Dodaj do ulubionych

koszty budowy

18.01.07, 18:54
na jakim etapie budowy jesteście? i ile do tej pory Was to kosztowało? I czy
dużo więcej niż planowaliście ? :)
Obserwuj wątek
    • dorfi123 Re: koszty budowy 19.01.07, 14:00
      My na dobrą sprawę jeszcze nie zaczęliśmy a już nas to kosztowało sporo kasy.
      Nawet nie próbuję podliczyć ile nas kosztowało "załatwienie" pozwolenia na
      budowę, chodciaż projekt domu spełniał wszystkie wymogi WZ. A to pani nie
      spodobał się kształt okna, a to o jeden schodek było za dużo (nie wiem na
      podstawie jakich to akurat przepisów) i tak ciągle coś nowego. A teraz
      doprowadzamy media. Przez naszą działkę przechodzi rura z wodą. Chcieliśmy się
      do niej podłączyć. Przy zapytaiu o tę możliwość jak załatwialiśmy WZ dostaliśmy
      na piśmie zgodę. Jak przyszło co do czego, to się okazało, że rura jest za
      wąska i jak my się podepniemy, to następne 2 domy będą mieć słabsze ciśnienie.
      Zaproponowali nam wymianę rury na rurę o wiekszej średnicy. I wszystko byłoby
      dobrze, tylko że sąsiadka, której działka jest przed nami nie zgodziła się na
      wymianę rury, która przechodzi przez jej podwórko. No i ciągniemy tę rurę
      dookoła jej działki. Jak na razie kosztowało nas to 10 tysięcy.
      A jeszcze mamy ciągnąć prąd. Na szczęście z działki naprzeciwko, ale jeszcze
      nie podali nam kosztów. No i do kanalizacji nie zrobiliśmy podłączenia - kasa
      się skończyła.
    • robitussin Re: koszty budowy 19.01.07, 23:55
      ewazak3 napisała:

> na jakim etapie budowy jesteście?

Gołe mury i więźba dachowa.
      Czyli właściwie stan surowy otwarty bez poszycia dachu.

> i ile do tej pory Was to kosztowało?

Dużo za dużo ;-)
      A poważnie to trochę ponad 100 000 zł począwszy od fundamentów (w tym materiały
      i robocizna).
      Reszty (działka, projekt, adaptacja, formalności w urzędach) nie liczę, bo były
      załatwiane dużo wcześniej i ceny nie byłyby miarodajne na dzień dzisiejszy.

> I czy dużo więcej niż planowaliście ? :)

Dużo więcej. Choć właściwie to nie mieliśmy jakiś bardzo konkretnych planów, bo
      zdawaliśmy sobie sprawę, że ceny z dnia na dzień idą w górę, pomimo kosztorysu
      zawsze coś niespodziewanego wypadnie albo zmienimy zdanie odnośnie czegoś tam i
      plany wezmą w łeb. Niemniej jednak myślałam, ze może zamnkniemy się w 120 000
      zł wraz z całym dachem i oknami (czyli zamknięta surówka). Ale mowy nawet nie
      ma. I tak cieszę się, ze nie rozpoczęliśmy budowy na wiosnę 2007 (takie
      mieliśmy plany), bo zabulilibyśmy jeszcze drożej.
      A jeszcze podłączenie mediów, instalacje wewnętrzne, wykończenie, ogrodzenie.
      Wolę nie myśleć ;-) Ale tak czy siak za (gołe!) mieszkanie o podobnym metrażu
      zapłaciłabym tu, gdzie mieszkam, jakieś 2 razy więcej.

R.
      • ewazak3 robitussin 20.01.07, 08:20
        a przy jakim dużym domu?? bo się lekko przestraszyłam, my zaczynamy właśnie na
        wiosne!
        • robitussin Re: robitussin 20.01.07, 10:22
          ewazak3 napisała:

> a przy jakim dużym domu??

www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=58
          Tylko bardzo, bardzo proszę o niekomentowanie samego projektu, bo i tak już mu
          się dostało ;-))

> bo się lekko przestraszyłam, my zaczynamy właśnie na
          > wiosne!

No to chyba lada dzień, tym bardziej, że tegoroczna wiosna zaczęła się już w
          grudniu ;-))
          Powodzenia życzę :)

R.
          • ewazak3 Re: robitussin 20.01.07, 16:06
            robitussin napisała:

> No to chyba lada dzień, tym bardziej, że tegoroczna wiosna zaczęła się już w
            > grudniu ;-))

lada dzień składamy papiery o pozwolenie na budowę, więc raczej zaczniemy na
            wiosnę-wiosnę:)

> Powodzenia życzę :)
            Dziękuję!
            • utalia Re: robitussin 20.01.07, 17:17
              A z jakich materialow budowaliscie? czy sciany sa juz ocieplone?
              • lenka30a Re: robitussin 23.01.07, 08:56
                jak na razie wydaliśmy 110 tys z kredytu i z 40 tys. swojej kasy
                na chwilę obecną mamy przyłącza: woda, prąd (jeszcze nie rozciągnięty po
                ścianach), kanalizację
                przykryty dach
                ocieplone poddasze
                sprzęt agd :)
                okna, drzwi zewnętrzne i brame garażową
                Dom z zewnątrz jeszcze nie ocieplony
                a to mój domek:
                www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=57
                • utalia Re: robitussin 23.01.07, 11:01
                  ale dach przykryty juz dachowa docelowa czy papa? czyli mozna powiedziec, ze
                  jest to stan surowy zamkniety "plus" to agd i ocieplone poddasze, czy tak? A
                  agd to jakie i ile?
                  • lenka30a Re: robitussin 23.01.07, 14:33
                    dach przykryty blachodachówką
                    agd do zabudowy (inox) z pralką 5650 zł, kuchenka i okap mastercook, lodówka i
                    zmywarka bosh, pralka amica
                    to jest chyba stan surowy zamknięty:)
                    • apapon Re: robitussin 23.01.07, 16:55
                      gratuluję, czytając takie wypowiedzi jestem coraz pewniejsza swojej decyzji o
                      budowie, powiedz jeszcze czy dużo robiliscie systemem gospodarczym?
                    • aniarad1 Re: lenka 23.01.07, 18:02
                      Reniu, a czy masz , tak jak w projekcie, te zaokrąglone okna w niektórych
                      miejscach,. czy z nich zrezygnowaliście??
                      Pozdrawiam,
                      Ania
                      • lenka30a Re: lenka 24.01.07, 07:52
                        zrezygnowaliśmy oczywiście z tych zaokrągleń, za duze koszty:(
                        i w ogóle budujemy dom metodą gospodarczą, czyli co się da to samemu
                        mieliśmy znajomego murarza, przyjaciela, który nam postawił cały dom za
                        150/dzień, wyszło ok 3500 zł za murowanie:)
                        mąż duzo rzeczy robi sam, np kanalizację, rzeczy które moze bez obawy zrobić sam
                        inaczej było by duuużo więcej kosztów
                        • utalia Re: lenka 24.01.07, 20:48
                          mysle, ze jest to stan surowy zamkniety. Troche sie zmartwilm, poniewaz mialam
                          nadzieje ze sie zmiescimy w stowie, no moze 120...pocieszam sie, ze mamy chyba
                          tanszy dach bo dwuspadowy i ciut mniejszyale ale...
                • mifff Re: do lenka30a 24.01.07, 21:14
                  > Dom z zewnątrz jeszcze nie ocieplony

Zrzuć balkony (wyjdzie taniej, niż ich wykańczanie. Możesz dać balustrady w
                  drzwiach.
                  Ocieplij ścianę garażową od mieszkania i strop (10 cm styropianu).
                  Ściany garażowej od zewnątrz nie musisz ocieplać.
                  Ogrzewanie garażu jest bez sensu.
                  Ocieplenie domu i tynki robi się na końcu :)
                  mif
                  • lenka30a Re: do lenka30a 26.01.07, 11:09
                    jak masz prostszy dach to na pewno będzie taniej, mój dom ma 163 m2 a Twój ile
                    ma?

Miff- ale ja chce miec balkony, specjalnie powiększalismy i wysuwaliśmy
                    dodatkowo dach nad nimi
                    co do nieocieplania ściany garazu, to czy to nie będzie dziwnie wyglądało,
                    jakoś nieproporcjonalnie w stosunku do drugiego boku domu???
                    • mifff Re: do lenka30a 26.01.07, 17:33
                      > jak masz prostszy dach to na pewno będzie taniej, mój dom ma 163 m2 a Twój ile
                      > ma?

Prawie koperta 350 m2

> Miff- ale ja chce miec balkony

To przekonaj mnie, że są Ci potrzebne :)

> jakoś nieproporcjonalnie w stosunku do drugiego boku domu???

Wg obrazków, bo przekroju nie ma podanego:
                      - podbitka przysłania strop, a więc nie widać ściany kolankowej. Garaż jest
                      cofnięty o grubość pustaka w stosunku do ściany frontowej i o 80 cm do ściany
                      ogrodowej. Różnicy nie będzie widać Garaż buduj z pustaka żużlowego. Nie ładuj
                      pieniędzy między tynki.
                      • lenka30a Re: do lenka30a 29.01.07, 10:10
                        balkony sa mi potrzebne, do tego by:
                        wietrzyć pościel przy ładnej pogodzie
                        chcę mieć kwiaty w doniczkach na balkonie
                        balkon musi byc i basta!:):)więcej nie napiszę, bo to są wystarczające dla mnie
                        powody
                        garaż juz postawilismy, jest integralnym elementem domu, z tego samego materiału
                        mąż nie zgodzi się na nieocieplanie garażu, taki typ,
                        chociaż ja się z Tobą zgadzam:)
                        pozdrawiam
    • mifff Re: koszty budowy 24.01.07, 22:22
      Budowę mam już za sobą. Pozosyał do wykończenia podjazd, parking i "domek" na
      narzędzia.
      Koszt budowy:
      Całkowity koszt budowy domu (bez ogrodzenia, podjazdu, ogrodzenia, ogrodu,
      nasadzeń, ścieżek) wyszedł 25 % drożej, przy Vacie 7%) od kosztorysu
      porównywalnych domów z katalogu.
      Stan surowy otwarty udało zaoszczędzić 15%, wg założeń własnego kosztorysu.
      Stan surowy otwarty stanowił ponad 41% kosztów całej budowy, ale 1/3 całej
      inwestycji (projekty, piwniczka, domek na narzędzia, ogród z małą afchitekturą
      i nasadzenia, wyposażenie kuchni)

Udział procentowy będzie się różnił przy realizacji poszczególnych projektów,
      możliwości i "talentu" inwestora, ale daje ogólne pojęcie
      Kosztów budowy nie podaję, bo ówczesne ceny materiałów i robocizny różnią się
      znacznie do obecnego stanu.
      • mifff Re: koszty budowy 24.01.07, 22:40
        Roboty ziemne 2,24% Fundamenty 4,27% Izolacje 1,56% Ściany konstrukcyjne 8,51%
        Stropy 2,29% Schody i tarasy 4,48% "Dach - konstrukcja,pokrycie i obróbki"
        19,93% Dach - ocieplenie 2,45% Ściany działowe 5,11% Stolarka okienna 4,57%
        Stolarka drzwiowa 2,61% Tynki wewnętrzne 6,87% Elewacja 8,20% Podłoża i
        posadzki 8,26% Roboty malarskie 0,73% Instalacja gazowa 0,26% Instalacja
        elektryczna 2,61% Instalacja wod-kan 1,95% Instalacja CO 5,14% Przyłącza
        techniczne 3,41% Drogi, ogrodzenie 4,55%
        Razem 100,00%
        W tym stan surowy otwarty 41,6%
    • mamamonika Re: koszty budowy 25.01.07, 08:47
      Już mieszkam. Udało mi się zmieścić w budżecie :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka