04.01.07, 10:40
ile u Was kosztuje ocieplanie dachu, sama robocizna
bo facet chce od nas 35 zł/metr, chyba go powaliło z lekka, firma, która nam
montowała okna chce to zrobić za 30 zł.Czy facet nie przegina???
Koszt materiałów do ocieplenia wyniesie 4500 zł a robota tego faceta 7000!!!!
Obserwuj wątek
    • magdajeden Re: kobity 04.01.07, 12:54
      nie wiem z jakiego jestes regionu, ale jesli to cie pocieszy, ja w zeszłym roku
      brałam 46zł/m wiec moze facet nie przegina. akurat na tym nie warto oszczedzac.
      aa i co znaczy ocieplenie dachu? masz na mysli ocieplenie poddasza? jesli tak,
      to kwota na materiały też dziwnie niska.
      • lenka30a Re: kobity 04.01.07, 14:32
        chodzi o wełnę mineralną i folię
        tak chodzi o ocieplenie poddasza
        cena za materiały nie jest dziwna tylko wyliczona w sklepie
        46 zł/metr to jest dopiero kosmos, tak jak juz pisałam jedna firma chce zrobić
        za 30 zł
        tylko myśleliśmy, ze facet, w dodatku znajomy wexmie troche mniej, niż firma
        profesjonalna:(
        • magdajeden Re: kobity 04.01.07, 18:39
          bądz przygotowana jednak, ze nie zmiescisz sie w tych kosztach. (chyba, ze tego
          poddasza masz kilka góra kilkanascie metrów)
          wazny jest rodzaj wełny - najtańsza=najgorsza(parametry)
          poza tym wełna i folia to trochę mało ;) a profile? płyty k/g? materiały
          dodatkowe? nie chce cie straszyc ale....

zapewniam cie, ze 46zl/m to nie jest kosmos ;) za jakość (zarówno robocizny jak
          i materiałów) trzeba zapłacić. niestety tanio nigdy (lub prawie nigdy) nie równa
          sie dobrze.

pozdrawiam i życze zmieszczenia sie w kosztach.
          • lenka30a Re: kobity 05.01.07, 12:53
            nie wiem czemu sądzisz, że planujemy kupić marny materiał na niską cenę?Czy ja
            to gdzieś napisałam?
            Wełna nie będzie najtańsza, folia też nie, bo wiemy jakie mogą byc skutki
            połaszczenia się na tani materiał. Zapytałam natomiast ile wynosi koszt samej
            robocizny u Was.
            U mnie (woj.mazowieckie) profesjonlna i znana nam firma chce zrobić to dla nas
            za 30 zł za metr. Natomiast inny facet za 35 zł.

p.s.Nie potrzebuję , żeby mnie ktoś "straszył" kosztami, bo nie jestem
            dzieckiem.
            • magdajeden Re: kobity 05.01.07, 13:42
              ok. powodzenia.
              moze zamiast sie oburzać, po skonczonej robocie podzielisz sie spostrzezeniami i
              wnioskami. bardzo jestem ciekawa jak to ci sie udało. i bynajmniej nie ze
              złosliwosci tylko z czystej zawodowej ciekawosci to piszę
              tylko niepotrzebne te emocje.

(też mazowieckie)
              • lenka30a Re: kobity 05.01.07, 15:31
                dziękuję
                na pewno napiszę co i jak:):):)
                pozdrawiam, mimo mojego oburzenia:)
                • magdajeden Re: kobity 05.01.07, 21:36
                  również pozdrawiam, mimo mojego niedowierzania :)
                  • agaro1 Do Magdy 07.01.07, 16:49
                    A możesz tak z grubsza napisać jakie dokładnie materiały (ogólnie to wiem, że
                    folia i wełna) są potrzebne do ocieplenia poddasza. Właśnie się zabieram (na
                    razie mentalnie i koncepcyjnie) za taką robotę. Mieszkamy na strychu i możemy
                    jeszcze przyłączyć do mieszkania ok. 13 m2, które bardzo przyda mi się na
                    garderobę i graciarnię - z powodu skosów nie mam miejsca na porządne szafy.
                    Jeśli nie będzie Ci się chciało odpowiedać to OK - w sumie mogę sobie tych
                    wiadomości poszukać ale natchnął mnie ten wątek.
                    Z góry dziękuję.
                    • magdajeden Re: Do Magdy 07.01.07, 18:07
                      wełna - najlepiej dwa rodzaje - na zakładkę - moze byc na przykład rockwool
                      toprock 150mm i rockwool superrock 100mm (oczywiscie mogą byc wszystkie inne
                      firmy, tylko warto zwrócić uwage na parametry, wymienione wełny mają najlepsze i
                      warto szukac o takich samych parametrach u innych producentów), profile CD i UD,
                      do tego wieszaki, łączniki, wkręty (na przyklad system rigips ultrastil albo
                      rigistil) jesli masz pełne deskowanie to powinno sie zrobic odstep wentylacyjny
                      pomiedzy dachem a warstwą wełny - bedzie potrzebny sznurek bądz linka/żyłka/drut
                      i gwoździe papiaki. folia paroizolacyjna i do niej tasma dwustronna i na wierzch
                      płyty na przykład kartonowo - gipsowe, do nich znowu odpowiednie wkrety, masa
                      szpachlowa i ewnetualnie na koniec finalna masa szpachlowa plus grunt.
                      pewnie nie wymieniłam jeszcze kilku rzeczy ale to juz drobiazgi - jakies
                      materiały scierne itp

prz tak małej powierzchni nie powinny to byc duze koszty. cenniki masz na
                      stronie producentów.

warto porzadnie ocieplic nawet tak mało wazne pomieszczenie jak garderoba -
                      uniknie sie wtedy strat ciepła przez słabo ocieplone pomieszczenie - i
                      zaoszczedzi na ogrzewaniu.
                      • agaro1 Re: Do Magdy 07.01.07, 20:32
                        Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
    • ania.silenter fachowiec chciał 30 zł/m2 -mój mąż zrobił to sam:) 05.01.07, 21:27
      fakt, że mamy mały domek (100m2) i mały dach.
      pozdrawiam
      • lenka30a Re: fachowiec chciał 30 zł/m2 -mój mąż zrobił to 08.01.07, 13:30
        dzięki Aniu,
        to 30 zł, tyle u nas firma chciała
        ten nasz znajomy juz opuścił cenę, nie bedzie tak źle:)
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka