ewazak3 18.01.07, 18:54 na jakim etapie budowy jesteście? i ile do tej pory Was to kosztowało? I czy dużo więcej niż planowaliście ? :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorfi123 Re: koszty budowy 19.01.07, 14:00 My na dobrą sprawę jeszcze nie zaczęliśmy a już nas to kosztowało sporo kasy. Nawet nie próbuję podliczyć ile nas kosztowało "załatwienie" pozwolenia na budowę, chodciaż projekt domu spełniał wszystkie wymogi WZ. A to pani nie spodobał się kształt okna, a to o jeden schodek było za dużo (nie wiem na podstawie jakich to akurat przepisów) i tak ciągle coś nowego. A teraz doprowadzamy media. Przez naszą działkę przechodzi rura z wodą. Chcieliśmy się do niej podłączyć. Przy zapytaiu o tę możliwość jak załatwialiśmy WZ dostaliśmy na piśmie zgodę. Jak przyszło co do czego, to się okazało, że rura jest za wąska i jak my się podepniemy, to następne 2 domy będą mieć słabsze ciśnienie. Zaproponowali nam wymianę rury na rurę o wiekszej średnicy. I wszystko byłoby dobrze, tylko że sąsiadka, której działka jest przed nami nie zgodziła się na wymianę rury, która przechodzi przez jej podwórko. No i ciągniemy tę rurę dookoła jej działki. Jak na razie kosztowało nas to 10 tysięcy. A jeszcze mamy ciągnąć prąd. Na szczęście z działki naprzeciwko, ale jeszcze nie podali nam kosztów. No i do kanalizacji nie zrobiliśmy podłączenia - kasa się skończyła. Odpowiedz Link
robitussin Re: koszty budowy 19.01.07, 23:55 ewazak3 napisała: > na jakim etapie budowy jesteście? Gołe mury i więźba dachowa. Czyli właściwie stan surowy otwarty bez poszycia dachu. > i ile do tej pory Was to kosztowało? Dużo za dużo ;-) A poważnie to trochę ponad 100 000 zł począwszy od fundamentów (w tym materiały i robocizna). Reszty (działka, projekt, adaptacja, formalności w urzędach) nie liczę, bo były załatwiane dużo wcześniej i ceny nie byłyby miarodajne na dzień dzisiejszy. > I czy dużo więcej niż planowaliście ? :) Dużo więcej. Choć właściwie to nie mieliśmy jakiś bardzo konkretnych planów, bo zdawaliśmy sobie sprawę, że ceny z dnia na dzień idą w górę, pomimo kosztorysu zawsze coś niespodziewanego wypadnie albo zmienimy zdanie odnośnie czegoś tam i plany wezmą w łeb. Niemniej jednak myślałam, ze może zamnkniemy się w 120 000 zł wraz z całym dachem i oknami (czyli zamknięta surówka). Ale mowy nawet nie ma. I tak cieszę się, ze nie rozpoczęliśmy budowy na wiosnę 2007 (takie mieliśmy plany), bo zabulilibyśmy jeszcze drożej. A jeszcze podłączenie mediów, instalacje wewnętrzne, wykończenie, ogrodzenie. Wolę nie myśleć ;-) Ale tak czy siak za (gołe!) mieszkanie o podobnym metrażu zapłaciłabym tu, gdzie mieszkam, jakieś 2 razy więcej. R. Odpowiedz Link
ewazak3 robitussin 20.01.07, 08:20 a przy jakim dużym domu?? bo się lekko przestraszyłam, my zaczynamy właśnie na wiosne! Odpowiedz Link
robitussin Re: robitussin 20.01.07, 10:22 ewazak3 napisała: > a przy jakim dużym domu?? www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=58 Tylko bardzo, bardzo proszę o niekomentowanie samego projektu, bo i tak już mu się dostało ;-)) > bo się lekko przestraszyłam, my zaczynamy właśnie na > wiosne! No to chyba lada dzień, tym bardziej, że tegoroczna wiosna zaczęła się już w grudniu ;-)) Powodzenia życzę :) R. Odpowiedz Link
ewazak3 Re: robitussin 20.01.07, 16:06 robitussin napisała: > No to chyba lada dzień, tym bardziej, że tegoroczna wiosna zaczęła się już w > grudniu ;-)) lada dzień składamy papiery o pozwolenie na budowę, więc raczej zaczniemy na wiosnę-wiosnę:) > Powodzenia życzę :) Dziękuję! Odpowiedz Link
utalia Re: robitussin 20.01.07, 17:17 A z jakich materialow budowaliscie? czy sciany sa juz ocieplone? Odpowiedz Link
lenka30a Re: robitussin 23.01.07, 08:56 jak na razie wydaliśmy 110 tys z kredytu i z 40 tys. swojej kasy na chwilę obecną mamy przyłącza: woda, prąd (jeszcze nie rozciągnięty po ścianach), kanalizację przykryty dach ocieplone poddasze sprzęt agd :) okna, drzwi zewnętrzne i brame garażową Dom z zewnątrz jeszcze nie ocieplony a to mój domek: www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=57 Odpowiedz Link
utalia Re: robitussin 23.01.07, 11:01 ale dach przykryty juz dachowa docelowa czy papa? czyli mozna powiedziec, ze jest to stan surowy zamkniety "plus" to agd i ocieplone poddasze, czy tak? A agd to jakie i ile? Odpowiedz Link
lenka30a Re: robitussin 23.01.07, 14:33 dach przykryty blachodachówką agd do zabudowy (inox) z pralką 5650 zł, kuchenka i okap mastercook, lodówka i zmywarka bosh, pralka amica to jest chyba stan surowy zamknięty:) Odpowiedz Link
apapon Re: robitussin 23.01.07, 16:55 gratuluję, czytając takie wypowiedzi jestem coraz pewniejsza swojej decyzji o budowie, powiedz jeszcze czy dużo robiliscie systemem gospodarczym? Odpowiedz Link
aniarad1 Re: lenka 23.01.07, 18:02 Reniu, a czy masz , tak jak w projekcie, te zaokrąglone okna w niektórych miejscach,. czy z nich zrezygnowaliście?? Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link
lenka30a Re: lenka 24.01.07, 07:52 zrezygnowaliśmy oczywiście z tych zaokrągleń, za duze koszty:( i w ogóle budujemy dom metodą gospodarczą, czyli co się da to samemu mieliśmy znajomego murarza, przyjaciela, który nam postawił cały dom za 150/dzień, wyszło ok 3500 zł za murowanie:) mąż duzo rzeczy robi sam, np kanalizację, rzeczy które moze bez obawy zrobić sam inaczej było by duuużo więcej kosztów Odpowiedz Link
utalia Re: lenka 24.01.07, 20:48 mysle, ze jest to stan surowy zamkniety. Troche sie zmartwilm, poniewaz mialam nadzieje ze sie zmiescimy w stowie, no moze 120...pocieszam sie, ze mamy chyba tanszy dach bo dwuspadowy i ciut mniejszyale ale... Odpowiedz Link
mifff Re: do lenka30a 24.01.07, 21:14 > Dom z zewnątrz jeszcze nie ocieplony Zrzuć balkony (wyjdzie taniej, niż ich wykańczanie. Możesz dać balustrady w drzwiach. Ocieplij ścianę garażową od mieszkania i strop (10 cm styropianu). Ściany garażowej od zewnątrz nie musisz ocieplać. Ogrzewanie garażu jest bez sensu. Ocieplenie domu i tynki robi się na końcu :) mif Odpowiedz Link
lenka30a Re: do lenka30a 26.01.07, 11:09 jak masz prostszy dach to na pewno będzie taniej, mój dom ma 163 m2 a Twój ile ma? Miff- ale ja chce miec balkony, specjalnie powiększalismy i wysuwaliśmy dodatkowo dach nad nimi co do nieocieplania ściany garazu, to czy to nie będzie dziwnie wyglądało, jakoś nieproporcjonalnie w stosunku do drugiego boku domu??? Odpowiedz Link
mifff Re: do lenka30a 26.01.07, 17:33 > jak masz prostszy dach to na pewno będzie taniej, mój dom ma 163 m2 a Twój ile > ma? Prawie koperta 350 m2 > Miff- ale ja chce miec balkony To przekonaj mnie, że są Ci potrzebne :) > jakoś nieproporcjonalnie w stosunku do drugiego boku domu??? Wg obrazków, bo przekroju nie ma podanego: - podbitka przysłania strop, a więc nie widać ściany kolankowej. Garaż jest cofnięty o grubość pustaka w stosunku do ściany frontowej i o 80 cm do ściany ogrodowej. Różnicy nie będzie widać Garaż buduj z pustaka żużlowego. Nie ładuj pieniędzy między tynki. Odpowiedz Link
lenka30a Re: do lenka30a 29.01.07, 10:10 balkony sa mi potrzebne, do tego by: wietrzyć pościel przy ładnej pogodzie chcę mieć kwiaty w doniczkach na balkonie balkon musi byc i basta!:):)więcej nie napiszę, bo to są wystarczające dla mnie powody garaż juz postawilismy, jest integralnym elementem domu, z tego samego materiału mąż nie zgodzi się na nieocieplanie garażu, taki typ, chociaż ja się z Tobą zgadzam:) pozdrawiam Odpowiedz Link
mifff Re: koszty budowy 24.01.07, 22:22 Budowę mam już za sobą. Pozosyał do wykończenia podjazd, parking i "domek" na narzędzia. Koszt budowy: Całkowity koszt budowy domu (bez ogrodzenia, podjazdu, ogrodzenia, ogrodu, nasadzeń, ścieżek) wyszedł 25 % drożej, przy Vacie 7%) od kosztorysu porównywalnych domów z katalogu. Stan surowy otwarty udało zaoszczędzić 15%, wg założeń własnego kosztorysu. Stan surowy otwarty stanowił ponad 41% kosztów całej budowy, ale 1/3 całej inwestycji (projekty, piwniczka, domek na narzędzia, ogród z małą afchitekturą i nasadzenia, wyposażenie kuchni) Udział procentowy będzie się różnił przy realizacji poszczególnych projektów, możliwości i "talentu" inwestora, ale daje ogólne pojęcie Kosztów budowy nie podaję, bo ówczesne ceny materiałów i robocizny różnią się znacznie do obecnego stanu. Odpowiedz Link
mifff Re: koszty budowy 24.01.07, 22:40 Roboty ziemne 2,24% Fundamenty 4,27% Izolacje 1,56% Ściany konstrukcyjne 8,51% Stropy 2,29% Schody i tarasy 4,48% "Dach - konstrukcja,pokrycie i obróbki" 19,93% Dach - ocieplenie 2,45% Ściany działowe 5,11% Stolarka okienna 4,57% Stolarka drzwiowa 2,61% Tynki wewnętrzne 6,87% Elewacja 8,20% Podłoża i posadzki 8,26% Roboty malarskie 0,73% Instalacja gazowa 0,26% Instalacja elektryczna 2,61% Instalacja wod-kan 1,95% Instalacja CO 5,14% Przyłącza techniczne 3,41% Drogi, ogrodzenie 4,55% Razem 100,00% W tym stan surowy otwarty 41,6% Odpowiedz Link
mamamonika Re: koszty budowy 25.01.07, 08:47 Już mieszkam. Udało mi się zmieścić w budżecie :-))) Odpowiedz Link