Dodaj do ulubionych

Parada oszustów.

13.05.13, 22:18
Jestem na etapie elewacji i szukam wykonawców. W sobotę przyszli tacy jedni z ogłoszenia. 35 zł. od m2 z materiałem 86 zł, chcieli, więc cenowo bardzo atrakcyjni, odwołałam wizyty tych po 40 zł. żeby tłoku uniknąć i...Przyszli, pomierzyli ale się pomylili w ...koncercie, o 62 m. na naszą niekorzyść czyli ponad 5500 zł. Styropianu wyliczyli 45 m3 a faktycznie potrzeba 34 m3. Pucu też kilkanaście wiaderek więcej. Syn, 24-letni młokos, ale inżynier budownictwa, liczyć umie, zresztą parę międzynarodowych konkursów projektowych wygrał, więc wyliczył. Cóż, normalka, panowie babę widzą, więc taka baba ani chybi 100 x głupsza od nich. Szukam następnych wykonawców. Teraz z innym tekstem: Mam do ocieplenia X m2. Na tyle podpiszę umowę. Nie pasuje, to żegnam. Moją koleżankę 3 lata temu tak nacięli. Po robocie m2 okazało się tyle, że musiała po krewnych ganiać i pieniądze pożyczać, żeby się wypłacić, bo z siekierami zaczęli przy nowej elewacji skakać. W urzędzie skarbowym nie byli już tacy butni i pewnie podejście do inwestorek ciut zmienili :) .
A co do elewacji, kilku z nich z góry warczało: "bez materiału nie robię". Jeden na ofertę 8% vat uczciwie przyznał - mnie się to nie opłaci". Co mnie wprawiło w istne osłupienie, że komuś może się nie opłacić zarobić ponad 10 tys. za 2 tygodnie lekkiej pracy. Inny stwierdził: "Jo daje materioł a rochunki to już nie pani kłopot"
Obserwuj wątek
    • joana.mz Re: Parada oszustów. 13.05.13, 23:00
      My też robimy elewację.
      Po wizycie kilku "majstrów" gdzie każdy liczył inną powierzchnię (rozstrzał był od 170 do 260m2) powiedziałam, że interesuje mnie kwota za całość i tyle.
      • leda16 Re: Parada oszustów. 16.05.13, 00:00
        A ja już chyba znalazłam uczciwego. Wcześniej przeszłam egzamin jak liczyliśmy m2, m3 styropianu, jaki styropian sobie życzę,z jaką lambdą, czy wiem ile kosztuje z 23% vat, czy wiem że ceny te skaczą w zależności od sezonu na ocieplanie rosną w lecie, maleją w zimie, jaki puc jest najbardziej wydajny. Ma przysłać kosztorys na podane metry kwadratowe i jeśli się zgodzę, przystąpi do pomiarów. Myślę, że to rzetelne podejście do inwestorki. Facet z polecenia.
    • cyklina-klimkiewicz Re: Parada oszustów. 16.05.13, 14:51
      A jak by się na swoją niekorzyść pomylili to też tak by Cię to wkurzało? Jak by zrobili kosztorys i rozpisali wszystko na pozycje to pewnie unikneli by pomyłki. Każdy się może pomylić. Przecież i tak byś więcej nie zapłaciła bo na koniec się zmierzy i policzy . Cenę znałaś bo na początku podali.Możesz tych z którymi się umówiłaś zaprosić do roboty. B.Klimkiewicz.
      • leda16 Re: Parada oszustów. 16.05.13, 22:20
        Cyklina, Ty jesteś uczciwy, ale naiwny. Te dwie cechy idą z sobą w parze. Ja też rozpoczynając remont byłam taka. I jeszcze nie widziałam wykonawcy, który by się pomylił na swoją niekorzyść. Na podstawie tego, co pisze Joanna, te "pomyłki" to ich stała praktyka. Następny, którego poinformowałam o 62 m2 "pomyłki" mruknął: "no , przesadzili". Z tego wnioskuję, że on by się pomylił może o 20 m2
        • cyklina-klimkiewicz Re: Parada oszustów. 16.05.13, 23:47
          Wierzę ludziom no i nie mam pazerności. Nigdy nikogo nie oszukałem. Może to i wada, ale na zmiany już za późno. Tak już zostanie. B.Klimkiewicz.
          • leda16 Re: Parada oszustów. 19.05.13, 23:30
            cyklina-klimkiewicz napisał:

> Nigdy nikogo nie oszukałem. Może to i w
            > ada, ale na zmiany już za późno. Tak już zostanie. B.Klimkiewicz.

I dobrze. Szkoda, że nie działasz w Krakowie :).
            • cyklina-klimkiewicz Re: Parada oszustów. 19.05.13, 23:47
              Jestem z Warszawy i dobrze mnie tu. Kiedyś wędrowałem po Polsce jak cygan. Teraz siędzę na miejscu. Cyganie też osiedli. Na Targówku i na Pradze teraz ich mało. Rozjechali się po świecie. B.Klimkiewicz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka