-
czemu niektóre morele są czarne a niektóre żółte? mówię o suszonych. W sumie kupiłam czarne ale nie wiem czy dobrze
-
Kupiłam morele i pomyślałam o cieście z nimi. Zwykle ucierane robię
ze śliwkami, rabarbarem czy jagodami.
Czy można z morelami? Nie "rozciapciają" się? I czy obrać ze skórki?
-
W szafce znalazłam 0.5 kg paczke suszonych moreli, jeszzce z zeszlego roku.
Szkoda mi jest je wyrzucić. Poradźcie co z nich zrobić? Może jakieś ciasto?
Będę wdzięczna za wszelkie pomysły
-
Witam chcialabym zrobic dzem i bedzie to moj debiut. Kupilam cukier zelujacy
2:1 Dr Oetker'a i morele. Tylko zastanawiam sie czy z samycvh moreli bedzie
dobry czy lepiej dodac cos tylko co.
Bede wdziecza za rady.
-
Czy ktos suszyl morele ? Jakie one są suszone?podobne do tych w sklepie?
-
mam z ogrodu właśnie zerwane 5 kg moreli.Co polecicie zrobić???Myślałam o
dżemach ,ale może jakies inne propozycje?
-
czesc... mam na dzialce mnostwo moreli - slodkich... wczoraj upieklam z nimi
ciasto i... nie wiedziec czemu podczas pieczenia jakby zgorzknialy :((( czemu
tak sie dzieje? czy obrobka termiczna tak na nie wplywa? zna ktos przepis na
dobre ciasta z morelami? (zeby nie robilo sie gorzkie)
na drzewie jeszcze sporo, musze je jakos przerobic... bylabym wdzieczna za
rady...
pzdr
-
teście uraczyli mnie kartonem moreli, które gnija w oczach. nie mam ochoty
ani czasu żeby je zaprawiać. czy znacie jakies przepisy na proste i niedrogie
rzeczy z morelami? proszę, pomóżcie zanim zgniją do jutra!!!
-
tesciowie z rodzicami do nas przychodza na pierwszy obiad poslubie.
dostalam dobry przepis na piers indyka z morelami
ale co do tego???
Zupy nie bedzie, na deser sernik.
ale co podac na 2 danie? ziemniaki? czy cos inszego?
ale najgorsze te surówki.. zero koncepcji..
-
Czy mogłabym prosić o przepis na brzoskwinie w zalewie? O tej porze jest ich
mnóstwo, więc chciałabym je jakoś zakonserwować, niestety, w kuchni mam dwie
lewe ręce. Proszę o podpowiedź :)
dziękuję, pozdrawiam
-
dzikei za podpowiedzi
-
Czesc, czy ktos wie gdzie mozna kupic cos takiego w Lublinie?
Dzieki, pozdrawiam:)
-
mozna jakos wykorzystac?
Jesli tak to w jaki sposob? bede wdziezna za pomoc...bo ja cieniutka w
gotowaniu jestem...
Mieso zostalo po uroczystym obiedzie i jakos szkoda wyrzucic....
-
Prosze o przepis na to cudo, jadłam kiedys i pamietam ze bylo pyszne
miesko a w srodku sliwki morele, oblozone wszystko brzoskwiniami, mniam
-
Nigdy nic z tego nie robiłam, a mam całe jagnię profesjonalnie (ponoć)
poporcjowane. Podroby poszły już w pasztet, jeden udziec udało mi się upiec, a
reszta czeka w zamrażarce. Jak to przyrządzić, żeby było zjadliwe dla
dwulatka? Znalazłam kilka przepisów, ale boję się eksperymentować z
orientalnymi smakami. Proszę o rady.
-
Mam pytanie: chce na pierwszy dzień świąt upiec pierś indyka faszerowaną ...
no własnie - czym najlepiej?
papryką w paski, pieczarkami,
możecie cos poradzić?
dzieki
-
glownie do tych, ktore takie rzeczy od lat robia, googlem potrafie poslugiwac
sie sama :)
zrobilam pare dni temu taki morelowy freestyle chutneyopodobny, ktory wyszedl
zdumiewajaco dobrze. robilam go do natychmiastowej konsumpcji, wiec nie
musialam sie przejmowac trwaloscia produktu. niestety, wyszedl tak dobrze, ze
dostalam zamowienie na sloik, ktory jak mysle, ma troche postac. no i tu
zaczynaja sie schody.
chcialabym zachowac teksture mojej pierwszej produkcji, tzn moj poprzedni
ch...
-
i inne smakołyki z torebek, figi, morele [daktyli nie, wiórek kok. też
nie :)]
tylko gdy czasem kupię coś takiego w sklepie ze zdrową żywnością za 2-3 razy
wyższą cene niż "normalnie" to nie płukam. wydaje mi się, że w ten sposób
usunę trochę konserwanta, czegoś przeciw pleśni itp. czy wy też tak robicie?
-
przecież zapach migdałowy jest dość intensywny, nawet w balsamie do ciała, więc czemu chrupane migdaly w ogóle nie pachną:(
-
Posiadam ok. kilogram tego mięsiwa, dodam, że zamrożony. I nie mam pomysłu.
Pieczony, kotlety odpadają, bo czasami je robię. A mi się marzy coś zupełnie
innego. Pomóżcie proszę. AGA