee. Spotkałam się z tym jeszcze w czasie studiów, że projekty pewnej projektantki w kilku ogrodach niewiele się od siebie różniły. Niektózy mają sprawdzony schemat, zestawienia roślin, które się sprawdzają i dobrze wyglądają. Niemniej architekt ZAWSZE powinien przeprowadzić konkretną rozmowę na temat oczekiwań klienta; są tacy, którzy chcą małych roślin, aby było jak najtaniej, albo maja czas, chcą ogladać jak ogród się rozwija itp. Są też tacy, którzy chcą szybkiego efektu i wtedy sadzi się duże rośliny. Ale na to potrzeba dużo więcej pieniędzy. Co do sadzenia drzew, powinno się zawsze brać pod uwagę docelowy rozmiar krony ( katalog szkółkarzy polskich bardzo się przydaje), tak samo rozstaw krzewów; średnio można przyjąć że sadzi się krzewy co metr (ale też należy wziąć pod uwagę docelowy rozmiar, szybkość wzrostu, wymagania, czy krzew będzie cięty czy nie itp). Odpowiedz Link
krystynaapi Re: Własny ogród 26.03.13, 15:13 edziakrys i reszta, dzięki za odpowiedzi! Pytam, ponieważ zamierzam zacząć pracować w tym zawodzie i zastanawiam się jakie jest zapotrzebowanie... marzy mi się projektowanie ogrodów (raczej tylko przydomowych, przynajmniej na początek ;) ) ale niestety nie mam możliwości iść już na studia. Znalazłam sobie kurs który myślę byłby w sam raz, jeśli chcecie zerknijcie na : www.artcube.edu.pl/architektura-krajobrazu/kurs-architektura-krajobrazu-2013-2014.html i napiszcie mi co myślicie! Odpowiedz Link
edziakrys Re: Własny ogród 26.03.13, 20:44 Qrcze, program bogatszy niż na moich 6-cio letnich studiach!!!!!!! Ja uczyłam się pierdołów typu genetyka :/ A na serio, po mojemu wygląda bardzo ciekawie, ale sama musisz zadecydować, bo cena nie jest najniższa. Przelicz czy jesteś w stanie siedzieć na zajęciach 10 godzin 2x w tygodniu (o ile dobrze rozczytałam grafik to zajęcia są co tydzień?), potem uczyć się w tygodniu i ewentualnie pracować. Może spróbuj skontaktować się z kimś kto już tam się uczy i dowiedz się czy jest zadowolony czy nie. Niektórym szkoła nie jest potrzebna, bo maja bakcyla i ogrodnictwo we krwi :) Odpowiedz Link
krystynaapi Re: Własny ogród 28.03.13, 07:48 :D edziakrys dzięki za odpowiedź, właśnie to mnie troszkę martwi w studiach np. architektura krajobrazu a potem przedmiot genetyka...? :D czysty szał :D choć na pewno taki przedmiot może być bardzo ciekawy, poszerzający horyzonty... tylko na to trzeba mieć czas, a ja już chciałabym zacząć :D Ach, patrząc na rozkład zajęć, to ten kurs w Artcube można zrobić wakacyjnie (od poniedziałku do soboty od 8-17 przez 5 tygodni :) ) albo przez rok - weekendowo co 2 tygodnie. Szukam ludzi którzy kończyli Artcube - na razie rozmawiałam z dziewczynami z Krakowa po projektowaniu wnętrz i faktycznie były bardzo zadowolone. Teraz chciałam jeszcze profesjonalne opinie na temat programu zajęć zdobyć, wiesz, czy niczego nie brakuje :) Odpowiedz Link
edziakrys Re: Własny ogród 28.03.13, 09:49 Dokładnie tak. Tylko nie wiem, czy będziesz mogła startować przy jakichś wielkich projektach np z przetargów, ze względu na to, że aby móc zaprojektować alementy architektury potrzebne sa uprawnienia budowlane. Np murki oporowe, ścieżki wszystko to co wymaga szczegółów rysunku budowlanego. Nam na studiach powiedziano, że mamy po studiach pełne uprawnienia, a jak sie okazało to musiałam się zaprzyjaźnić, z kimś kto ma uprawnienia budowlane a nie ma co ukrywać: ja rysuję a ktoś sprawdza, stempluje i oczywiście zarabia na tym :/ W ogródkach przydomowych nie ma tego problemu, chyba że inwestor sobie życzy. Odpowiedz Link
krystynaapi Re: Własny ogród 03.04.13, 08:49 edziakrys dzięki za ważną wskazówkę! Sprawdziłam i wygląda na to, że tylko architekci mają uprawnienia budowlane :| i żadne inne studia tu nie pomogą, nawet architektura krajobrazu (brzmi to dość abstrakcyjnie, ale tak jest) nie daje uprawnień jakie ma architekt budownictwa (?) Odpowiedz Link
edziakrys Re: Własny ogród 06.04.13, 17:22 Niestety tak jest. Nie ujmując niczego kursom projektowania (niektóre są naprawdę świetnie przygotowane), moje studia trwały 6 lat i okazuje się, że moge projektować, ale nie wszystko, jakby murki oporowe, czy fundamenty pod ławami, czy pod ogrodzeniem nie były częścią ogrodu :/ Odpowiedz Link